Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Εξαιρετική διοργάνωση, έντονος συναγωνισμός και αρκετός κόσμος, συνδυασμός που έκανε τον αγώνα επιτυχημένο
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/4/2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Enduro στο Ρίζωμα Τρικάλων με την ΜΟΛΕΤ να διοργανώνει έναν εξαιρετικό καθ' ομολογία αγώνα ο οποίος αποτέλεσε διαφήμιση για το άθλημα του Enduro.

Τα τελευταία χρόνια σπάνια έχουμε δει διοργανώσεις οι οποίες προβάλλουν το Enduro στην χώρα μας. Την ευχάριστη έκπληξη έκανε ο αγώνας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Enduro που έλαβε χώρα στο Ρίζωμα Τρικάλων.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Οι άνθρωποι της ΜΟΛΕΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τρικκαίων και όλοι οι άνθρωποι της περιοχής μόχθησαν για να διοργανώσουν τον συγκεκριμένο αγώνα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Δεν υπερβάλλουμε για αυτό καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Οι συμμετέχοντες όλων των κατηγοριών απόλαυσαν τον πολύ καλά οργανωμένο αγώνα ενώ και ο κόσμος έδωσε βροντερό παρών σε όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Σε αντίθεση με άλλους αγώνες οι οποίοι είναι μικροί και μονότονοι στα Τρίκαλα είδαμε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Οι πολύ καλά οργανωμένες ειδικές οι οποίες είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν όλα τα είδη του εδάφους (πέτρες, λούκια, κορμοί, άλματα κλπ.) καθώς και η διαδρομή που διεξήχθη στην πίστα motocross έβαλαν δύσκολα σε όλους τους αγωνιζόμενους ενώ και οι θεατές που βρέθηκαν στην περιοχή απόλαυσαν το συγκλονιστικό θέαμα.

Τώρα όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα, τη νίκη στην γενική αλλά και στην κατηγορία E2 κατέκτησε ο Αλέξης Ζώρας με GASGAS EC 350F. Πίσω του βρέθηκε ο Παναγιώτης Κακολύρης (Beta 480), οποίος ήταν δεύτερος τόσο στην γενική όσο και στην κατηγορία Ε2. To βάθρο της γενικής συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Γεροντάκης (Beta RR 300), o οποίος ήταν και πρώτος στην κατηγορία Ε3.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Στην τέταρτη της γενικής και στη δεύτερη θέση της κατηγορίας Ε3, τερμάτισε ο συντάκτης του ΜΟΤΟ Κίμωνας Καράμπελας ο οποίος με το KTM EXC TBI 300 πρόσφερε πλούσιο θέαμα με την εντυπωσιακή του οδήγηση. Την πεντάδα της γενικής συμπλήρωσε ο Χρήστος Παπαθεωδόρου (ΚΤΜ ΤΒΙ 300), ο οποίος κατέλαβε και το τρίτο σκαλί του βάθρου στην Ε3.

Στην κατηγορία Ε1 νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Ντεβετζής με ΚΤΜ 250, ενώ στην κατηγορία ΕS νικητής από τα Τρίκαλα έφυγε ο Αθανάσιος Γκαγκανάτσιος με Beta Racing 350. Στην κατηγορία ΕΝ (νέοι) τη νίκη κατέκτησε ο Θέμης Σαριδάκης με ΚΤΜ 125. Φυσικά δεν έλειψαν από τον αγώνα και οι εγκαταλείψεις οι οποίες κατά κύριο λόγο συνέβησαν ελέω της δυσκολίας των ειδικών διαδρομών.

Ο αγώνας στο Ρίζωμα Τρικάλων αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο άπαντες ευελπιστούν πως και τα υπόλοιπα σωματεία θα ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε η ΜΟΛΕΤ καθώς μόνο έτσι μπορεί το άθλημα του Enduro να εξελιχθεί και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και από πλευράς θεατών.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το EnduroΠανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το EnduroΠανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το EnduroΠανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το EnduroΠανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Ετικέτες

EnduroGP – Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοίγει και για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν του παγκοσμίου Enduro, ανακοινώθηκε η ένταξη ηλεκτρικών μοτοσυκλετών σε αυτό
stark varg
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Μετά τα SuperEnduro, Hard Enduro και Trial, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro ανακοινώνει πως ανοίγει τους κανονισμούς του για να συμπεριλάβουν και Electric Power Vehicles (EPV), δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Αυτές θα είναι δεκτές στις τρεις βασικές κατηγορίες του πρωταθλήματος, Ε1 (2T/4T έως 250cc), Ε2 (4T από 255 ως 450cc) και Ε3 (2Τ άνω των 255cc και 4Τ άνω των 450cc), ωστόσο δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες - Women’s Enduro, Junior Women’s Enduro, Junior, Youth και Enduro Open.

Η απόδοση των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών θα πρέπει να συνάδει με τα δεδομένα της κατηγορίας που θα δώσουν το παρόν και αυτό θα ελέγχεται μέσω ενός επίσημου συστήματος καταγραφής δεδομένων (data logger) που θα επιβεβαιώνει πως ο ηλεκτροκινητήρας απέδιδε στη διάρκεια του αγώνα όπως ορίζουν οι κανονισμοί:  μέγιστη ένταση ρεύματος 100A (Αμπέρ) για την Ε1, 125A στην Ε2 και χωρίς όριο στην E3.

Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα φορούν number plates με λευκό υπόβαθρο και μαύρους αριθμούς, ενώ στο πάνω μέρος τους θα έχουν μια λωρίδα με το χρώμα της κατηγορίας στην οποία συμμετέχουν.

Το ερώτημα φυσικά είναι αν μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα έχει την αυτονομία να βγάλει ολόκληρο αγώνα enduro και η απάντηση είναι λογικότατα “όχι”. Η λύση στο θέμα αυτό θα δίνεται με αλλαγές μπαταριών, κάτι που οι κανονισμοί προβλέπουν στα σημεία ανεφοδιασμού και σέρβις.

Oι μηχανικοί επιτρέπεται να συνδράμουν τον αναβάτη στις αλλαγές μπαταριών, εφόσον ακολουθούν τους ειδικούς κανονισμούς της FIM για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες – βρείτε τους εδώ.

Προβλέπεται επίσης μια αφοσιωμένη Pit Lane για αλλαγή μπαταριών σε κάθε Special Test, διαδικασία που δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον χρόνο τον αναβάτη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα στην επίσημη λίστα συμμετοχών του πρωταθλήματος EnduroGP 2026, το οποίο ξεκινά στις 10-12 Απριλίου με το GP της Ιταλίας.

Λογικά περιμένουμε τη Stark Future να εμφανιστεί αργά ή γρήγορα, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κατασκευαστών στο παγκόσμιο SuperEnduro 2026.