Δυστύχημα σε μοτοσυκλετιστικό event

Μια απώλεια στο "Riding For A Cause"
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/5/2017

Πριν από λίγες μέρες είχατε διαβάσει εδώ για την μεγάλη μοτοβόλτα "Riding For a Cause" που διοργανώθηκε από τους Greek Stunt Riders στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του event είχε συμβεί ένα θανατηφόρο τροχαίο με μοτοσυκλέτα, για το οποίο δεν είχαμε γράψει κάτι σχετικά με αυτό διότι περιμέναμε την ενημέρωση από την Τροχαία Σερρών (στην οποία είχαμε απευθυνθεί αμέσως μετά το συμβάν) που έχει αναλάβει την υπόθεση, ώστε να γνωρίζουμε αν πράγματι συνέβη στα πλαίσια της πορείας και αν εμπλεκόταν άλλο όχημα, αλλά και την τοποθέτηση των διοργανωτών προκειμένου να μεταφέρουμε αντικειμενικά και εμπεριστατωμένα το τι έχει συμβεί. Η αρχική ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή της υπηρεσίας, ήταν πως δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν είχε συμβεί στα πλαίσια της εκδήλωσης (καθώς ήταν σε εξέλιξη η προανάκριση) και μεταγενέστερα μας ενημέρωσαν πως το μόνο που μπορούσαν να σχολιάσουν ήταν ότι όντως το ατύχημα συνέβη στα πλαίσια της εκδήλωσης, χωρίς την εμπλοκή άλλου οχήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα γνωρίζουμε, ο άτυχος μοτοσυκλετιστής ήταν παρών στο σημείο του ραντεβού για την εκκίνηση, στο πάρκινγκ του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, παρέα με μια νεαρή κοπέλα ως συνεπιβάτιδα, η οποία δεν φορούσε όχι μόνο κράνος, αλλά κανενός είδους προστατευτικό εξοπλισμό. Όταν ξεκίνησε το κομβόι είχαν θεσπιστεί αυστηρά όρια ταχύτητας (80-90km/h), τα οποία καθόριζε το αυτοκίνητο-προπομπός με την συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας. Στο τέλος του κομβόι μάλιστα, υπήρχε άλλο περιπολικό και όχημα περισυλλογής. Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε, ότι μέσα στην πορεία γινόντουσαν stunts από τους συμμετέχοντες, παρουσία της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της πορείας, άνθρωποι της διοργάνωσης και συμμετέχοντες, ανέφεραν ότι ο 63χρονος αναβάτης έβγαινε εκτός των ορίων του κομβόι, μένοντας πιο πίσω, προκειμένου να αναπτύξει παραπάνω ταχύτητα, αφού όπως αναφέραμε και πιο πάνω η μέγιστη ταχύτητα της βόλτας ήταν προκαθορισμένη και τηρούνταν πιστά από τους συμμετέχοντες.

Πρώτα απ' όλα υπεύθυνοι για τον εαυτό μας είμαστε εμείς και κατόπιν να απαιτούμε να τηρούνται όλα τα πλαίσια ασφαλείας

Στο φανάρι που στρίβει προς Προμαχώνα, λίγες στιγμές αφού είχαν περάσει το κομβόι μαζί με το όχημα της αστυνομίας και της περισυλλογής (η "σκούπα" όπως λέγεται) και αφού είχε ξεκινήσει κι ο άνθρωπος της διοργάνωσης που περίμενε εκεί προκειμένου να τραβήξει υλικό για το video της εκδήλωσης, συνέβη το μοιραίο δυστύχημα, χωρίς μάλιστα να υποπέσει στην αντίληψη των αστυνομικών που βρίσκονταν στο περιπολικό στο τέλος της πορείας, οι οποίοι είχαν μόλις περάσει από το σημείο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τελικά τη ζωή του ο αναβάτης, ενώ η κοπέλα που ήταν μαζί του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κατάγματα σε χέρια και πόδια.

Πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν που για ακόμη μια φορά μας υπενθυμίζει με τον χειρότερο τρόπο το πόσο εύκολο είναι να χαθεί μια ζωή από μια λάθος αντίληψη και νοοτροπία. Είναι εύκολο σε τέτοιες περιστάσεις να αναζητούν όλοι υπεύθυνους και αιτίες, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας, είναι το κατά πόσο είμαστε ώριμοι και νοήμονες να φροντίσουμε –πρώτα απ' όλα- τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε κάτι για εμάς, σκεπτόμενοι και δρώντας λογικά, είναι τουλάχιστον ειρωνικό να αναζητούμε ευθύνες γιατί δεν το έκαναν οι άλλοι για λογαριασμό μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη για ένα ασφαλές περιβάλλον. Εν όψει μάλιστα και της διοργάνωσης της 36ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Μοτοσυκλετιστών στο ίδιο γεωγραφικό διαμέρισμα, όπου έχουμε γράψει αμέτρητες φορές για τα κακώς κείμενα και τις ελλείψεις (με κυριότερη αυτή της παιδείας και της μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας), είναι καλό να έχουμε στο νου μας ότι πρώτα απ' όλα υπεύθυνοι για τον εαυτό μας είμαστε εμείς και κατόπιν να απαιτούμε να τηρούνται όλα τα πλαίσια ασφαλείας. Μακάρι αυτό να είναι το τελευταίο τραγικό συμβάν στο οποίο χάνεται η ζωή ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια μιας μοτοσυκλετιστικής εκδήλωσης.

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες