Aprilia SR GT: Το νέο "urban adventure" scooter από το Noale

Σε 125 και 200 κυβικά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/12/2021

Η Aprilia παρουσίασε το πρώτο της "urban adventure" scooter στην EICMA, το SR GT, με στόχο –όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του εργοστασίου- να επαναφέρουν την διασκέδαση στην καθημερινότητα της οδήγησης μέσα στην πόλη, αλλά και να προσφέρουν την δυνατότητα για εξορμήσεις σε χωμάτινες διαδρομές, χάρη στον εξοπλισμό που διαθέτει.

Το SR GT ανήκει στην γκάμα των Urban Mobility της Aprilia, που χαρακτηρίζεται από την πρακτικότητα, την απλότητα, αλλά και την ασφάλεια που προσφέρουν σε συνδυασμό με την διασκέδαση και την ευκολία στην οδήγηση. Στην ίδια "οικογένεια" ανήκουν τα ηλεκτρικά eSR1 και eSR2, μαζί με το SXR50.

Το SR GT δανείζεται αρκετά στοιχεία από τον κόσμο των μοτοσυκλετών, όπως το τιμόνι που σε αντίθεση με την πλειοψηφία των scooter βρίσκεται σε κοινή θέα, οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, ενώ άλλο ένα στοιχείο που τονίζει την διπλή προσωπικότητα του SR GT είναι και τα all terrain ελαστικά του.

Η… κινητήριος δύναμη του SR GT είναι ο πιο πρόσφατος κινητήρας του Piaggio Group της σειράς i-get σε δύο κυβισμούς, 125 και 200cc, εφοδιασμένοι με σύστημα Start/Stop, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό του έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στον σχεδιασμό του.

Η εμφάνισή του παραπέμπει σαφώς στον… adventure χαρακτήρα που ήθελε να προσδώσει η Aprilia, με μοντέρνες και αιχμηρές γραμμές, ενώ το κεντρικό "τούνελ" στην ποδιά φιλοδοξεί να δώσει μια πιο μοτοσυκλετιστική όψη στο SR GT. Η βάση της πινακίδας είναι στηριγμένη στον πίσω τροχό, αφήνοντας την ουρά "καθαρή" με το πίσω φωτιστικό σώμα LED να συγκεντρώνει την προσοχή.

Ο χώρος για τα πόδια δίνει δύο επιλογές στον αναβάτη, καθώς μπορεί να τα τοποθετήσει εναλλακτικά πιο μπροστά και πιο ψηλά στην ποδιά, χάρη στην σχεδίασή της. Το φωτιστικό σώμα μπροστά αποτελείται από τρεις LED προβολείς, ένα στοιχεία από τις σπορ μοτοσυκλέτες του Noale, ενώ η ζελατίνα προσφέρει κάλυψη από τον αέρα και με το σχήμα της δίνει έναν πιο on-off χαρακτήρα. To τιμόνι όπως αναφέραμε, δεν καλύπτεται από πλαστικά και εδράζεται πάνω σε καβαλέτα με ανάγλυφο το λογότυπο της Aprilia, προσφέροντας έναν καλό μοχλό.

Τα όργανα αποτελούνται από μια LCD οθόνη, με πλήθος πληροφοριών, ενώ διαθέτει και την δυνατότητα διασύνδεσης με το κινητό του αναβάτη, με την προϋπόθεση να έχει εγκατασταθεί η πλατφόρμα Aprilia MIA, από τις after market επιλογές. Μέσω αυτής μπορεί να γίνει διαχείριση κλήσεων και της μουσικής.

Το πλαίσιο του SR GT είναι το τυπικό ατσάλινο διπλό σωληνωτό της κατηγορίας που συνδυάζεται με ένα πιρούνι της Showa διαμέτρου 33mm, το οποίο δίνει διαδρομή 122 χιλιοστά (22% πμεγαλύτερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή τους, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Aprilia), και με δύο αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας που διαθέτουν πέντε θέσεις για την προφόρτιση των ελατηρίων και δίνουν διαδρομή 102mm.

Το συνολικό βάρος του νέου scooter της Aprilia είναι 144 κιλά γεμάτο (148 για την έκδοση των 200cc) και η διάσταση των τροχών είναι 14'' μπροστά και 13'' πίσω. Την υπόθεση φρένα έχουν αναλάβει ένας δίσκος 260mm μπροστά και ένας 220mm πίσω. Η απόσταση από το έδαφος είναι 175 χιλιοστά, καθόλου αμελητέα για την κατηγορία, που σε συνδυασμό με τα τρακτερωτά ελαστικά δίνουν μια ελευθερία κίνησης σε κάθε είδους τερέν.

Το ρεζερβουάρ του SR GT είναι χωρητικότητας 9 λίτρων, με την Aprilia να ανακοινώνει αυτονομία της τάξης των 350 χιλιομέτρων. Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι χωρητικότητας 25 λίτρων και μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face κράνος, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό η Aprilia προσφέρει και ένα αλουμινένιο top case 33 λίτρων αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες φόρτωσης.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι δύο κινητήρες για τις δύο εκδόσεις του SR GT ανήκουν στην σειρά i-get και φυσικά πληρούν τις Euro5 προδιαγραφές. Είναι μονοκύλινδροι, υγρόψυκτοι, με τέσσερις βαλβίδες, με τον κινητήρα των 125 κυβικών να αποδίδει 14,7 ίππους στις 8.750 στροφές και 1,2kgm ροπής στις 6.500 στροφές, ενώ αντίστοιχα για τον 200cc τα νούμερα είναι 17,4 ίπποι στις 8.500 στροφές και 1,7kgm στις 7.000.

Ο κινητήρας των 200 κυβικών διαθέτει επίστρωση Nikasil στον κύλινδρο και νέο έμβολο με επανασχεδιασμένη κορώνα αλλά και επανασχεδιασμένη κεφαλή για πιο αποδοτική καύση. Αναβαθμισμένη είναι και η CVT μετάδοση, με μεγαλύτερο φυγοκεντρικό συμπλέκτη για να ταιριάξει με τα νέα χαρακτηριστικά της απόδοσης.

Και οι δύο εκδόσεις του SR GT διαθέτουν σύστημα Start/Stop, με την μίζα να έχει αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρικό μηχανισμό που είναι συνδεδεμένος απευθείας με τον στρόφαλο.

Πέρα από τις τρεις χρωματικές επιλογές που θα διατίθενται τα SR GT, η Aprilia θα προσφέρει και την επιλογή Sport η οποία θα είναι βαμμένη στα παραδοσιακά σπορ χρώματα της Aprilia.

 

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road - Ο απολογισμός

Η άποψη του γνωστού ταξιδιώτη για τη νέα Adventure μοτοσυκλέτα της KOVE μετά από 9.139 χιλιομέτρα στο Δρόμο του Μεταξιού
Κωνσταντίνος Μητσάκης και Kove 800X Pro
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

23/5/2024

Μετά από ένα ταξίδι 18 ημερών και 9.000+ χιλιομέτρων στη σέλα της KOVE 800X PRO, μιας πολυαναμενόμενης μοτοσυκλέτας που έκανε τις πρώτες της ταξινομήσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο το 2024, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης κάνει τον απολογισμό του ταξιδιού όσον αφορά στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας που τον συνόδευσε στον "δρόμο του μεταξιού".

Αμέσως μετά το Πάσχα, η μαύρη KOVE 800X PRO ξεκίνησε από την Ελλάδα για ένα ταξίδι πάνω στους Δρόμους του Μεταξιού, συνολικής διάρκειας 18 ημερών, όπου θα έπρεπε να καλύψει περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα. Έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα 1000 χιλιόμετρα στα πάτρια εδάφη και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά στη διάρκεια των Test Rides της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας, ο Κωνσταντήνος Μητσάκης με την KOVE 800X PRO βρέθηκαν στη βορειοδυτική Τουρκία και από εκεί πήραν το δρόμο προς την Άπω Ανατολή. Στο επικών διαστάσεων ταξίδι τους, πέρασαν από χιονισμένα βουνά και ατελείωτους μοναχικούς δρόμους μέσα στην αφιλόξενη έρημο. Ταυτόχρονα όμως αποτύπωσαν μοναδικές εικόνες και μας υπενθύμισαν την ιστορία χιλιάδων ετών και χαμένων αυτοκρατοριών. Χρειάστηκε να καλύπτει έως και 800 χιλιόμετρα την ημέρα σε αυτούς τους δύσκολους δρόμους, που ελάχιστα έχουν αλλάξει από τα χρόνια της αρχαιότητας και ο κινητήρας της KOVE να δουλεύει ασταμάτητα μέχρι και δέκα ώρες κάθε ημέρα, χωρίς καμία φροντίδα, καθώς ο “σύγχρονος πολιτισμός” ήταν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η μαύρη KOVE 800X PRO είχε πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 χιλιόμετρα στον ολικό χιλιομετρητή της, παραμένοντας όμως απροβλημάτιστη μέχρι τέλους. Ήρθε λοιπόν η ώρα του απολογισμού και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να τον κάνει είναι φυσικά εκείνος που ήταν πάνω στη σέλα της σε αυτό το μακρινό ταξίδι:

Kove 800x pro

“KOVE 800X PRO - ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ…
Έχοντας αποβιβαστεί στη Χίο, ξεκίνησα να καταγράψω εντυπώσεις και συμπεράσματα από την ταξιδιωτική συμβίωση μου με την πρωτοεμφανιζόμενη KOVE 800X PRO. Πίνοντας χαλαρά ένα φραπέ γλυκό με γάλα, τα πλήκτρα του laptop πήραν φωτιά, προκειμένου να απαντήσω στις εύλογες απορίες και στα επίμονα ερωτήματα που λάμβανα καθοδόν όλες τις προηγούμενες μέρες… 

Kove 800x pro

Ταξιδεύοντας απροβλημάτιστα στη σέλα της KOVE 800X PRO για 9.139 χλμ. -και μάλιστα σε μόλις 18 ημέρες- διαπίστωσα πως η σωματική κόπωση στα πολύωρα ταξίδια πάνω σε απαιτητικές διαδρομές είναι μικρότερη αν έχεις μια μοτοσυκλέτα που είναι εύκολη και άνετη στην οδήγηση -άνετη μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο εκείνη που έχει μεγάλη, αφράτη σέλα και τεράστιο φαίρινγκ. Χάρη στο πολύ μικρότερο βάρος της (σε σχέση με κάθε άλλη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία της), η KOVE 800X PRO, αν και φορτωμένη με όλα όσα χρειάζονταν για ένα τέτοιο ταξίδι, δεν ζύγιζε περισσότερο από μια On-Off αντίστοιχου κυβισμού που είναι εντελώς άδεια από καύσιμο και χωρίς μπαγκάζια! Μιλάμε για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που σε συνδυασμό με το λογικό ύψος της σέλας, με βοηθούσε να πατώ με σιγουριά στο έδαφος, ειδικά στις χωμάτινες περιηγήσεις...

Kove 800x pro

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο δικύλινδρος κινητήρας της μοτοσυκλέτας με ενθουσίασε με την άφθονη δύναμη και ροπή του. Αλλαγή λαδιών δεν έγινε (και δεν συμπλήρωσα σταγόνα λάδι), ενώ και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς οδήγησης (800–850 χλμ. ημερησίως) ο κινητήρας έδειχνε πάντα ξεκούραστος και πρόθυμος να ανταποκριθεί στα όποια “βίτσια” μου… 

Kove 800x pro

Στα θετικά οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, τα δυνατά φρένα και η λογική κατανάλωση (5,5lt–6,0lt /100 km, με ταχύτητες 110–130 km/h), ενώ η οθόνη TFT που δεν έχει αντανακλάσεις και διάβαζα τις ενδείξεις της σε όλες τις συνθήκες. Εν κατακλείδι, η KOVE 800X PRO ανταποκρίθηκε απόλυτα στις τρεις βασικές απαιτήσεις που έχω από μια μοτοσυκλέτα: αξιοπιστία, άνεση, λειτουργικότητα…”

Ετικέτες