Piaggio Group - Νίκη ενάντια στα κινέζικα αντίγραφα, με κατοχύρωση του design της Vespa

Οι Ιταλοί δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του EUIPO
Vespa wins in court
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/12/2023

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση υπέρ του Piaggio Group, όσον αφορά στο σχήμα και το design της Vespa, ώστε να μην μπορεί άλλη εταιρεία να κυκλοφορήσει αντίστοιχο scooter στις χώρες της Ένωσης.

Η ιστορία ξεκινά το 2013, όταν η Piaggio υπέβαλε αίτηση καταχώρισης του εμπορικού σήματος της ΕΕ στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUIPO για το τρισδιάστατο σχέδιο της Vespa. Το σήμα αυτό καταχωρήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014 για τις κατηγορίες προϊόντων "σκούτερ" και "μικρά μοντέλα σκούτερ". Κατόπιν όμως, η κινέζικη εταιρεία Zhejiang Zhongneng Industry Group Co. Ltd, υπέβαλε αίτηση στο EUIPO για την ακύρωση του εν λόγω σήματος, ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει τα δικά της scooter που είχαν παρόμοιο design. Και σε μια απόφαση-σοκ, στις 25 Οκτωβρίου 2021, το EUIPO έκανε δεκτό το αίτημα των Κινέζων, λόγω της... έλλειψης αποδείξεων για τον μοναδικό χαρακτήρα του σήματος που αντιπροσώπευε η Vespa! Στη συνέχεια, το Piaggio Group άσκησε έφεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της τελευταίας αυτής απόφασης του EUIPO.

Για να υποστηρίξει την έφεση της αυτή, το Piaggio Group υπέβαλλε στο EUIPO διάφορα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως δημοσκοπήσεις, στοιχεία για τον όγκο των πωλήσεων καθώς και την παρουσία της Vespa στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, τη χρήση των Vespa σε παγκοσμίου φήμης ταινίες όπως η ταινία "Roman Holiday" ή την παρουσία λεσχών Vespa σε πολλά κράτη μέλη. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν, σύμφωνα με το Piaggio Group, τον εμβληματικό χαρακτήρα της Vespa και την καθολική αναγνωρισιμότητά της σε ολόκληρη την Ένωση.

Κατόπιν εξέτασης των στοιχείων που προσκόμισε το Piaggio Group, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τους Ιταλούς, και απεφάνθη πως: “ακυρώνοντας την καταχώριση του εμπορικού σήματος, η EUIPO διέπραξε σφάλμα κατά την αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης.”

Έτσι, πλέον και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατοχυρώνεται το σχήμα της Vespa στην E.E., εμποδίζοντας την αντιγραφή της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Ετικέτες

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας