Bassella Race 1 - Όλα τα μεγάλα On-Off στην πίστα! - Video

Tenere 700, Desert X, Africa Twin, Maverick 500, X-Cape 650!
Bassella Race 1 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/2/2023

Στον ισπανικό αγώνα enduro Bassella Race 1 υπάρχουν ένα σωρό κατηγορίες για να τρέξουν 1.000+ αναβάτες με ότι μπορεί να βάλει το μυαλό σας. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, enduro μοτοσυκλέτες, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά... skateboard, αλλά και μεγάλα On-Off ή αλλιώς Maxi Trail. Εκεί διέπρεψε για μια ακόμη φορά ο Pol Tarres με το Yamaha Tenere 700 Ken Block Edition, δεύτερος ήρθε ο Antoine Meo με το Ducati Desert X και τρίτος ο Gerard Farres με Macbor Montana 500, που εμείς το ξέρουμε ως Daytona Maverick!

Η νέα εποχή των Rally με την επιστροφή των δικύλινδρων On-Off στην αγωνιστική δράση είναι εδώ, και τα εργοστάσια έχουν δώσει βάρος στην προβολή των μοτοσυκλετών παραγωγής τους μέσω της συμμετοχής τους σε αγώνες όπως το Bassella Race 1, χρησιμοποιώντας αγωνιζόμενους παγκόσμιας κλάσης για να κάνουν τη διαφορά.

Tenere Ken Block edition

Ο Tarres και η Yamaha είναι πρωτοπόροι στη νέα αυτή εποχή, έχοντας πάρει σβάρνα τους αγώνες Rally που επιτρέπονται τα δικύλινδρα On-Off, με τον Ισπανό να έχει συλλέξει πληθώρα από τρόπαια τα τελευταία χρόνια. Στο Bassella Race 1 του 2023 ο Tarres αγωνίστηκε με ένα βελτιωμένο Tenere 700, που ο ίδιος ονομάζει Ken Block Edition προς τιμή του πρόωρα χαμένου Αμερικανού οδηγού.

You are not Pol Tarres

Στο ρεζερβουάρ του ξεχωρίσαμε ένα απίθανο αυτοκόλλητο που θα έπρεπε να κοσμεί τα ρεζερβουάρ όλων των μεγάλων On-Off παραγωγής, ώστε να μην έχουμε παρανοήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα: “WARNING: You are not Pol Tarres!” Και κάτι μας λέει πως σύντομα το αυτοκόλλητο θα βρεθεί στο e-shop του Ισπανού αναβάτη.

Meo

Επειδή λοιπόν ο Pol Tarres ΕΙΝΑΙ ο Pol Tarres, πήρε τη νίκη στο Bassela Race 1 2023, αφήνοντας μετά από σκληρή μάχη δεύτερο (μετά από “τζαρτζάρισμα” με πτώση) τον “πρεσβευτή” της Ducati, Antoine Meo με το Ducati Desert X.

Daytona Maverick 500

Tρίτος ήρθε ο Gerard Farres με το Macbor Montana 500, που εμείς γνωρίζουμε ως Daytona Maverick 500!

Kirian Mirabet

Τέταρτος ήταν ο Kirian Mirabet με Honda Africa Twin...

Harley

...ενώ 6ος ήρθε ο Joan Pedrero με Harley Pan America.

Oriol Mena

Στην 8η θέση τερμάτισε ο Oriol Mena με το πρωτότυπο Morini X-Cape ADV-R που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην EICMA 2022.

KTM

Στον αγώνα συμμετείχαν και δυο KTM 890 Adventure, όμως οι αναβάτες εδώ έκαναν τη διαφορά, κι έτσι οι σχετικά άγνωστοι Jordi Vidal & Sergi Roca δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν αναβάτες παγκοσμίου διαμετρήματος όπως οι Tarres, Meo, Farres, κλπ., τερματίζοντας στις θέσεις 11 και 18.

Απούσα ήταν η Triumph, που το 2022 είχε κερδίσει την κατηγορία με τον Ivan Cervantes και το Tiger 900 Rally.

Σημειώστε τέλος πως όλες οι μοτοσυκλέτες της Maxi Trail κατηγορίας ήταν θεαματικά βελτιωμένες σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής στις οποίες βασίζονταν, ιδιαίτερα σε αναρτήσεις, και φυσικά φορώντας τρακτερωτά ελαστικά.

Ετικέτες

FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

Από την πρώτη ημέρα μέχρι και την τελευταία του αγώνα ο Lettenbichler δεν υποχώρησε από την πρώτη θέση της κατάταξης
motomag FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/5/2024

Το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM το οποίο περιλαμβάνει επτά γύρους, έκανε έναρξη με αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι οργανωτές είχαν σχεδιάσει ένα διαφορετικό αγώνα ο οποίος περιλάμβανε τρεις ημέρες αγωνιστικής δράσης. Την πρώτη ημέρα -Παρασκευή- οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν με μία σύντομη διαδρομή στην Walters Arena -στη συγκεκριμένη διαδρομή έχουν αγωνιστεί και οι οδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ- με τον Lettenbichler της KTM (Πρωταθλητή 2022-2023) να είναι ταχύτερος από τους Jonny Walker (Beta) και Alfredo Gomez (Rieju).

Στον Πρόλογο του Σαββάτου οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθόριζαν τη σειρά εκκίνησης για τον κύριο αγώνα της Κυριακής. Ο Lettenbichler ερχόμενος με φόρα από την επίδοση της Παρασκευής έκανε τη διαδρομή να δείχνει παιχνίδι καθώς ήταν ο ταχύτερος όλων, κάτι που του έδωσε την pole position.

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

Η τρίτη ημέρα του αγώνα ήταν διαφορετική όσον αφορά τον καιρό. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, με τους συμμετέχοντες να έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ζέστη η οποία ήταν ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για τους αγωνιζόμενους. Η διαδρομή της Κυριακής περιλάμβανε τρεις γύρους των 16 χιλιομέτρων μέσα από κροκάλες, δέντρα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ταχύτερος για ακόμη μία ημέρα ήταν ο Lettenbichler με το KTM 300 EXC. O αναβάτης της ΚΤΜ πίεσε από τον πρώτο γύρο ώστε να δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους αναβάτες που βρισκόταν στο κατόπι του.

Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο ο Lettenbichler μείωσε τον ρυθμό του με αποτέλεσμα ο Teodor Kabakchiev (Sherco), ο οποίος έκανε την αντεπίθεση του να μειώσει τη διαφορά από τον Lettenbichler. Ο αναβάτης της ΚΤΜ στον τελευταίο γύρο του αγώνα θέλοντας να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και τη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ανέβασε τον ρυθμό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την καρό σημαία πρώτος έχοντας διαφορά από τον Kabakchiev τρία λεπτά. Το βάθρο στο Valleys Hard Enduro συμπλήρωσε ο Mario Roman (Sherco).

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro

O Manuel Lettenbichler ανέφερε μετά τη νίκη του: "Δεν ήταν εύκολος αγώνας! Ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος, ειδικά στον πρώτο γύρο, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να μείνω μπροστά για να ελέγξω τον αγώνα. Κατάφερα να δημιουργήσω μια μικρή διαφορά και έτσι από εκεί και πέρα μπόρεσα να χαλαρώσω λίγο και να διατηρήσω έναν καλό, σταθερό ρυθμό. Στον τελευταίο γύρο, ο Teo Kabakchiev (Beta) πίεζε και έτσι έπρεπε να αυξήσω λίγο τον ρυθμό μου. Στο τέλος τα έδωσα όλα για να σιγουρευτώ ότι θα κερδίσω”.

FIM Hard Enduro Championship 2024 – O Manuel Lettenbichler κερδίζει με ΚΤΜ το Valleys Hard Enduro
Ετικέτες