European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental, Δ’ μέρος

Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία
BMW European Heritage Tour
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

18/9/2023

Η κεντρική ιδέα του EUROPEAN HERITAGE TOUR ήταν να ενώσουμε οδικώς τα τρία γεωγραφικά άκρα της χερσαίας Ευρώπης (νοτιότερο, δυτικότερο, βορειότερο), με «συνδετικό κρίκο» την στιβαρή BMW R 18 TRANSCONTINENTAL. Είχαμε ήδη πετύχει τους δυο πρώτους γεωγραφικούς στόχους μας (Tarifa / Ισπανία & Cabo Da Roca / Πορτογαλία) και τώρα υπολειπόταν ο τρίτος και τελευταίος: το διάσημο ακρωτήριο Nordkapp της Νορβηγίας, στη βόρεια εσχατιά της Ευρώπης.

Αποχαιρετώντας αξημέρωτα τον Αρκτικό κύκλο στο Rovaniami, είχαμε μπροστά μας μόλις 720 χλμ. για να ολοκληρώσουμε τη γεωγραφική “τριπλέτα” της Ευρώπης. Τόση ήταν η απόσταση που μας χώριζε πλέον από την εμβληματική υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Και τελικά, μετά από 12 ώρες σβέλτης οδήγησης πάνω στον επαρχιακό άξονα Rovaniami – Kaamanen – Karigasniemi – Olderfjord – Repvag – Honningsvag – Nordkapp, φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού και αντικρίσαμε με κουρασμένα χαμόγελα τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Μετά από 10.120 χλμ. ταξιδιού τα είχαμε καταφέρει! Πατέρας και γιος -για δεύτερη φορά μετά το 2019- βάζαμε ρόδα στο Nordkapp, γεγονός που πανηγυρίσαμε δεόντως!

BMW European Heritage Tour, Νόρντκαπ

Για μένα, ωστόσο, ήταν η τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια που έφτανα εδώ στην βόρεια εσχατιά της Ευρώπης και «προσκυνούσα» στο Nordkapp: το 2019 είχα έρθει παρέα με τον Γιώργο με μια HONDA AFRICA TWIN CRF 1000, το 2021 μ’ ένα scooter SYM HD 300, το 2022 με μια BMW F 850 GS και το 2023 με την BMW R 18 TRANSCONTINENTAL! Ομόνοια-Σύνταγμα το δρομολόγιο! 

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Όμως, το ταξίδι μας δεν τελείωνε μπροστά στην αφαιρετική υδρόγειο σφαίρα του Βορείου Ακρωτηρίου. Αφού κόπασαν οι γιορτές και τα πανηγύρια, το επόμενο πρωινό ξεκίνησε η μεγάλη “κατηφορική” διαδρομή με προορισμό την πρωτεύουσα Ελσίνκι της Φινλανδίας. Καθ’ οδόν, ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσαν οι απανταχού παρόντες τάρανδοι, που σε αρκετές περιπτώσεις διέσχιζαν αμέριμνα το δρόμο δοκιμάζοντας έτσι τα αντανακλαστικά του οδηγού -ευτυχώς, δεν συνέβη κάτι το δυσάρεστο.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Μετά από δυο μέρες οδήγησης πάνω στην πιο ανιαρή ίσως διαδρομή του EUROPEAN HERITAGE TOUR (Nordkapp – Oulu – Jyvaskyla – Helsinki / 1520 χλμ.), αντικρίσαμε τα πρώτα σπίτια του Ελσίνκι. Αφού καταλύσαμε στα βόρεια προάστια της πόλης, ακολούθησε η επιβεβλημένη εξερεύνηση–γνωριμία της φιλανδικής πρωτεύουσας, η οποία δεν μας ενθουσίασε και ιδιαίτερα.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Το επόμενο απόγευμα βρεθήκαμε στο λιμάνι του Ελσίνκι, περιμένοντας την επιβίβαση στο πλοίο που θα μας μετέφερε στο Ταλίν της Εσθονίας. Έτσι, με το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Helsinki–Tallin (διάρκειας 2,5 ωρών), έπεσαν οι τίτλοι τέλους της σκανδιναβικής διαδρομής του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Η δίτροχη παρουσία μας στις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) μόλις ξεκινούσε.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Η πρωτεύουσα Ταλίν της Εσθονίας μάς πρόσφερε στέγη για δυο μέρες. Κτισμένο στην βόρεια ακτή της Εσθονίας, το Ταλίν φιλοξενεί περίπου 420.000 κατοίκους, το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης και συγκαταλέγεται από το 1997 στην λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

BMW European Heritage Tour - Μέρος Δ'

Αποπνέοντας αυθεντική αύρα 13ου–14ου αιώνα, το μακρινό χθες του Ταλίν “ακουμπούσε” πάνω στο ευρωπαϊκό σήμερα μ’ ένα αρκετά καλοστημένο σκηνικό διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν, πολλές φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται αν στην επόμενη γωνιά θα αντικρίζαμε μια όμορφη αρχοντοπούλα στην κορυφή ενός πύργου ή θα βρισκόμασταν μπροστά σε έφιππους ιππότες που μάχονται μεταξύ τους.

