Peugeot Project SPx – Ένα ηλεκτρικό concept με αναφορές στο παρελθόν

Ανάρτηση τύπου Hossack, ηλεκτροκινητήρας και φουτουριστικό design
motomag Peugeot Project SPx – Ένα ηλεκτρικό concept με αναφορές στο παρελθόν
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/3/2024

Στο Σαλόνι των δύο τροχών (Salon du 2 Roues) που πραγματοποιείται στη Λυών της Γαλλίας η Peugeot Motorcycles παρουσίασε το SPx το οποίο είναι ένα ηλεκτρικό concept που σχεδιαστικά έχει πολλές ομοιότητες με το μοτοποδήλατο Peugeot 103 που ξεκίνησε να παράγεται το μακρινό 1971.

Ο λόγος που η Peugeot Motorcycles επέλεξε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όνομα για το νέο της concept είναι απλός η ταύτιση του κοινού με ένα μοντέλο το οποίο αγαπήθηκε από χιλιάδες μοτοσυκλετιστές στην Γαλλία και όχι μόνο.

Το SPx concept το οποίο παρουσίασε στην Γαλλία η Peugeot Motorcycles έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με το Peugeot 103 SPX του τότε. Στην παρούσα φάση το SPx δεν έχει ούτε δίχρονο κινητήρα αλλά ούτε τα πετάλια τα οποία χρησιμοποιούσε ο αναβάτης για να υποβοηθήσει την κίνηση του μοτοποδηλάτου αλλά χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρα.

Peugeot Project SPx – Ένα ηλεκτρικό concept με αναφορές στο παρελθόν

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της Peugeot Motorcycles το ηλεκτρικό SPx θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: μία που θα αντιστοιχεί στα 50 κυβικά, μία που θα αντιστοιχεί στα 125 κυβικά και μία που θα αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις επιδόσεις των μοντέλων της Α1 κατηγορίας.

Το ηλεκτρικό concept SPx είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με την ανάρτηση εμπρός να είναι τύπου Hossack με αμορτισέρ κεντρικά και ψηλά τοποθετημένο και πιρούνι χωρίς αρθρώσεις. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του πλαισίου και η μετάδοση γίνεται με ιμάντα, με τους τροχούς να είναι 16 ιντσών εμπρός και πίσω.

Ο LED προβολέας του SPx αντλεί έμπνευση από αυτόν του Peugeot 103 ενώ ταυτόχρονα κρατά τους σχεδιαστικούς δεσμούς με την υπάρχουσα γκάμα της Peugeot Motorcycles και συγκεκριμένα με τη μοτοσυκλέτα PM-01.

Άλλες λεπτομέρειες για το νέο concept της Peugeot Motorcycles δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025.

Peugeot Project SPx – Ένα ηλεκτρικό concept με αναφορές στο παρελθόν

 

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Οι Ιταλοί εισβάλλουν με τη σειρά τους στην Κίνα

Μαζί με τα δύο ανανεωμένα μοντέλα, στην παρουσίαση της Σαγκάης είδαμε και τη νέα συλλογή ρουχισμού Vespa DEC
motomag Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Οι ανανεωμένες Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 είχαν έρθει σε επαφή με το κοινό στην έκθεση της EICMA αρκετούς μήνες πριν, ενώ τώρα η ιταλική εταιρεία τις παρουσίασε και στην Σαγκάη, φέρνοντας τις και στην αχανή κινέζικη αγορά.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα

Ξεκινώντας από την ανανεωμένη Vespa Primavera 150 αυτή έχει επιπλέον ένα διακοσμητικό στο μέσο του φτερού, σε αντίθεση με τη Sprint 150 η οποία διατηρεί το παραδοσιακό μπροστινό φτερό. Αλλαγή έχουμε στις σέλες και των δύο μοντέλων οι οποίες έχουν νέα καλύμματα ενώ νέες είναι οι ζάντες και στα δύο μοντέλα. Στην Primavera 150 υπάρχουν ζάντες με πέντε μπράτσα ενώ στη Sprint 150 υπάρχουν ζάντες με το σχέδιο να παραπέμπει στο γράμμα “Y”. Η οθόνη είναι LCD 3 ιντσών και στα δύο μοντέλα με τον χρήστη να μπορεί να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο με την πλατφόρμα πολυμέσων Vespa MIA.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα

Εκτός από τις νέες Vespa Primavera 150 και Vespa Sprint 150, στη Σαγκάη παρουσιάστηκε η ολοκαίνουργια συλλογή ένδυσης Vespa DEC, η οποία είναι εμπνευσμένη από το εργοστάσιο και το μουσείο της Piaggio. Η νέα συλλογή εστιάζει στο σύγχρονο lifestyle, προωθώντας ταυτόχρονα το ιταλικό στιλ και design. Τα μοντέλα Vespa Primavera 150 και Vespa Sprint 150 θα προσφέρονται σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα
Ετικέτες