Η Mercedes-AMG εξαγόρασε το 25% της MV Agusta

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/10/2014

Η είδηση για πιθανή εξαγορά μέρους της MV Agusta από τον γερμανικό όμιλο της Daimler AG, κυκλοφορούσε αρκετές μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία, όμως σήμερα ήρθε το επίσημο δελτίο τύπου, που επιβεβαιώνει την αγορά του 25% της MV Agusta S.p.a από την Mercedes-AMG A.G. Στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών αναφέρεται ότι η συνεργασία τους είναι μακροπρόθεσμη και αφορά τόσο στην κοινή στρατηγική τους στο μάρκετινγκ, όσο και στις πωλήσεις. Μάλιστα, ο Giovvani Castiglioni λέει ότι η MV Agusta θα χρησιμοποιήσει αυτή την συνεργασία στα πλάνα της για την εμπορική επέκτασή της σε παγκόσμια κλίμακα.

Εδώ να προσθέσουμε, ότι στην πρόσφατη παρουσίαση των Dragster 800RR και Brutale 800RR, ο Castiglioni μας είχε πει ότι στην Αμερική η Ducati απειλεί όσους dealer της έχουν μοτοσυκλέτες της MV Agusta στις εκθέσεις τους ότι θα διακόψει την συνεργασία μαζί τους. Αυτή την στιγμή η γκάμα μοντέλων της MV Agusta δεν είναι τόσο πλούσια που να δίνει την δυνατότητα σε κάποιον επιχειρηματία να φτιάξει ένα κατάστημα λιανικής αποκλειστικά με τις μοτοσυκλέτες της MV.

Ειδικά στην αραιοκατοικημένη Αμερική, τα περισσότερα καταστήματα μοτοσυκλετών φιλοξενούν περισσότερες από δύο ή τρεις εταιρείες και συνήθως χωρίζονται σε είδη. Κάποια έχουν τις αμερικάνικες εταιρείες, κάποια έχουν τις ιαπωνικές και κάποια τις ευρωπαϊκές. Έτσι, η MV Agusta έχει πολλούς κοινούς dealer με την Ducati στις περισσότερες περιοχές και από την στιγμή που η Ducati θέτει εκβιαστικά το δίλλημα ΄΄εμείς ή αυτοί’’ η MV Agusta κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δίκτυο πωλήσεων στην Αμερικανική αγορά. Οπότε αυτή η συμφωνία με την Mercedes-AMG και η δήλωση για εμπορική συνεργασία, μπορεί να σημαίνει χρήση του δικτύου των dealers της Mercedes.

Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη για την MV Agusta από την εταιρική συνεργασία της με την γιγαντιαία γερμανική βιομηχανία οχημάτων θα μπορούσε να είναι απεριόριστα. Άλλωστε, σε αντίθεση με την συνεργασία Audi-Ducati όπου είχαμε πλήρη εξαγορά και διοικητικό έλεγχο, εδώ η Mercedes-AMG θα κατέχει το 25% της ιταλικής εταιρείας και θα έχει μόνο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των μοτοσυκλετών της MV, όπως (αποτυχημένα) έκανε η BMW με την Husqvarna. Τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο της MV Agusta δεν έχουν ανακοινωθεί και είναι κάτι που θα μάθουμε μόλις εγκριθεί η αγοροπωλησία από τις χρηματιστηριακές αγορές και δημοσιοποιηθούν στους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

Προς το παρόν, το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στην περίπτωση της Audi/Ducati και Mercedes-AMG/MV Agusta είναι τα οφέλη που έχουν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες και αφορούν τις… εκπομπές ρύπων! Ναι, πέρα από τα όποια πιθανά οφέλη υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο, η πραγματικότητα είναι ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες η γκάμα των μοντέλων τους να εκπέμπει συνολικά και κατά μέσω όρο ένα συγκεκριμένο όριο CO². Έτσι, οι μοτοσυκλέτες της Ducati στα χαρτιά αποτελούν μέρος της γκάμας μοντέλων της… Lamborghini που επίσης ανήκει στον όμιλο των VW-Audi και κατασκευάζει μόνο αυτοκίνητα άνω των 5000 κυβικών. Επίσης, η Mercedes-AMG είναι στα χαρτιά ξεχωριστή εταιρεία από την Mercedes-Benz και δημιουργήθηκε πρόσφατα για να κατασκευάζει μόνο σπορ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Με την προσθήκη των μοτοσυκλετών της MV Agusta, αυτομάτως αποκτά στην γκάμα της οχήματα με κινητήρες μόλις 675 κυβικών, ρίχνοντας κατακόρυφα των μέσο όρο εκπομπής καυσαερίων των προϊόντων της. Έτσι, στις Βρυξέλες είναι χαρούμενοι που τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. και στην Mercedes-AMG είναι χαρούμενοι που θα μπορούν να σχεδιάζουν αυτοκίνητα με V8-Biturbo κινητήρες…    

Πιο χαρούμενος απ΄όλους όμως πρέπει να είναι ο Giovvani Castiglioni που πριν μόλις μία εβδομάδα, όταν είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα εξαγοράς μέρους της MV Agusta από την Mercedes-Benz είχε πει ότι: ‘’… αν συμβεί αυτό θα είμαι ο manager της χρονιάς!’’ 

Ετικέτες

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK

Σημαντική διάκριση για την CFMOTO η οποία κάνει ντεμπούτο στον δημοφιλή αυτό θεσμό
motomag CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/4/2024

H CFMOTO για πρώτη φορά στην ιστορία της στα βραβεία σχεδιασμού Red Dot Design Awards, είδε μοτοσυκλέτα της και συγκεκριμένα το 800ΝΚ να αποσπά βραβείο σχεδιασμού στην κατηγορία Red Dot Award: Product Design 2024.

Πιο συγκεκριμένα το 800ΝΚ βραβεύτηκε για τον design του, ενώ για πρώτη φορά είδαμε μεγάλη κινεζική μοτοσυκλέτα να κερδίζει βραβείο στον δημοφιλή αυτό θεσμό. Αυτή η διάκριση αποτελεί διεθνή αναγνώριση για την ομάδα σχεδιασμού της CFMOTO και για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ενώ το ότι συνέπεσε με τα 35 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η CFMOTO έφερε ακόμη περισσότερα χαμόγελα στην εταιρεία με έδρα την Hangzhou.

Το ΝΚ800 έχει σχεδιαστεί στην Ιταλία από το Modena 40 studio του Carles Solsona, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του 790 Duke με τους 95 ίππους -και σε έκδοση Α2-, που κατασκευάζεται από τη CFMOTO στο εργοστάσιο του Hangzou.

O Carles Solsona, Διευθυντής σχεδιασμού της CFMOTO δήλωσε: "Η κατάκτηση του βραβείου Red Dot είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για όλη την ομάδα. Το 800NK είναι ένα από τα προϊόντα της CFMOTO που ενσαρκώνει καλύτερα τις βασικές αξίες της μάρκας μας: σχεδιασμός, τεχνολογία, απόδοση. Αυτό το επίτευγμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γιορτάσουμε την 35η επέτειο της εταιρείας μας, καθώς και να αναγνωρίσουμε τη δέσμευση και την ανάπτυξη της δικής μας σχεδιαστικής φιλοσοφίας που προορίζεται για μια παγκόσμια αγορά".

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Ετικέτες