Travis Pastrana - Backflip και frontflip στο ίδιο άλμα! [VIDEO]

Αντλώντας έμπνευση από ένα κόλπο του Kai Hasse στο Masters of Dirt του 2019... και με σπασμένο χέρι
motomagTravis Pastrana – Το τελευταίο του παράτολμο κόλπο συνδυάζει backflip και frontflip σε ένα άλμα!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

20/12/2023

Με στόχο να είναι η τελευταία φορά που θα ξεπεράσει τα όρια, βάζοντας το σώμα του σε μία ακόμα ακραία δοκιμασία προτού μπει στην διαδικασία να αλλάξει τον ένα γοφό του και τα δύο του γόνατα (τόσα άλματα και τόσα ατυχήματα είχαν και το αντίτιμό τους), ο Travis Pastrana επιχείρησε επιτυχώς -ευτυχώς- ένα άλμα στο οποίο συνδύασε backflip με frontflip, αντλώντας την έμπνευσή του από τον FMX αναβάτη, Kai Hasse.

Ο Travis Pastrana αποτελεί ήδη στα 40 του χρόνια έναν θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και λάτρης της αδρεναλίνης. Στο ενεργητικό του μετράμε αγώνες Motocross, διαγωνισμούς Freestyle Motocross, αγώνες Rally με αυτοκίνητα, μέχρι και με… ταχύπλοα στην θάλασσα, διαγωνισμούς Gymkhana, άλμα από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο (του το φόρεσαν μετά), κ.α. Μπορεί η πρόωρη αποχώρησή του από τον χώρο του MX να του στέρησε μία μεγάλη διάκριση, παγκοσμίου φήμης, όμως το ταλέντο του Αμερικανού στην οδήγηση, τόσο αυτοκινήτου όσο και μοτοσυκλέτας, βρίσκεται μεταξύ των σπουδαιότερων που πέρασαν ποτέ από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1983, ο Pastrana εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην σκηνή του AMA στα τέλη του 1999, σε ηλικία 16 ετών, την εποχή που ο Ricky Carmichael είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τις ικανότητές του. Το 2000 θα κερδίσει τον πρώτο του τίτλο AMA Pro Motocross στα 125 κυβικά, ενώ κατά την διάρκεια της σεζόν και ενόσω κερδίζει αγώνες κατάφερε να πάρει μετάλλια και στο X Games. Το 2001 πήρε τον τίτλο στο AMA Supercross East στα 125 κυβικά, δείχνοντας πολλά υποσχόμενος, ως ένας από τους ταχύτερους και πιο εντυπωσιακούς αναβάτες που πέρασαν ποτέ από το άθλημα. Στην συνέχεια, μέχρι και το 2005 αγωνίστηκε στην κατηγορία των 250 κυβικών, χωρίς ωστόσο να σημειώσει κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα. Πάντα με τον αριθμό 199 στο numberplate του.

Travis Pastrana – Το τελευταίο του παράτολμο κόλπο συνδυάζει backflip και frontflip σε ένα άλμα!

Η μεγάλη του αγάπη, όμως, αποδείχτηκε ότι ήταν το Freestyle Motocross αφήνοντας στους James Stewart Jr. και Chad Reed να αντιμετωπίσουν το G.O.A.T του MX, Ricky Carmichael, τον άνθρωπο που επέλεξε η Triumph για την εξέλιξη της MX μοτοσυκλέτα της.

Η πορεία του Pastrana στο FMX υπήρξε πάντοτε πρωτοποριακή, καταφέρνοντας στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000 να φτάσει το άθλημα στην κορύφωσή του, αφήνοντας το στίγμα του όσο λίγοι κατάφεραν στην freestyle σκηνή. Ήταν ο δεύτερος αναβάτης στην ιστορία που κατάφερε να κάνει ένα 360, στον ίδιο διαγωνισμό που λίγο πριν είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο ο Brian Deegan. Πιο χαρακτηριστική στιγμή στην καριέρα του Travis Pastrana υπήρξε αναμφίβολα το διπλό backflip, που κατάφερε στο X Games του Λος Άντζελες το 2016.

Όλα αυτά όμως, όπως μας λέει στο βίντεο ο ίδιος ο Αμερικανός, είχαν αντίκτυπο στο σώμα του, με πολλά από τα κόκκαλά του να είναι σπασμένα πάνω από μία φορές. Μόλις στα 40 του χρόνια, χρειάζεται ήδη δύο νέα γόνατα και ένα νέο γοφό. Λίγο πριν ξεκινήσει την διαδικασία εγκατάστασης… νέων μερών στο σώμα του, ο Pastrana θέλει να δοκιμάσει ένα ακόμα παράτολμο άλμα, για μια τελευταία όπως λέει ο ίδιος φορά που θα πιέσει τα όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να καβαλάει μοτοσυκλέτες ή ότι θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά από τους αγώνες, απλώς ότι θα ρίξει κάπως τους ρυθμούς του αφήνοντας τα ακραία κόλπα στις νεότερες γενιές.

Στόχος ήταν να απογειωθεί από την πλατφόρμα κάνοντας backflip, να ακουμπήσει την μπροστινή ρόδα σε μία πλατφόρμα και να προσγειώσει την μοτοσυκλέτα του έχοντας κάνει backflip. Όλα σε ένα άλμα! Και όλα αυτά... με σπασμένο χέρι, δύο εβδομάδες πριν το πρώτο του χειρουργείο για την αντικατάσταση ενός από τα δύο του γόνατα. Είναι τρελός ο Αμερικανός, και για αυτό τον αγαπάμε.

Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες