Aprilia RS660 2020 – EICMA: Νέα εποχή Aprilia!

Η επόμενη γενιά μοτοσυκλετών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/11/2019

Η φετινή EICMA σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την Aprilia, με μια νέα γενιά μοτοσυκλετών και έναν ολοκαίνουργιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 660cc. Το πρώτο δείγμα της νέας αυτής οικογένειας είναι το RS660, το οποίο είχαμε δει πέρσι ως πρωτότυπο και φέτος μας παρουσιάστηκε ως μοντέλο παραγωγής.

Το λογότυπο RS δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο για την Aprilia, καθώς πάντοτε συνόδευε τα μικρά supersport από το Noale, τότε που ακόμη οι δίχρονοι κινητήρες κυριαρχούσαν σε οτιδήποτε είχε σπορ έκφανση. Τώρα, πάνω στο 660 αποκτά μια νέα διάσταση, διατηρώντας όμως το σπορ πνεύμα για το δρόμο, με δυνατότητες να προσφέρει διασκέδαση και μέσα σε μια πίστα. Η Aprilia μάλιστα ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε μοτοσυκλέτα της κατηγορίας έχει χρησιμοποιηθεί τόσο υψηλή τεχνολογία και επίπεδο σχεδιασμού, που απορρέει από την αγωνιστική παράδοση τους εργοστασίου.

Η απόδοση των 100 ίππων σε συνδυασμό με τα 169 κιλά βάρους που μας ανακοίνωσαν, δημιουργούν ένα αν μη τι άλλο εξαιρετικό λόγο κιλών ανά ίππο, δίνοντας ένα σαφές στίγμα για τον στόχο του. Από την άλλη, το RS660 παίζει και τον ρόλο του μεταβατικού σταδίου για τους νέους αναβάτες που θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι των supersport, καθώς γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην ευρεία γκάμα των 125 της Aprilia με τα μεγάλα RSV4. Άλλωστε από τα μεγάλα supersport αδέρφια του προέρχεται και όλη η ηλεκτρονική προίκα του πακέτου APRC, που όπως έχουμε διαπιστώσει και οι ίδιοι, στην πράξη είναι άκρως αποτελεσματικό.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης στο τέλος του άρθρου

Το Centro Stile της Aprilia δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης με τον σχεδιασμό του RS σχετικά με τον προσανατολισμό του, με ένα δυναμικό και πολυεπίπεδο σχήμα στα φαίρινγκ, που φροντίζει όμως να μην κρύβει τελείως το πλαίσιο. Τα φωτιστικά σώματα αποτελούνται από τρεις LED προβολείς με DRL, ενώ η μεσαία σκάλα συνεργάζεται με έναν αισθητήρα και ενεργοποιείται αυτόματα όταν το απαιτούν οι εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον διαθέτουν τεχνολογίας "cornering" προσαρμόζοντας την δέσμη τους, ενώ τα φλας έχουν σύστημα αυτοακύρωσης. Εντυπωσιακό είναι επίσης το σύστημα των ενεργητικών αεροδυναμικών βοηθημάτων στο εσωτερικό του φαίρινγκ, ενώ η θέση οδήγησης προσφέρει αρκετό χώρο για τον αναβάτη και με το εργονομικό τρίγωνο σέλα-μαρπσιέ-τιμόνι να τον τοποθετεί σε σχετικά όρθια θέση χωρίς πολύ βάρος να πέφτει στα χέρια.

Το πλαίσιο είναι μια εντελώς νέα και ελαφριά –σύμφωνα με την Aprilia- κατασκευή από αλουμίνιο (όπως και το ψαλίδι), το οποίο χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος του. Το ασύμμετρο ψαλίδι εδράζεται πάνω στον κινητήρα, ενώ το αμορτισέρ δεν διαθέτει μοχλικό. Το ανεστραμμένο πιρούνι είναι της KYB με διάμετρο 41mm και τα φρένα μπροστά αποτελούνται από δίσκους 320mm και δύο ακτινικές δαγκάνες της Brembo.

Ο κινητήρας, που όπως προαναφέραμε θα χρησιμοποιηθεί σε μια ολόκληρη γκάμα μοτοσυκλετών, πληροί φυσικά τις προδιαγραφές Euro5 και είναι τοποθετημένος με κλίση προς τα εμπρός. Είναι ουσιαστικά το εμπρός μπλοκ των κυλίνδρων από τον κινητήρα του RSV4 1100, με τις ίδιες διαστάσεις. Η επιλογή αυτή έγινε λόγω του μικρού όγκου και του χαμηλού ποσοστού θερμότητας που εκπέμπει, αφήνοντας την ελευθέρια στους σχεδιαστές να δουλέψουν πάνω σε μια λεπτή συνολικά σιλουέτα. Με στρόφαλο 270 μοιρών –πράγμα που σημαίνει ότι θα αποδίδει σαν δικύλινδρος V- η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 100 άλογα. Η εξάτμιση είναι τοποθετημένη κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση των μαζών χαμηλά, ενώ η ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού δίνει την δυνατότητα για ένα πλήθος ηλεκτρονικών βοηθημάτων, σε συνεργασία με την IMU των έξι αξόνων. Το ηλεκτρονικό πακέτο του RS660 περιλαμβάνει το traction control (ATC), τον έλεγχο σούζας (AWC), του cruise control (ACC), το quickshifter (AQS), τον έλεγχο φρένου του κινητήρα (AEB), το cornering ABS και φυσικά τα πέντε riding modes (AEM), τρία για τον δρόμο και δύο για χρήση σε πίστα!

Η οθόνη δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό πέρα από μια έγχρωμη TFT, με επιλογή για δύο διαφορετικές προβολές, ενώ διαθέτει και το Aprilia MIA, το multimedia σύστημα που έχει δυνατότητα διασύνδεσης με smartphone, το οποίο όμως ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό. Το RS660 θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρωματικές επιλογές, με τη μία από αυτές να έχει σαφείς αναφορές στην αγωνιστική ιστορία της εταιρείας. Ο συνδυασμός του μωβ με το κόκκινο χρώμα παραπέμπει στο θρυλικό RS250 του 1994, την αγωνιστική ρέπλικα του Loris Reggiani, ενώ η άλλη επιλογή ξεχωρίζει από το κυρίαρχο μαύρο χρώμα με αρκετές κόκκινες λεπτομέρειες να τονίζουν την αντίθεση.

Ετικέτες

Kymco Downtown GT 350i ABS/TCS - Ανανέωση με φόντο την κορυφή [VIDEO]

Εστιάζοντας στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα
motomag Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Το Downtown GT 350i ABS/TCS δέχεται ανανέωση από την Kymco, συνεχίζοντας στην τρίτη του γενιά να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή scooter της κατηγορίας.

To Downtown 350GT με περισσότερες από 150.000 πωλήσεις στην Ευρώπη συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο χαρακτηριστικά των κατηγοριών Luxury GT και Sport Touring. Στην τρίτη του γενιά αποκτά νέο σχεδιασμό ο οποίος εστιάζει περισσότερο στην άνεση του αναβάτη και του συνεπιβάτη. Ο στόχος των μηχανικών της Kymco όταν κλήθηκαν να σχεδιάσουν το νέο GT 350i ήταν ξεκάθαρος, να κάνουν το scooter πιο αεροδυναμικό, πιο ασφαλές και πιο άνετο στην καθημερινή οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός πόλης.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

Η αεροδυναμική προστασία από τα πλαστικά και τη ζελατίνα πλέον είναι ακόμη καλύτερη, με την νέα σέλα δύο επιπέδων να διαθέτει πλέον αντιολισθητικό κάλυμμα. Οι γωνίες που σχηματίζουν τα άκρα του αναβάτη εγγυώνται άνεση και ευκολία χειρισμού, ενώ και ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του μπόλικο χώρο. Ταυτόχρονα, οι λαβές που βρίσκονται στην ουρά του νέου GT 350i βοηθούν τον συνεπιβάτη να απολαύσει κάθε διαδρομή με ασφάλεια.

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ατσάλι προκειμένου να παρέχει την απαιτούμενη στιβαρότητα, ενώ το χωρητικότητας 12,5 λίτρων ρεζερβουάρ είναι τοποθετημένο στο κέντρο για καλύτερη κατανομή βάρους, άρα και καλύτερη οδική συμπεριφορά. Στα φρένα έχουν επιλεγεί δύο υδραυλικά δισκόφρενα με διπίστονες δαγκάνες, ενώ υπάρχει και το τελευταίας γενιάς δικάναλο σύστημα ABS 9.1 της Bosch. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control) το οποίο βοηθά στην ασφαλή οδήγηση, με τους τροχούς να είναι 15” εμπρός και 14” πίσω.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

O υγρόψυκτος τετραβάλβιδος κινητήρας των 321 κ.εκ. αποδίδει 29 ίππους και ανήκει στην οικογένεια G5-SC. Σύμφωνα με την Kymco στον συγκεκριμένο κινητήρα έχει μειωθεί η απώλεια τριβών κατά 20% με 30% σε σχέση με άλλους κινητήρες αυτού του κυβισμού, κάτι που κατά βάση οφείλεται στην επιφανειακή κάλυψη των ελατηρίων του εμβόλου με νιτρίδιο του χρωμίου. Η νέα σχεδίαση στο σύστημα ψύξης βελτιώνει τη ροή αέρα διατηρώντας αναλλοίωτη την απόδοση ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση.

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του νέου GT 350i περιλαμβάνει φωτισμό Full Led με τους δίδυμους προβολείς να διαθέτουν και τεχνολογία DRL (φώτα ημέρας). Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control), το οποίο είναι στον βασικό εξοπλισμό απενεργοποιείται μέσω ενός μπουτόν στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Ακόμη υπάρχει σύστημα keyless, κάτω από το τιμόνι υπάρχουν δύο ντουλαπάκια τα οποία φιλοξενήσουν μικροαντικείμενα, ενώ υπάρχουν και δύο θύρες USB (Α και C). Η έγχρωμη οθόνη LCD 6” προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης κατά την οδήγηση.

Kymco Downtown GT 350i ABS/TCS – Ανανέωση με φόντο την κορυφή [VIDEO]

Η τιμή αγοράς του νέου GT 350i βρίσκεται στα 5.495 ευρώ και το μοντέλο διατίθεται σε τρεις χρωματισμούς: Golden Grey, Petrol Blue και Abyss Black Matt. Kαλύπτεται από εγγύηση 2 ετών χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων και για την απόκτησή του υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε 18 άτοκες δόσεις ή/και μέχρι 72 έντοκες χωρίς προκαταβολή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

Βασικός εξοπλισμός Downtown GT 350i

• TCS (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης)
• ΑΒS (δικάναλο)
• Full LED φωτισμός

• Προβολείς DRL (φώτα ημέρας)

• Σύστημα προειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος (ESS)

• Keyless (σύστημα εκκίνησης και λειτουργιών χωρίς κλειδί)
• Έγχρωμη οθόνη LCD 6”
• Φωτιζόμενος χώρος κάτω από τη σέλα για 2 κράνη (Fullface)
• Ντουλαπάκια κάτω από το τιμόνι
• Θύρες USB-A και USB-C
• Ρεζερβουάρ χωρητικότητας 12,5Lt

• Ελαστικά tubeless
• Χειρολαβές συνεπιβάτη
• Πλαϊνό και κεντρικό σταντ

Ετικέτες