Τροχαία: Παραβάτες σχεδόν 1 στους 4 οδηγούς και αναβάτες σε 120.000+ ελέγχους

1.000+ οδηγούσαν χωρίς κράνος και 800+ χωρίς δίπλωμα
Τροχαία απολογισμός 1η εβδομάδα Μαρτίου Ελλάδα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/3/2025

Περισσότερους από 120.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Τροχαία την περασμένη εβδομάδα σε όλη την επικράτεια βεβαιώνοντας πάνω από 28.000 παραβάσεις.

Ακόμη περισσότεροι ήταν οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα συνεργία της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα το διάστημα από 3 έως και 10 Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας και κατ' επέκταση της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Τα δεδομένα που ακολουθούν δείχνουν ότι συνεχίζεται το φαινόμενο που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες και έχει να κάνει με τη βεβαίωση παραβάσεων για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, οι οποίες είναι περισσότερες από εκείνες για μη χρήση κράνους.

Οι Τροχαία δεν δίνει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία ώστε να υπάρξει μια λογική εξήγηση που συμβαίνει αυτό αν και ο πολλαπλάσιος αριθμός αυτοκινήτων έναντι των δίκυκλων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι από μόνος του αρκετός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Εντυπωσιακά πολλές είναι και οι κλήσεις που κόπηκαν για άλλες επικίνδυνες παραβάσεις, όπως για μέθη που ξεπέρασαν τις 700, ενώ για οδήγηση πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας έφτασαν σχεδόν τις 7.000. 

Σχεδόν τριπλάσιες ήταν επίσης οι κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι άλλαξε η Τροχαία στο να αναγνωρίζει έγκαιρα τους παραβάτες, οι οποίοι κρύβουν άμεσα το κινητό τους όταν εντοπίζουν από μακριά μπλόκο της Αστυνομίας και έτσι ξεφεύγουν από το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από τις 3 έως και τις 10 Μαρτίου διενεργήθηκαν συνολικά 123.117 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 28.781 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-9.503 για παράνομες σταθμεύσεις
-6.951 για υπερβολική ταχύτητα
-1.306 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
-1.028 για μη χρήση κράνους
-816 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
-705 για ΚΤΕΟ
-705 για μέθη
-684 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Toprak Razgatlioglu: Συγκρούστηκε στην πίστα με τον 7χρονο Sofuoglu εν ώρα μαθήματος [Video]

Πρόκειται για τον γιο του Kenan Sofuoglu
2026
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/1/2026

Η προπόνηση-μάθημα του μικρού Sofuoglu παρέα με τον οικογενειακό φίλο και μέλος του οικοσυστήματος που έχει χτίσει η οικογένεια, Toprak Razgatlioglu δεν πήγε και πολύ καλά, καθώς ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Superbike δεν υπολόγησε καλά και πήρε μαζί του τα κλιπόν του Zayn Sofuoglu.

Ο Toprak Razgatlioglu - τον οποίο μανατζάρει o πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport Kenan Sofuoglu – είχε ένα ασυνήθιστο για την εμπειρία του περιστατικό στην πίστα με τον γιο του μάνατζέρ του, Zayn Sofuoglu, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς, πως ήταν άλλη μία ευκαιρία για μάθημα.

Ευτυχώς ο μικρός αναβάτης δεν τραυματίστηκε από την πτώση που προήλθε μετά από επαφή του με τον Toprak.

 

Ο Razgatlioglu πήγε αμέσως να δει αν ο Zayn ήταν καλά, ο οποίος στη συνέχεια σηκώθηκε και συνέχισε την προπόνηση του. Ο Zayn παρά τα μόλις 7 του χρόνια είναι ιδιαιτέρα γνωστός στην γειτονική χώρα, αφού μετρά πάνω από 5 εκατομμύρια ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα δύο χρόνια πριν ο πιτσιρικάς έγραψε παιδικό ρεκόρ οδηγώντας με 312 χλμ/ώρα μία Lamborghini Revuelto.