QJMOTOR – Πατέντα για σύστημα ηλεκτρονικού ελεγχόμενου συμπλέκτη

Ο αναβάτης θα μπορεί να έχει είτε αυτοματοποιημένο είτε χειροκίνητο μηχανικό κιβώτιο
QJMOTOR ηλεκτρονικός συμπλέκτης
Από το

motomag

4/8/2023

Η Qianjiang, μητρική εταιρεία της Benelli αλλά και της QJMOTOR κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη το οποίο αναμένεται να βρει το δρόμο για την παραγωγή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινεζική βιομηχανία μοτοσυκλετών έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμη τομείς στους οποίους υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ένας από αυτούς είναι η καινοτομία, οι Κινέζοι είναι πολύ καλοί στο να αντιγράφουν και να ενσωματώνουν υπάρχουσες τεχνολογίες στα μοντέλα τους και στη συνέχεια να τα πουλούν σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι ίδιοι σπάνια πρωτοπορούν σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την κινεζική Qianjiang δείχνει κάτι διαφορετικό. Στα σχέδια βλέπουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη που καταργεί τη μηχανική ή υδραυλική σύνδεση της μανέτας με αυτόν. Η ιδέα αυτή μπορεί να μην έχει εφαρμοστεί στην παραγωγή από άλλον κατασκευαστή μέχρι και σήμερα ωστόσο το 2021 η Honda είχε καταθέσει πατέντα για μια ανάλογη τεχνολογία.

Η εν λόγω πατέντα εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ντίζας συμπλέκτη ή υδραυλικού συστήματος από τη μανέτα μέχρι τον ίδιο τον συμπλέκτη. Ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας θα εξακολουθεί να χειρίζεται τη μανέτα του συμπέκτη, ωστόσο το ηλεκτρικό σύστημα θα ασκεί τη δύναμη της εμπλοκής ώστε να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές των ταχυτήτων -όπως και στο "ηλεκτρόγκαζο" ride by wire. Στις πατέντες βλέπουμε πως το σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη της Qianjiang, αποτελείται από ένα ποτενσιόμετρο το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί τους δύο άξονες του συμπλέκτη. Όταν δοθεί η εντολή ο ένας άξονας κίνησης περιστρέφει τον δεύτερο άξονα κατά μερικές μοίρες μέσω ενός γραναζιού και στη συνέχεια η ράβδος έλξης που υπάρχει στον δεύτερο άξονα εμπλέκει ή απεμπλέκει τον συμπλέκτη.

QJMOTOR

Στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτυπώνεται περισσότερο το πως λειτουργεί το εν λόγω σύστημα και όχι οι δυνατότητες που αυτό μπορεί να έχει αν μπει στην παραγωγή. Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη θα μπορεί η εταιρεία να δημιουργήσει ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο, ή από την άλλη μπορεί να δίνει στον αναβάτη και τη δυνατότητα χειροκίνητου ελέγχου με το σύστημα να βοηθά στο να είναι ακόμα πιο μαλακή η μανέτα του συμπλέκτη. Φυσικά μοτοσυκλέτες με αυτόματο συμπλέκτη έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν, από το Yamaha FJR1300AE το οποίο εφοδιαζόταν με το σύστημα YCC-S, μέχρι το γνωστό σε όλους μας σύστημα DCT της Honda, το οποίο είναι ένα σύστημα με διπλό συμπλέκτη και αυτόματες, ή χειροκίνητες μέσω 2 κουμπιών, αλλαγές των σχέσεων. Θυμίζουμε τέλος, πως πριν λίγο καιρό είχατε διαβάσει στο MOTO για την πατέντα της KTM για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ετικέτες

Ανάκληση Honda CRF125F, CRF110F, CRF50F - Το αριστερό grip μπορεί να φύγει κατά την οδήγηση

Δωρεάν η αντικατάσταση, αλλά σύμφωνα με την Honda... με λίγη κόλλα το πρόβλημα λύνεται
motomag Honda CRF125F, CRF110F, CRF50F – Ανάκληση γιατί το αριστερό grip μπορεί να ξεκολλήσει από την θέση του κατά την οδήγηση
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/5/2024

Η Honda Ιαπωνίας προχωρά σε ανάκληση 1.011 μοτοσυκλετών η οποία αφορά τα μοντέλα CRF125F, CRF110F και CRF50F καθώς η κόλλα η οποία υπάρχει στο αριστερό grip είναι ακατάλληλη με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να χαλαρώσει και να φύγει κατά την οδήγηση.

Πιο συγκεκριμένα οι κάτοχοι 828 CRF125F με κωδικούς JE03-1300037 - JE03-1300864, 5 CRF110F με κωδικούς LALJE0217P3100751 - LALJE0241R3603964, 38 CRF110F με κωδικούς JE02-1300077-JE02-1300114 και 140 CRF50F με κωδικούς AE04-1300029 - AE04-1300183 θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του αριστερού grip -γίνεται δωρεάν από την αντιπροσωπεία στην Ιαπωνία- ή αν θέλουν να το τοποθετήσουν οι ίδιοι χρησιμοποιώντας ωστόσο την κατάλληλη κόλλα.

Honda CRF125F, CRF110F, CRF50F – Ανάκληση γιατί το αριστερό grip μπορεί να ξεκολλήσει από την θέση του κατά την οδήγηση

 

Ετικέτες