MOTUL WSBK - Νέος κανόνας συνδυασμένου βάρους μοτοσυκλέτας-αναβάτη για 2024, με στόχο Ducati & Bautista

Κι αρκετές ακόμα αλλαγές, σε ρεζερβουάρ, όριο στροφών, μετρητή ροή καυσίμου και πολλά άλλα
Αλλαγές κανονισμών WSBK 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/10/2023

Με το ζητούμενο να είναι ο ανταγωνισμός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και να δούμε ξανά όλους τους κατασκευαστές σε κορυφαίο επίπεδο ώστε να μην έχουμε μια Ducati στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε κάθε αγώνα,  η FIM, η Dorna και η MSMA προχωρούν σε αλλαγές στους κανονισμούς, αρχής γενομένης από το 2024, οι οποίες στόχο έχουν να επαναφέρουν τις αγωνιστικές ισορροπίες μεταξύ εργοστασίων.

Με την Ducati Panigale V4 R και τον Bautista να κυριαρχούν για ακόμη μία χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, η εύρεση ενός τρόπου ώστε να ξαναδούμε μάχες και ανταγωνισμό κρίθηκε επιβεβλημένη από τους αρμόδιους φορείς του θεσμού. Η Επιτροπή του WSBK η οποία αποτελούταν από τους Gregorio Lavilla (Dorna, Εκτελεστικός Διευθυντής WorldSBK), Paul King (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων FIM Circuit Racing Commission), Biense Bierma (Γενικός Γραμματέας της MSMA), υπό τον συντονισμό του Paul Dupark (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων FIM Circuit Racing Commission - Γραμματέας της Επιτροπής SBK), παρουσία των Ludovic Reignier (Τεχνικός Διευθυντής FIM WorldSBK), Dominique Hebrand (Τεχνικός Διευθυντής FIM CTI) και Roland Berger (Διευθυντής FIM CTI), συνεκλήθη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς ώστε να συμφωνήσει σε ορισμένες τεχνικές αλλαγές με επίκεντρο το μέλλον του θεσμού.

WSBK

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές σε τεχνικούς κανονισμούς για την επόμενη αγωνιστική χρονιά με την σημαντικότερη εξ αυτών να είναι το συνδυασμένο βάρος αναβάτη μοτοσυκλέτας με την επιτροπή να μην έχει κάνει γνωστό ακόμη το βάρος που θα έχουν οι εκάστοτε μοτοσυκλέτες μαζί με τους αναβάτες. Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος κανονισμός στα grand prix μοτοσυκλετών εισήχθη πρώτη φορά το 1996 στην κατηγορία των 125 κ. εκ. ενώ ισχύει και στις κατηγορίες Motο2 και Moto3. Ακόμη μία σημαντική αλλαγή αφορά τη χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου η οποία από το 2024 μειώνεται στα 21 από τα 24 λίτρα, ενώ με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από το 2025 θα υπάρξει σύστημα το οποίο θα ελέγχει την ροή του καυσίμου. Αυτό το σύστημα θα δοκιμαστεί το 2024 με τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν σε δύο μοτοσυκλέτες τους τον εν λόγω μετρητή ώστε να συλλέξουν δεδομένα τόσο από τις δοκιμές όσο και από τους αγώνες.

Αλλαγή θα έχουμε εκ νέου και στα όρια των στροφών ωστόσο αυτά θα καθοριστούν πριν την έναρξη της νέας σεζόν σε συνάρτηση με τον κανονισμό του συνδυασμένου βάρους αναβάτη – μοτοσυκλέτας. Η επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές στο βάρος του στροφαλοφόρου και του αντικραδασμικού άξονα, με αυτό να μπορεί τροποποιηθεί κατά +/- 20% από το βάρος που μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του ομολογκαρίσματος της FIM, με το αντίστοιχο "κιτ" εξαρτημάτων να είναι ένα μέρος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλέξιμων εξαρτημάτων της FIM. Αλλαγή είχαμε και στα κουπόνια (token) που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να κάνουν τεχνικές αλλαγές στις μοτοσυκλέτες τους. Μέχρι πρότινος μαζεύοντας βαθμούς σε κάθε αγώνα οι κατασκευαστές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τοκεν ανά τρεις αγώνες ενώ από το 2024 θα γίνεται ανά δύο. Όσον αφορά τα νέα εξαρτήματα οι αλλαγές θα γίνονται ένα μήνα πριν τον εκάστοτε αγώνα με την έγκριση από την επιτροπή να γίνεται 14 ημέρες πριν τον εκάστοτε αγώνα. Στις 28 Οκτωβρίου στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος στην Jerez η επιτροπή θα συναντηθεί ώστε να θέσει εκ νέου αν χρειαστεί αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς αλλά και να συζητήσει για αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν τις ποινές των αναβατών.

Alvaro Bautista getting ready for 2024

Εντωμεταξύ, ο Bautista κάνει πλάκα με τους νέους κανονισμούς, ποστάροντας selfie την ώρα που τρώει ότι βρει μπροστά του, με τη λεζάντα "προετοιμάζομαι για το 2024"!

Ετικέτες

MOTUL WSBK: Ο Jonathan Rea θα αγωνιστεί για την Honda HRC και στο Assen

Ο Dixon θα επιστρέψει λογικά στο Balaton Park στις αρχές Μαΐου
Honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/4/2026

Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jonathan Rea θα αγωνιστεί ξανά με τη Honda HRC στο GP της Ολλανδίας στα μέσα του μήνα, αφού αντικαθιστά τον τραυματία Dixon που στοχεύει να αγωνιστεί στο Balaton Park στις αρχές Μαΐου.

Ο Jonathan Rea που είναι από φέτος αναβάτης εξέλιξης της Honda HRC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, θα αγωνιστεί και στο ολλανδικό GP στα μέσα Απριλίου. Ο Βορειοϊρλανδός αντικατέστησε και στον προηγούμενο αγώνα στο Portimao τον τραυματία Dixon και μάζεψε τους πρώτους του 4 βαθμούς την φετινή σεζόν, αφού στον δεύτερο αγώνα πήρε την 12η θέση. Μάλιστα, το Assen είναι από τις αγαπημένες του πίστες, αφού έχει κατακτήσει εκεί 17 νίκες και 25 βάθρα συνολικά. Φυσικά μαζί του θα συμμετέχει και ο Somkiat Chantra που τερμάτισε 15ος στον δεύτερο αγώνα του Portimao και πήρε τον πρώτο του βαθμό.

Θυμίζουμε πως ο Jonathan Rea μέχρι και την περσινή χρονιά αγωνιζόταν στο WSBK με την Pata Yamaha και από φέτος έχει ενταχθεί στην ομάδα Honda HRC ως αναβάτης εξέλιξης, ενώ τις ένδοξες στιγμές της καριέρας του τις έζησε στην Kawasaki, που κατέκτησε 6 σερί Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015 – 2020).

Η ανακοίνωση της Honda HRC ανέφερε: “Η ομάδα της Honda HRC θα αγωνιστεί με τους Somkiat Chantra και Jonathan Rea στον αγώνα της Pirelli στην Ολλανδία, στο Assen (17-19 Απριλίου), με τον αναβάτη δοκιμών Rea να αντικαθιστά και πάλι τον Jake Dixon, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης. Η ανάρρωση του Dixon εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ο στόχος για την επιστροφή του Βρετανού αναβάτη είναι ο 4ος γύρος, ο Motul Hungarian Round (1-3 Μαΐου), υπό την προϋπόθεση της τελικής ιατρικής έγκρισης”.