Honda E-Clutch - O ηλεκτρονικός συμπλέκτης μπαίνει στην παραγωγή [Video]

Για αλλαγές με λεβιέ στο πόδι, χωρίς να χρειάζεται η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη -η οποία όμως θα υπάρχει στο πακέτο
motomag Honda – O ηλεκτρονικός ελεγχόμενος συμπλέκτης μπαίνει στην παραγωγή [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/10/2023

H Honda εδώ και πολλά χρόνια ήθελε να φέρει στην παραγωγή το σύστημα του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη, ώστε ο αναβάτης να έχει τη δυνατότητα να έχει είτε αυτόματο, είτε χειροκίνητο κιβώτιο, με το σύστημα να εφοδιάζεται -αντίθετα με το DCT- με λεβιέ ταχυτήτων στο πόδι (και όχι με paddles) όσο και με μανέτα συμπλέκτη, ώστε ο χρήστης της μοτοσυκλέτας να τον έχει στη διάθεση του αν θέλει να τον χρησιμοποιήσει.

H ιαπωνική εταιρεία η οποία έχει ήδη στην παραγωγή το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους συμπλέκτες που συνεργάζονται μεταξύ τους, θέλει τώρα να προσφέρει στους μοτοσυκλετιστές "μια νέα εμπειρία οδήγησης" όπως η ίδια αναφέρει στο βίντεο της παρουσίασης του συστήματος e-clutch. Ο νέος ηλεκτρονικά ελεγχόμενος συμπλέκτης της Honda βοηθά στην πραγματοποιήση αλλαγών ταχυτήτων ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται ο αναβάτης να χρησιμοποιήσει τη μανέτα του συμπλέκτη -ούτε κατά την εκκίνηση και ούτε κατά το σταμάτημα. Με τον ηλεκτρονικό συμπλέκτη, η αποσύμπλεξη και η σύμπλεξη είναι πλέον ευθύνη της κεντρικής μονάδας του E-Clutch, με τον αναβάτη να μπορεί αν θέλει να επέμβει στη διαδικασία με τη μανέτα -άγνωστο παραμένει ακόμα το επίπεδο ελέγχου που θα δίνει η μανέτα, και κατά πόσο θα μπορεί ο αναβάτης να πατινάρει τον E-Clutch, αλλά να κάνει και... σούζα.

Honda

Σύμφωνα με τη Honda, το σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη προσφέρει ομαλότερες αλλαγές ταχυτήτων, ένα πλεονέκτημα το οποίο ήταν από τα βασικότερα και στο DCT, όπου η Honda χαρακτηριστικά έδειχνε σε βίντεο τα κράνη αναβάτη-συνεπιβάτη που συνήθως χτυπάνε το ένα με το άλλο σε άγαρμπες αλλαγές συμβατικού κιβωτίου, ενώ με DCT αυτό δεν συμβαίνει.

Η Honda αναφέρει πως το ελαφρύ και μαζεμένο σε διαστάσεις σύστημα e-clutch της, μπορεί να προσαρμοστεί στους κινητήρες της γκάμας της χωρίς μεγάλες αλλαγές, με την εταιρεία να στοχεύει να το εφαρμόσει στις FUN μοτοσυκλέτες της σε βάθος χρόνου, χωρίς να μας λέει ποιες είναι αυτές ακριβώς οι μοτοσυκλέτες, ούτε να διευκρινίζει τι σημαίνει το "βάθος χρόνου". Θυμίζουμε πως και η QJMOTOR έχει καταθέσει τις δικές της πατέντες για ανάλογο σύστημα.

Δεν περιμένουμε να δούμε το E-Clutch να αντικαθιστά το DCT -το κοινό του τελευταίου δεν ενδιαφέρεται για τον αυξημένο έλεγχο που προσφέρει η μανέτα του συμπλέκτη, ούτε θέλει να λερώνει τα παπούτσια του με το λεβιέ-, ενώ αναμένουμε να δούμε σε ποιον βαθμό θα συνυπάρξουν στη γκάμα της Honda το manual κιβώτιο και ο E-Clutch (δίπλα στο DCT κιβώτιο), και ποιες εκδόσεις θα προτιμήσει το αγοραστικό κοινό.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες