Τροχαία: Παραβάτες σχεδόν 1 στους 4 οδηγούς και αναβάτες σε 120.000+ ελέγχους

1.000+ οδηγούσαν χωρίς κράνος και 800+ χωρίς δίπλωμα
Τροχαία απολογισμός 1η εβδομάδα Μαρτίου Ελλάδα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/3/2025

Περισσότερους από 120.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Τροχαία την περασμένη εβδομάδα σε όλη την επικράτεια βεβαιώνοντας πάνω από 28.000 παραβάσεις.

Ακόμη περισσότεροι ήταν οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα συνεργία της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα το διάστημα από 3 έως και 10 Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας και κατ' επέκταση της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Τα δεδομένα που ακολουθούν δείχνουν ότι συνεχίζεται το φαινόμενο που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες και έχει να κάνει με τη βεβαίωση παραβάσεων για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, οι οποίες είναι περισσότερες από εκείνες για μη χρήση κράνους.

Οι Τροχαία δεν δίνει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία ώστε να υπάρξει μια λογική εξήγηση που συμβαίνει αυτό αν και ο πολλαπλάσιος αριθμός αυτοκινήτων έναντι των δίκυκλων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι από μόνος του αρκετός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Εντυπωσιακά πολλές είναι και οι κλήσεις που κόπηκαν για άλλες επικίνδυνες παραβάσεις, όπως για μέθη που ξεπέρασαν τις 700, ενώ για οδήγηση πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας έφτασαν σχεδόν τις 7.000. 

Σχεδόν τριπλάσιες ήταν επίσης οι κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι άλλαξε η Τροχαία στο να αναγνωρίζει έγκαιρα τους παραβάτες, οι οποίοι κρύβουν άμεσα το κινητό τους όταν εντοπίζουν από μακριά μπλόκο της Αστυνομίας και έτσι ξεφεύγουν από το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από τις 3 έως και τις 10 Μαρτίου διενεργήθηκαν συνολικά 123.117 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 28.781 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-9.503 για παράνομες σταθμεύσεις
-6.951 για υπερβολική ταχύτητα
-1.306 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
-1.028 για μη χρήση κράνους
-816 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
-705 για ΚΤΕΟ
-705 για μέθη
-684 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Λος Άντζελες: Καταδίωξη αναβάτη ΜΧ επί 40 λεπτά σε όλη την πόλη, σταμάτησε και για βενζίνη! [Video]

Ο γύρος του Λος Άντζελες με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και άφθονη αστυνομική συνοδεία
police-chase
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Ανταποκρινόμενη σε καταγγελία για μοτοσυκλετιστή που κυκλοφορούσε στο κέντρο του Λος Άντζελες κραδαίνοντας όπλο, η αστυνομία γρήγορα βρήκε τον ύποπτο να καβαλά μια Yamaha YZ με τα χαρακτηριστικά του καλυμμένα με μπαλακλάβα και προσπάθησε να τον σταματήσει.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια πολύ προσεκτική καταδίωξη στην αμερικανική μεγαλούπολη που διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων τον έχασαν μερικές φορές, ενώ τον εντόπισαν να έχει μπει για ανεφοδιασμό σε βενζινάδικο από το οποίο έφυγε τρέχοντας μαζί με τη μάνικα της αντλίας μόλις είδε αστυνομία να πλησιάζει!

Στη συνέχεια ο μοτοσυκλετιστής θεάθηκε να επικοινωνεί στο τηλέφωνο ενόσω οδηγούσε και αργότερα έγινε γνωστό πως είχε μιλήσει με φίλο του προκειμένου να του φέρει βενζίνη. Αυτό όντως έγινε, καθώς κάποιος του άφησε ένα μπιτόνι βενζίνη σε πάρκο, ωστόσο ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να ανεφοδιαστεί αφού ενόσω αναζητούσε το καύσιμο βρέθηκε σχεδόν περικυκλωμένος από την αστυνομία και αναγκάστηκε να φύγει γρήγορα.

Η καταδίωξη έληξε όταν ο καταζητούμενος έμεινε από βενζίνη, εγκατέλειψε τη μοτοσυκλέτα και απομακρύνθηκε πεζός, για να βρεθεί λίγο αργότερα να κρύβεται μέσα σε κάδο σκουπιδιών και να συλληφθεί.

Ευτυχώς γι’ αυτόν ήταν σε ένα μέρος που η αστυνομία δεν κινήθηκε επιθετικά εναντίον του, καθώς σε κάποιες άλλες χώρες όπως λ.χ. η Φινλανδία, η καταδίωξη μπορεί να είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα και μάλλον πολύ πιο επώδυνα.