European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental, A’ μέρος

Ιταλία, Μονακό, Γαλλία, Ανδόρρα, Ισπανία
European Heritage Tour
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

5/9/2023

Ταξίδι χωρίς τον νεαρό Γιώργο στην πίσω σέλα δεν νοείται, έχει γίνει πια θεσμός. Μαζί λοιπόν ξεκινήσαμε τα “γυρίσματα” της πέμπτης κοινής “ταινίας δρόμου”, με όχημα περιπέτειας μια μαύρη BMW R 18 TRANSCONTINENTAL, ευγενική παραχώρηση της BMW MOTORRAD HELLAS, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της BMW MOTORRAD.

Για περίπου 40 ημέρες, τα δίτροχα βήματά μας θα “περπατούσαν” στις φιλόξενες γειτονιές 21 ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να ενώσουμε οδικώς τα τρία γεωγραφικά άκρα της ηπείρου μας (Νότιο, Δυτικό & Βόρειο Ακρωτήριο). Αυτό ήταν συνοπτικά το πολυσέλιδο σενάριο του EUROPEAN HERITAGE TOUR, ένα ταξίδι–ορόσημο, μια εμπειρία ανεκτίμητη και για τους δυο μας. Πατέρας και γιος, δυο γενιές στην ίδια σέλα της ζωής: η ψυχή, η θέληση, η αγάπη, η συνεργασία, το πάθος, η χαρά, η συντροφικότητα, μια μοτοσυκλέτα! Γιώργος, ετών 16…

Monaco

Με την ακτοπλοϊκή απόβασή μας στην Βενετία (Πάτρα–Βενετία) ξεκίνησε το πανευρωπαϊκό οδοιπορικό μας. Διασχίσαμε αυθημερόν την Ιταλία οδηγώντας την άνετη BMW R 18 TRANSCONTINENTAL στη διαδρομή Venecia-Brescia-Piacenza-Genova-Ventimiglia (540 χλμ.), ενώ αμέσως μετά την είσοδό μας στη Γαλλία προσεγγίσαμε το λαμπερό πριγκιπάτο του Μονακό. Τα πανάκριβα Ferrari, Lamborghini και Porsche που κινούνταν στους πεντακάθαρους δρόμους της πόλης, τα πολυτελέστατα γιοτ που βρίσκονταν αγκυροβολημένα στη μαρίνα και το κοσμοπολίτικο περιβάλλον ήταν τα στοιχεία που ενθουσίασαν τον νεαρό συνεπιβάτη μου. Τι δώρο μου ζήτησε ο Γιώργος στο Μονακό; Να οδηγήσουμε τη μοτοσυκλέτα πάνω στην κλασική διαδρομή του αγώνα Grand Prix της Formula 1 -όπως και πράξαμε άλλωστε!

Carcassone, Γαλλία

Στη Γαλλία, η BMW R 18 TRANSCONTINENTAL κύλησε τους τροχούς της στη διαδρομή Monaco-Marseille-Nimes-Carcassonne-Andorra (652 χλμ.). Τα αξιοθέατα που επιλέξαμε να επισκεφθούμε καθοδόν στη Γαλλία ήταν το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Nimes (1ου μ. Χ. αιώνα) και η καλοδιατηρημένη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Carcassonne (13ου αιώνα).

Ανδόρα

Σειρά είχε κατόπιν το λιλιπούτειο πριγκιπάτο της Ανδόρρας, που μάς καρτερούσε πάνω στην καταπράσινη οροσειρά των Πυρηναίων. Η πυκνοδομημένη πρωτεύουσα Andorra La Vieja, κτισμένη σε υψόμετρο 1.013 μ, είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης και αποτυπώθηκε έντονα στη μνήμη μας χάρη στη μοντέρνα πολεοδομική προσωπικότητά της και τη σύγχρονη αστική οργάνωσή της.

Σαραγόσα

Η κατάβαση από τα Πυρηναία μάς οδήγησε αμέσως στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην πόλη Σαραγόσα. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Έβρου, η Σαραγόσα μας συστήθηκε μέσα από τα εξαίσια ιστορικά-θρησκευτικά αξιοθέατά της (βασιλική Basilica de Nuestra Senora del Pilar, γέφυρα Puente Del Piedra) και αποτέλεσε την ενδιάμεση στάση στη πορεία μας για την πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Μπερναμπέου

Αντικρίζοντας τα ανατολικά προάστια της Μαδρίτης, η στιβαρή BMW R 18 TRANSCONTINENTAL είχε καταγράψει στο κοντέρ της τα πρώτα 2.300 χλμ. του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Κατά την παραμονή μας στην ισπανική πρωτεύουσα, εκτός από τα διάφορα ιστορικά-αρχιτεκτονικά αξιοθέατά της, επισκεφθήκαμε επίσης το γήπεδο Bernabeu της Ρεάλ Μαδρίτης, ικανοποιώντας έτσι μια μεγάλη επιθυμία του Γιώργου.

Κόρδοβα

Με τη μετάβασή μας από τη Μαδρίτη στην πόλη Κόρδοβα της Ανδαλουσίας, διαβήκαμε τις πύλες μιας καυτής κόλασης, αφού ένα πολυήμερο κύμα καύσωνα είχε εκτοξεύσει τον υδράργυρο στη νότια Ισπανία στους 42-43 C. Συνειδητοποιήσαμε με τον πιο δραματικό τρόπο πως είμασταν πλέον υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε –κάτω από αυτές τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες– το δίτροχο ταξίδι μας τόσο στην Ισπανία, όσο και στη γειτονική Πορτογαλία.

Κόρδοβα

Αυτό που μας ενθουσίασε στην Κόρδοβα του ποταμού Guadalquivir ήταν οι οικιστικές μαρτυρίες της ισλαμικής–μαυριτανικής αρχιτεκτονικής των μεσαιωνικών χρόνων, τις οποίες αντικρίσαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κι αφού εξερευνήσαμε διεξοδικά τα στενά σοκάκια, τις γέφυρες, τα παλάτια και τα τζαμιά της Κόρδοβα, πατήσαμε τη μίζα της BMW R 18 TRANSCONTINENTAL και αναχωρήσαμε αρχικά για το Γιβραλτάρ και κατόπιν για την Ταρίφα, το νοτιότερο χερσαίο σημείο της Ευρώπης…

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

Στα μισά του ταξιδιού με το Kove 800X Pro έχει φτάσει ο Κωνσταντίνος Μητσάκης καθώς τώρα ξεκινά η επιστροφή στην Ελλάδα
motomag Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

13/5/2024

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης και η KOVE 800X Pro έφτασαν εκεί που περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε μέρη και τόπους όπου δημιουργήθηκαν και χάθηκαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Όσα διαβάσαμε στα βιβλία της ιστορίας, τώρα απλώνονται μπροστά στα μάτια ανάγλυφα, αληθινά και ταυτόχρονα μαγικά και με ένα ακαταμάχητο πέπλο μυστηρίου που τα καλύπτει για πάνω από 23 ολόκληρους αιώνες!

Λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής και μετά από 4.800 χιλιόμετρα στους καυτούς δρόμους του Ιράν, ο Κωσταντίνος Μητσάκης μας περιγράφει μια από τις πιο θρυλικές περιοχές του πλανήτη.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

“Μετά την Yazd, σειρά είχε η ρομαντική πολιτεία Shiraz να υποδεχτεί το KOVE SILK ROAD. Ωστόσο, με την παρουσία μου στην Shiraz, έμελλε να ολοκληρωθεί η δίτροχη περιπλάνησή μου πάνω στο ίχνος του ιρανικού μεταξένιου δρόμου. Μετά από 4.800 συναρπαστικά χιλιόμετρα ταξιδιού, η απροβλημάτιστη KOVE 800X Pro θα ξεκινούσε από την Shiraz την επιστροφή για Ελλάδα.

Ιερατικές σχολές, περίτεχνα τζαμιά, γαλάζιοι μιναρέδες, λουλουδιασμένοι κήποι, μαυσωλεία και σκεπαστά παζάρια αντικατόπτριζαν την πορεία της γενέτειρας των φημισμένων Περσών ποιητών Hafez και Saadi μέσα στον χρόνο και την Ιστορία. Και φυσικά, ήταν αδιανόητο να μην "προσκυνήσω" σε τρεις κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, απόλυτα ταυτισμένους με την ιστορική διαδρομή της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

Στην περιοχή Νακς-ε-Ροστάμ (42 χλμ. βόρεια της Shiraz) βρίσκονταν λαξευμένοι -σε μια κάθετη βραχώδη πλαγιά- οι τάφοι των Βασιλέων Δαρείου Α΄, Ξέρξη, Αρταξέρξη και Δαρείου Β΄. Στις Πασαργάδες (137 χλμ. βόρεια της Shiraz), ξεχωριστή θέση μεταξύ των μνημείων της αρχαίας πόλης κατείχε ο βαθμιδωτός τάφος του Μεγάλου Βασιλέα Κύρου.

Στην Περσέπολη (36 χλμ. βόρεια της Shiraz), θωπεύοντας με τα μάτια της ψυχής μου τα εναπομείναντα μνημεία της εθιμοτυπικής πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών, βρέθηκα να ταξιδεύω πίσω σε χαμένες αυτοκρατορίες και ένδοξες ελληνικές εκστρατείες. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό που περπάτησα στην Περσέπολη, εκεί που είχε βαδίσει πριν από 23 αιώνες ο Μέγας Αλέξανδρος”.

Με τον Κωνσταντίνο Μητσάκη να έχει ολοκληρώσει το ένα μέρος του ταξιδιού του, ξεκινά τώρα το δεύτερο μέρος που είναι αυτό της επιστροφής στα πάτρια εδάφη με το Kove 800X Pro.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες