Triumph Trident & Tiger Sport 660 - Ανάκληση για το πιρούνι, ισχύει και για την Ελλάδα

Αφορά 1.500 μοτοσυκλέτες σε παγκόσμια κλίμακα, που βγήκαν στην παραγωγή το 2022
motomagTriumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/2/2024

Η ιστορία της συγκεκριμένης ανάκλησης ξεκινά από την Κίνα, εκεί όπου και είχαμε τις μόνες περιπτώσεις αποκόλλησης της τάπας του πιρουνιού σε Triumph Trident και Tiger Sport 660. Μετά από ενδελεχή έρευνα της Triumph, ανακαλούνται προληπτικά 1.500 περίπου μοτοσυκλέτες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η ανάκληση αφορά σε 13 Tiger 660, με την τοπική αντιπροσωπεία να έχει προγραμματίσει αποστολή ενημερωτικών επιστολών στους ιδιοκτήτες τους τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα σπειρώματα πάνω στα οποία βιδώνουν οι άνω βίδες των καλαμιών, υπάρχει πιθανότητα να φαγωθούν. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση και κατόπινσε πιθανή αποκόλληση σε κάποια τάπα. Στην περίπτωση που γίνει αυτό αυξάνεται ο φυσικά ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος και τραυματισμού του αναβάτη -όμως όπως προαναφέραμε αυτό έγινε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Κίνα.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Εκεί, είχαμε το πρώτο συμβάν τον Ιούλιο του 2022, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και δεύτερο τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου του 2023 προέκυψαν 4 ακόμα περιπτώσεις στην Κίνα, οι οποίες όπως και στις δύο πρώτες, καλύφθηκαν από την εγγύηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της Triumph ξεκίνησε την έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτο βήμα ήταν να πάρουν τα παλιά εξαρτήματα που είχαν αντικατασταθεί από τα συνεργεία για έλεγχο. Η έρευνα της Triumph έγινε παράλληλα με εκείνη του προμηθευτή. Η παρακολούθηση των δεδομένων συνέχισε να φέρνει νέες υποθέσεις που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Στις αρχές του 2024, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της Triumph κατέληξε ότι υπάρχει η πιθανότητα κατασκευαστικού λάθους, φέρνοντας τον Φεβρουάριο το ζήτημα στα χέρια της Επιτροπής Ασφαλείας της βρετανικής εταιρείας. Στις 8/02, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφασή της, η οποία οδηγεί σε ανάκληση συνολικά 1.500 περίπου μοτοσυκλέτες παραγωγής 2022.

Ειδικότερα, αφορά τα Trident 660 που παρασκευάστηκαν από τις 28 Απριλίου έως και τις 18 Μαΐου 2022 και τα Tiger Sport 660 από 5 – 24 Μαΐου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με την έρευνα της Triumph δεν έχουν εντοπιστεί άλλα μοντέλα με ελαττωματικά σπειρώματα στα καλάμια του πιρουνιού πριν ή μετά από το καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους

Ακόμη μία χώρα η οποία ψάχνει τρόπους να μειώσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο
motomag Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των πολλών οχημάτων αυξάνεται στις περισσότερες πόλεις του πλανήτη, οι κυβερνήσεις καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά τροποποιώντας τους νόμους που αφορούν την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδεύει και η Ισπανία η οποία ανακοίνωσε πως από το 2025 θα νομιμοποιηθεί η κίνηση των δικύκλων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, υπό όρους.

Η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας της Ισπανίας προχωρά σε αλλαγή ενός μέτρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το οποίο σχετίζεται με τα δίκυκλα και που θα το δούμε να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα οι δικυκλιστές θα μπορούν να οδηγούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν δύο βασικούς κανόνες.

Ο πρώτος κανόνας ορίζει πως το δίκυκλο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα και ο δεύτερος πως θα πρέπει να παραχωρείται προτεραιότητα στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτή η τροποποίηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να χαροποιήσει αρκετούς δικυκλιστές οι οποίοι είδαν στην αρχή της χρονιάς να απαγορεύεται η χρήση κράνους τύπου Jet που προσφέρει μικρότερη προστασία από τα full-face, ενώ αν όλα πάνε καλά θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμφόρηση στους δρόμους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε η κίνηση στη ΛΕΑ απαγορεύεται για όλα τα οχήματα, με την νομοθεσία να επιφέρει επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ετικέτες