Τροχαία: Παραβάτες σχεδόν 1 στους 4 οδηγούς και αναβάτες σε 120.000+ ελέγχους

1.000+ οδηγούσαν χωρίς κράνος και 800+ χωρίς δίπλωμα
Τροχαία απολογισμός 1η εβδομάδα Μαρτίου Ελλάδα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/3/2025

Περισσότερους από 120.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Τροχαία την περασμένη εβδομάδα σε όλη την επικράτεια βεβαιώνοντας πάνω από 28.000 παραβάσεις.

Ακόμη περισσότεροι ήταν οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα συνεργία της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα το διάστημα από 3 έως και 10 Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας και κατ' επέκταση της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Τα δεδομένα που ακολουθούν δείχνουν ότι συνεχίζεται το φαινόμενο που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες και έχει να κάνει με τη βεβαίωση παραβάσεων για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, οι οποίες είναι περισσότερες από εκείνες για μη χρήση κράνους.

Οι Τροχαία δεν δίνει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία ώστε να υπάρξει μια λογική εξήγηση που συμβαίνει αυτό αν και ο πολλαπλάσιος αριθμός αυτοκινήτων έναντι των δίκυκλων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι από μόνος του αρκετός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Εντυπωσιακά πολλές είναι και οι κλήσεις που κόπηκαν για άλλες επικίνδυνες παραβάσεις, όπως για μέθη που ξεπέρασαν τις 700, ενώ για οδήγηση πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας έφτασαν σχεδόν τις 7.000. 

Σχεδόν τριπλάσιες ήταν επίσης οι κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι άλλαξε η Τροχαία στο να αναγνωρίζει έγκαιρα τους παραβάτες, οι οποίοι κρύβουν άμεσα το κινητό τους όταν εντοπίζουν από μακριά μπλόκο της Αστυνομίας και έτσι ξεφεύγουν από το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από τις 3 έως και τις 10 Μαρτίου διενεργήθηκαν συνολικά 123.117 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 28.781 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-9.503 για παράνομες σταθμεύσεις
-6.951 για υπερβολική ταχύτητα
-1.306 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
-1.028 για μη χρήση κράνους
-816 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
-705 για ΚΤΕΟ
-705 για μέθη
-684 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Πρόβλημα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές FIM για κράνη

Με μαύρο κράνος χωρίς λογότυπα ο Nicolo Bulega στις ελεύθερες δοκιμές του Phillip Island, ενδεχόμενο πρόβλημα και με άλλους αναβάτες WSBK και MotoGP
nicolo bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/2/2026

Όσοι πρόσεξαν το κράνος του Bulega στις δοκιμές της Παρασκευής 20/2 ενόψει του πρώτου αγώνα WSBK 2026 στην Αυστραλία θα πρέπει να απόρησαν με την απουσία λογότυπου κατασκευαστή από αυτό, καθώς και την πλήρη έλλειψη γραφικών.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε με άλλο κράνος από το ΚΥΤ KX-1 Race GP που κανονικά φορά και το πρόβλημα δεν ήταν ούτε δικό του, ούτε του κατασκευαστή του κράνους.

Φέτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αγωνιστικές προδιαγραφές της FIM, FRHPhe-02, για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της, ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Πηγή του ζητήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο που μπορεί να κάνει τα απαραίτητα τεστ και να εκδώσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κράνους, το Impact Laboratory που εδρεύει στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία. Και φέτος έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς όλα τα μοντέλα κρανών που φοριούνται σε αγώνες FIM – ασφάλτινους και off-road - πρέπει να περάσουν από εκεί για να περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές και να πιστοποιηθούν.

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη σειρά τεστ για κάθε κράνος, αλλά και για κάθε μέγεθος κελύφους στο ίδιο μοντέλο κράνους, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις (Small-Medium-Large). Οι δε δοκιμασίες που περιλαμβάνει η πιστοποίηση ξεπερνούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE) που ήδη κατέχουν όλα αυτά τα κράνη.

nicolo bulega

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει προ της έναρξης του WSBK και σε μια εβδομάδα ξεκινά και το MotoGP, την ώρα που εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις κατασκευαστών όπως οι ΚΥΤ, Suomy, Nolan και HJC.

Γι’ αυτό ο Bulega συμμετείχε στα FP1 και FP2 με άλλο δανεικό κράνος, γι’ αυτό και αναβάτες όπως οι Pecco Bagnaia (Suomy) και Fabio Quartararo (HJC) είναι στην αναμονή για να διαπιστώσουν αν θα προλάβουν να έχουν τα κράνη τους αυτό το σαββατοκύριακο (21-22/2) στο Buriram Test του MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Bulega, δηλαδή της ΚΥΤ, οι δοκιμές για την πιστοποίηση έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμεί η σχετική γραφειοκρατία.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το σαββατοκύριακο αναβάτες στον αγώνα WSBK του Phillip Island ή στο MotoGP Buriram Test στην Ταϊλάνδη να μη φορούν το κανονικό τους κράνος, θα σημαίνει πως η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή του κράνους – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πληρώνει όλα τα κόστη των δοκιμών συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές.

Ετικέτες