Ταξίδι Τουρκία – Ιράκ: Α' ανταπόκριση

Ξεκίνησε ο Μητσάκης για το "Anatolia Trip 2021"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/5/2021

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ξεκίνησε άλλο ένα ιδιαίτερο ταξίδι, το "Anatolia Trip 2021" με προορισμό μία από τις πιο "δύσκολες" και απαιτητικές περιοχές της Μέσης Ανατολής: Την ανατολική Τουρκία και το βόρειο κομμάτι του Ιράκ. Θα μπορούσε να είναι το σκηνικό που εξελίσσεται η επόμενη ταινία "Επικίνδυνη Αποστολή", αλλά είναι απλώς ο επόμενο προορισμός του πιο σκληροπυρηνικού Έλληνα μοτοταξιδιώτη. Από εδώ θα ενημερώνεστε μέσω των ανταποκρίσεών του για την εξέλιξη του ταξιδιού, με πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό υλικό.

Είχαν περάσει οκτώ μήνες από την τελευταία απόδρασή μου εκτός συνόρων (είχα πάει μ’ ένα παπί SYM VF 125 στις ιταλικές Άλπεις) και πραγματικά είχα αρχίσει να σαλτάρω! Ευτυχώς, κοντά στο Πάσχα βρήκα μια μικρή “χαραμάδα” απόδρασης και την κοπάνησα μακριά δίχως δεύτερη σκέψη. Προορισμός μου η περιοχή της Ανατολίας (Ανατολική Τουρκία & Βόρειο Ιράκ) και όχημα διαφυγής μια γκρι Yamaha Tracer 700 '21, ευγενική παραχώρηση της YAMAHA - ΜΟΤΟΔΙΚΤΥΟ Α.Ε.

Έχοντας στις αποσκευές μου το PLF (έγγραφο για την έξοδό μου από την χώρα) και ένα αρνητικό covid test PCR (απαραίτητο για την είσοδό μου στην Τουρκία) ξεκίνησα το ταξίδι μου με αρχικό προορισμό την συνοριακή πύλη των Κήπων. Καθοδόν, στα 15 διόδια που πέρασα από την Αθήνα, κανείς ένστολος δεν με ενόχλησε ή δεν ρώτησε τον λόγο μετακίνησης μου εκτός νομών. Ρισκάρισα και τελικά κέρδισα.

Στην Τουρκία είχα να διανύσω περίπου 2.000 χιλιόμετρα ως τα σύνορα του Ιράκ, οδηγώντας την Yamaha Tracer 700 πάνω στην διαδρομή KesanIstanbulAnkaraAdanaGazientepCizre. Το ευτύχημα ήταν ότι η τιμή της βενζίνης είχε κατρακυλήσει στα 0.78 Euro/lt, λόγω της "σφαλιάρας" που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η τουρκική λίρα.

Είχα φτάσει στην Άγκυρα όταν ανακοινώθηκε ολικό lockdown στην Τουρκία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού – για μια στιγμή φοβήθηκα πως θα με υποχρέωναν να εγκαταλείψω άρον άρον την χώρα. Ευτυχώς, οι περιορισμοί μετακίνησης στην χώρα δεν ίσχυαν για τους ξένους τουρίστες – μόνο για τους ντόπιους. Φυσικά, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μπλόκα ελέγχου στους δρόμους της Τουρκίας, γεγονός που με υποχρέωνε σε πολλές στάσεις.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις καινούργιες προϋποθέσεις, συνέχισα απρόσκοπτα το ταξίδι μου με προορισμό την πόλη Gaziantep, που θεωρείται μια από τις παλαιότερες, συνεχώς κατοικημένη πόλη στον κόσμο –η Gaziantep "αναπνέει" αδιαλείπτως από το 3650 π.Χ. Σημείο αναφοράς της πόλης ήταν το γεροδεμένο κάστρο της που δέσποζε στο κέντρο της παλαιάς πόλη, ενώ η επίσκεψή μου στο κεντρικό νοσοκομείο αποσκοπούσε στην διεξαγωγή ενός μοριακού covid test που απαιτείτο για την επικείμενη είσοδό μου στο Ιράκ. Αφού λοιπόν βρέθηκα αρνητικός, ήμουν έτοιμος πλέον να εισβάλω στο Βόρειο Ιράκ…

Κωνσταντίνος Μητσάκης

Το άρθρο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό gallery

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

Στα μισά του ταξιδιού με το Kove 800X Pro έχει φτάσει ο Κωνσταντίνος Μητσάκης καθώς τώρα ξεκινά η επιστροφή στην Ελλάδα
motomag Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

13/5/2024

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης και η KOVE 800X Pro έφτασαν εκεί που περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε μέρη και τόπους όπου δημιουργήθηκαν και χάθηκαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Όσα διαβάσαμε στα βιβλία της ιστορίας, τώρα απλώνονται μπροστά στα μάτια ανάγλυφα, αληθινά και ταυτόχρονα μαγικά και με ένα ακαταμάχητο πέπλο μυστηρίου που τα καλύπτει για πάνω από 23 ολόκληρους αιώνες!

Λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής και μετά από 4.800 χιλιόμετρα στους καυτούς δρόμους του Ιράν, ο Κωσταντίνος Μητσάκης μας περιγράφει μια από τις πιο θρυλικές περιοχές του πλανήτη.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

“Μετά την Yazd, σειρά είχε η ρομαντική πολιτεία Shiraz να υποδεχτεί το KOVE SILK ROAD. Ωστόσο, με την παρουσία μου στην Shiraz, έμελλε να ολοκληρωθεί η δίτροχη περιπλάνησή μου πάνω στο ίχνος του ιρανικού μεταξένιου δρόμου. Μετά από 4.800 συναρπαστικά χιλιόμετρα ταξιδιού, η απροβλημάτιστη KOVE 800X Pro θα ξεκινούσε από την Shiraz την επιστροφή για Ελλάδα.

Ιερατικές σχολές, περίτεχνα τζαμιά, γαλάζιοι μιναρέδες, λουλουδιασμένοι κήποι, μαυσωλεία και σκεπαστά παζάρια αντικατόπτριζαν την πορεία της γενέτειρας των φημισμένων Περσών ποιητών Hafez και Saadi μέσα στον χρόνο και την Ιστορία. Και φυσικά, ήταν αδιανόητο να μην "προσκυνήσω" σε τρεις κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, απόλυτα ταυτισμένους με την ιστορική διαδρομή της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

Στην περιοχή Νακς-ε-Ροστάμ (42 χλμ. βόρεια της Shiraz) βρίσκονταν λαξευμένοι -σε μια κάθετη βραχώδη πλαγιά- οι τάφοι των Βασιλέων Δαρείου Α΄, Ξέρξη, Αρταξέρξη και Δαρείου Β΄. Στις Πασαργάδες (137 χλμ. βόρεια της Shiraz), ξεχωριστή θέση μεταξύ των μνημείων της αρχαίας πόλης κατείχε ο βαθμιδωτός τάφος του Μεγάλου Βασιλέα Κύρου.

Στην Περσέπολη (36 χλμ. βόρεια της Shiraz), θωπεύοντας με τα μάτια της ψυχής μου τα εναπομείναντα μνημεία της εθιμοτυπικής πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών, βρέθηκα να ταξιδεύω πίσω σε χαμένες αυτοκρατορίες και ένδοξες ελληνικές εκστρατείες. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό που περπάτησα στην Περσέπολη, εκεί που είχε βαδίσει πριν από 23 αιώνες ο Μέγας Αλέξανδρος”.

Με τον Κωνσταντίνο Μητσάκη να έχει ολοκληρώσει το ένα μέρος του ταξιδιού του, ξεκινά τώρα το δεύτερο μέρος που είναι αυτό της επιστροφής στα πάτρια εδάφη με το Kove 800X Pro.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες