Ιταλική απάντηση στα Yard Build της Yamaha

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/1/2015

Στην Αμερική οι πιο δημοφιλείς μοτοσυκλέτες για customizing είναι οι μικρές Harley Davidson 883, ενώ στην Ευρώπη είχαμε για μια δεκαετία τα Ducati Monster 600. Όμως οι τελευταίες γενιές των Monster είχαν χάσει την σχεδιαστική απλότητά τους, που είναι το βασικό πλεονέκτημα για μια μοτοσυκλέτα στον κόσμο του customizing. Το ρόλο αυτό θέλει να τον παίξει το καινούριο Scrambler, που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής με σκοπό να γίνει το αγαπημένο παιδί όσων ασχολούνται με τέτοιου είδους δουλειές. Μόνο που μέχρι να γίνει αυτό, η Yamaha πρόλαβε και λάνσαρε στην ιδέα του Yard Build για την σειρά των ΜΤ-07 και ΜΤ-09. Δύο μήνες μετά η Ducati κάνει ακριβώς το ίδιο, απαντώντας στην ιαπωνική πρόκληση. Έδωσε τρία Scrambler σε τρεις φημισμένους "καλλιτέχνες" και τους ζήτησε να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμούς και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην έκθεση της Verona.


Το συνεργείο Mr Martine ακολούθησε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, φτιάχνοντας ένα Café Racer, όπως το αποκαλεί. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα είναι κάπως ασαφές, αφού τα στοιχεία που θυμίζουν café racer είναι μόνο το φαίρινγκ τιμονιού και το στενότερο ίσιο τιμόνι, ενώ ολόκληρη η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα έχει μια συνηθισμένη αισθητική dirt-track.

Αντίθετα το δημιούργημα του Office Mermaid, είναι η πιο off-road έκδοση του Scrambler που έχουμε δει μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να κερδίσει το χειροκρότημά μας αν… δεν έμοιαζε ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ με Yamaha XT 500 του 1978.

Έτσι, η παράξενη αλλά εντελώς πρωτότυπη εμφάνιση της κίτρινης μοτοσυκλέτας της Deus Ex Machina, είναι σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα εκ των τριών. Το σχεδιαστικό σκεπτικό τους είναι σαφές ότι προέρχεται από τις μοτοσυκλέτες Dirt-Track, αλλά με μια εμφανή μεταμοντέρνα διάθεση. Οι λιτές και ταυτόχρονα ανατρεπτικές σχεδιάστηκες λεπτομέρειες, όπως το ασύμμετρο φτερό του εμπρός τροχού, κάνουν σωστά την δουλειά την οποία ζήτησε η Ducati, δηλαδή προκαλούν την προσοχή του θεατή.          

GASGAS ES 800 και SM 800 - Πιάστηκαν "επ' αυτοφώρω" σε δοκιμές

Ο μπροστινός προβολέας έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO
motomag με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/4/2024

Δύο νέα μοντέλα της GASGAS απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του γερμανικού Motorrad τις προηγούμενες ημέρες σε στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τις νέες εκδόσεις των μοντέλων ES και SM, τα οποία όμως τώρα εφοδιάζονται με τον δικύλινδρο κινητήρα των 799 κυβικών της KTM.

Στην περίπτωση του ES 800 μιλάμε για την έκδοση Enduro η οποία πλέον θα χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο κινητήρα LC8c των 799 κ.εκ. της ΚΤΜ με απόδοση 95 ίππους. Τώρα όσον αφορά το SM 800 το Supermoto της GASGAS ομοίως και αυτό θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα των 799 κυβικών, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι εκδόσεις ES 700 και SM 700 θα σταματήσουν ή αν θα συνεχίσουν την εμπορική τους πορεία στις αγορές.

με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.

Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της GASGAS όσον αφορά τον εμπρόσθιο προβολέα. Αυτός έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό. Η σύμπραξη αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα η κινεζική εταιρεία κατασκευάζει μοντέλα για την KTM. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι και στοιχείο για να μας μπερδέψει επίτηδες, αλλάζοντας σχήμα στο τελικό στάδιο.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν και από ότι βλέπουμε τα δύο αυτά νέα μοντέλα της GASGAS έχουν πάρει την τελική τους μορφή, οπότε θα έχουμε νέα τους πολύ πολύ σύντομα.

Ετικέτες