Honda CB800F - Η σπέκουλα με την Bol d’Or replica συνεχίζεται

Μετά την επίσημη ματαίωση της έκδοσης παραγωγής του CB-F Concept
CB800F CG by Young Machine
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/5/2023

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine δίνει παράταση ζωής στις εικασίες για μια σύγχρονη εκδοχή παραγωγής του Bol d’Or από τη Honda, δημιουργώντας με τη βοήθεια Η/Υ μια τετρακύλινδρη CB800F με βάση τη CB650R και με τις ανάλογες ρετρό στιλιστικές επεμβάσεις.

Μπορεί η Kawasaki να έχει παρουσιάσει ήδη το Z900RS το 2017, η Suzuki το Katana το 2018, και η Yamaha να έχει στις τάξεις της το XSR που μπορεί να μην πατά σε κάποιο θρυλικό όνομα του παρελθόντος, όμως φέρει στοιχεία από κλασικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας όπως το RD, αλλά η Honda δεν έχει να επιδείξει κάποια ανάλογη αναβίωση κλασικού της μοντέλου, πέρα από το CB1300 Super Four που κυκλοφορεί μόνο στην ιαπωνική αγορά.

Θυμίζουμε εδώ πως στην 36η έκθεση της Osaka το 2020 η Honda είχε παρουσιάσει το CB-F Concept, με βάση στα μηχανικά μέρη του καινούριου CB1000R, αλλά με ρετρό στιλ που απέτινε φόρο τιμής στο θρυλικό Bol d’Or.

CB900f Concept

Περνάμε τώρα στον Οκτώβριο του 2022, όπου η Honda παρουσίασε δυο special εκδόσεις (30th Anniversary) για τα CB1300 Super Four SP & Super Bol d’ Or SP για την Ιαπωνία, και με την ευκαιρία της παρουσίασης οι σχεδιαστές της μοτοσυκλέτας -που είχαν επίσης σχεδιάσει και το CB-F Concept του 2020- δήλωσαν πως το Concept δεν θα βγει στην παραγωγή.

Bol d'Or replica

Στη συνέχεια, είχαμε εικασίες γύρω από ένα Bol d’Or μοντέλο με βάση το δικύλινδρο εν σειρά σύνολο των Hornet 750 / Transalp 750 των 90,5 ίππων και των 7,65 κιλών ροπής, με ένα διάγραμμα που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine, να δείχνει τη Honda να ετοιμάζει δύο ακόμα μοντέλα με τον ίδιο κινητήρα. Το ρετρό γυμνό μοντέλο Hawk 75 -τον μικρό αδελφό του επίσης δικύλινδρου Hawk 11 με τον κινητήρα της Africa Twin-, και ένα CBR750RR, στα πρότυπα του Yamaha R7.

Φυσικά η πιθανότητα να δούμε μια αναβίωση του τετρακύλινδρου Bol d’Or σε δικύλινδρη βάση έκανε αρκετούς φαν της original μοτοσυκλέτας να φρίξουν.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην τελευταία πρόταση / σπέκουλα του Young Machine, για μια τετρακύλινδρη πρόταση που θα πατά πάνω στο μηχανικό σύνολο του CB650R.

Σημειώστε πως στο άρθρο του ιαπωνικού περιοδικού δεν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη του concept μέσα από τη Honda, με το CB800F να είναι αποκύημα της φαντασίας των συντακτών του YM, που θέλουν οπωσδήποτε να δουν ένα νέο Bol d’Or στην παραγωγή.

Το θέμα είναι αν η Honda πιστεύει πως μια αναβίωση του Bol d'Or θα μπορούσε να έχει σημαντική εμπορική επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα, ή αν θα έχει μικρή απήχηση σε ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας που θέλει ρετρό Naked μοτοσυκλέτες.

SK Motorium

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Φωτογραφίες με πιο καθαρή ανάλυση, μας δείχνουν τι θα δούμε στις 3 Μαΐου
motomagBajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του NS400, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα, αναδεικνύουν καθαρά την σιλουέτα του, αλλά και τι να περιμένουμε στις 3 Μαΐου, όταν η Bajaj θα ανακοινώσει την ένταξη του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου, μέχρι τώρα στην οικογένεια Pulsar.

Όπως είχαμε δει σε προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο μοντέλο ακολουθεί κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τον προκάτοχό του, NS200. Οι διαφορετικές προεκτάσεις στο ρεζερβουάρ, ωστόσο, χαρίζουν περισσότερο όγκο, ενώ δίνουν πόντους στην επιθετική εμφάνιση. Σε αντίθεση, με τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το μοντέλο που βλέπουμε εδώ είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Επομένως, μιλάμε πιθανότατα για τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ χάρη στην υψηλότερη ανάλυση εδώ, γίνεται εμφανές ότι στα όργανα θα έχουμε ψηφιακή οθόνη.

Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές.

Αφήνοντας πίσω τα πινέλα και τα πλαστικά, βλέπουμε ότι το περιμετρικό πλαίσιο παραμένει, το οποίο συνεργάζεται με ένα αρκετά… εύσωμο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μόνο αμορτισέρ πίσω. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα MRF, τουλάχιστον κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, όπου πίσω φαίνεται να σταματά στα 140 χιλιοστά πλάτος. Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές, αλλά και αν θα ακολουθήσει ή όχι σε μεταγενέστερο στάδιο και η KTM, καθώς μέχρι και τα 400 κυβικά όλα τα πορτοκαλί μοντέλα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Ινδού κολοσσού.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Κοιτάζοντας τον κινητήρα, βλέπουμε ότι θυμίζει έντονα εξωτερικά τον μονοκύλινδρο των 373 κυβικών, που μέχρι πρότινος είχαν το 390 Duke της KTM, ενώ εξοπλίζει ακόμα το Dominar 400. Όσον αφορά τώρα την απόδοσή του, πιθανότατα η χαρτογράφηση θα είναι πιο κοντά σε αυτή του μικρού Δούκα, καθώς για την Bajaj τα Pulsar αντιπροσωπεύουν μία πιο σπορ πλευρά, σε σύγκριση με τα Dominar.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι και την Μ. Παρασκευή 3/5, όταν και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Bajaj. Τότε θα μας λυθεί και κάθε άλλη απορία, γύρω από την απόδοση.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

 

Ετικέτες