BMW S1000XR 2020-EICMA: Δέκα κιλά ελαφρύτερο και πέντε άλογα δυνατότερο [video]

Επέστρεψε από το γυμναστήριο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/11/2019

Ήταν θέμα χρόνου για την BMW να χρησιμοποιήσει τον νέο κινητήρα του S1000RR στις υπόλοιπες εκδόσεις της σειράς S. Συνήθως ξεκινάει με την γυμνή Streetfighter S1000R και μετά περνάει τις βελτιώσεις στην S1000XR. Όμως η εμπορική επιτυχία του “Adventure Sport” S1000XR όπως το αποκαλεί η BMW φαίνεται πως άλλαξε τις προτεραιότητές της.

Για το 2020, μαζί με τον 5 κιλά ελαφρύτερο κινητήρα του νέου S1000RR, η εντελώς νέα μοτοσυκλέτα απέκτησε και όλα τα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια της κατηγορίας των superbike που τον συνοδεύουν, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση του φρένου του κινητήρα στο κλείσιμο του γκαζιού. Φυσικά ο κινητήρας δεν μπήκε αυτούσιος στο νέο πλαίσιο. Όπως και πριν, έτσι και τώρα, έχει περιοριστεί η τελική ταχύτητα μετατοπίζοντας τον κόφτη των στροφών στις 12.000 στροφές αντί για τις 16.000 του S1000RR.

Η διαφορά τώρα είναι πως κόντυναν και την 4η και 6η σχέση στο κιβώτιο, ενώ στο προηγούμενο μοντέλο είχαν κοντύνει μόνο την τελική μετάδοση. Βέβαια εμείς θα προτιμούσαμε να είχαν κοντύνει την 1η και 2η σχέση, που στα superbike είναι υπερβολικά μακριά για να μην σουζάρουν στις εκκινήσεις των αγώνων, όμως σε μια καθημερινής χρήσης μοτοσυκλέτα “κοιμίζει” τον κινητήρα στις χαμηλές ταχύτητες και στους φιδίσιους, στενούς επαρχιακούς δρόμους.

Από την άλλη μεριά όμως μας υπόσχονται πως έχουν δώσει περισσότερη ψυχή στις μεσαίες στροφές του κινητήρα, χάρη στις νέες ρυθμίσεις του ride by wire ψεκασμού. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά mode απόκρισης του γκαζιού, με το Dynamic pro να παραμένει έξτρα εξοπλισμός. Για πρώτη φορά επίσης, ο ψεκασμός έχει το σύστημα Dynamic Brake Control που κλείνει εντελώς τις πεταλούδες όταν ο αναβάτης φρενάρει δυνατά, αποτρέποντας το ακούσιο άνοιγμα του γκαζιού. Στα έξτρα υπάρχει και το Hill Assist για τα φρένα (που ήδη έχουμε δοκιμάσει στο R1250RT και έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης διότι κάποιες φορές γίνεται εκνευριστικό…). Η IMU έχει αναβαθμιστεί και έχει αισθητήρες επιτάχυνσης έξι κατευθύνσεων. Ολοκαίνουριο είναι και το πλαίσιο (λογικό αφού ο νέος κινητήρας του S1000RR έχει εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική και είναι ενεργό μέρος του πλαισίου) που έχει 2% μικρότερο βάρος, το υποπλαίσιο είναι 9% ελαφρύτερο και το ψαλίδι 20%. Η BMW ανακοινώνει 226 κιλά (DIN) με το ρεζερβουάρ γεμάτο βενζίνη.

 

Εργονομικά υπάρχουν τεράστιες διαφορές λόγω του πολύ στενότερου πλαισίου και ρεζερβουάρ στο σημείο που ακουμπούν τα πόδια του αναβάτη. Επίσης η σέλα έχει μετατοπιστεί 20mm πιο κοντά στον εμπρός τροχό και το τεράστιου πλάτους τιμόνι που είχε το προηγούμενο μοντέλο έχει αντικατασταθεί με ένα 30mm στενότερο.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης μετά το τέλος του άρθρου

Οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις έχουν μεγαλύτερη διαδρομή πίσω (150mm από 140mm) και αντίστοιχη είναι η διαδρομή εμπρός. Εντελώς καινούριο είναι και το setup των ελατηρίων και των αποσβέσεων και των προγραμμάτων λειτουργίας τους. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο μοντέλο ήταν διαθέσιμο σε με δύο διαφορετικές διαδρομές αναρτήσεων και πιθανόν να προσφέρει την ίδια δυνατότητα και στο νέο μοντέλο. Η γεωμετρία είναι αρκετά πιο γρήγορη, με την γωνία κάστερ να έχει μειωθεί από τις 25,5⁰ στις 24,9⁰.  Το μεταξόνιο παραμένει τεράστιο στα 1552mm για σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Τα ενεργά full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5’’ παραμένουν στοιχεία του έξτρα εξοπλισμού.

Ετικέτες

Royal Enfield - Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

Τα Interceptor 650 Bear και Classic 650 Twin αναμένεται να είναι οι νέες προσθήκες, με το πρώτο να κατοχυρώνει και το εμπορικό του σήμα
motomagRoyal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από τις Η.Π.Α., μετά τα Super Meteor 650 και Shotgun 650, η Royal Enfield σχεδιάζει να φέρει ακόμα δύο νέα μοντέλα τα οποία θα εξοπλίζονται με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 648 κυβικών, με το Interceptor 650 Bear να αποκτά πλέον και δικό του εμπορικό σήμα.

Παραμένοντας πιστή στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στους επενδυτές, αναφορικά με τον εμπλουτισμό της γκάμας της, η Royal Enfield δεν δείχνει να έχει στόχο να σταματήσει. Ήδη, η εταιρεία έχει από το 2023 κατοχυρώσει την ονομασία Bear, σε Αυστραλία, Ινδία και Η.Π.Α., ενώ το Classic 650 Twin έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες.

Royal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

Ξεκινώντας από την “Αρκούδα”, η οποία στις Η.Π.Α. θα κυκλοφορήσει ως INT 650 Bear -μιας και η ονομασία “Interceptor” χρησιμοποιείται από την Honda στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού- βλέπουμε ότι η RE έχει φροντίσει να κατοχυρώσει και το δικό του εμπορικό σήμα, που είναι μία… αρκούδα! Αυτό του δίνει ένα προβάδισμα, ως προς το ποιο από τα δύο μοντέλα θα δούμε πρώτο να μπαίνει στην παραγωγή. Η λέξη “Bear” δίπλα από το Interceptor σημαίνει ότι η νέα έκδοση θα βασίζεται στο ήδη υπάρχον μοντέλο της RE, υιοθετώντας πιθανότατα μερικά scrambler στοιχεία, που θα επιτρέπουν και την εκτός δρόμου οδήγηση, αντλώντας ίσως έμπνευση και από τα μοντέλα της σειράς Modern Classic της Triumph. Ως βάση, παραμένει ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 648 κυβικών, με την απόδοση να αναμένεται ότι θα παραμείνει στους 47 ίππους στις 7.250 στροφές και στα 5,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.150 στροφές.

Royal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

Η ίδια πλατφόρμα αναμένεται και όσον αφορά το Classic 650 Twin, με την θυγατρική της RE, Eicher Motors, να καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα για κατοχύρωση του ονόματος και στην Ευρώπη. Βασιζόμενοι στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και από την ονομασία, αναμένουμε σχεδιαστικά θα ακολουθήσει το μικρότερο σε κυβισμό μοντέλο με το ίδιο όνομα, το Classic 350.

Royal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

 

Για την ώρα δεν είναι γνωστό το πότε τα δύο μοντέλα θα μπουν στην παραγωγή, καθώς η Royal Enfield τηρεί… σιγή ιχθύος. Παρ’ όλ’ αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε, το Interceptor 650 Bear θα μπορούσε ίσως να ανακοινωθεί και μέσα στην χρονιά. Όσον αφορά το Classic 650 Twin, ίσως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί.