MOTUL WSBK - Νέος κανόνας συνδυασμένου βάρους μοτοσυκλέτας-αναβάτη για 2024, με στόχο Ducati & Bautista

Κι αρκετές ακόμα αλλαγές, σε ρεζερβουάρ, όριο στροφών, μετρητή ροή καυσίμου και πολλά άλλα
Αλλαγές κανονισμών WSBK 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/10/2023

Με το ζητούμενο να είναι ο ανταγωνισμός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και να δούμε ξανά όλους τους κατασκευαστές σε κορυφαίο επίπεδο ώστε να μην έχουμε μια Ducati στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε κάθε αγώνα,  η FIM, η Dorna και η MSMA προχωρούν σε αλλαγές στους κανονισμούς, αρχής γενομένης από το 2024, οι οποίες στόχο έχουν να επαναφέρουν τις αγωνιστικές ισορροπίες μεταξύ εργοστασίων.

Με την Ducati Panigale V4 R και τον Bautista να κυριαρχούν για ακόμη μία χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, η εύρεση ενός τρόπου ώστε να ξαναδούμε μάχες και ανταγωνισμό κρίθηκε επιβεβλημένη από τους αρμόδιους φορείς του θεσμού. Η Επιτροπή του WSBK η οποία αποτελούταν από τους Gregorio Lavilla (Dorna, Εκτελεστικός Διευθυντής WorldSBK), Paul King (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων FIM Circuit Racing Commission), Biense Bierma (Γενικός Γραμματέας της MSMA), υπό τον συντονισμό του Paul Dupark (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων FIM Circuit Racing Commission - Γραμματέας της Επιτροπής SBK), παρουσία των Ludovic Reignier (Τεχνικός Διευθυντής FIM WorldSBK), Dominique Hebrand (Τεχνικός Διευθυντής FIM CTI) και Roland Berger (Διευθυντής FIM CTI), συνεκλήθη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς ώστε να συμφωνήσει σε ορισμένες τεχνικές αλλαγές με επίκεντρο το μέλλον του θεσμού.

WSBK

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές σε τεχνικούς κανονισμούς για την επόμενη αγωνιστική χρονιά με την σημαντικότερη εξ αυτών να είναι το συνδυασμένο βάρος αναβάτη μοτοσυκλέτας με την επιτροπή να μην έχει κάνει γνωστό ακόμη το βάρος που θα έχουν οι εκάστοτε μοτοσυκλέτες μαζί με τους αναβάτες. Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος κανονισμός στα grand prix μοτοσυκλετών εισήχθη πρώτη φορά το 1996 στην κατηγορία των 125 κ. εκ. ενώ ισχύει και στις κατηγορίες Motο2 και Moto3. Ακόμη μία σημαντική αλλαγή αφορά τη χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου η οποία από το 2024 μειώνεται στα 21 από τα 24 λίτρα, ενώ με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από το 2025 θα υπάρξει σύστημα το οποίο θα ελέγχει την ροή του καυσίμου. Αυτό το σύστημα θα δοκιμαστεί το 2024 με τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν σε δύο μοτοσυκλέτες τους τον εν λόγω μετρητή ώστε να συλλέξουν δεδομένα τόσο από τις δοκιμές όσο και από τους αγώνες.

Αλλαγή θα έχουμε εκ νέου και στα όρια των στροφών ωστόσο αυτά θα καθοριστούν πριν την έναρξη της νέας σεζόν σε συνάρτηση με τον κανονισμό του συνδυασμένου βάρους αναβάτη – μοτοσυκλέτας. Η επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές στο βάρος του στροφαλοφόρου και του αντικραδασμικού άξονα, με αυτό να μπορεί τροποποιηθεί κατά +/- 20% από το βάρος που μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του ομολογκαρίσματος της FIM, με το αντίστοιχο "κιτ" εξαρτημάτων να είναι ένα μέρος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλέξιμων εξαρτημάτων της FIM. Αλλαγή είχαμε και στα κουπόνια (token) που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να κάνουν τεχνικές αλλαγές στις μοτοσυκλέτες τους. Μέχρι πρότινος μαζεύοντας βαθμούς σε κάθε αγώνα οι κατασκευαστές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τοκεν ανά τρεις αγώνες ενώ από το 2024 θα γίνεται ανά δύο. Όσον αφορά τα νέα εξαρτήματα οι αλλαγές θα γίνονται ένα μήνα πριν τον εκάστοτε αγώνα με την έγκριση από την επιτροπή να γίνεται 14 ημέρες πριν τον εκάστοτε αγώνα. Στις 28 Οκτωβρίου στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος στην Jerez η επιτροπή θα συναντηθεί ώστε να θέσει εκ νέου αν χρειαστεί αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς αλλά και να συζητήσει για αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν τις ποινές των αναβατών.

Alvaro Bautista getting ready for 2024

Εντωμεταξύ, ο Bautista κάνει πλάκα με τους νέους κανονισμούς, ποστάροντας selfie την ώρα που τρώει ότι βρει μπροστά του, με τη λεζάντα "προετοιμάζομαι για το 2024"!

Ετικέτες

Albert Arenas: Ο πρωταθλητής WSSP εγκαταλείπει τη Yamaha λόγω WSBK – Τον θέλει η CFMOTO που μιλά με τη Mark VDS!

Ψήνεται δυνατό δίδυμο με Sam Lowes για το ντεμπούτο της V4 SR-RR στο WSBK
wssp arenas
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/10/2026

Πριν λίγες μόλις μέρες, στον προτελευταίο αγώνα της φετινής σεζόν του Motul WSBK στην πορτογαλική πίστα Estoril, ο Albert Arenas έγραψε ιστορία κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport (WSSP) με την AS BLU CRU Racing Team και τη Yamaha YZF-R9.

Αυτό το ονειρεμένο ξεκίνημα θα έπρεπε να έχει στείλει την ομάδα του Ισπανού στα ουράνια από χαρά, ωστόσο λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο ο Arenas ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει με τη Yamaha του χρόνου. Και δεν έκρυψε καθόλου τον λόγο της απόφασής του:

"Είμαι χαρούμενος, αλλά λυπημένος. Ήθελα να συνεχίσω με τη Yamaha στα Superbikes, αλλά πήραν τον Jack Miller και όχι εμένα. Το συμβόλαιο δεν έχει καθόλου να κάνει με την απόφασή μου. Είμαι στη σωστή ηλικία και εποχή για να ανέβω κατηγορία."

Ο 29χρονος Arenas, κάτοχος και ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος Moto3 από το 2020, αποφάσισε λοιπόν να κόψει τη σχέση του με τη Yamaha, εμφανώς απογοητευμένος που προτιμήθηκε ο Αυστραλός βετεράνος του MotoGP για την εργοστασιακή R1 του 2027 στο WSBK.

"Ο τίτλος της Moto3 ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αυτός της Supersport χτίστηκε προσεκτικά. Στη μικρή κατηγορία έτρεχα για χρόνια ελπίζοντας μια μέρα να κατακτήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και τα κατάφερα. Το 2026 ωστόσο, φρόντισα κάθε πτυχή της τελειότητας. Με την ομάδα ξεκινήσαμε από το μηδέν και φτάσαμε στο 100% σε μια σεζόν. Βρήκα μια ομάδα εκπληκτικών ανθρώπων και η Yamaha με υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο,” εξήγησε ο Arenas.

"Διάλεξαν τον Jack Miller, δεν είναι θέμα παζαρέματος. Σέβομαι την απόφαση και το συμβόλαιό μου δεν έχει σε τίποτε να κάνει μ’ αυτό. Μίλησα με τον Nicolò Canepa, ευχαρίστησα τη Yamaha. Δεν μπορώ να συνεχίσω μαζί τους, παρότι αισθάνομαι περήφανος που εκπροσώπησα την εταιρεία. Είναι θλιβερό να μη μπορώ να κάνω και στο Superbike αυτό που έκανα στο Supersport.

"Ακόμη δεν έχω υπογράψει κάπου. Η κατάσταση είναι μπερδεμένη, πρέπει να παραμείνω ήρεμος και να βρω την καλύτερη επιλογή για του χρόνου. Είναι και το ζήτημα της ηλικίας. Θέλω να αποφύγω να περάσω άλλη μια σεζόν στο Supersport. Θέλω να αλλάξω κατηγορία, χωρίς να κάθομαι στάσιμος στα ίδια. Επιλέγω το ρίσκο όπου το βρω. Είναι η ώρα μου να αλλάξω σε Superbike, ειδικά τώρα που αλλάζουν οι κανονισμοί."

Τί γνωρίζουμε για το επόμενο βήμα του Arenas; Επισήμως τίποτε, μιας και ο Ισπανός υπονόησε μεν πως έχει επιλογές, αλλά δεν αποκάλυψε κανένα όνομα.

Η επικαιρότητα ωστόσο τον έχει προλάβει. Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα paddocks του WSBK η έντονη φήμη πως η CFMOTO είναι κοντά σε συμφωνία με την ομάδα Mark VDS στην κορυφαία κατηγορία. Πρόκειται για μια ιδιωτική ομάδα που φέτος αγωνίζεται με Ducati Panigale V4 R και η οποία φέρεται ως η πρώτη υποψήφια για να συνεργαστεί με τους Κινέζους φέρνοντας στο πρωτάθλημα τη νέα τους superbike, V4 SR-RR.

Εφόσον συμβεί αυτό, ένας αναβάτης που θεωρείται σχεδόν σίγουρος είναι η Άγγλος Sam Lowes, ο οποίος ήρθε το 2024 από τη Moto2 και τρέχει φέτος για τρίτη χρονιά με την εν λόγω ομάδα. Για τη δεύτερη μοτοσυκλέτα δίπλα του ακούγεται εντονότατα το όνομα του Arenas και είναι αλήθεια πως ένας δις παγκόσμιος πρωταθλητής στη σωστή ηλικία (29) δεν μπορεί παρά να γοητεύει τη CFMOTO, που οπωσδήποτε θέλει να μπει δυναμικά στο πρωτάθλημα από το 2027, όταν και φημολογείται πως θα είναι παρούσα ως πρώτη Κινέζα κατασκευάστρια στην ιστορία του WSBK.

Αναμένουμε σύντομα εξελίξεις επ’ αυτού, ειδικά όταν η CFMOTO έχει ήδη προλογίσει την επίσημη παρουσίαση της V4 SR-RR στην ερχόμενη έκθεση EICMA στις αρχές Νοεμβρίου. Τι πιο ωραίο από επικοινωνιακής πλευράς να σκάσει παράλληλα και το αγωνιστικό της πλάνο για το WSBK;