Jonathan Rea – Δεν μπορούμε να αφήσουμε μοτοσυκλέτες που κοστίζουν 50.000 να αγωνίζονται εναντίον αυτών που κοστίζουν 20.000 ευρώ

Φωτογραφίζει ξεκάθαρα την Ducati Panigale V4 R
motomag Jonathan Rea – Δεν μπορούμε να αφήσουμε μοτοσυκλέτες που κοστίζουν 50.000 να αγωνίζονται εναντίον αυτών που κοστίζουν 20.000 ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/11/2023

Ο Rea ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες αποτελεί τον νέο αναβάτη της Pata Yamaha Prometeon WSBK, στην EICMA εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον νέο κανονισμό του ελάχιστου συνολικού βάρους ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως η διαφορά κόστους που υπάρχει μεταξύ των μοτοσυκλετών παραγωγής που χρησιμοποιούνται ως βάση για τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του θεσμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο από την διοργανώτρια αρχή.

O Ιρλανδός πολυπρωταθλητής αναφερόμενος στον νέο κανονισμό του ελάχιστου συνολικού βάρους αναβάτη/μοτοσυκλέτας που κυρίως πλήττει τον Alvaro Bautista, με τον Ισπανό να πρέπει να προσθέσει 7 κιλά στην Panigale V4 R δήλωσε: “Ο Alvaro έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και με την Ducati θα βρουν μια λύση για να παραμείνουν μπροστά.” Όμως ο Rea έβαλε και ένα ακόμα ζήτημα στην έκθεση του Μιλάνου, εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τη διαφορά κόστους μεταξύ των μοτοσυκλετών παραγωγής οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάση για τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες. “Αποτελεί πρόβλημα που υπάρχουν μοτοσυκλέτες οι οποίες κοστίζουν 50.000 ευρώ και αγωνίζονται ενάντια σε άλλες που κοστίζουν 20.000. Η Dorna σε συνεργασία με την διοργανώτρια αρχή του WSBK πρέπει να βρει μία λύση σε αυτό το ζήτημα ώστε να μειωθεί η ψαλίδα.”

WSBK

Φυσικά οι δηλώσεις του Rea φωτογραφίζουν την Ducati Panigale V4 R (αλλά και την νέα BMW M1000RR που ξεπερνά τα 30.000€) καθώς αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που όλοι θέλουν να κερδίσουν στο WSBK, ωστόσο όταν ρωτήθηκε γιατί η Yamaha δεν βγάζει και αυτή στην παραγωγή μία ανάλογη έκδοση δεν είχε να δώσει κάποια απάντηση... Πριν εφαρμοστεί στο WSBK ο κανονισμός για την τιμή λιανικής πώλησης, η Honda έτρεχε με τα RC-30/RC-45 που κόστιζαν όσο δύο Fireblabe, η Yamaha με τα OW-01 και R7 που επίσης είχαν αστρονομικές τιμές και η Kawasaki με τα περιορισμένης παραγωγής και εξίσου πανάκριβα ZXR750RR. Επίσης τότε οι κανονισμοί ήταν πολύ πιο χαλαροί ως προς τις μηχανολογικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες να μην έχουν ούτε μια βίδα ίδια με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Ο κανονισμός για την τιμή λιανικής πώλησης ήρθε από την κατηγορία Superstock 1000, σε μια εποχή όπου στα WSBK είχαν σοβαρές εργοστασιακές ομάδες μόνο η Aprilia και αργότερα η Kawasaki, με σαφή στόχο να κάνουν φτηνότερους τους αγώνες για τις εταιρείες που ξόδευαν ήδη τεράστια ποσά για τα MotoGP, όπως και έγινε. Μόνο που όταν ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, αυτομάτως εκτοξεύεται και το κόστος, διότι στους αγώνες πάντα κερδίζει στο τέλος όποιος δίνει τα περισσότερα λεφτά για R&D, τα περισσότερα λεφτά για δοκιμές, τα περισσότερα λεφτά για καλούς μηχανικούς, τα περισσότερα λεφτά για καλούς αναβάτες... Κι όσο πιο αυστηροί γίνονται οι κανονισμοί, τόσο πιο ακριβή γίνεται στο τέλος μια κατηγορία, διότι όλοι ψάχνουν την διαφορά στις λεπτομέρειες. Αυτό έγινε και στα WSBK τώρα. Έφτιαξαν κανονισμούς που επιτρέπουν ελάχιστες αλλαγές στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, οπότε και οι κατασκευαστές δημιούργησαν μοντέλα παραγωγής με αγωνιστική τεχνολογία, τα οποία είναι φυσικά πανάκριβα. Ο Rea λοιπόν, έρχεται και να πει αυτό που λένε όλοι όταν η αγαπημένη τους εταιρεία δυσκολεύεται στους αγώνες (επειδή δεν χώνει τα λεφτά που χώνουν οι πρώτοι...) και ήταν η αιτία που πήγε άπατη η κατηγορία Superstock 1000. Λέει λοιπόν να γίνουν οι μοτοσυκλέτες όσο πιο "normal" γίνεται για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αναβατών. Μόνο που στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να δει αγώνες με μοτοσυκλέτες που μπορεί να δει και στην καφετέρια της πόλης του. Θέλει να βλέπει εξωτικές μοτοσυκλέτες στους αγώνες! Θέλει δίχρονα V4 να εκτοξεύουν τους αναβάτες στο διάστημα, θέλει τετράχρονα να στροφάρουν στις 20.000 με φτερά και τουρμπίνες... Αν ήθελε normal μοτοσυκλέτες τότε τα Superstock 1000 θα ήταν τώρα ο βασιλιάς των αγώνων και όχι τα MotoGP... Έστω η Moto2 που έχουν όλοι τον ίδιο κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να απέχουμε αρκετούς μήνες από το ξεκίνημα της νέας σεζόν στο WSBK, ωστόσο τα παιχνίδια τακτικής και ψυχολογίας έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

WorldWCR - Ταχύτερη όλων η Carrasco την 1η μέρη των δοκιμών στην Cremona

Τη δεύτερη όμως μέρα οι χρόνοι πέφτουν θεαματικά και αναδεικνύεται το αστέρι της Roberta Ponziani
Roberta Ponziani
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της FIM, που θα αποτελεί υποστηρικτική κατηγορία του WorldSBK και θα διεξαχθεί με Yamaha R7 ξεκινά. Εικοσιδύο αγωνιζόμενες (από τις 25 γυναίκες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό) λαμβάνουν μέρος στο πρώτο διήμερο τεστ του θεσμού, στην πίστα της Cremona στην Ιταλία, με την Ana Carrasco να γράφει τον ταχύτερο γύρο την 1η ημέρα των δοκιμών, που διεξήχθησαν σε στεγνή πίστα το πρωί και υπό βροχή το απόγευμα.

Θυμίζουμε πως το νεότευκτο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM ξεκινά στο Misano σε ένα μήνα από σήμερα, με τις πρώτες δοκιμές στην Cremona να φέρνουν τις αγωνιζόμενες στην παρθενική τους επαφή με τα R7 τους, βάζοντας τη μία απέναντι στην άλλη.

WorldWCR

Το μεγαλύτερο αστέρι από τις 22 συμμετοχές είναι φυσικά η Ana Carrasco που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στους άντρες και έχει μάλιστα στεφθεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια to 2018 στα Supersport 300 με μοτοσυκλέτα της Kawasaki.

Ana Carrasco

Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ο πρώτος χρόνος της Ισπανίδας αγωνιζόμενης της Evan Bros Racing την Πέμπτη, όπου σημείωσε 1:45.949, γυρίζοντας 4 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα από τη δεύτερη, τη 19χρονη Lucy Michel της TSL-Racing. Τρίτος ταχύτερος χρόνος ήταν το 1:47.250 της Adela Ourednickova (DafitMotorading), με την Τσέχα να έχει και την πρώτη πτώση του Πρωταθλήματος, ευτυχώς χωρίς συνέπειες. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως στις εννέα πρώτες θέσεις αντιπροσωπεύτηκαν εννέα διαφορετικές χώρες!

Lucy Michel

Το απόγευμα, στη βρεγμένη πίστα, ταχύτερη όλων ήταν η Chun Mei Liu (WT Racing Team Taiwan) με 1:54.139.

Η Παρασκευή 17/5, η ημέρα που διανύουμε, είναι η δεύτερη ημέρα του τεστ, και μέχρι το μεσημέρι οι χρόνοι είχαν πέσει θεαματικά. Σε στεγνή πίστα, ταχύτερο χρόνο έγραψε η Ιταλίδα Roberta Ponziani με 1:42.438 (η μοναδική στο 1:42), αφήνοντας δεύτερη την Carasco, έξι δέκατα του δευτερολέπτου πιο πίσω! Τρίτη ήταν η Τσέχα Ourednickova, τέταρτη η Γερμανίδα έφηβη Lucy Michel και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με την Sara Sanchez Tamayo.

Καλή αρχή σε όλες τις αγωνιζόμενες, και ευχόμαστε να δούμε ένα ανταγωνιστικό όσο και θεαματικό Πρωτάθλημα

Ετικέτες