Κι αφού βιώσαμε τον μεσαιωνικό μυστικισμό της εσθονικής πρωτεύουσας, φορτώσαμε τις αποσκευές μας στη μαύρη BMW R 18 TRANSCONTINENTAL και αναχωρήσαμε σβέλτα για την γειτονική Λετονία. 

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση - Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Ακόμη 3.500 χιλιόμετρα διένυσε η KOVE 800 X Pro φτάνοντας ολοένα και πιο κοντά στον στόχο των 10.000 χιλιομέτρων
motomag Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

8/5/2024

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Ιράν, ο λογισμός μου ανατρέχει πίσω στο 1994, χρονιά που έβαλα -για πρώτη φορά- ρόδα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (πρώην Περσία). Εκείνο το ταξίδι ήταν μια αποκάλυψη που ποτέ δεν περίμενα και ποτέ δεν θα ξεχάσω! Αν και είχα έρθει εδώ -μαζί με τη γυναίκα μου Όλγα- για να πλησιάσω αυτά που δεν γνώριζα, η προοπτική ενός ταξιδιού στους δρόμους του άγνωστου Ιράν παραδόξως δεν με τρόμαζε.

Κάμποσα χρόνια μετά την πρώτη δίτροχη επίσκεψή μου στη γη του Δαρείου και του Ξέρξη, είχα πλέον συνειδητοποιήσει πως το Ιράν απευθύνεται αποκλειστικά στους ταξιδευτές που ξέρουν να εκτιμούν και να σέβονται τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την ιστορική κληρονομιά ενός ένδοξου τόπου, ο οποίος ακροβατεί σήμερα ανάμεσα στο τσαντόρ και την πυρηνική ενέργεια!

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Εν έτει 2024, η κόκκινη γραμμή στον ιρανικό χάρτη του KOVE SILK ROAD ένωνε τις πόλεις Tabriz, Qom, Esfahan, Yazd και Shiraz, αποτελώντας μια συναρπαστική διαδρομή 3.500 χιλιομέτρων. Κι αφού ξεκουράστηκα -μετά τη συνοριακή υπέρβαση- στην πόλη Tabriz, η KOVE 800X PRO αναχώρησε για την πόλη Qom, την Μέκκα των Ιρανών σιϊτών.

Ωστόσο, για αυτούς που επισκέπτονται πρώτη φορά οδικώς το Ιράν, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τον πόλεμο του δρόμου, με αντιπάλους τους απρόβλεπτους και άκρως επιθετικούς Ιρανούς οδηγούς. Πάντα έχω στην άκρη του μυαλού μου αυτήν τη “νευρωτική” παράμετρο των ιρανικών δρόμων, ενώ στα θετικά είναι η πάμφθηνη βενζίνη (0,45 Euro/lt) και η μη καταβολή διοδίων για τις μοτοσυκλέτες.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Καθοδόν για την Qom, το άγονο τοπίο της ερήμου δεν άργησε να με προϋπαντήσει, ενώ ένας καλός αυτοκινητόδρομος με οδήγησε ξεκούραστα και με ασφάλεια στον θρησκευτικό προορισμό μου. Στην Qom, που υποδέχεται 12.000.000 επισκέπτες-προσκυνητές ετησίως, μου δόθηκε η δυνατότητα -περιφερόμενος ανάμεσα στους χιλιάδες προσκυνητές που πλημμύριζαν τους ιερούς χώρους- να βιώσω έντονα συναισθήματα δέους και θρησκευτικής κατάνυξης. Οι εντυπωσιακοί ολόχρυσοι τρούλοι των τζαμιών, οι ψηλόλιγνοι τιρκουάζ μιναρέδες, η εικόνα των ασκούντων τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πιστών, σε συνδυασμό με την όλη έκσταση και μυσταγωγία του χώρου, χαράχτηκαν για πάντα στον σκληρό δίσκο του μυαλού μου!

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Και από τη θρησκευτική παραζάλη της Qom, η μαύρη KOVE 800X PRO με οδήγησε στη μυθική Esfahan (365 χλμ. νότια), μια διάσημη πόλη-σταθμό του μεταξένιου δρόμου. Κατά γενική ομολογία, η Esfahan είναι η γοητευτικότερη πόλη του Ιράν και πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς ενός οδοιπορικού στη χώρα του Κύρου.

Εδώ, στο γαλάζιo αγριολούλουδο της ιρανικής ερήμου, αντίκρισα εκστατικός μια πόλη που μοιάζει να ξεπηδά μέσα από το φανταστικό κόσμο ενός ανατολίτικου παραμυθιού. Στην Esfahan βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο αριστουργηματικά μνημεία του ισλαμικού κόσμου. Η ιστορία τους είναι μοναδική, όπως άλλωστε και το χρώμα τους: περσικό γαλάζιο, λευκό και τιρκουάζ, χρώματα αιώνιας Ανατολής...

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)