EICMA 2023: Το αυξάνεσθε και πληθύνεστε της γκάμας scooter της Zontes

Τέσσερα νέα scooter με βάση τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 491 κυβικών καθώς και ένα scooter 125 κυβικών
EICMA 2023: Το αυξάνεσθε και πληθύνεστε της γκάμας scooter της Zontes
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/11/2023

Η Zontes στην EICMA παρουσίασε τα scooter ZT501-E, ZT501-G ADV, ZT501-H, ZT501-K τα οποία εφοδιάζονται με τον μονοκύλινδρο κινητήρα 491 κ. εκ. καθώς και το νέο ΖΤ-125 D το οποίο αποτελεί το δεύτερο της μοντέλο στην εν λόγω κατηγορία.

Η κινεζική εταιρεία αποφάσισε να προσθέσει τέσσερα νέα scooter μοντέλα χρησιμοποιώντας ως βάση τον μονοκύλινδρο κινητήρα Euro 5 των 491 κυβικών εκατοστών απόδοσης 46,9 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. με την ροπή να είναι στα 5,4 kgm στις 5.500 σ.α.λ. Τo ZT501-G ADV το οποίο αποτελεί το πρώτο adventure scooter της Zontes ακολουθεί κατά γράμμα την φιλοσοφία του ADV 350 της Honda, αλλά με μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα. Στο εμπρόσθιο τμήμα ανάμεσα στον προβολέα βρίσκουμε την dash-cam της Zontes με την ζελατίνα που βρίσκεται επάνω από τον προβολέα να είναι ρυθμιζόμενη. Την hi-tech εικόνα συμπληρώνει η έγχρωμη TFT οθόνη η οποία έχει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις ενώ έχει και συνδεσιμότητα με το smartphone του αναβάτη. Για να τονισθεί περισσότερο η adventure εικόνα υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα τα οποία έχουν βάσεις ώστε να τοποθετούνται οι στρογγυλοί προβολείς. Στο πίσω μέρος του νέου scooter εκτός από την κάμερα που βρίσκεται ανάμεσα στο φανάρι, υπάρχει μία τεράστια εξάτμιση η οποία το πιο λογικό είναι να αντικατασταθεί με την πρώτη ευκαιρία από τον χρήστη του οχήματος καθώς θα ζυγίζει ένα ικανό ποσό -η Zontes δεν αναφέρει στα τεχνικά χαρακτηριστικά βάρος. Το ZT501-G ADV χρησιμοποιεί τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ πίσω. Στην πέδηση υπάρχουν δύο δισκόφρενα εμπρός και ένα πίσω ενώ το πακέτο των φρένων συμπληρώνει το ABS. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών μπροστά και 15 πίσω με διαστάσεις 120/70 εμπρός και 160/60 πίσω.

Zontes EICMA

Το δεύτερο νέο scooter της Zontes με ονομασία ZT501-H χρησιμοποιεί τον μονοκύλινδρο κινητήρα Euro 5 των 491 κυβικών εκατοστών απόδοσης 46,9 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. με την ροπή να είναι στα 5,4 kgm στις 5.500 σ.α.λ. Σχεδιαστικά το εν λόγω μοντέλο ακολουθεί επιθετικές γραμμές όμοιες θα λέγαμε με αυτές του ZT501-G ADV, ωστόσο εδώ ακολουθεί μία πιο λιτή προσέγγιση. Στο εμπρόσθιο τμήμα βρίσκουμε δύο προβολείς σε σχήμα μπούμερανγκ με την ζελατίνα η οποία υπάρχει ακριβώς από πάνω τους να είναι σταθερή. Στην ζελατίνα είναι επίσης τοποθετημένοι οι καθρέφτες οι οποίοι φιλοξενούν και τα φλας. Κάτω από το τιμόνι ο χρήστης έχει στη διάθεση του δύο ντουλαπάκια για μικροαντικείμενα ενώ στο πίσω μέρος του scooter υπάρχει η ίδια εξάτμιση με αυτή του ZT501-G ADV. Στην εμπρός ανάρτηση βρίσκουμε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι ενώ πίσω έχουμε δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Στην πέδηση υπάρχουν δύο δισκόφρενα εμπρός και ένα πίσω ενώ το πακέτο των φρένων συμπληρώνει το ABS. Οι τροχοί στο είναι ZT501-H 15 ιντσών μπροστά και 15 πίσω με διαστάσεις 120/70 εμπρός και 160/60 πίσω.

Επόμενο δημιούργημα για την Zontes το ZT501-K, το οποίο και αυτό χρησιμοποιεί τον μονοκύλινδρο κινητήρα Euro 5 των 491 κυβικών εκατοστών απόδοσης 46,9 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. με την ροπή να είναι στα 5,4 kgm στις 5.500 σ.α.λ. Σχεδιαστικά αυτό είναι διαφορετικό από τα ZT501-G ADV και ZT501-H, ωστόσο βασίζεται στο GT scooter 350E. Οι καμπύλες είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το νέο μοντέλο σε συνδυασμό με τις μεγάλες πλαστικές επιφάνειες. Η Zontes αναφέρει πως το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 770 χλστ. ένα ύψος που θα βολέψει τους πάντες. Στην εμπρός ανάρτηση βρίσκουμε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι ενώ πίσω έχουμε δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, το σύστημα της πέδησης είναι ίδιο με αυτό των ZT501-G ADV και ZT501-H δηλαδή δύο δισκόφρενα εμπρός και ένα πίσω ενώ το πακέτο των φρένων συμπληρώνει το ABS. Οι τροχοί είναι 15 ιντσών μπροστά και 15 πίσω με διαστάσεις 120/70 εμπρός και 160/60 πίσω.

EICMA 2023: Το αυξάνεσθε και πληθύνεστε της γκάμας scooter της Zontes

Το τελευταίο μοντέλο της συγκεκριμένης γκάμας της Zontes είναι το ZT501-E το οποίο είναι ελάχιστα αλλαγμένο σχεδιαστικά από το ZT501-K. Δεν χρειάζεται να μαντέψετε καθώς και αυτό χρησιμοποιεί τον μονοκύλινδρο κινητήρα Euro 5 των 491 κυβικών εκατοστών απόδοσης 46,9 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. με την ροπή να είναι στα 5,4 kgm στις 5.500 σ.α.λ. Το ZT501-E είναι το μεγάλο αδερφάκι του 350E όσον αφορά την σχεδίαση με την μόνη αλλαγή που υπάρχει να είναι αυτή της τεράστιας εξάτμισης στο πίσω μέρος του scooter. Και σε αυτό το μοντέλο η Zontes μας κάνει γνωστό πως το ύψος της σέλας είναι στα 770 χλστ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αναρτήσεων και της πέδησης του ZT501-E είναι όμοια με αυτά των ZT501-G ADV, ZT501-H και ZT501-K. Στην εμπρός ανάρτηση βρίσκουμε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι ενώ πίσω έχουμε δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, το σύστημα της πέδησης είναι ίδιο με αυτό των ZT501-G ADV και ZT501-H δηλαδή δύο δισκόφρενα εμπρός και ένα πίσω ενώ το πακέτο των φρένων συμπληρώνει το ABS. Οι τροχοί είναι 15 ιντσών μπροστά και 15 πίσω με διαστάσεις 120/70 εμπρός και 160/60 πίσω.

Πέρα από τα παραπάνω, και τα 4 500άρια scooter της ZONTES ξεχωρίζουν πέρα από τα άλλα και για τον πλούσιο εξοπλισμό τους που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ανεστραμμένο πιρούνι, δυο δισκόφρενα μπροστά, ABS που απενεργοποιείται είτε στον πίσω τροχό είτε και στους δύο (!), TCS που μπορεί να απενεργοποιηθεί, χώρο για 2 full-face κράνη κάτω από τη σέλα, και keyless σύστημα.

Zontes EICMA

Εκτός όμως από αυτά τα τέσσερα μοντέλα η Zontes αποφάσισε μετά το M125 να μεγαλώσει την γκάμα της στα scooter των 125 κυβικών παρουσιάζοντας στην EICMA το ΖΤ-125-D το οποίο χρησιμοποιεί τον υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα που υπάρχει και στο Μ125, ο οποίος αποδίδει 14,5 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. και 1,3 kgm ροπής στις 6.500 σ.α.λ.. Όσον αφορά την εμφάνιση οι κινέζοι σχεδιαστές αποφάσισαν πως αυτό πρέπει να μοιάζει όσον το δυνατόν περισσότερο με το μεγάλο του αδερφάκι D350 ενώ θα διατίθεται σε δύο χρωματισμούς έναν πετρόλ και έναν μαύρο. Το ΖΤ-125-D αποτελεί ένα scooter GT το οποίο έχει μικρότερες διαστάσεις ώστε να είναι πιο ευέλικτο στην πόλη σύμφωνα με την Zontes, ενώ αυτό μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν τέσσερις προβολείς LED και φώτα DRL ημέρας σε σχήμα “L” τα οποία βρίσκονται στις άκρες του προβολέα δεξιά και αριστερά. Η κοντή ζελατίνα που υπάρχει πάνω από τον προβολέα ρυθμίζεται καθ’ύψος ενώ οι διακόπτες που υπάρχουν στα δύο γκριπ προέρχονται από το D350. Κάτω από τιμόνι υπάρχουν εκατέρωθεν δύο ντουλαπάκια για μικροαντικείμενα ενώ όπως μας έχει συνηθίσει η Zontes σε ένα από αυτά θα υπάρχει μία διπλή θύρα USB.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός ενώ πίσω συναντάμε δύο αμορτισέρ. Οι τροχοί είναι 14 ιντσών με τις διαστάσεις των ελαστικών να είναι 100/80 μπροστά και 120/70 πίσω. Όσον αφορά την πέδηση έχουμε ένα δισκόφρενο εμπρός και ένα πίσω το οποίο συμπληρώνεται από ένα δικάναλο σύστημα ABS. Η σέλα βρίσκεται στα 748 χλστ. κάτι που σημαίνει ότι θα οδηγείται και από μικρόσωμους αναβάτες ενώ σύμφωνα με την Zontes η κατανάλωση βρίσκεται στα 2.1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

EICMA 2023: Το αυξάνεσθε και πληθύνεστε της γκάμας scooter της Zontes

Ετικέτες

Yamaha YZF-R7 - Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Αλλαγές στο φαίρινγκ και νέο σύστημα ψύξης
motomagYamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Η Yamaha κατέθεσε δύο πατέντες, οι οποίες αφορούν το YZF-R7, προμηνύοντας μία επερχόμενη αλλαγή στο supersport μοντέλο της, ενώ κρίνοντας από τα έγγραφα και τις εικόνες που περιέχονται στον φάκελο, οι αναβαθμίσεις θα αφορούν ένα επανασχεδιασμένο φαίρινγκ, το οποίο θα φιλοξενεί στο εσωτερικό ένα νέο σύστημα ψύξης.

Με το YZF-R7 να μετρά ήδη δύο χρόνια εμπορικής πορείας, χωρίς να έχει δεχθεί κάποια ανανέωση, ταυτόχρονα, το YZF-R9 βρίσκεται ήδη στα σκαριά και αναμένεται να αντικαταστήσει το YZF-R6, η χρονική στιγμή μοιάζει σωστή για μία ανανέωση.

Οι δύο πατέντες μοιράζονται μία κοινή ιδέα, ακολουθώντας διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής. Στην ουσία επικεντρώνονται γύρω από τον ανεμιστήρα του ψυγείου, ο οποίος όπως φαίνεται στα σχέδια, θα ανακατευθύνει τον ζεστό αέρα προς τα πάνω, δεξιά και αριστερά, διώχνοντάς τον μακριά από την κεφαλή των κυλίνδρων. Σημαντικό στοιχείο, καθώς η διατήρηση όσο το δυνατόν πιο σταθερής θερμοκρασίας στα μέταλλα του κινητήρα, βοηθά στην καλύτερη απόδοση, ενώ αυξάνει την αξιοπιστία. Τα δύο έγγραφα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, όπου περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο της αριστερής πλευράς της μοτοσυκλέτας, το οποίο θυμίζει το YZF-R7.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Αλλαγές στο σύστημα ψύξης -και ειδικότερα σε μεγάλα τμήματα όπως είναι ο ανεμιστήρας- μπορεί να υποδηλώνουν και ανασχεδιασμό των φαίρινγκ, όταν μιλάμε για μία supersport μοτοσυκλέτα. Βάζοντας το YZF-R7 του 2024 πάνω από τα σχέδια της πατέντας, βλέπουμε ότι εδώ έχουμε μία τέτοια περίπτωση. Αν και πολλές λεπτομέρειες μοιάζουν κοινές, όπως το φαίρινγκ, το ρεζερβουάρ, η ουρά, τα κινούμενα μέρη του κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης, βλέπουμε ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Τα πλαϊνά τμήματα του φαίρινγκ εκτείνονται πολύ πιο πίσω στα σχέδια, πλησιάζοντας το άνω σημείο έδρασης του πίσω μονού αμορτισέρ.

Επιστρέφοντας τώρα στο βασικό στοιχείο των πατεντών, βλέπουμε ότι και οι δύο υιοθετούν τον ίδιο ανεμιστήρα, ο οποίος διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιεί αυτή την στιγμή το YZF-R7. Η διαφορά τους επαφίεται στο σχέδιο του καλύμματος του ανεμιστήρα, ενώ όπως βλέπουμε η θέση των σωληνώσεων αλλά και του ρεζερβουάρ του ψυκτικού βρίσκονται εκατέρωθεν του ψυγείου. Η διάταξη αυτή, διαφέρει από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η οποία έχει όλα τα στοιχεία τοποθετημένα πάνω και κάτω από το κυρίως σώμα.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Στην πρώτη περίπτωση, βλέπουμε ότι το κάλυμμα του ανεμιστήρα έχει πολυάριθμους αεραγωγούς σε κάθε πλευρά, όλοι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνουν τον ζεστό αέρα προς τα έξω και προς τα πάνω. Ένας μεγαλύτερος αεραγωγός στην πίσω πλευρά του καλύμματος φροντίζει να στέλνει όση θερμότητα περάσει από τους υπόλοιπους, προς τα αριστερά, μακριά από την κεφαλή. Ένας οδηγός ακριβώς μπροστά από την οπή, φροντίζει να στέλνει τον αέρα κάτω.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Περνώντας στα σχέδια της δεύτερης πατέντας, βλέπουμε μία πιο ευθεία και άμεση προσέγγιση του θέματος. Ο πίσω αεραγωγός έχει βγει από το πλάνο, αφήνοντας μόνο αυτούς που βρίσκονται δεξιά και αριστερά να ανακατευθύνουν τον ζεστό αέρα μακριά από τον κινητήρα.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Όπως γίνεται φανερό, όλες αυτές οι αλλαγές στη ροή του αέρα αλλά και σε δομικά στοιχεία του ψυγείου, κάνουν αναγκαστική και τη σχεδίαση εκ νέου του φαίρινγκ, μεγαλώνοντας τα ανοίγματα στα πλαϊνά. Έτσι, ο ζεστός αέρας θα μπορεί να περάσει ταχύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, σε σύγκριση με τον τρέχων σχεδιασμό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το νέας σχεδίασης φαίρινγκ θυμίζει περισσότερο αυτό των YZF-R6, παρά το “κοστούμι” που χρησιμοποιεί τώρα το YZF-R7.

Το ζήτημα είναι γιατί η Yamaha να θέλει να αλλάξει το σύστημα ψύξης, από την στιγμή που δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο ζήτημα σε αυτόν τον τομέα. Μία λογική εξήγηση θα ήταν ότι πιθανότατα το εργοστάσιο της Iwata έχει σκοπό να αυξήσει την ιπποδύναμη του YZF-R7, θέλοντας να το φέρει πιο κοντά στον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Αυτή την στιγμή, οι 73,4 ονομαστικοί ίπποι, τοποθετούν την πρόταση της Yamaha στο κάτω όριο της κατηγορίας, με το ανώτατο να βρίσκεται πιο κοντά στους 100 ίππους.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Όπως συμβαίνει με κάθε πατέντα, έτσι κι εδώ, το γεγονός ότι η Yamaha κατέθεσε ορισμένα έγγραφα και μερικές φωτογραφίες δεν σημαίνει ότι θα δούμε άμεσα και κάποια αλλαγή στην πράξη. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία έχει δύο διαφορετικές πατέντες που αφορούν το ίδιο πράγμα, εγείρει αμφιβολίες, αν θα το δούμε -και μάλιστα σύντομα- στο μοντέλο παραγωγής. Αν όμως αποφασίσει να κρατήσει το ένα από τα δύο, τότε πιθανότατα η Yamaha να θελήσει να προχωρήσει σε ανανέωση, ίσως κοντά στη χρονική στιγμή που θα έρθει και το YZF-R9, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το YZF-R6 στην κατηγορία WSSP των Motul WSBK.

Ετικέτες