MXGP 2022, 14ος γύρος, Βέλγιο - Νίκες για Husqvarna & Yamaha

Tim Gajser και Geerts προηγούνται στη γενική των MXGP & MX2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/7/2022
Στο Lommel του Βελγίου, στον 14ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2022, τη νίκη στη μεγάλη κατηγορία πήρε ο Brian Bogers της Husqvarna, ενώ στην ΜΧ2 πρώτος ήταν ο Jago Geerts της Yamaha. 
Κάθε χρόνο η πίστα του Lommel αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες της σεζόν, και φέτος η μεγάλη ζέστη πρόσθεσε έναν ακόμα βαθμό δυσκολίας στο απαιτητικό τερέν που αποτελεί σκληρή δοκιμασία ακόμα και όσους “το έχουν” με τα αμμώδη εδάφη.
 
ΜΧGP 1ος αγώνας
Στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας MXGP, ο Jorge Prado της GASGAS πετάχτηκε πρώτος, με τους Tim Gajser (Honda), Jeremy Seewer (Yamaha) και Brian Bogers (Yamaha) να τον ακολουθούν από κοντά.
 
Ο Seewer κατάφερε να περάσει τον Gajser και να βρεθεί δεύτερος, ενώ τον αναβάτη της Honda πέρασε και ο Bogers.
 
Παρά την καλή του εκκίνηση, ο Gajser φάνηκε να υπολείπεται των ανταγωνιστών του, καθώς στον αγώνα θα τερμάτιζε μόλις στην 7η θέση, 48 ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο.
 
O Bogers σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στο κυνήγι του Prado, καταφέρνοντας να περάσει τελικά τον Ισπανό και να τεθεί πρώτος.
 
Στην συνέχεια ο Prado ξεκίνησε να πηγαίνει… με την όπισθεν, για να τερματίσει τελικά 9ος!
Ο Bogers κέρδισε τελικά τον αγώνα -η πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία-, με τον Calvin Vlaanderen (Yamaha) να έρχεται δεύτερος και με τον Romain Fevbre (Kawasaki) να ανεβαίνει στο τελευταίο σκαλί του βάθρου.
 
MXGP - Αποτελέσματα 1ου αγώνα
1. Brian Bogers (NED, Husqvarna), 34:45.644
2. Calvin Vlaanderen (NED, Yamaha), +0:15.848
3. Romain Febvre (FRA, Kawasaki), +0:25.476
4. Glenn Coldenhoff (NED, Yamaha), +0:33.523
5. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), +0:38.213
 
MXGP, 2ος αγώνας
Στον δεύτερο αγώνα, ο Prado ηγήθηκε για 15η φορά φέτος της κούρσας στην αρχή, με τους Ben Watson (Kawasaki), Glen Coldenhoff, Brian Bogers, Jeremly Seewer, Romain Bebvre και Tim Gajser να τον κυνηγούν.
 
Ο Seewer έπεσε για να καταλήξει στην 10η θέση, ενώ στον τέταρτο γύρο ο Coldenhoff πέρασε στην πρώτη θέση, με τον Prado 2ο. Ο Gajser βρέθηκε για μια ακόμη φορά υπό πίεση, με αρκετούς αναβάτες να τον περνούν, καθώς ο Σλοβένος δεν είχε απάντηση.
Υπό την πίεση του Febvre, o Prado έπεσε, για να βρεθεί από δεύτερος… έβδομος, με τον Febvre να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο στον 7ο γύρο και να βάζει πλώρη για την πρώτη θέση.
Μια πρώτη θέση που θα πήγανε τελικά στον Coldenhoff, μια πρώτη θέση για την οποία  ο αναβάτης της Yamaha θα έπρεπε να παλέψει στους τελευταίους γύρους σκληρά ενάντια στους Vlaanderen και Bogers, που τερμάτισαν 2ος και 3ος αντίστοιχα.
 
Έτσι, μια νίκη και μια Τρίτη θέση έδωσαν στον Bogers την πρώτη θέση στο GP του Lommel στη μεγάλη κατηγορία, με δεύτερο τον Vlaanderen και τρίτο τον Coldenhoff.
Παρόλο τώρα που δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει στο Βέλγιο, ο Gajser συνεχίζει να ηγείται της γενικής κατάταξης με… 122 βαθμούς διαφορά από τον πιο κοντινό διώκτη του, που είναι ο Seewer, με τρίτο τον Prado.
 
MXGP - Αποτελέσματα 2ου αγώνα
1. Glenn Coldenhoff (NED, Yamaha), 35:05.672
2. Calvin Vlaanderen (NED, Yamaha), +0:05.406
3. Brian Bogers (NED, Husqvarna), +0:15.775
4. Romain Febvre (FRA, Kawasaki), +0:30.304
5. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:38.870
 
Γενική κατάταξη MXGP κατηγορίας μετά τον αγώνα του Βελγίου
1. Tim Gajser (SLO, HON), 605 βαθμοί
2. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 483 
3. Jorge Prado (ESP, GAS), 465 
4. Glenn Coldenhoff (NED, YAM), 442 
5. Maxime Renaux (FRA, YAM), 441 
 
MX2
Στον πρώτο αγώνα της MX2, η νίκη πήγε στον Kay de Wolf της Husqvarna, με δεύτερο τον Jago Geerts (Yamaha, φωτό άνω) και τρίτο τον Simon Langenfelder (GASGAS), ενώ στον δεύτερο αγώνα ήταν ο Geerts που βγήκε πρώτος, δεύτερος ήταν ο Kay de Wolf και τρίτος ο Simon Langenfelder.
 
Γενική κατάταξη MX2 κατηγορίας μετά τον αγώνα του Βελγίου
1. Jago Geerts (BEL, YAM), 590 βαθμοί
2. Tom Vialle (FRA, KTM), 567
3. Simon Längenfelder (GER, GAS), 469
4. Kevin Horgmo (NOR, KAW), 410
5. Thibault Benistant (FRA, YAM), 378
 
Επόμενος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP, στις 6-7 Αυγούστου στην Uddevalla της Σουηδίας.

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες