Honda CBR1000RR-R Fireblade και CBR1000RR-SP 2020- EICMA: Με προδιαγραφές MotoGP [video]

Mπιέλες τιτανίου και εξάτμιση Akrapovic στη βασική έκδοση!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/11/2019

Άργησε μερικά χρόνια, αλλά με την ολοκαίνουρια γενιά του Fireblade για το 2020 η Honda μπαίνει δυνατά στο τεχνολογικό παιχνίδι των superbike. Τα νέα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται μέσα από τον νέο κινητήρα που έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού χρησιμοποιώντας όλη την τεχνογνωσία και τεχνολογία που ανέπτυξε η Honda για την RC213V-S. Ακόμα και η βασική έκδοση RR-R (triple R την αποκαλούν) έχει μπιέλες τιτανίου που είναι 50% πιο ελαφριές από τις σφυρήλατες του προηγούμενου μοντέλου. Βέβαια είναι και πιο μικρές σε μέγεθος, αφού το νέο Fireblade έχει μόλις 48,5mm διαδρομή εμβόλου (ο παλιός κινητήρας είχε 55,1mm) και 81mm διάμετρο (ο παλιός είχε 76mm), που είναι και το όριο το οποίο θέτουν οι κανονισμοί των MotoGP.

Στόχος βέβαια είναι η επίτευξη υψηλών στροφών που με την σειρά τους παράγουν περισσότερους ίππους. Επειδή όμως οι πολλές στροφές δημιουργούν και πολλές τριβές που “τρώνε” άλογα, η νέα Fireblade είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής που οι εκκεντροφόροι της έχουν σκλήρυνση επιφάνειας λοβών DLC (Diamond Like Carbon). Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε για τους εκκεντροφόρους της εξωτικής RC213V-S των 200.000 ευρώ. Άλλη μια διαφορά του νέου κινητήρα προς όφελος της ευστροφίας με όσο το δυνατόν λιγότερες τριβές και απώλειες, είναι τα ενδιάμεσα κοκκοράκια μεταξύ των λοβών των εκκεντροφόρων και στα “ποτηράκια” των καινούριων ελαφρύτερων βαλβίδων, όπου αθροιστικά μειώνουν κατά 75% το βάρος των κινούμενων μερών στην κεφαλή. Ίδιου επιπέδου προσοχή στη λεπτομέρεια δόθηκε και στο κάτω τμήμα του κινητήρα, όπου και πάλι χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που ανέπτυξαν για την RS213V-S , μείωσαν δραματικά τις απώλειες δύναμης από εσωτερικές τριβές, αλλά και την κίνηση του αέρα και του λαδιού.

Η βασική έκδοση έχει τις νέες ακτινικές δαγκάνες της Nissin (Η SP έχει Brembo)
 

Η θεωρητική σχέση συμπίεσης έφτασε στο 13:1, δείγμα της “αγριεμένης” ρύθμισης του χρονισμού των εκκεντροφόρων. Οι άγριοι εκκεντροφόροι και οι πολλές στροφές όμως δημιουργούν ισχυρές δυνάμεις στο σύστημα κίνησης των εκκεντροφόρων. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, η Honda σχεδίασε ένα υβριδικό σύστημα με αλυσίδα και γρανάζια, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους της αλυσίδας, οπότε αυξάνεται η αντοχή της. Μαζί με την εξάτμιση 4-2-1 της Akrapovic, η μέγιστη ιπποδύναμη εκτοξεύτηκε στους 214 ίππους στις 14.500 στροφές, καθιστώντας την νέα Fireblade την ισχυρότερη τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα της Honda, αλλά και την ισχυρότερη ιαπωνική superbike αυτή τη στιγμή.

Δείτε στο τέλος του άρθρου το video από την παρουσίαση και το πλήρες φωτογραφικό υλικό

Μάλιστα για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την απόδοση του Ram-air και την τροφοδοσία του κινητήρα με φρέσκο αέρα, έβγαλαν την συμβατική κλειδαριά και έβαλαν σύστημα keyless για να μην παρεμβάλεται τίποτα στην οδό που ακολουθεί ο αέρας από την μπροστινή εισαγωγή! Η απόσταση μεταξύ των βαλβίδων εισαγωγής και των πεταλούδων του ride by wire ψεκασμού έχει μειωθεί κατά 13% για πιο άμεση απόκριση στο γκάζι.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα βασίζονται στο νέο hardware της Bosch που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές σε αυτή την κατηγορία και χάρη στην IMU με αισθητήρες επιτάχυνσης 6 κατευθύνσεων, γνωρίζει με ακρίβεια τη θέση της μοτοσυκλέτα στο χώρο και αναλόγως επεμβαίνουν τα ηλεκτρονικά. Το launch control είναι το μόνο καινούριο παιχνίδι που δεν είχε το προηγούμενο μοντέλο με το παλιάς τεχνολογίας hard ware της Bosch, αλλά έχει τώρα το Triple X… συγγνώμη το RR-R.

Στο τομέα του πλαισίου, η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στο μήκος του ψαλιδιού που είναι 30,5mm πιο μακρύ, φτάνοντας τα 622,7mm. Παρ’ ότι μεγαλύτερο, ζυγίζει ακριβώς το ίδιο όσο το παλιό και είναι 18% πιο ανθεκτικό στη στρέψη, 9% στις κάθετες δυνάμεις, αλλά 11% πιο ενδοτικό στις πλάγιες δυνάμεις ώστε να προσφέρει περισσότερη αίσθηση όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει.

Μεγάλη υπερηφάνεια στην Honda έχουν για την αεροδυναμική του νέου Fireblade, όπου δηλώνουν πως με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,27 είναι η πιο αεροδυναμική στην κατηγορία της αυτή τη στιγμή. Φυσικά έχει και φτεράκια τύπου MotoGP που βελτιώνουν τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Η διαφορά της έκδοσης SP από την βασική βρίσκεται στις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις δεύτερης γενιά της Ohlins, αντί για τις συμβατικές αναρτήσεις της Showa. Εδώ να πούμε πως στα τεχνικά χαρακτηριστικά φαίνεται πως επιτέλους η Honda θα βάλει κανονικά ακριβά ελαστικά  (Pirelli Supercorsa SP ή Bridgestone RS10 ανάλογα την αγορά) αντί για τα... προστατευτικά ζαντών που είχαν έως τώρα οι μοτοσυκλέτες της. Επίσης το πίσω ελαστικό έγινε 200/55-17 αντί για την “τουριστική” διάσταση 190/50-17.

Τεχνικά χαρακτηριστικά CBR1000RRR

ENGINE
Type
Liquid-cooled 4-stroke 16-valve DOHC Inline-4
Engine Displacement (cm³)
999.9cc
No. of Valves per Cylinder
4
Bore ´ Stroke (mm)
81mm x 48.5mm
Compression Ratio
13.0 x 1
Max. Power Output
160kW @ 14,500
Max. Torque
113Nm @ 12,500
Oil Capacity
4.0L
FUEL SYSTEM
Carburation
PGM-DSFI
Fuel Tank Capacity
16.1L
Fuel Consumption
16.0km/litre
ELECTRICAL SYSTEM
Starter
Electric
Battery Capacity
12-6 YTZ7S
DRIVETRAIN
Clutch Type
Wet, multiplate hydraulic clutch with assist slipper
Transmission Type
6-speed
Final Drive
Chain
FRAME
Type
Aluminium composite twin spar
CHASSIS
Dimensions (L x W x H)
2100 x 745 x 1140mm
Wheelbase
1455mm
Caster Angle
24o
Trail
102mm
Seat Height
830mm
Ground Clearance
115mm
Kerb Weight
201kg
SUSPENSION
Type Front
Showa Telescopic inverted fork with an inner tube diameter of 43 mm, and a Big Piston Front Fork with preload, compression and rebound adjustment, 120mm stroke
Type Rear
Unit Pro-Link with gas-charged HMAS damper featuring 10-step preload and stepless compression and rebound damping adjustment, 137mm stroke.
Showa Balance-Free Rear Cushion with preload, compression and rebound adjustment.
WHEELS
Rim Size Front
17 inch x 3.5
Rim Size Rear
17 inch x 6.0
Tyres Front
120/70-ZR17
Pirelli Diablo Supercorsa SP
Bridgestone RS11
Tyres Rear
200/55-ZR17
Pirelli Diablo Supercorsa SP
Bridgestone RS11
BRAKES
ABS System Type
2 Channel
Front
330mm disc with radial-mount 4-piston Nissin caliper
Rear
220mm disc with 2-piston Brembo caliper
INSTRUMENTS & ELECTRICS
Instruments
TFT-LCD
Security System
HISS
Headlight
LED
Taillight
LED

ααp>

Ετικέτες

Yamaha YZF-R7 - Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Αλλαγές στο φαίρινγκ και νέο σύστημα ψύξης
motomagYamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Η Yamaha κατέθεσε δύο πατέντες, οι οποίες αφορούν το YZF-R7, προμηνύοντας μία επερχόμενη αλλαγή στο supersport μοντέλο της, ενώ κρίνοντας από τα έγγραφα και τις εικόνες που περιέχονται στον φάκελο, οι αναβαθμίσεις θα αφορούν ένα επανασχεδιασμένο φαίρινγκ, το οποίο θα φιλοξενεί στο εσωτερικό ένα νέο σύστημα ψύξης.

Με το YZF-R7 να μετρά ήδη δύο χρόνια εμπορικής πορείας, χωρίς να έχει δεχθεί κάποια ανανέωση, ταυτόχρονα, το YZF-R9 βρίσκεται ήδη στα σκαριά και αναμένεται να αντικαταστήσει το YZF-R6, η χρονική στιγμή μοιάζει σωστή για μία ανανέωση.

Οι δύο πατέντες μοιράζονται μία κοινή ιδέα, ακολουθώντας διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής. Στην ουσία επικεντρώνονται γύρω από τον ανεμιστήρα του ψυγείου, ο οποίος όπως φαίνεται στα σχέδια, θα ανακατευθύνει τον ζεστό αέρα προς τα πάνω, δεξιά και αριστερά, διώχνοντάς τον μακριά από την κεφαλή των κυλίνδρων. Σημαντικό στοιχείο, καθώς η διατήρηση όσο το δυνατόν πιο σταθερής θερμοκρασίας στα μέταλλα του κινητήρα, βοηθά στην καλύτερη απόδοση, ενώ αυξάνει την αξιοπιστία. Τα δύο έγγραφα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, όπου περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο της αριστερής πλευράς της μοτοσυκλέτας, το οποίο θυμίζει το YZF-R7.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Αλλαγές στο σύστημα ψύξης -και ειδικότερα σε μεγάλα τμήματα όπως είναι ο ανεμιστήρας- μπορεί να υποδηλώνουν και ανασχεδιασμό των φαίρινγκ, όταν μιλάμε για μία supersport μοτοσυκλέτα. Βάζοντας το YZF-R7 του 2024 πάνω από τα σχέδια της πατέντας, βλέπουμε ότι εδώ έχουμε μία τέτοια περίπτωση. Αν και πολλές λεπτομέρειες μοιάζουν κοινές, όπως το φαίρινγκ, το ρεζερβουάρ, η ουρά, τα κινούμενα μέρη του κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης, βλέπουμε ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Τα πλαϊνά τμήματα του φαίρινγκ εκτείνονται πολύ πιο πίσω στα σχέδια, πλησιάζοντας το άνω σημείο έδρασης του πίσω μονού αμορτισέρ.

