Τροχαία: Παραβάτες σχεδόν 1 στους 4 οδηγούς και αναβάτες σε 120.000+ ελέγχους

1.000+ οδηγούσαν χωρίς κράνος και 800+ χωρίς δίπλωμα
Τροχαία απολογισμός 1η εβδομάδα Μαρτίου Ελλάδα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/3/2025

Περισσότερους από 120.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Τροχαία την περασμένη εβδομάδα σε όλη την επικράτεια βεβαιώνοντας πάνω από 28.000 παραβάσεις.

Ακόμη περισσότεροι ήταν οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα συνεργία της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα το διάστημα από 3 έως και 10 Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας και κατ' επέκταση της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Τα δεδομένα που ακολουθούν δείχνουν ότι συνεχίζεται το φαινόμενο που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες και έχει να κάνει με τη βεβαίωση παραβάσεων για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, οι οποίες είναι περισσότερες από εκείνες για μη χρήση κράνους.

Οι Τροχαία δεν δίνει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία ώστε να υπάρξει μια λογική εξήγηση που συμβαίνει αυτό αν και ο πολλαπλάσιος αριθμός αυτοκινήτων έναντι των δίκυκλων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι από μόνος του αρκετός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Εντυπωσιακά πολλές είναι και οι κλήσεις που κόπηκαν για άλλες επικίνδυνες παραβάσεις, όπως για μέθη που ξεπέρασαν τις 700, ενώ για οδήγηση πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας έφτασαν σχεδόν τις 7.000. 

Σχεδόν τριπλάσιες ήταν επίσης οι κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι άλλαξε η Τροχαία στο να αναγνωρίζει έγκαιρα τους παραβάτες, οι οποίοι κρύβουν άμεσα το κινητό τους όταν εντοπίζουν από μακριά μπλόκο της Αστυνομίας και έτσι ξεφεύγουν από το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από τις 3 έως και τις 10 Μαρτίου διενεργήθηκαν συνολικά 123.117 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 28.781 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-9.503 για παράνομες σταθμεύσεις
-6.951 για υπερβολική ταχύτητα
-1.306 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
-1.028 για μη χρήση κράνους
-816 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
-705 για ΚΤΕΟ
-705 για μέθη
-684 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Ξάνθη: Θανατηφόρο τροχαίο μοτοσυκλετιστή με εγκατάλειψη - Ο οδηγός αυτοκινήτου προκάλεσε νέο δυστύχημα με θύμα τον αδερφό του

Νεκρός και ο αδερφός του οδηγού - Βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο
cover
Από το

motomag

8/12/2025

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Κυριακής στα Κιμμέρια της Ξάνθης, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 36χρονος συγκρούστηκε μετωπικά με δίκυκλο που οδηγούσε 71χρονος, με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος αναβάτης να χάσει τη ζωή του, ενώ ξεψύχησε και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου!

Ειδικότερα 36χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος διαπιστώθηκε αργότερα ότι στερούνταν άδειας οδήγησης, εγκατέλειψε το σημείο του δυστυχήματος. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας που κινητοποιήθηκαν εντόπισαν το όχημα του 36χρονου σε οικισμό της Ξάνθης όπου και διαπίστωσαν ότι τη ζωή του είχε χάσει και ο αδερφός του οδηγού που ήταν συνεπιβάτης την ώρα του δυστυχήματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Xanthinews.gr και του Σταύρου Καρυπίδη ο 36χρονος προκάλεσε και δεύτερο τροχαίο στο Σέλερο πέφτοντας πάνω σε μάντρα και αυτή ήταν η αιτία του θανάσιμου τραυματισμού του αδερφού του, ενώ τότε τραυματίστηκε και ο ίδιος.

Αφού 36χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο συνελήφθη κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.