Λευκή Βίβλος Ελέγχου Εισαγωγών της Ε.Ε. φέρνει απαγόρευση πωλήσεων Κινέζικων Μοτοσυκλετών!

Βόμβα από τις Βρυξέλλες βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή καριέρα κινέζικων μοτοσυκλετών και scooter!
Λευκή Βίβλος Ελέγχου Εισαγωγών της Ε.Ε. φέρνει απαγόρευση πωλήσεων Κινέζικων Μοτοσυκλετών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/4/2024

Σοβαρό ενδεχόμενο να περάσουμε σε τακτική "Ξαφνικός Θάνατος" για τα Κινέζικα οχήματα σε Ευρωπαϊκό έδαφος ξεκίνησε στις ΗΠΑ με νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και καλούν σήμερα την Ευρώπη να υπογράψει και να ακολουθήσει στην αναστολή όλων των πωλήσεων Κινέζικων μοτοσυκλετών!

Σε αυτό το στάδιο θα έπρεπε να βρισκόμαστε εμπρός ενός υποθετικού σεναρίου αν οι εξελίξεις δεν ήταν καταιγιστικές! Διότι με την COM(2024) 28 final 1.4.2024 η Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Λευκή Βίβλο για τις εισαγωγές, θέτοντας ημερομηνία υιοθέτησης οδηγίας για τα Κράτη Μέλη.

Προσπαθώντας να ξεδιπλώσει κανείς το κουβάρι των γεγονότων μέχρι αυτό το σημείο, βλέπει πως η σοβαρή αυτή εξέλιξη καθοδηγούνταν σε πιο υπόγειες διαδρομές το τελευταίο διάστημα, με ζυμώσεις που δεν φανέρωναν το πραγματικό μέγεθος όσων θα ακολουθούσαν:

Η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στο άρθρο "Commerce Strengthens Restrictions on Advanced Computing Semiconductors, Semiconductor Manufacturing Equipment, and Supercomputing Items to Countries of Concern", της 26ης Μαρτίου 2024, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.bis.gov/ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο υπόβαθρο αυτής της απόφασης, εν όψη και των πολιτικών αλλαγών που συντελούνται στις ΗΠΑ.

Δύο ημέρες αργότερα και με κατεπείγουσα επιστολή του ο Wolf, K. που φέρει τον τίτλο "Advancing National Security and Foreign Policy Through Sanctions, Export Controls, and Other Economic Tools" (Προώθηση της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής μέσω κυρώσεων, ελέγχων των εξαγωγών και άλλων οικονομικών εργαλείων), ζητά άμεσα ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζικής, στέγασης και αστικής ανάπτυξης με στόχο η σοβαρή αυτή εξέλιξη να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε ισχύ πριν τις επικείμενες Ευρωεκλογές 2024!

Καθόλου τυχαία και σε συνέχεια των παραπάνω στις 28/3/2024, το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Θεμάτων και Θεμάτων Ασφάλειας (Stiftung Wissenschaft und Politik) δια στόματος Chorzempa, M. και von Daniels, L εξέδωσε το άρθρο "New US Import Controls: Key Policy Choices for Europe" (Νέοι έλεγχοι στις εισαγωγές των ΗΠΑ: Καθοριστικές επιλογές πολιτικής για την Ευρώπη) επεκτείνοντας το ζήτημα πέρα από την πολιτική σκοπιμότητα και σε επίπεδο ασφάλειας μεταφορών, καθώς θεωρεί πως υπάρχει παραποίηση στις Εγκρίσεις Τύπου και πολλές από τις Κινέζικες μοτοσυκλέτες που έχουν εισαχθεί, δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλώντας σε ανάκληση αυτών των αδειών που μπορεί άμεσα να φέρει αναστολή όλων των πωλήσεων των Κινέζικων μοτοσυκλετών!