Επιστρέφοντας τώρα στο βασικό στοιχείο των πατεντών, βλέπουμε ότι και οι δύο υιοθετούν τον ίδιο ανεμιστήρα, ο οποίος διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιεί αυτή την στιγμή το YZF-R7. Η διαφορά τους επαφίεται στο σχέδιο του καλύμματος του ανεμιστήρα, ενώ όπως βλέπουμε η θέση των σωληνώσεων αλλά και του ρεζερβουάρ του ψυκτικού βρίσκονται εκατέρωθεν του ψυγείου. Η διάταξη αυτή, διαφέρει από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η οποία έχει όλα τα στοιχεία τοποθετημένα πάνω και κάτω από το κυρίως σώμα.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Στην πρώτη περίπτωση, βλέπουμε ότι το κάλυμμα του ανεμιστήρα έχει πολυάριθμους αεραγωγούς σε κάθε πλευρά, όλοι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνουν τον ζεστό αέρα προς τα έξω και προς τα πάνω. Ένας μεγαλύτερος αεραγωγός στην πίσω πλευρά του καλύμματος φροντίζει να στέλνει όση θερμότητα περάσει από τους υπόλοιπους, προς τα αριστερά, μακριά από την κεφαλή. Ένας οδηγός ακριβώς μπροστά από την οπή, φροντίζει να στέλνει τον αέρα κάτω.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Περνώντας στα σχέδια της δεύτερης πατέντας, βλέπουμε μία πιο ευθεία και άμεση προσέγγιση του θέματος. Ο πίσω αεραγωγός έχει βγει από το πλάνο, αφήνοντας μόνο αυτούς που βρίσκονται δεξιά και αριστερά να ανακατευθύνουν τον ζεστό αέρα μακριά από τον κινητήρα.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Όπως γίνεται φανερό, όλες αυτές οι αλλαγές στη ροή του αέρα αλλά και σε δομικά στοιχεία του ψυγείου, κάνουν αναγκαστική και τη σχεδίαση εκ νέου του φαίρινγκ, μεγαλώνοντας τα ανοίγματα στα πλαϊνά. Έτσι, ο ζεστός αέρας θα μπορεί να περάσει ταχύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, σε σύγκριση με τον τρέχων σχεδιασμό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το νέας σχεδίασης φαίρινγκ θυμίζει περισσότερο αυτό των YZF-R6, παρά το “κοστούμι” που χρησιμοποιεί τώρα το YZF-R7.

Το ζήτημα είναι γιατί η Yamaha να θέλει να αλλάξει το σύστημα ψύξης, από την στιγμή που δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο ζήτημα σε αυτόν τον τομέα. Μία λογική εξήγηση θα ήταν ότι πιθανότατα το εργοστάσιο της Iwata έχει σκοπό να αυξήσει την ιπποδύναμη του YZF-R7, θέλοντας να το φέρει πιο κοντά στον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Αυτή την στιγμή, οι 73,4 ονομαστικοί ίπποι, τοποθετούν την πρόταση της Yamaha στο κάτω όριο της κατηγορίας, με το ανώτατο να βρίσκεται πιο κοντά στους 100 ίππους.

Yamaha YZF-R7 – Νέες πατέντες προμηνύουν ανανέωση

Όπως συμβαίνει με κάθε πατέντα, έτσι κι εδώ, το γεγονός ότι η Yamaha κατέθεσε ορισμένα έγγραφα και μερικές φωτογραφίες δεν σημαίνει ότι θα δούμε άμεσα και κάποια αλλαγή στην πράξη. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία έχει δύο διαφορετικές πατέντες που αφορούν το ίδιο πράγμα, εγείρει αμφιβολίες, αν θα το δούμε -και μάλιστα σύντομα- στο μοντέλο παραγωγής. Αν όμως αποφασίσει να κρατήσει το ένα από τα δύο, τότε πιθανότατα η Yamaha να θελήσει να προχωρήσει σε ανανέωση, ίσως κοντά στη χρονική στιγμή που θα έρθει και το YZF-R9, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το YZF-R6 στην κατηγορία WSSP των Motul WSBK.

Ετικέτες