EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Με τον γνωστό κινητήρα από τα TRK502
motomagEICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

8/11/2023

Δύο νέες προτάσεις στην Α2 κατηγορία διπλωμάτων έρχονται από την Benelli για το 2024, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στις supersport και sport naked κατηγορίες, χρησιμοποιώντας ως βάση τον ήδη γνωστό σε εμάς κινητήρα των TRK 502.

H απόδοση του υγρόψυκτου, δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες στον κάθε κύλινδρο βρίσκεται στο άνω όριο που ορίζουν οι περιορισμοί της κατηγορίας A2. Έτσι, η μέγιστη απόδοση αγγίζει τους 47,6 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 4,7 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές. Ταυτόχρονα, συμμορφώνεται με τις Euro5+ προδιαγραφές, με την ECU να έρχεται από την Bosch. Για τη μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένας υγρός πολύδισκος συμπλέκτης με κιβώτιο 6 σχέσεων.

Κοινό είναι και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα μεταξύ των δύο μοντέλων. Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε και στα δύο μοντέλα είναι η νέα μόδα που θέλει το φανάρι να είναι ενσωματωμένο στα πίσω φλας, αφήνοντας την ουρά καθαρή από φωτιστικά σώματα.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Όσον αφορά το supersport μοντέλο που έρχεται να ανταγωνιστεί μεταξύ άλλων και το ολοκαίνουργιο Ninja 500 της Kawasaki, η Benelli έχει επιλέξει επώνυμα περιφερειακά. Έτσι, το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών είναι της Marzocchi, προσφέροντας 115 χιλιοστά διαδρομής, ενώ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Πίσω βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ με διαδρομή 125 χιλιοστά.

Στα φρένα βρίσκουμε δύο δίσκους 320 χιλιοστών μπροστά με ακτινικά τοποθετημένες monobloc τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo. Πίσω, υπάρχει ένας δίσκος 260 χιλιοστών με δαγκάνα ενός εμβόλου, με το δικάναλο ABS να ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Το ύψος της σέλας του Tornado 500 έχει δύο θέσεις στα 790 και 810 χιλιοστά, με την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 160 χιλιοστά. Το βάρος ανακοινώνεται στα 186 γεμάτα κιλά, με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 16,5 λίτρων βενζίνης, εκ των οποίων τα 2,5 είναι ρεζέρβα.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Στο σπορ γυμνό μοντέλο, Tornado Naked Twin 500, η Benelli επέλεξε διαφορετική οδό, όσον αφορά τις αναρτήσεις και τα φρένα. Έτσι, το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 50 χιλιοστών ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων και την απόσβεση επαναφοράς, δίνοντας διαδρομή 125 χιλιοστών. Ίδιες είναι οι ρυθμίσεις και για το μονό αμορτισέρ πίσω, με τη διαδρομή να φτάνει τα 131 χιλιοστά.

Στον τομέα της πέδησης βρίσκουμε και εδώ δύο δίσκους 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, όμως πάνω τους δεν βλέπουμε το λογότυπο της Brembo, αλλά αυτό της Benelli. Πίσω ένας δίσκος 260 χιλιοστών συνεργάζεται με δαγκάνα ενός εμβόλου, όπου επίσης βλέπουμε το όνομα της Benelli -αντί για της Brembo. Το ABS ανήκει και εδώ στον στάνταρ εξοπλισμό.

Το ύψος σέλας του Tornado Naked Twin 500 είναι 784 χιλιοστά, με την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 142 χιλιοστά. Η μικρότερη απόσταση από το έδαφος, σε σχέση με το Tornado 500 είναι λογική, καθώς εδώ η εξάτμιση βρίσκεται κρυμμένη στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ στο supersport υπάρχει ένα, καλοσχεδιασμένο είναι η αλήθεια, τελικό στη δεξιά μεριά της μοτοσυκλέτας.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Ένας μικρός ενδοιασμός από μέρους μας υπάρχει στον αριθμό των κιλών που ανακοινώνει η εταιρεία, με το Tornado Naked Twin 500 να είναι αρκετά βαρύτερο σε σχέση με το Tornado 500, φτάνοντας τα 195 κιλά. Μιλάμε για 9 ολόκληρα κιλά διαφορά μεταξύ τους, την στιγμή που απουσιάζουν τα φαίρινγκ αλλά και το ρεζερβουάρ είναι 2,5 λίτρα μικρότερο, στα 14 λίτρα. Είτε κάποιος έβαλε το βάρος της μιας μοτοσυκλέτας στα στοιχεία της άλλης, είτε έχει γίνει λάθος σε κάποιο από τα δύο μοντέλα.

Τα δύο μοντέλα της Benelli εξοπλίζονται με τροχούς αλουμινίου με μπράτσα 17 ιντσών. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV και στις δύο περιπτώσεις, με διαστάσεις 120/70-17 μπροστά και 160/60-17 πίσω.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Στον βασικό εξοπλισμό των δύο μοντέλων περιλαμβάνεται έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας και πλοήγησης, ενώ μέσω των χειριστηρίων στο αριστερό grip μπορείς να διαχειριστείς τις εισερχόμενες κλήσεις σου όταν το smartphone σου έχει συνδεθεί σε αυτή. Ακόμη στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών TPMS, full-LED φωτιστικά σώματα με τεχνολογία DRL και δύο θύρες φόρτισης USB-C και USB-A. Στην περίπτωση του Tornado Naked Twin 500 υπάρχουν επιπλέον προστατευτικές χούφτες, όπου έχουν ενσωματωμένα πάνω τους τα φλας, για πιο καθαρό μπροστινό μέρος.

Τα νέα μοντέλα αναμένεται να βρεθούν στους αντιπροσώπους της Benelli το πρώτο τετράμηνο του 2024.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορίαEICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία
Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες