European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental, Ε’ μέρος

Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα
European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

21/9/2023

Μετά την Εσθονία, ήρθε η σειρά της Λετονίας να παραλάβει την ταξιδιωτική “σκυτάλη” του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Στους δρόμους της Εσθονίας, η μαύρη BMW R18 TRANSCONTINENTAL είχε «γράψει» μόλις 195 χλμ., ενώ οι αποστάσεις που κληθήκαμε να διανύσουμε κατόπιν στη Λετονία (190 χλμ.) και στη Λιθουανία (320 χλμ.) ήταν εξίσου μικρές.

Με πληθυσμό περίπου 780.000 κατοίκους, η πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη των χωρών της Βαλτικής. Με πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, η Ρίγα μάς κέρδισε απόλυτα. Στις art nouveau γειτονιές, στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια της παλαιάς Πόλης, στα καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα και στα ενδιαφέροντα μουσεία της, είδαμε αποτυπωμένη όλη την ιστορία μιας πόλης που θεωρείται ένα αυθεντικό έργο τέχνης της Βαλτικής.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Στην επίπεδη Λιθουανία, τη 16η κατά σειρά χώρα του EUROPEAN HERITAGE TOUR, γράφτηκε ο επίλογος της περιοδείας μας στις Βαλτικές χώρες. Δύο ήταν οι σημαντικότερες στάσεις μας στη Λιθουανία: ο περίφημος “Λόφος των Σταυρών” (με 100.000 σταυρούς αντιπροσωπεύει έναν ιερό τόπο προσκυνήματος των ντόπιων) και το μεσαιωνικό κάστρο της ατμοσφαιρικής πόλης Kaunas.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Και μετά τις Βαλτικές χώρες, για τα επόμενα 730 χλμ. αναπνέαμε… αέρα  Πολωνίας! Ένας υποδειγματικός αυτοκινητόδρομος (δίχως ευτυχώς διόδια) φιλοξένησε τους τροχούς της ακούραστης BMW R18 TRANSCONTINENTAL, η οποία μάς οδήγησε αρχικά στη πρωτεύουσα Βαρσοβία και κατόπιν στη μνημειακή πόλη Κρακοβία. Οι δυο πόλεις της Πολωνίας, μέσα από τα εξαίσια γοτθικά-αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα, την αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά και τη δυνατή μεσαιωνική ταυτότητά τους μάς εξιστόρησαν την μακραίωνη ιστορική διαδρομής τους και μας χάρισαν ένα μοναδικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Το ταξιδιωτικό κεφάλαιο “Πολωνία” έκλεισε μόλις 105 χλμ. νότια της Κρακοβίας, όταν διαβήκαμε τα σύνορα της Σλοβακίας. Όλη μας η πορεία στη Σλοβακία (210 χλμ.) ήταν μια δαντελωτή ορεινή διαδρομή μέσα στο καταπράσινο βασίλειο των ορέων Τάτρα, ενώ στη γειτονική Ουγγαρία, ο δρόμος απέκτησε απόλυτα ευθυτενή χαρακτήρα καθώς διέσχιζε τις επίπεδες εκτάσεις της χώρας.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Στη Σερβία επιλέξαμε την πόλη Novi Sad για τη μοναδική διανυκτέρευσή μας εντός της σερβικής επικράτειας. Παρεμπιπτόντως, προσεγγίζοντας την παραδουνάβια Novi Sad, το κοντέρ της BMW R18 TRANSCONTINENTAL κατέγραφε 13.630 χλμ. από την αρχή του πανευρωπαϊκού οδοιπορικού μας, ενώ για την ολοκλήρωσή του υπολείπονταν μόνο 1.200 χλμ. Ήμασταν κοντά στο τέλος!

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Κι από την Σερβία, πέρασμα κατόπιν στη Βόρεια Μακεδονία! Η πρωτεύουσα Σκόπια μάς ξενάγησε στην κεντρική πλατεία με τα πομπώδη αγάλματα και τις κακόγουστες αρχιτεκτονικές κατασκευές, καθώς και στο ανατολίτικο παζάρι της μουσουλμανικής συνοικίας. Τίποτα το συγκλονιστικό, τίποτα το ενδιαφέρον…

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Ο χρόνος σημάδευε την 40η ημέρα του EUROPEAN HERITAGE TOUR όταν φωτογραφιζόμασταν δίπλα στην πινακίδα “WELCOME TO HELLAS”. Με την άφιξή μας στη συνοριακή είσοδος των Ευζώνων, η επιστροφή στα πάτρια εδάφη ήταν πλέον γεγονός. Έχοντας μοιραστεί τη σέλα της εμβληματικής cruiser BMW R18 TRANSCONTINENTAL, πατέρας και γιος πρωταγωνιστήσαμε σε μια ακόμα ανατρεπτική ταινία δρόμου, γεμίσαμε το μυαλό μας με εικόνες μοναδικές και “κτίσαμε” κοινές εμπειρίες ζωής που θα τις θυμόμαστε για πάντα…  

ΣΤΗ ΣΕΛΑ ΤΗΣ BMW R18 TRANSCONTINENTAL

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Σχεδιασμένη αποκλειστικά για ταξίδια με πολυτέλεια και απολαυστικό cruising, η BMW R18 TRANSCONTINENTAL αποδείχτηκε μια σχετικά ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα, παρά τον μεγάλο όγκο και τα κιλά της (τα οποία είναι κατανεμημένα όπως πρέπει). Για 40 ημέρες η BMW R18 TRANSCONTINENTAL μάς ταξίδεψε με άνεση και ασφάλεια, καταγράφοντας συνολικά 14.826 χλμ. Στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους ήταν μια δίτροχη “λιμουζίνα”, ενώ στους επαρχιακούς δρόμους έστριβε με απρόσμενη ευκολία.

Ο “Big Boxer” κινητήρας διέθετε κτηνώδη ροπή (τραβούσε δυνατά από τις 1.500 στροφές) και το σύστημα φρένων της Brembo ανταποκρινόταν άψογα στην ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η κατανάλωση καυσίμων, αφού με ταχύτητες ταξιδιού 110–120 km/h κυμαινόταν γύρω στα 5,3 lt/100km.

Πλήρως λειτουργικός αποδείχθηκε ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας, που περιλάμβανε φαίρινγκ με ψηλή ζελατίνα και αεροδυναμικό σχεδιασμό (απόλυτη ήταν η προστασία από βροχή και αέρα), τέσσερα αναλογικά όργανα μαζί με μια TFT οθόνη 10,25'', δύο επιπλέον στρογγυλούς προβολείς, ηχοσύστημα Marshall, προστατευτικά κάγκελα για τον κινητήρα και 3 βαλίτσες (δύο πλαϊνές και top case).

Όσον αφορά τον Γιώργο, στο τέλος της κάθε ημέρας -ακόμα και μετά από 12 ώρες ταξιδιού- κατέβαινε ξεκούραστος και ευδιάθετος από την άνετη σέλα της BMW R18 TRANSCONTINENTAL, σαν να ταξίδευε με αυτοκίνητο. Χάρη στην εργονομική σχεδίαση της θέσης του συνοδηγού, ο Γιώργος απολάμβανε κάθε μέρα το EUROPEAN HERITAGE TOUR, μέχρι την ολοκλήρωση του.

ΧΟΡΗΓΟΙ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές που συμμετείχαν στο ταξιδιωτικό εγχείρημα EUROPEAN HERITAGE TOUR: 

1) BMW MOTORRAD HELLAS (παραχώρηση BMW R18 
    TRANSCONTINENTAL)
2) MOTOREX (Λιπαντικά μοτοσυκλετών)
3) MOTO MARKET (Στον συνοδηγό χορηγήθηκαν ένδυση NORDCΟDE, μπότες    
    REVIT, κράνος CABERG, γάντια & αδιάβροχα NORDCΟDE).
4) GIVI (Dry bag)
5) HELMET HOME (Καθαρισμός–πώληση κρανών & μοτοσυκλετιστικής ένδυσης)
6) Περιοδικό μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟ & www.motomag.gr    
7) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr   
8) PHOTOAGORA. GR (Κατάστημα φωτογραφικών ειδών)
9) CANON (εταιρία φωτογραφικών ειδών)

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση - Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Ακόμη 3.500 χιλιόμετρα διένυσε η KOVE 800 X Pro φτάνοντας ολοένα και πιο κοντά στον στόχο των 10.000 χιλιομέτρων
motomag Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

8/5/2024

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Ιράν, ο λογισμός μου ανατρέχει πίσω στο 1994, χρονιά που έβαλα -για πρώτη φορά- ρόδα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (πρώην Περσία). Εκείνο το ταξίδι ήταν μια αποκάλυψη που ποτέ δεν περίμενα και ποτέ δεν θα ξεχάσω! Αν και είχα έρθει εδώ -μαζί με τη γυναίκα μου Όλγα- για να πλησιάσω αυτά που δεν γνώριζα, η προοπτική ενός ταξιδιού στους δρόμους του άγνωστου Ιράν παραδόξως δεν με τρόμαζε.

Κάμποσα χρόνια μετά την πρώτη δίτροχη επίσκεψή μου στη γη του Δαρείου και του Ξέρξη, είχα πλέον συνειδητοποιήσει πως το Ιράν απευθύνεται αποκλειστικά στους ταξιδευτές που ξέρουν να εκτιμούν και να σέβονται τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την ιστορική κληρονομιά ενός ένδοξου τόπου, ο οποίος ακροβατεί σήμερα ανάμεσα στο τσαντόρ και την πυρηνική ενέργεια!

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Εν έτει 2024, η κόκκινη γραμμή στον ιρανικό χάρτη του KOVE SILK ROAD ένωνε τις πόλεις Tabriz, Qom, Esfahan, Yazd και Shiraz, αποτελώντας μια συναρπαστική διαδρομή 3.500 χιλιομέτρων. Κι αφού ξεκουράστηκα -μετά τη συνοριακή υπέρβαση- στην πόλη Tabriz, η KOVE 800X PRO αναχώρησε για την πόλη Qom, την Μέκκα των Ιρανών σιϊτών.

Ωστόσο, για αυτούς που επισκέπτονται πρώτη φορά οδικώς το Ιράν, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τον πόλεμο του δρόμου, με αντιπάλους τους απρόβλεπτους και άκρως επιθετικούς Ιρανούς οδηγούς. Πάντα έχω στην άκρη του μυαλού μου αυτήν τη “νευρωτική” παράμετρο των ιρανικών δρόμων, ενώ στα θετικά είναι η πάμφθηνη βενζίνη (0,45 Euro/lt) και η μη καταβολή διοδίων για τις μοτοσυκλέτες.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Καθοδόν για την Qom, το άγονο τοπίο της ερήμου δεν άργησε να με προϋπαντήσει, ενώ ένας καλός αυτοκινητόδρομος με οδήγησε ξεκούραστα και με ασφάλεια στον θρησκευτικό προορισμό μου. Στην Qom, που υποδέχεται 12.000.000 επισκέπτες-προσκυνητές ετησίως, μου δόθηκε η δυνατότητα -περιφερόμενος ανάμεσα στους χιλιάδες προσκυνητές που πλημμύριζαν τους ιερούς χώρους- να βιώσω έντονα συναισθήματα δέους και θρησκευτικής κατάνυξης. Οι εντυπωσιακοί ολόχρυσοι τρούλοι των τζαμιών, οι ψηλόλιγνοι τιρκουάζ μιναρέδες, η εικόνα των ασκούντων τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πιστών, σε συνδυασμό με την όλη έκσταση και μυσταγωγία του χώρου, χαράχτηκαν για πάντα στον σκληρό δίσκο του μυαλού μου!

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Και από τη θρησκευτική παραζάλη της Qom, η μαύρη KOVE 800X PRO με οδήγησε στη μυθική Esfahan (365 χλμ. νότια), μια διάσημη πόλη-σταθμό του μεταξένιου δρόμου. Κατά γενική ομολογία, η Esfahan είναι η γοητευτικότερη πόλη του Ιράν και πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς ενός οδοιπορικού στη χώρα του Κύρου.

Εδώ, στο γαλάζιo αγριολούλουδο της ιρανικής ερήμου, αντίκρισα εκστατικός μια πόλη που μοιάζει να ξεπηδά μέσα από το φανταστικό κόσμο ενός ανατολίτικου παραμυθιού. Στην Esfahan βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο αριστουργηματικά μνημεία του ισλαμικού κόσμου. Η ιστορία τους είναι μοναδική, όπως άλλωστε και το χρώμα τους: περσικό γαλάζιο, λευκό και τιρκουάζ, χρώματα αιώνιας Ανατολής...

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)