MOTUL WSBK - Νέος κανόνας συνδυασμένου βάρους μοτοσυκλέτας-αναβάτη για 2024, με στόχο Ducati & Bautista

Κι αρκετές ακόμα αλλαγές, σε ρεζερβουάρ, όριο στροφών, μετρητή ροή καυσίμου και πολλά άλλα
Αλλαγές κανονισμών WSBK 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/10/2023

Με το ζητούμενο να είναι ο ανταγωνισμός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και να δούμε ξανά όλους τους κατασκευαστές σε κορυφαίο επίπεδο ώστε να μην έχουμε μια Ducati στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε κάθε αγώνα,  η FIM, η Dorna και η MSMA προχωρούν σε αλλαγές στους κανονισμούς, αρχής γενομένης από το 2024, οι οποίες στόχο έχουν να επαναφέρουν τις αγωνιστικές ισορροπίες μεταξύ εργοστασίων.

Με την Ducati Panigale V4 R και τον Bautista να κυριαρχούν για ακόμη μία χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, η εύρεση ενός τρόπου ώστε να ξαναδούμε μάχες και ανταγωνισμό κρίθηκε επιβεβλημένη από τους αρμόδιους φορείς του θεσμού. Η Επιτροπή του WSBK η οποία αποτελούταν από τους Gregorio Lavilla (Dorna, Εκτελεστικός Διευθυντής WorldSBK), Paul King (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων FIM Circuit Racing Commission), Biense Bierma (Γενικός Γραμματέας της MSMA), υπό τον συντονισμό του Paul Dupark (Διευθυντής της Επιτροπής Αγώνων FIM Circuit Racing Commission - Γραμματέας της Επιτροπής SBK), παρουσία των Ludovic Reignier (Τεχνικός Διευθυντής FIM WorldSBK), Dominique Hebrand (Τεχνικός Διευθυντής FIM CTI) και Roland Berger (Διευθυντής FIM CTI), συνεκλήθη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς ώστε να συμφωνήσει σε ορισμένες τεχνικές αλλαγές με επίκεντρο το μέλλον του θεσμού.

WSBK

Η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές σε τεχνικούς κανονισμούς για την επόμενη αγωνιστική χρονιά με την σημαντικότερη εξ αυτών να είναι το συνδυασμένο βάρος αναβάτη μοτοσυκλέτας με την επιτροπή να μην έχει κάνει γνωστό ακόμη το βάρος που θα έχουν οι εκάστοτε μοτοσυκλέτες μαζί με τους αναβάτες. Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος κανονισμός στα grand prix μοτοσυκλετών εισήχθη πρώτη φορά το 1996 στην κατηγορία των 125 κ. εκ. ενώ ισχύει και στις κατηγορίες Motο2 και Moto3. Ακόμη μία σημαντική αλλαγή αφορά τη χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου η οποία από το 2024 μειώνεται στα 21 από τα 24 λίτρα, ενώ με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από το 2025 θα υπάρξει σύστημα το οποίο θα ελέγχει την ροή του καυσίμου. Αυτό το σύστημα θα δοκιμαστεί το 2024 με τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν σε δύο μοτοσυκλέτες τους τον εν λόγω μετρητή ώστε να συλλέξουν δεδομένα τόσο από τις δοκιμές όσο και από τους αγώνες.

Αλλαγή θα έχουμε εκ νέου και στα όρια των στροφών ωστόσο αυτά θα καθοριστούν πριν την έναρξη της νέας σεζόν σε συνάρτηση με τον κανονισμό του συνδυασμένου βάρους αναβάτη – μοτοσυκλέτας. Η επιτροπή προχώρησε σε αλλαγές στο βάρος του στροφαλοφόρου και του αντικραδασμικού άξονα, με αυτό να μπορεί τροποποιηθεί κατά +/- 20% από το βάρος που μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του ομολογκαρίσματος της FIM, με το αντίστοιχο "κιτ" εξαρτημάτων να είναι ένα μέρος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλέξιμων εξαρτημάτων της FIM. Αλλαγή είχαμε και στα κουπόνια (token) που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να κάνουν τεχνικές αλλαγές στις μοτοσυκλέτες τους. Μέχρι πρότινος μαζεύοντας βαθμούς σε κάθε αγώνα οι κατασκευαστές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τοκεν ανά τρεις αγώνες ενώ από το 2024 θα γίνεται ανά δύο. Όσον αφορά τα νέα εξαρτήματα οι αλλαγές θα γίνονται ένα μήνα πριν τον εκάστοτε αγώνα με την έγκριση από την επιτροπή να γίνεται 14 ημέρες πριν τον εκάστοτε αγώνα. Στις 28 Οκτωβρίου στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος στην Jerez η επιτροπή θα συναντηθεί ώστε να θέσει εκ νέου αν χρειαστεί αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς αλλά και να συζητήσει για αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν τις ποινές των αναβατών.

