Τα concept της Yamaha στο Tokyo Motor Show

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/10/2015

Η είδηση φυσικά δεν είναι ότι η Yamaha θα συμμετέχει στο 44ο Tokyo Motor Show που διοργανώνεται από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στη… "γειτονιά" της, αλλά τα concept μοντέλα που θα δείξει για να μας δώσει μια γεύση σχετικά με την οπτική της για την διαμόρφωση των μελλοντικών τάσεων.
Συνολικά 20 θα είναι τα μοντέλα που θα βρίσκονται για επίδειξη στο περίπτερο της εταιρείας, με τα κυριότερα έξι από αυτά να αποτελούν παγκόσμιες πρεμιέρες και ένα ιαπωνική πρεμιέρα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση, scooters, μοτοσυκλέτες, LMW (Leaning Multi Wheelers, είναι ο όρος που εισάγει η Yamaha για τα scooter με τους παραπάνω από δύο τροχούς), μια off-road μοτοσυκλέτα "ελευθέρου χρόνου" κι ένα αυτοκίνητο. Παράλληλα, θα αποκαλύψουν και θα παρουσιάσουν ένα αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να οδηγεί μοτοσυκλέτα, στο οποίο συνδυάζονται μοτοσυκλετιστικές και ρομποτικές τεχνολογίες.

 

LMW

Το LMW scooter της Yamaha, όπως ανακοινώνει η ίδια η εταιρεία, διαθέτει τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα διάσταση του Kando. Να θυμίσουμε ότι Kando είναι η ιαπωνική λέξη που εκφράζει τα παράλληλα συναισθήματα της βαθιάς ικανοποίησης και των έντονων συγκινήσεων που νιώθει κανείς απέναντι σε πράγματα ιδιαίτερης αξίας. Επίσης, θα πρέπει να θυμίσουμε ένα τέτοιο project δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Yamaha, καθώς πέρα από το Tricity που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, οι Ιάπωνες είχαν παρουσιάσει και στο παρελθόν το concept Tesseract, το υβριδικό-ηλεκτρικό τετράτροχο που είχε κάνει το ντεμπούτο του στο αντίστοιχο show του 2007.

 

 

4Wheeler

To 4Wheeler αφορά ένα concept αυτοκινήτου που αντλεί την σχεδιαστική του έμπνευση από τις μοτοσυκλέτες και το "μοναδικό στιλ της Yamaha", όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του εργοστασίου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία γι' αυτό και η φωτογραφία-περίγραμμα που το συνοδεύει, αφήνει μεγάλα περιθώρια στην φαντασία.

 

 

Resonator 125

Το Resonator 125 είναι επίσης ένα concept μοντέλο που φιλοδοξεί να συνδυάσει το στιλ με την παραδοσιακή οπτική των σπορ μοτοσυκλετών, στοχεύοντας σε ένα νεανικό κοινό που θέλει να μυηθεί στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Διαθέτοντας ένα ελαφρύ, λεπτό και μικρό σε διαστάσεις πλαίσιο, παράλληλα με μια πρωτοποριακή λύση για τα όργανα, το Resonator παντρεύει στοιχεία φουτουριστικά με μια νοσταλγική άποψη από το παρελθόν. Ο κινητήρας του είναι ένας τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με χωρητικότητα 125 κυβικά εκατοστά και τροφοδοσία από ψεκασμό. Διαθέτει επίσης ξύλινα διακοσμητικά καπάκια στο ρεζερβουάρ και στο κάλυμμα της σέλας, από το ίδιο ξύλο που κατασκευάζονται οι κιθάρες, ενώ τα χαραγμένα λογότυπα στην εξάτμιση, στο καπάκι του ρεζερβουάρ και σε άλλα σημεία, δημιουργήθηκαν με την ίδια τεχνική που εφαρμόζεται στα χάλκινα μουσικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα που θέλει να προσελκύσει νέους αναβάτες που αναζητούν το στιλ και την πρακτικότητα.

 

 


PES2 & PED2

Πέρα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, τα δύο αυτά ηλεκτροκίνητα μοντέλα διαθέτουν –σύμφωνα πάντα με την Yamaha- και μια οικεία αίσθηση στην συμπεριφορά τους που δεν πρόκειται να ξενίσει τους έμπειρους αναβάτες, εμπνέοντας ακόμη περισσότερο πάθος και ένα νέο είδος οδηγικής απόλαυσης. Η street έκδοση (PES2) και η χωματερή (PED2) μοιράζονται έναν νέο κινητήρα (Yamaha Smart Power Module) σε μια monocoque κατασκευή, η οποία παίζει και τον ρόλο του πλαισίου.

 


Το PES2 είναι εξοπλισμένο με έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο του μπροστινού τροχού, όντας μια 2WD μοτοσυκλέτα που προσφέρει ανεξερεύνητα όρια σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά, ενώ το PED2 στοχεύει στα χωμάτινα μονοπάτια έχοντας σαν σύμμαχο την ήσυχη και "καθαρή" λειτουργία του ηλεκτρικού μοτέρ. Και οι δύο εκδόσεις έχουν επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας μοτοσυκλετών A1.
PES2
Μήκος: 1.920mm
Πλάτος: 680mm
Ύψος: 1.060mm
Κινητήρας: Ηλεκτρικός συνεχούς ρεύματος (DC)
Μπαταρία: Ιόντων λιθίου (αποσπώμενη)
Βάρος: Κάτω από 130kg

PED2
Μήκος: 2.045mm
Πλάτος: 775mm
Ύψος: 1.205mm
Κινητήρας: Ηλεκτρικός συνεχούς ρεύματος (DC)
Μπαταρία: Ιόντων λιθίου (αποσπώμενη)
Βάρος: Κάτω από 100kg

 

 


YPJ-MTB Concept

Το συγκεκριμένο mountain bike της Yamaha συνδυάζει έναν ηλεκτρικό κινητήρα με ένα ποδήλατο υψηλών επιδόσεων και προδιαγραφών, σχεδιασμένο για ενήλικες που θέλουν να βιώσουν την ελευθερία του να οδηγούν σε οποιοδήποτε τερέν. Δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευθείς την ηλεκτρική υποβοήθηση εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο, όπως οι εκκινήσεις, οι επιταχύνσεις και οι ανηφόρες, με έναν σχεδιασμό όμως που μειώνει στο ελάχιστο την οπτική παρουσία του κινητήρα. Για επιπλέον σιγουριά ακόμη στις πιο μακρινές βόλτες, το ποδήλατο διαθέτει μια μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία ιόντων λιθίου 400Wh κι ένα πολυλειτουργικό όργανο. Το YPJ προσφέρει καινούργιες προοπτικές στην ποδηλασία, ενώ ανεβάζει το επίπεδο των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση από οχήματα που απλώς διευκολύνουν τις βόλτες, σε ποδήλατα που επαναπροσδιορίζουν την σπορ οδήγηση. Ο κινητήρας του είναι ηλεκτρικός συνεχούς ρεύματος, με απόδοση 250W.

 

Όλα τα παραπάνω, μαζί με ό,τι άλλο δείξουν τα τέσσερα μεγάλα ιαπωνικά εργοστάσια (και όχι μόνο...), θα τα δούμε από κοντά, καθώς θα ταξιδέψουμε μέχρι το Τόκιο για να δουμε και να αγγίξουμε τα νέα concepts, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους των εταιρειών αλλά και με το κοινό που θα επισκεφθεί την Έκθεση και να μοιραστούμε μαζί σας τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις των εργοστασίων για το μέλλον.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Υψηλή τεχνολογία κρατώντας την παραγωγή στην Ελλάδα
DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2024

Με μία διαφορετική βραδινή εκδήλωση σε αέρα Μιλάνου με επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, και ακριβώς όπως θα διοργάνωνε μία αντίστοιχη ιταλική εταιρεία, η ελληνική DNA High Performance Filters γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα Gala που αναδείκνυε τα φίλτρα μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, στον μέγιστο βαθμό.

Υπό την έννοια ενός εξαρτήματος που σε συντροφεύει σε όλη την διάρκεια ζωής της μοτοσυκλέτας καθώς δεν το αλλάζεις παρά μόνο το καθαρίζεις και το φροντίζεις, τα φίλτρα της DNA κερδίζουν επάξια τα φώτα της δημοσιότητας πριν κρυφτούν μέσα στο φιλτροκούτι, ή το αντικαταστήσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο αναβάθμισης.

Κι από την στιγμή που βοηθούν τον κινητήρα να κερδίσει ίππους, βελτιώνοντας παράλληλα την καύση και την κατανάλωση, αποτελούν και το πρώτο στάδιο σε κάθε βελτίωση. Για αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την DNA είναι η αμεσότητα με την οποία παρουσιάζει τις προτάσεις της για τα νέα μοντέλα, ταυτόχρονα με την πρώτη τους εμφάνιση στα καταστήματα, πολλές φορές και νωρίτερα. Διότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν φίλτρο της DNA με την παραγγελία της νέας μοτοσυκλέτας τους και πριν αυτή τους παραδοθεί!

Για να φτάσουν όμως να αποτελούν την πρώτη επιλογή, η οικογένεια Νικολαΐδη έδωσε έναν αγώνα να εδραιωθεί και να αποδείξει την αξία της, σε κάθε διαφορετική αγορά ανά την υφήλιο καθότι αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της - Παρόλο που έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τον παραπάνω αγώνα, η DNA έδωσε -και δίνει συνεχώς- έναν ακόμη ξεχωριστό: Να κρατήσει την γραμμή παραγωγής εντός συνόρων, μία δύσκολη διαδικασία στην οποία εμμένει.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Όλη αυτή η ανοδική πορεία που αντανακλάται στην σημερινή εμπορική επιτυχία της DNA, αναπτύχθηκε σε μία συγκινητική συζήτηση που διεύθυνε ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, θέτοντας ερωτήσεις στα μέλη της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι, η αγωνία, οι θυσίες, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες πίσω από κάθε περίοδο της λειτουργίας της DNA, με την οικογένεια να τις μοιράζεται με τους καλεσμένους της, χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια να κρύψει την συγκίνησή της.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Πολλές από αυτές τις ιστορίες και τις θυσίες, μπορούσε κανείς να τις καταχωρήσει σε κεφάλαια ανά όνομα φίλτρου, ένα στοιχείο που φανερώνει τον λόγο που όσα κατασκευάζει η DNA ξέφυγαν από το στάδιο του φίλτρου και έγιναν προϊόντα τεχνολογίας. Η αγωνιστική τους χρήση σε παγκόσμια πρωταθλήματα από εργοστασιακές ομάδες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παραπάνω θέση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Στη συνέχεια της βραδινής εκδήλωσης η DNA Filters χαιρέτισε ένα προς ένα τους καλεσμένους της και ευχήθηκε για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα με περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Με την δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας και μία υγιέστατη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης που αποτελεί “case study” για τα ελληνικά δεδομένα και την προσκόλληση στο micromanagement που κατά κόρον παρουσιάζουν οι ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων, η DNA τρέχει ήδη τις εξελίξεις ώστε στο επόμενο επετειακό Gala που θα διοργανώσει να έχει εδραιωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας:

 

Η DNA High Performance Filters γιόρτασε  με ένα εντυπωσιακό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας και υπεροχής.

     Την Τετάρτη στις 15 Μαΐου η εταιρεία DNA High Performance Filters επισφράγισε με ένα μοναδικό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η δεξίωση πραγματοποιηθηκε στον κατάμεστο χώρο του Universe Live Stage, στην Αθήνα και είχε τρομερή επιτυχία, ενώνοντας πολλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου, ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εξαίρετους δημοσιογράφους του χώρου καθώς και σύσσωμους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

     Η βραδιά με παρουσιαστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν γεμάτη με όμορφες εκπλήξεις, περιλάμβανε ομιλία από τους ιδρυτές της εταιρείας αναδεικνύοντας την πορεία της DNA από μια μικρή νεοφυή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης φίλτρων. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική, γκουρμέ δείπνο και μια ειδική παρουσίαση που ανέδειξε τα ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας.

     Ο CEO της εταιρείας Ντίνος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας: "Αυτό το ορόσημο αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας καθώς και της αδιάκοπης υποστήριξης των πελατών μας.”

Ενώ ο Managing Director, Μάριος Νικολαΐδης συμπλήρωσε “ Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά της αριστείας μας." ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι: “ η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα τεχνολογικά  έργα που θα ανεβάσουν την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, στην κατάταξη των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων του χώρου”.

     Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση της DNA High Performance Filters στην καινοτομία και την αριστεία, θέτοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

     Η βραδιά έκλεισε με πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού σε άλλα 20 χρόνια!

Ετικέτες