Π.Π. Enduro – 5ος Αγώνας Ξυλόκαστρο

Οριακή νίκη Σιαφαρίκα
12/6/2017
Πανελλήνιο Πρωταθλημα Enduro
5ος Αγώνας, Ξυλόκαστρο, 12 Ιουνίου 2017
 
Φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος/PPM
 
Για μία ακόμη φορά στο φετινό πρωτάθλημα, ο αγώνας κρίθηκε στην τελευταία ειδική και ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda) ήταν και πάλι αυτός που έκανε την ανατροπή. Σε έναν αγώνα που οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και με τη βροχή να αλλάζει τα δεδομένα λίγο πριν τον τερματισμό, ο Γρεβενιώτης αναβάτης εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη εμπειρία του και πήρε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη στη Γενική κατάταξη. 
16 χρόνια ιστορίας στο κεφάλαιο Σιαφαρίκας, συμπληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στον αγώνα του Ξυλοκάστρου. Στον ίδιο τόπο ο 37 ετών Γρεβενιώτης αναβάτης πήρε την πρώτη νίκη στη Γενική κατάταξη το 2001 και σαν να μην πέρασε μια μέρα, επανέλαβε το ίδιο και στον πέμπτο φετινό αγώνα. Σε ένα διήμερο που θύμιζε χειμώνα και στο ειδυλλιακό τοπίο του οροπεδίου της Ζήρειας, 101 αναβάτες απόλαυσαν τις φανταστικές διαδρομές που απλωνόντουσαν ακόμα και πάνω από τα 1.500m υψόμετρο.
 
Τεχνικές αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες οι δύο ειδικές διαδρομές, με εντυπωσιακό κράτημα σε όλα τα περάσματα εκτός από το τελευταίο. Όμως η δυνατή βροχή άλλαξε τα πάντα και μετέτρεψε τις πατημένες γραμμές της Cross Test σε γλιστερή λάσπη με ελάχιστο κράτημα. Το αποτέλεσμα ήταν οι χρόνοι να ανέβουν περίπου ένα λεπτό για τους πιο γρήγορους και αρκετά περισσότερο για τους λιγότερο έμπειρους αναβάτες που είχαν γλιστρήματα και πτώσεις. Κάπου εκεί κρίθηκε και η πρώτη θέση της Γενικής κατάταξης με τον Αλέξη Ζώρα (ΚΤΜ) να έχει προβάδισμα με 1,5sec πριν την τελευταία ειδική, αλλά τον Σιαφαρίκα να σημειώνει ταχύτερο χρόνο κατά 3sec και να παίρνει τη νίκη.
Βασίλης Σιαφαρίκας:  Oι μάχες με τον Αλέξη Ζώρα σήμερα ήταν οριακές. Ξεκίνησε δυνατά και χρειάστηκε να πιέσω πολύ για να μαζέψω τη διαφορά. Οι αγώνες του Ξυλοκάστρου έχουν πάντα κάποιο ορόσημο για μένα: εδώ πήρα την πρώτη μου νίκη στη Γενική, εδώ το 2004 ξεκίνησα το αήττητο σερί που είχα για δυόμισι χρόνια και εδώ σήμερα ξαναπαίρνω τη νίκη."
Πρώτη φετινή νίκη Ζώρα στην Ε1
Ξεκινώντας πολύ δυνατά τον αγώνα και διεκδικώντας τη νίκη στη Γενική κατάταξη, ο Αλέξης Ζώρας δημιούργησε γρήγορα διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες της κατηγορίας. Ο Τρικαλινός αναβάτης σημείωσε τους ταχύτερους χρόνους σε όλες τις ειδικές και έφτασε σχετικά εύκολα στην πρώτη του φετινή νίκη. Πίσω του, στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο νικητής των προηγούμενων αγώνων Γιάννης Παυλίδης (ΤΜ). Ο Γρεβενιώτης αναβάτης της INA TV TM Racing δεν βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά από τον τραυματισμό στο γόνατο που είχε στον τελευταίο αγώνα και έχασε το αήττητο σερί που διατηρούσε στην κατηγορία. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Παναγιώτης Κακολύρης (Yamaha) που για μια ακόμη φορά έδειξε δυνατός αλλά έχασε στις λεπτομέρειες την ευκαιρία να διεκδικήσει κάτι καλύτερο     
Αγκαλιά με τον τίτλο ο Βαγγελάκος στην Ε2
Μπορεί φέτος να μην έχει βρει ακόμη το δρόμο για τη νίκη στη Γενική ο Δημήτρης Βαγγελάκος (Yamaha), όμως στην Ε2 παραμένει αχτύπητος και συνέχισε το σερί των νικών του. Κερδίζοντας τις πέντε πρώτες ειδικές κατάφερε να δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας που του επέτρεψε να μην πιέσει στην τελευταία ειδική και να αποφύγει τα λάθη. Η νίκη αυτή φέρνει τον Αθηναίο αναβάτη αγκαλιά με τον τρίτο του συνεχόμενο τίτλο καθώς ύστερα και από την εγκατάλειψη του Γιάννη Τρίγκα (Beta) χρειάζεται μόλις ένα βαθμό στους δύο επόμενους αγώνες για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα της κατηγορίας. Στη δεύτερη θέση, για δεύτερη φορά φέτος, τερμάτισε ο Μιχάλης Ντουζένης (ΤΜ) ενώ για πρώτη φορά στο βάθρο της Ε2 ανέβηκε ο 27χρονος Γιώργος Θεοδωρίδης (ΚΤΜ) από τη Βέροια.
Πέντε στα πέντε στην Ε3 για τον Σιαφαρίκα
Η νίκη του Σιαφαρίκα στη Γενική ήταν παράλληλα και η πέμπτη σερί στην Ε3. Πλέον ο αναβάτης της Honda έχει 25 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο Χρήστος Παπαθεοδώρου (Honda) και είναι πιθανόν στον επόμενο αγώνα να πανηγυρίσει τον 14ο τίτλο της εντυπωσιακής του καριέρας. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Παπαθεοδώρου ανεβαίνοντας στην όγδοη θέση της Γενικής κατάταξης, ενώ την τριάδα έκλεισε ο Νίκος Βασιλείου (Beta) με δίχρονη μοτοσυκλέτα.
Κατηγορίες Νέων και Βετεράνων
Μόλις τρεις νέοι πήραν εκκίνηση στον αγώνα με τον Δημήτρη Μπάκα (Husqvarna) να παίρνει την πέμπτη του φετινή νίκη στην κατηγορία και τον Γρηγόρη Καρίμαλη (ΚΤΜ) να ανεβαίνει για τέταρτη φορά στο βάθρο. Επιστροφή στη δράση και πρώτη φετινή νίκη για τον Χάρη Δημόπουλο (Honda) στην κατηγορία των Βετεράνων με τον Πολ Νικολάου (ΚΤΜ) και τον Ελισσαίο Παπαδημητρίου (Husqvarna) να ανεβαίνουν στο βάθρο της κατηγορίας. 
Η μάχη του Κυπέλλου
Παράλληλα με τον αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, έγινε και ο δεύτερος αγώνας του Κυπέλλου Νότιας Ελλάδας. Το παρών έδωσαν 60 αναβάτες με τον Δημήτρη Καρπουζή (ΚΤΜ) να παίρνει τη νίκη στη Γενική και την Ε1 σημειώνοντας παράλληλα και εντυπωσιακούς χρόνους μέσα στην 20αδα Γενικής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
Δυσκολίες στην οργάνωση
Η ΜΟΤΟ ΛΕΣΧΗ Ξυλοκάστρου έστησε μια καταπληκτική διαδρομή και βοηθούμενη από την ΛΕ.Μ.Μ. (Μέγαρα) και τον καιρό, διοργάνωσε έναν αγώνα που όσοι έλαβαν μέρος θα θυμούνται για πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν έλειψαν τα προβλήματα που μετρίασαν την εικόνα της οργάνωσης. Η καθυστέρηση δυόμισι ωρών της έκδοσης αποτελεσμάτων και των απονομών και η ακύρωση (εκ των υστέρων) της μίας ειδικής εξάντλησε την υπομονή των συμμετεχόντων που λίγο έλειψε να αποχωρήσουν από το χώρο των απονομών πριν αυτές ξεκινήσουν.
 
Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της Γενικής κατάταξης:
Επόμενος αγώνας στη Φλώρινα στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα

500 φωτογραφίες!
Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/4/2024

Ο πρώτος αγώνας Enduro στα Τρίκαλα ήταν άψογα διοργανωμένος, αποτελώντας διαφήμιση για το άθλημα του Enduro όπως είχαμε σημειώσει στο ρεπορτάζ κατά την διεξαγωγή του. Τον παρακολουθούσαμε από όσο πιο μέσα θα μπορούσε να γίνει καθώς αγωνιζόταν ο συντάκτης Enduro του MOTO, Κίμων Καράμπελας που τερμάτισε 4ος γενικής και 2ος στην κατηγορία Ε3 όπου και αγωνίζεται με πρώτο τον Γεροντάκη.

Ο Ζώρας πήρε μία μεγάλη νίκη εκείνη την ημέρα με μισό δευτερόλεπτο διαφοράς από τον περσινό πρωταθλητή Κακολύρη στην δεύτερη θέση γενικής και ταυτόχρονα της Ε2. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Χρήστος Παπαθεοδώρου ενώ το ρεπορτάζ του αγώνα καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα υπάρχουν εδώ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Εμείς επανερχόμαστε σήμερα στον αγώνα των Τρικάλων με την πλήρη συλλογή φωτογραφιών που ζωντανεύουν την δράση του αγώνα στην οθόνη μας.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες: