Στους 100 καλύτερους του κόσμου

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/10/2014

Ο συμβουλευτικός όμιλος "Interbrand", έβγαλε χθες στη δημοσιότητα την λίστα με τις εκατό καλύτερες εταιρίες όλου του κόσμου για το 2014. Σε αυτή τη λίστα δεν μετρούν μονάχα οι πωλήσεις και τα κέρδη, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από παράγοντες, που όλοι μαζί αποτυπώνουν την αναγνωρισιμότητα κάθε εταιρίας. Φυσικά πρώτη στη λίστα είναι η Apple, και εννοείται ότι πρώτες ποντάρουν εταιρίες τεχνολογίας, με μόνη την Coca Cola να σπάει την πεντάδα. Αν όμως εκεί μέσα, σ’ αυτή τη λίστα, υπήρχαν και εταιρίες μοτοσυκλέτας, τότε αυτό θα ήταν ένα καλό σημάδι για την προσπάθεια ανάκαμψης που γίνεται στο κοινό της μοτοσυκλέτας. Την τελευταία δεκαετία τα ποσοστά μοτοσικλετιστών, σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, έχουν σημειώσει μείωση και οι εταιρίες έχουν σπεύσει σε νέες έρευνες, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις συνήθειες των νέων. Θέλουν να βρουν τους κατάλληλους τρόπους να φέρουν νέο κόσμο στην μοτοσυκλέτα, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που θα προσελκύσει καλύτερα τις νέες γενιές. Ένα άψογο παράδειγμα τέτοιας προσπάθειας, είναι οι κινήσεις τις KTM, που προς το παρόν αποδίδουν.

 

Η KTM όμως δεν είναι σε αυτή τη λίστα. Σε πολύ υψηλή θέση, στην θέση 11, φιγουράρει η BMW, με μια αύξηση 7% από πέρσι που βρισκόταν δωδέκατη. Στην 20η θέση, ίδια με πέρσι, είναι η Honda, παρόλο που σημείωσε αύξηση 17% στον δείκτη της Interbrand. Επειδή αυτός ο δείκτης δεν μετρά μονάχα τις πωλήσεις, αλλά μέσα από μια πολύ μεγάλη σειρά παραγόντων, αποτυπώνει την αξία του "Brand", από χρόνο σε χρόνο μπορεί να συμβαίνουν μεγάλες ανακατατάξεις, που δεν αποτυπώνονται τόσο στα νούμερα πωλήσεων.

 

Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το νούμερο της Harley Davidson, που έφτασε 87η, από 96η που ήταν πέρσι. Και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι η μόνη αμιγώς μοτοσυκλετιστική εταιρία της λίστας αυτής. Ο δείκτης Interbrand μπορεί να ξεχωρίζει τομείς για τους πολυεθνικούς ομίλους, και να λέει ότι η BMW και η Honda έχουν σκαρφαλώσει στις θέσεις αυτές, εξαιτίας του τομέα οχημάτων, και όχι των υπολοίπων που δραστηριοποιούνται, ωστόσο δεν ξέρουμε το ποσοστό του τμήματος μοτοσυκλετών, μέσα σε αυτόν τον τομέα. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν πόση από την αύξηση της αξίας της BMW και της Honda, αναλογεί στις μοτοσυκλέτες που κατασκευάζουν. Αντιθέτως η H-D είναι αμιγώς μοτοσυκλετιστική εταιρία, και το να βλέπει κανείς μέσα σε μια λίστα με Louis Vuitton, Prada και Burberry, και όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να φιγουράρουν και οι μοτοσυκλέτες, ασχέτως τον τύπο τους, τότε δεν μπορεί παρά να παραμένει αισιόδοξος. Μεγαλύτερα ποσοστά μοτοσικλετιστών σημαίνει περισσότερη έρευνα και εξέλιξη από τις εταιρίες, σημαίνει νέα μοντέλα, με λίγα λόγια μιλάμε για πρόοδο.

 

Η Interbrand είναι ένας συμβουλευτικός όμιλος που δραστηριοποιείται με 33 γραφεία σε 27 χώρες. Δημιουργήθηκε το 1974, και είναι η προσωποποίηση της παγκοσμιοποίησης, φέρνοντας τον όρο "branding" στο προσκήνιο. Είναι από τους πρώτους που δίδαξαν στις εταιρίες να διαφημίζουν ξεχωριστά το όνομά τους, από τα προϊόντα που κατασκευάζουν

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."