QJMOTOR – Πατέντα για σύστημα ηλεκτρονικού ελεγχόμενου συμπλέκτη

Ο αναβάτης θα μπορεί να έχει είτε αυτοματοποιημένο είτε χειροκίνητο μηχανικό κιβώτιο
QJMOTOR ηλεκτρονικός συμπλέκτης
Από το

motomag

4/8/2023

Η Qianjiang, μητρική εταιρεία της Benelli αλλά και της QJMOTOR κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη το οποίο αναμένεται να βρει το δρόμο για την παραγωγή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινεζική βιομηχανία μοτοσυκλετών έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμη τομείς στους οποίους υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ένας από αυτούς είναι η καινοτομία, οι Κινέζοι είναι πολύ καλοί στο να αντιγράφουν και να ενσωματώνουν υπάρχουσες τεχνολογίες στα μοντέλα τους και στη συνέχεια να τα πουλούν σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι ίδιοι σπάνια πρωτοπορούν σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την κινεζική Qianjiang δείχνει κάτι διαφορετικό. Στα σχέδια βλέπουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη που καταργεί τη μηχανική ή υδραυλική σύνδεση της μανέτας με αυτόν. Η ιδέα αυτή μπορεί να μην έχει εφαρμοστεί στην παραγωγή από άλλον κατασκευαστή μέχρι και σήμερα ωστόσο το 2021 η Honda είχε καταθέσει πατέντα για μια ανάλογη τεχνολογία.

Η εν λόγω πατέντα εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ντίζας συμπλέκτη ή υδραυλικού συστήματος από τη μανέτα μέχρι τον ίδιο τον συμπλέκτη. Ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας θα εξακολουθεί να χειρίζεται τη μανέτα του συμπέκτη, ωστόσο το ηλεκτρικό σύστημα θα ασκεί τη δύναμη της εμπλοκής ώστε να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές των ταχυτήτων -όπως και στο "ηλεκτρόγκαζο" ride by wire. Στις πατέντες βλέπουμε πως το σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη της Qianjiang, αποτελείται από ένα ποτενσιόμετρο το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί τους δύο άξονες του συμπλέκτη. Όταν δοθεί η εντολή ο ένας άξονας κίνησης περιστρέφει τον δεύτερο άξονα κατά μερικές μοίρες μέσω ενός γραναζιού και στη συνέχεια η ράβδος έλξης που υπάρχει στον δεύτερο άξονα εμπλέκει ή απεμπλέκει τον συμπλέκτη.

QJMOTOR

Στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτυπώνεται περισσότερο το πως λειτουργεί το εν λόγω σύστημα και όχι οι δυνατότητες που αυτό μπορεί να έχει αν μπει στην παραγωγή. Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη θα μπορεί η εταιρεία να δημιουργήσει ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο, ή από την άλλη μπορεί να δίνει στον αναβάτη και τη δυνατότητα χειροκίνητου ελέγχου με το σύστημα να βοηθά στο να είναι ακόμα πιο μαλακή η μανέτα του συμπλέκτη. Φυσικά μοτοσυκλέτες με αυτόματο συμπλέκτη έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν, από το Yamaha FJR1300AE το οποίο εφοδιαζόταν με το σύστημα YCC-S, μέχρι το γνωστό σε όλους μας σύστημα DCT της Honda, το οποίο είναι ένα σύστημα με διπλό συμπλέκτη και αυτόματες, ή χειροκίνητες μέσω 2 κουμπιών, αλλαγές των σχέσεων. Θυμίζουμε τέλος, πως πριν λίγο καιρό είχατε διαβάσει στο MOTO για την πατέντα της KTM για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες