MXGP 2023, 17ος γύρος, Τουρκία, 1η ημέρα - Η απρόσμενη βροχή έφερε τα πάνω κάτω

Οι οργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν τον κατατακτήριο αγώνα της MXGP λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν
MXGP
Από το

motomag

2/9/2023

Η αγωνιστική δράση στον 17ο αγώνα της χρονιάς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα με τους συμμετέχοντες να τα βρίσκουν σκούρα καθώς η ξαφνική βροχή που έπεσε στην πίστα Afyonkarahisar Motor Sports Center είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ για λόγους ασφαλείας οι οργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν τον κατατακτήριο αγώνα της MXGP.

Τα σύννεφα τα οποία είχαν μαζευτεί από νωρίς το πρωί επάνω από την πόλη του Αφιόν Καραχισάρ ανησυχούσαν τόσο τους αναβάτες όσο και τις ομάδες τους καθώς η πιθανότητα να δούμε βροχή στην πίστα Afyonkarahisar Motor Sports Center ήταν ολοένα και πιο πιθανή. Ο δροσερός αέρας που φυσούσε σε συνδυασμό με τη συννεφιά είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται από πολύ νωρίς στην πίστα αρκετοί θεατές για να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας ενώ ταυτόχρονα απολάμβαναν τις διάφορες δραστηριότητες που οι διοργανωτές είχαν σχεδιάσει για αυτούς.

MXGP

Αρχικά την εμφάνιση της στην πίστα έκανε η MXGP Academy, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον θεσμό, καθώς η FIM θέλει τα νέα ταλέντα του motocross παγκοσμίως να αναδειχθούν μέσα από τη συγκεκριμένη ακαδημία. Οι μικροί σε ηλικία αναβάτες και αναβάτριες έχοντας δεχθεί τις απαραίτητες συμβουλές των εκπαιδευτών τους, έκαναν κάποιους γύρους εντός της πίστας ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα paddock των ομάδων. Αναμφίβολα βλέποντας το πόσο σημαντικό είναι για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας να εισέλθουν στον χώρο του motocross νέα παιδιά αναρωτιόμαστε μέσα μας πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουμε και εμείς στην Ελλάδα μια τέτοια διαδικασία… μεγάλη ιστορία όμως αυτή, ας επιστρέψουμε στα του τουρκικού αγώνα. Επόμενη κατηγορία που είδαμε στην πίστα ήταν αυτή της WMX, η οποία θα έκανε πρώτη την εικοσάλεπτη ελεύθερη προπόνηση της καθώς θα ήταν επίσης και η πρώτη που θα αγωνιζόταν αργότερα το απόγευμα. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην τρεις φορές πρωταθλήτρια της WMX Courtney Dunkan της ομάδας Big Van World MTX Kawasaki. Η αναβάτρια της Kawasaki από την Νέα Ζηλανδία η οποία προηγείται στη βαθμολογία, με ένα καλό αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία μπορεί να κατακτήσει τον τέταρτο της Παγκόσμιο Τίτλο. Μετά το τέλος της ελεύθερης προπόνησης της WMX, σειρά είχαν οι ελεύθερες προπονήσεις των κατηγοριών EMX250, MX και MXGP. Άπαντες στην πίστα είχαν το μυαλό τους περισσότερο στα παιχνίδια του καιρού παρά στο να επικεντρωθούν στις σωστές ρυθμίσεις των μοτοσυκλετών τους, καθώς τα απειλητικά σύννεφα τα οποία δεν έλεγαν να φύγουν από την πίστα μαύριζαν όλο και περισσότερο. Παρολαυτά οι αναβάτες των τριών κατηγοριών επικεντρώθηκαν στο να φέρουν τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες στα "μέτρα τους" ώστε να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους κυρίως αγώνες.

MXGP

WMX Αγώνας 1ος

Με τη βροχή να μην κάνει ακόμη την εμφάνιση της στην πόλη Αφιόν Καραχισάρ και με την πίστα των περίπου δύο χιλιομέτρων -1.725 μέτρα- να είναι στεγνή, έφτασε η ώρα για τον πρώτο αγώνα της κατηγορίας WMX. Οι 28 αναβάτριες ήταν οι πρώτες που θα ρίχνονταν στη μάχη για τη νίκη. Με το που έπεσαν οι μπάρες, την καλύτερη εκκίνηση έκανε η Courtney Dunkan #151 (Big Van Wolrd MTX Kawasaki), παίρνοντας το πλεονέκτημα στην πρώτη στροφή και προσπαθώντας από την αρχή του αγώνα να χτίσει μια διαφορά από τις υπόλοιπες αναβάτριες. Πίσω της στον πρώτο γύρο είχε βρεθεί η Larissa Papenmeier #423 (Yamaha Racing 423), με την ίδια να καταδιώκεται από την Daniela Guillen (RMFE WMX TEAM GASGAS), η οποία είχε πλασαριστεί στην τρίτη θέση έχοντας κάνει μια πολύ καλή εκκίνηση. Η Duncan η οποία ήθελε να πάρει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα την έφερνε πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου πίεζε συνεχώς με αποτέλεσμα η διαφορά της από την δεύτερη Papenmeier μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο να έχει φτάσει τα δύο δευτερόλεπτα. Από την άλλη η Papenmeier πιεζόταν με την σειρά της από την Guillen η οποία ήθελε να βρεθεί αυτή στη δεύτερη θέση καθώς έχει μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο. Αυτό όμως το γνώριζε πολύ καλά η Duncan και για τον λόγο αυτό η αθλήτρια από την Νέα Ζηλανδία οδηγούσε κυριολεκτικά αλάνθαστα. Η ίδια στον τρίτο γύρο με ταχύτερο γυρολόγιο από τις υπόλοιπες αθλήτριες της WMX αύξησε και άλλο της διαφορά της στα τέσσερα δευτερόλεπτα. Το κοινό παρακολουθούσε μια σπουδαία αγωνιστική παράσταση καθώς οι Papenmeier και Guillen είχαν τη δική τους μάχη για το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Μπαίνοντας στον πέμπτο γύρο του αγώνα τα πράγματα για την κατάκτηση της πρώτης θέσεις είχαν ξεκαθαρίσει καθώς η Duncan σημειώνοντας τον ταχύτερο της χρόνο μέχρι εκείνη την στιγμή απέκτησε διαφορά άνω των 10 δευτερολέπτων. Έχοντας στο μυαλό της τους 25 βαθμούς που δίνει η νίκη, η αθλήτρια της Kawasaki έπρεπε στους υπόλοιπους γύρους που απομένουν να κρατήσει σταθερό ρυθμό και να φέρει στο "σπίτι" τη μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρείας. Κι αυτό συνέβη καθώς στα τέλη του αγώνα είδαμε την Duncan να κάνει επί της ουσίας έναν αγώνα συντήρησης, και να πανηγυρίζει ακόμη μία νίκη μέσα στη χρονιά. Η συγκεκριμένη ωστόσο όπως όλα δείχνουν ήταν η πιο καθοριστική καθώς τη φέρνει αγκαλιά με τον τίτλο, με την ίδια να θέλει μόλις τέσσερις βαθμούς αύριο για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Στη δεύτερη θέση, δέκα δευτερόλεπτα πιο πίσω από την Duncan, ολοκλήρωσε τον αγώνα η Larissa Papenmeier, η οποία άφησε με τη σειρά της στην τρίτη θέση την Daniela Guillen, η οποία έμεινε ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου.

MXGP

EMX250 Αγώνας 1ος

Μετά την WMX, σειρά είχε ο πρώτος αγώνας της κατηγορίας EMX250. Με το που έπεσαν οι μπάρες ο Maxime Grau #83 (Husqvarna BT Racing Team), ξεκίνησε καλύτερα όλων με τον ίδιο να οδηγεί την κούρσα και τον Cas Valk #172 (Fantic Racing), να τον ακολουθεί κατά πόδας. Στην τρίτη θέση είχε βρεθεί ο Ferruchio Zanci #2 (Team VRT KTM Factory Juniors), o οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να κρατήσει πίσω του τον Valerio Lata #53 (KTM Beddini Racing Team). Οι πρώτοι τέσσερις είχαν στους πρώτους γύρους τον ίδιο ρυθμό, με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι πολύ μικρές, ωστόσο τα πράγματα στην κορυφή άλλαξαν κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου. Ο πρωτοπόρος μέχρι εκείνη τη στιγμή και ταχύτερος όλων Grau έκανε ένα οδηγικό λάθος που τον έριξε στην ενδέκατη θέση, στερώντας του τη δυνατότητα να πανηγυρίσει ένα καλό αποτέλεσμα στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας EMX250. Από και έπειτα τα ηνία του αγώνα κρατούσε ο Valk που πήρε ένα απροσδόκητο δώρο από τον συναθλητή του, κερδίζοντας με άνεση τον πρώτο αγώνα της EMX250 καθώς δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο. Για τις δύο άλλες θέσεις του βάθρου αρχικά είδαμε να δίνεται μια μάχη μεταξύ των Zanci και Lata ωστόσο αυτή στη συνέχεια κόπασε καθώς ο ρυθμός και των δύο έπεσε αρκετά με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά απλά να μένει σταθερή μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας, ως εκ τούτου στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ferruchio Zanci με τον Valerio Lata να συμπληρώνει την τριάδα. Αυτός που εν τέλει είδε τον αγώνα του να καλυτερεύει ήταν ο Ιταλός Andrea Bonacorsi #32 (Hutten Metaal Yamaha Racing), ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση του φετινού πρωταθλήματος. Ο Ιταλός παρά το κακό του ξεκίνημα στον αγώνα κατάφερε με σταθερό ρυθμό να κερδίσει θέσεις τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, καταφέρνοντας να αυξήσει τη διαφορά στους 56 βαθμούς από τον μεγάλο του αντίπαλο Kay Karssemakers #33 (Husqvarna BT Racing Team), ο οποίος τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

MXGP

MX2 Ram Qualifying Race

Η βροχή η οποία είχε κάνει την εμφάνιση της στο τέλος του πρώτου αγώνα της κατηγορίας EMX250 συνεχώς αυξανόταν με αποτέλεσμα να αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα στον Ram Qualifying Race -κατατακτήριο αγώνα- της κατηγορίας MX2. Κάπως έτσι, οι αναβάτες της κατηγορίας MX2 μπήκαν στην πίστα Afyonkarahisar Motor Sports Center για να παλέψουν για τη νίκη αλλά και ταυτόχρονα να προσφέρουν πλούσιο θέαμα στους θεατές οι οποίοι αψήφησαν την βροχή και παρέμειναν στη θέση τους. Με το που έπεσαν οι μπάρες, ο αναβάτης της Red Bull GASGAS Factory Racing, Simon Laengenfelder #516, πετάχτηκε σαν βέλος παίρνοντας την πρωτοπορία του αγώνα. Πίσω από τον Γερμανό βρισκόταν οι Roan Van De Moosdijk (Nestaan Husqvarna Factory Racing) #39, Jago Geerts #93 (Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team) και Liam Everts #72 (Red Bull Factory Racing), οι οποίοι στα πρώτα στάδια του αγώνα έδιναν τη δική τους μάχη. Με την βροχή συνεχώς να αυξάνεται όλοι περίμεναν να δουν πως θα εξελιχθεί η μονομαχία των τεσσάρων αυτών αθλητών. Ο Laengenfelder οδηγούσε την κούρσα ενώ στην τρίτη θέση είχε ανέβει ο Everts, με τον Geerts να υποχωρεί με τη σειρά του μία θέση. Λίγο αργότερα η πρώτη τριάδα θα σημείωνε χρόνους παραπλήσιους δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο ανταγωνιστική είναι η κατηγορία της MX2. Πλησιάζοντας στο μέσο του αγώνα είδαμε τον αέρα να δυναμώνει ενώ και η βροχή με τη σειρά της είχε χειροτερέψει, δυσχεραίνοντας το έργο των αγωνιζομένων. Άπαντες προσπαθούσαν να "βάλουν κάτω τη δύναμη" των αγωνιστικών τους μοτοσυκλετών στο λασπωμένο τερέν, ενώ ήταν εκπληκτικό να τους βλέπεις να τοποθετούν το σώμα τους με τέτοιον τρόπο ώστε να εκμεταλλευτούν και την τελευταία ικμάδα από την πρόσφυση των ελαστικών τους. Με τον Laengenfelder να κρατά την πρωτοπορία και να κινείται σε σταθερό ρυθμό, όλοι πιστεύαμε πως η μόνη μάχη που θα βλέπαμε θα ήταν αυτή των υπολοίπων θέσεων του βάθρου. Ωστόσο υπολογίζαμε χωρίς τον “ξενοδόχο” Everts. O Βέλγος στους τελευταίους γύρους ήταν σαν να γύρισε τον διακόπτη καθώς όχι μόνο κατάφερε να περάσει το εμπόδιο του Roan Van De Moosdijk αλλά κυνηγούσε σαν “μαινόμενος ταύρος” τον Laengenfelder. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως ο Everts μείωνε σε κάθε sector της πίστας σημαντικά τη διαφορά από τον πρωτοπόρο ενώ λίγο έλειψε στο τέλος να καταφέρει να περάσει τον Γερμανό αναβάτη της GASGAS, ο οποίος κέρδισε με πολύ προσπάθεια όπως φάνηκε στο τέλος τον αγώνα. Πίσω του στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Everts, με τον Βέλγο να τερματίζει λιγότερο από τέσσερα δέκατα από τον πρώτο. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Roan Van De Moosdijk, με τον αναβάτη της Husqvarna να βρίσκεται σχεδόν είκοσι δεύτερα πίσω από τους δύο πρώτους. Απογοητευτικός ήταν ο αγώνας για τον πρωτοπόρο της βαθμολογία Andrea Adamo #80 (Red Bull KTM Factory Racing), καθώς ο Ιταλός τερμάτισε στην ενδέκατη θέση -ωστόσο κρατά ένα πλεονέκτημα 63 βαθμών στην κούρσα του τίτλου.

MXGP

MXGP Ram Qualifying Race

Μετά το τέλος του κατατακτηρίου αγώνα της κατηγορίας MX2 σειρά είχε η μεγάλη κατηγορία MXGP. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Η βροχή και ο άνεμος είχαν αυξηθεί ενώ κεραυνοί που έπεφταν πλησίον της πίστας έκαναν τους οργανωτές να πάρουν την απόφαση να ακυρώσουν τον κατατακτήριο αγώνα της MXGP για λόγους ασφαλείας. Μπορεί ο κόσμος να μην κατάφερε να δει τα μεγάλα αστέρια της μεγάλης κατηγορίας αλλά μπροστά στην ασφάλεια αθλητών, θεατών και ομάδων το θέαμα περισσεύει. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση ο Tim Gajser #243 (Team HRC) θα βρεθεί στην pole position καθώς ήταν ο ταχύτερος όλων στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά.

Το θέαμα στο MXGP της Τουρκίας θα συνεχιστεί αύριο Κυριακή με τον καιρό να προβλέπεται βροχερός. Το θέαμα και οι μάχες αναμένεται να είναι συγκλονιστικές και το MOTO θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.

Ετικέτες

AMOTOE, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross - Δεν θα αντικατασταθεί ο αγώνας της Πτολεμαΐδας

Με έξι αγώνες αντί για επτά θα πραγματοποιηθεί ο φετινός θεσμός
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Δεν θα αντικατασταθεί ο αγώνας της Πτολεμαΐδας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ για την ακύρωση του αγώνα motocross της Πτολεμαΐδας ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 1 και 2 Ιουνίου. Η έλλειψη εγγράφων αδειοδότησης της πίστας έβαλε φρένο στους διοργανωτές με την ΑΜΟΤΟΕ να ανακοινώνει πως ο συγκεκριμένος αγώνας δεν θα αντικατασταθεί.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross θα έχει έξι αγώνες αντί για επτά που όριζε το πρόγραμμα. Μετά την ακύρωση του αγώνα της Πτολεμαΐδας ο θεσμός θα πάει για διακοπές οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ολόκληρους μήνες καθώς ο επόμενος αγώνας είναι αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας στις 31 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε εσείς θα μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τα όσα έγιναν στον τελευταίο αγώνα του θεσμού στην πίστα motocross της Σπερχειάδας.

Ετικέτες