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα εθνικά μέτρα! Ως "εθνικά μέτρα" θεωρούνται διάφορα είδη ενεργειών που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη -όπως, μεταξύ άλλων, οι εθνικές γενικές άδειες ελέγχου των εισαγωγών και των εξαγωγών, ο ορισμός των αρμόδιων αρχών, ο ορισμός τελωνείων- αλλά και οι εθνικοί κατάλογοι ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν μια τρίτη χώρα προσβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέτρα που έχουν ληφθεί από μεμονωμένο κράτος μέλος, η Επιτροπή είναι εκείνη που θα κληθεί να τα υπερασπιστεί εξ ονόματος της ΕΕ. Ομοίως, στο πλαίσιο της νέας πράξης κατά των μέτρων εξαναγκασμού, θα εναπόκειται στην ΕΕ να ενεργεί έναντι των μέτρων που θα λαμβάνουν τρίτες χώρες ως απάντηση στους ελέγχους των εξαγωγών των κρατών μελών, επιδιώκοντας να τροποποιήσει τα επίμαχα μέτρα των κρατών μελών ή να διασφαλίσει ότι δεν θα τηρηθούν σε επίπεδο ΕΕ ή από άλλα κράτη μέλη.

Η κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο "Στρατηγική για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας" [JOIN(2024) 20 final)] καθιστά ξεκάθαρο πως υπάρχει πλάνο για να αντικρούσει κάθε δυσμενή εξέλιξη μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Από τις "αμυντικές" λοιπόν διενέργειες που λαμβάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι μέτρων της άλλης πλευράς, μπορεί κανείς να εξάγει το ασφαλές συμπέρασμα πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οδηγούμαστε σε απαγόρευση των κινέζικων μοτοσυκλετών και scooter!

Θα μας έκανε εντύπωση αν οι μοτοσυκλέτες ως όχημα γινόντουσαν προτεραιότητα οποιουδήποτε νομοθέτη, ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε το πιθανότερο είναι να υπάρχει στόχος και διάθεση ελέγχου και για τα κινέζικα αυτοκίνητα που πλέον απειλούν σοβαρά την πορεία των Ευρωπαίων κατασκευαστών, με πολύ αυξημένα μερίδια αγοράς. Πιθανότατα οδηγούμαστε σε σταδιακή κλιμάκωση, ξεκινώντας το πεδίο της μάχης από τις μοτοσυκλέτες ώστε να μετρηθούν οι αντιδράσεις πριν έρθει η κλιμάκωση και στα αυτοκίνητα. Εδώ είναι που έρχεται κάπως προφητικό το πρόσφατο άρθρο του ΣΕΥ - Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με υπογραφή των Gehrke, T. και Ringhof, J., που φέρει τον τίτλο "The power of control: How the EU can shape the new era of strategic export restrictions" (Η ισχύς του ελέγχου: πώς η ΕΕ μπορεί να χαράξει μια νέα εποχή στρατηγικών περιορισμών στις εξαγωγές) που κάνει λόγο και για την ενίσχυση των εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει στην αγορά της Κίνας και οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν αυτομάτως επίφοβες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, τουλάχιστον φανερά, αντίδραση της άλλης πλευράς πέρα από το προ ημερών καταγεγραμμένο αίτημα της Κίνας για διαβουλεύσεις: Ηνωμένες Πολιτείες - Μέτρα για ορισμένους ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα καθώς και συναφείς υπηρεσίες και τεχνολογίες (WT/DS615/1, G/L/1471 S/L/438, G/TRIMS/D/46 IP/D/44).

Πρόκειται για καταιγιστικές εξελίξεις σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που το παρακολουθούμε στενά και θα ενημερώνουμε άμεσα για οτιδήποτε νεότερο.

Τελειώνοντας να ευχηθούμε στους αναγνώστες μας Καλή Πρωταπριλιά 2024 και προσοχή σήμερα, γιατί κυκλοφορούν περίεργες ειδήσεις που πολλές φορές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.