MotoGP: Ai Ogura: “Πιο κοντά στους υπόλοιπους αναβάτες” στο Grand Prix της Μαλαισίας
Ο ταχύτερος αναβάτης της Aprilia στη Sepang τερμάτισε στη 10άδα
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
31/10/2025
Παρότι έχασε και μαθηματικά τη μάχη για τον τίτλο του Rookie of the Year από τον Fermín Aldeguer, ο Ιάπωνας της Trackhouse σημείωσε σαφή πρόοδο, ανεβαίνοντας από τη 17η θέση στην εκκίνηση του αγώνα της Μαλαισίας σε έναν αξιόλογο τερματισμό στη 10η.
Ο Ogura είχε τερματίσει 12ος στο Sprint του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή πάλεψε για αρκετούς γύρους μέσα στην οκτάδα, για να περάσει τελικά τη γραμμή του τερματισμού δέκατος, μόλις 0,5 δευτερόλεπτο πίσω από τον Luca Marini και μπροστά από τον Marco Bezzecchi.
Ο ίδιος δήλωσε μετά τον αγώνα: “Συνολικά είμαι αρκετά ικανοποιημένος με την εμφάνισή μου. Νομίζω πως αυτό το Σαββατοκύριακο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα, ήταν ξεκάθαρο ότι βρίσκομαι πλέον πιο κοντά στους υπόλοιπους αναβάτες. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα αρκετά να βελτιώσουμε. Το Portimao θα είναι μια δύσκολη πίστα για να κατανοήσουμε τα πάντα, αλλά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς”.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Davide Brivio, επαίνεσε την απόδοση του Ogura, “Είμαστε χαρούμενοι για τον Ai. Είχε μια πολύ καλή ανάκαμψη από τη 17η θέση ως τη δεκάδα. Ειδικά στο τέλος του αγώνα ήταν πολύ γρήγορος, είχε καλό ρυθμό και έκανε μερικές εξαιρετικές προσπεράσεις. Ήταν μια πολύ καλή δουλειά”.
Μετά το GP της Μαλαισίας, ο Ogura βρίσκεται στη 16η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με 79 βαθμούς, ενώ ο Aldeguer έχει 186. Ο teammate του, Raul Fernandez, νικητής στον προηγούμενο αγώνα του Phillip Island, έπεσε στον 12ο γύρο, λίγο πριν από τον Ogura.
MotoGP Παραχωρήσεις: Βελτιώθηκε και ανεβαίνει βαθμίδα η Honda - Τι χάνει το 2026
Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες για εργοστάσια και μοτοσυκλέτες
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
15/12/2025
Το νέο σύστημα παραχωρήσεων του MotoGP, που εφαρμόζεται από το τέλος του 2023, έχει φέρει μικρές αλλά εμφανείς αλλαγές στην απόδοση των εργοστασιακών ομάδων. Η Ducati παραμένει κυρίαρχη, η Aprilia και η KTM δείχνουν ανοδική τάση, η Honda κατάφερε να ανέβει οριακά γκρουπ στον τελευταίο μόλις γύρο και την Yamaha να προχωρά σε ριζικές επιλογές ενόψει 2026.
Η νέα μορφή του συστήματος παραχωρήσεων μπήκε σε ισχύ στο τέλος του 2023, κατατάσσοντας τα εργοστάσια ανάλογα με το ποσοστό των πόντων που συγκεντρώνουν, σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων πόντων. Από τότε μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μόνο μία αλλαγή βαθμίδας, με την Honda να ανεβαίνει από το γκρουπ D στο γκρουπ C. Όμως, πίσω από τις βαθμίδες υπάρχουν αριθμοί που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ας δούμε αναλυτικά πού βρίσκεται κάθε εργοστάσιο στο κλείσιμο του 2025.
Βαθμίδα
% διαθέσιμων βαθμών κατασκευαστών
Ελαστικά δοκιμών
Αναβάτες δοκιμών
Πίστες δοκιμών
Wildcard συμμετοχές
Κινητήρες / σεζόν
Εξέλιξη κινητήρα
Αναβαθμίσεις αεροδυναμικού πακέτου
A
≥ 85%
170
Μόνο δοκιμαστές
3 προκαθορισμένες πίστες
0
7–8
Παγωμένη (freeze)
1
B
60% – <85%
190
Μόνο δοκιμαστές
3 προκαθορισμένες πίστες
3
7–8
Παγωμένη (freeze)
1
C
35% – <60%
220
Μόνο δοκιμαστές
3 προκαθορισμένες πίστες
6
7–8
Παγωμένη (freeze)
1
D
<35%
260
Ελεύθερα (και με αναβάτες ομάδων)
Οποιαδήποτε πίστα MotoGP
6
9–10
Ελεύθερη εξέλιξη
2*
DUCATI
Η Ducati παραμένει μόνη της στο γκρουπ A. Ωστόσο, ολοκληρώνει το 2025 με το 94% των μέγιστων δυνατών βαθμών, πέφτοντας από το 98% που είχε στην θερινή διακοπή των MotoGP αλλά και στο τελείωμα του 2024.
Προς το τέλος της χρονιάς, η Aprilia φάνηκε να πλησιάζει το γκρουπ B, αλλά απέχει ακόμα.
Παρότι υπάρχει ανοδική πορεία, η απόσταση παραμένει, με το 2025 ήταν η καλύτερη χρονιά της Aprilia στον θεσμό, τέσσερις νίκες σε Grands Prix, περισσότερες από κάθε άλλη σεζόν στην ιστορία της. Από το 49% του καλοκαιριού του 2024 έπεσε στο 41% στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Στο πρώτο μισό του 2025, με δύο νέους αναβάτες και τον Πρωταθλητή Jorge Martin εκτός για μεγάλο διάστημα, κατέβηκε στο 37%. Η εντυπωσιακή αντεπίθεση του Marco Bezzecchi με δύο συνεχόμενες νίκες στο τέλος της χρονιάς και η νίκη του Raul Fernandez με την Trackhouse στην Αυστραλία, ανέβασαν το ποσοστό στο ιστορικό υψηλό 51%.
KTM
Η KTM κλείνει το 2025 με 46%, ανεβαίνοντας από το 40% της θερινής διακοπής. Δεν είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει ποτέ, αλλά είναι ξεκάθαρη ανάκαμψη μετά από ένα βαρύ ξεκίνημα στη σεζόν.
Στο τέλος του 2024 ήταν στο 44%, οπότε συνολικά υπάρχει ένα μικρό βήμα προόδου, με στόχο ένα μεγαλύτερο για το 2026.
HONDA
Η Honda είναι η μόνη που αλλάζει οριακά βαθμίδα το 2025. Μετά τη χειρότερη περίοδό της στο δεύτερο μισό του 2024, είχε πέσει στο απίστευτα χαμηλό 10% των δυνατών βαθμών, το χαμηλότερο για οποιοδήποτε εργοστάσιο εδώ και 20 χρόνια (εξαιρώντας πρώτες εμφανίσεις). Αλλά η Honda είναι Honda και το 2025 άρχισε να το δείχνει ξανά.
Από το 10% στο τέλος του 2024, ανέβηκε στο 23% το καλοκαίρι του 2025 και βρίσκεται στο 35% στο κλείσιμο της χρονιάς. Ακριβώς όσο χρειαζόταν για να ανέβει στο γκρουπ C, άνοδος που κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα, όταν ο Luca Marini πήρε την ακριβώς την έβδομη θέση που απαιτούνταν.
YAMAHA
Η Yamaha περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά προχωράει σε μεγάλες αλλαγές που δεν αποτυπώνονται πλήρως σε αριθμούς. Στον τελευταίο αγώνα στη Βαλένθια αποχαιρέτησαν τη μέχρι τώρα ,εν σειρά, διάταξη κινητήρα τους. Στις δοκιμές εμφανίστηκαν μόνο με YZR-M1 σε διάταξη V4. Έναν μόλις χρόνο πριν τις τεράστιες αλλαγές κανονισμών που έρχονται.
Από το 17% στο τέλος του 2024ανέβηκαν ξανά στο 25% το καλοκαίρι του 2025, ενώ στο τέλος της φετινής σεζόν βρίσκονται στο 30%. Σημαντική πρόοδος μέσα σε δώδεκα μήνες. Το ερώτημα που παραμένει, είναι πού θα οδηγήσει η νέα V4 M1.