Alvaro Bautista getting ready for 2024

Εντωμεταξύ, ο Bautista κάνει πλάκα με τους νέους κανονισμούς, ποστάροντας selfie την ώρα που τρώει ότι βρει μπροστά του, με τη λεζάντα "προετοιμάζομαι για το 2024"!

Ετικέτες

WorldSBK 2026: Χάνει τον πρώτο γύρο στο Phillip Island ο Chantra

Τον αντικαθιστά ο Nagashima - Αλλαγές τελευταίας στιγμής για τη Honda HRC στην Αυστραλία
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/1/2026

Ο Somkiat Chantra μένει εκτός δοκιμών αλλά και πρεμιέρας λόγω τραυματισμού, με τη θέση του στην εργοστασιακή Honda να καταλαμβάνει ο δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ryan Vickers ως wildcard.

Ο Somkiat Chantra δεν θα μπορέσει τελικά να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν 2026 στο Phillip Island. Ο Ταϊλανδός αναβάτης της Honda HRC συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε σε προπόνηση στις αρχές Ιανουαρίου και το οποίο τον οδήγησε στο χειρουργείο και στα δύο του χέρια.

https://www.facebook.com/groups/35806458272/?locale=el_GR

Παρότι στην ιατρική επανεκτίμηση της 28ης Ιανουαρίου αφαιρέθηκαν οι γύψοι και η πορεία της αποκατάστασης κρίθηκε θετική, το ιατρικό επιτελείο έκρινε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να αγωνιστεί, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία στις 20 - 22 Φεβρουαρίου.

Nagashima

Τη θέση του Chantra στην εργοστασιακή Honda HRC θα πάρει ο Ιάπωνας δοκιμαστής της ομάδας, Tetsuta Nagashima. Ο πρώην αναβάτης Moto2 έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της Honda CBR1000RR-R SP μέσα στο 2026, έχοντας συμπληρώσει τους περισσότερους γύρους από όλους τους δοκιμαστές της ομάδας στις τέσσερις μέχρι τώρα ημέρες επίσημων δοκιμών. Στο Phillip Island θα αγωνιστεί στο πλευρό του βασικού αναβάτη Jake Dixon, σχηματίζοντας το εργοστασιακό δίδυμο της Honda για την πρεμιέρα της χρονιάς.

Παράλληλα, το ιαπωνικό εργοστάσιο θα έχει και τρίτη παρουσία στην Αυστραλία, καθώς ο Βρετανός Ryan Vickers, αναβάτης του βρετανικού πρωταθλήματος BSB, θα συμμετάσχει ως wildcard, επιστρέφοντας έτσι στο paddock του WorldSBK για έναν ακόμη αγώνα.

Chantra

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Honda HRC ανέφερε: "Ο Somkiat Chantra αντικαθίσταται από τον Tetsuta Nagashima για τον 1ο γύρο του WorldSBK. Παρά τη θετική πορεία της αποκατάστασής του, ο Somkiat Chantra δεν θα είναι έτοιμος να συμμετάσχει στον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στο Phillip Island. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ανάρρωσης, τη θέση του θα πάρει ο επίσημος δοκιμαστής Tetsuta Nagashima, ο οποίος θα αγωνιστεί μαζί με τον Jake Dixon στην εργοστασιακή ομάδα της Honda. Τη σύνθεση της Honda για τον πρώτο γύρο συμπληρώνει ο Ryan Vickers, που θα συμμετάσχει ως wildcard."

Έτσι, η Honda ξεκινά τη σεζόν 2026 με αναγκαστικές αλλά στρατηγικές αλλαγές, ελπίζοντας ότι η εμπειρία του Nagashima και η επιπλέον παρουσία του Vickers θα βοηθήσουν την ομάδα να παραμείνει ανταγωνιστική, μέχρι ο Chantra να είναι ξανά απόλυτα έτοιμος να επιστρέψει στη δράση.