Honda - Ετοιμάζει ημιενεργές αναρτήσεις για το Gold Wing

Με IMU που θα μπορούσε να δώσει και Cornering χαρακτηριστικά σε ABS / Traction Control
Honda Gold Wing semi active suspension patents
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/5/2023

Το Gold Wing μπορεί να μην έχει στο τεχνολογικό του οπλοστάσιο ημιενεργητικές αναρτήσεις, ούτε και Cornering ABS / Traction Control, ωστόσο αυτό σύμφωνα με την νέα πατέντα της Honda θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς η Honda κατέθεσε πατέντες για εφαρμογή IMU και ενεργητικών αναρτήσεων στο “χρυσό φτερό” των Ιαπώνων.

Η τουριστική ναυαρχίδα της Honda έχει παρελθόν ως φορέας εξεζητημένων και κορυφαίων τεχνολογιών, με εξακύλινδρο boxer κινητήρα, εναλλακτικό μπροστινό σύστημα, αερόσακο, ψηφιακή οθόνη οργάνων με σύστημα Apple CarPlay / Android Auto και συνδεσιμότητα, κιβώτιο DCT με 7 σχέσεις και όπισθεν, Riding Modes, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών TPMS, ηχοσύστημα, κ.α. Όμως με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, το Gold Wing έχει μείνει πίσω σε κάποιους τομείς, όπως των αναρτήσεων και των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Σημειώστε πως από το 2018 οι αναβάτες των Gold Wing μπορούν να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά τις αποσβέσεις των αναρτήσεων της Showa, όμως οι τελευταίες δεν είναι ημί-ενεργητικές.

Honda Gold Wing

Οι νέες πατέντες που κατέθεσε πρόσφατα η Honda αφορούν τον παραπάνω τομέα, και περιλαμβάνουν μια κεντρική μονάδα αδρανειακών μετρήσων (Inertial Measurement Unit ή IMU), αισθητήρες και κλισιόμετρα. Η IMU είναι συνδεδεμένη με τον κινητήρα, τα φρένα, το DCT κιβώτιο και τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως πέρα από τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, η επόμενη γενιά Gold Wing θα έχει και Cornering χαρακτηριστικά στα συστήματα ABS και Traction Control που η Honda ονομάζει ως γνωστόν Honda Selectable Torque Control ή HSTC.

Honda Gold Wing

Κάπως έτσι, και αν η πατέντα εφαρμοστεί όπως πιστεύουμε πως θα γίνει, η επόμενη Gold Wing θα μπορεί να διακρίνει την κινητική της κατάσταση, αλλάζοντας συνεχώς τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων της για το βέλτιστο set-up, ανάλογα με το αν η μοτοσυκλέτα στρίβει, επιταχύνει, φρενάρει, περνάει πάνω από σαμάρια, κ.α. Ταυτόχρονα θα μπορεί να ρυθμίζει ιδανικά τη δύναμη που θα ασκείται στα φρένα σε κάθε περίσταση, αλλά και την επέμβαση του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης σε μια πλειάδα σεναρίων.

SK Motorium

Ετικέτες

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Οι Ιταλοί εισβάλλουν με τη σειρά τους στην Κίνα

Μαζί με τα δύο ανανεωμένα μοντέλα, στην παρουσίαση της Σαγκάης είδαμε και τη νέα συλλογή ρουχισμού Vespa DEC
motomag Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Οι ανανεωμένες Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 είχαν έρθει σε επαφή με το κοινό στην έκθεση της EICMA αρκετούς μήνες πριν, ενώ τώρα η ιταλική εταιρεία τις παρουσίασε και στην Σαγκάη, φέρνοντας τις και στην αχανή κινέζικη αγορά.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα

Ξεκινώντας από την ανανεωμένη Vespa Primavera 150 αυτή έχει επιπλέον ένα διακοσμητικό στο μέσο του φτερού, σε αντίθεση με τη Sprint 150 η οποία διατηρεί το παραδοσιακό μπροστινό φτερό. Αλλαγή έχουμε στις σέλες και των δύο μοντέλων οι οποίες έχουν νέα καλύμματα ενώ νέες είναι οι ζάντες και στα δύο μοντέλα. Στην Primavera 150 υπάρχουν ζάντες με πέντε μπράτσα ενώ στη Sprint 150 υπάρχουν ζάντες με το σχέδιο να παραπέμπει στο γράμμα “Y”. Η οθόνη είναι LCD 3 ιντσών και στα δύο μοντέλα με τον χρήστη να μπορεί να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο με την πλατφόρμα πολυμέσων Vespa MIA.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα

Εκτός από τις νέες Vespa Primavera 150 και Vespa Sprint 150, στη Σαγκάη παρουσιάστηκε η ολοκαίνουργια συλλογή ένδυσης Vespa DEC, η οποία είναι εμπνευσμένη από το εργοστάσιο και το μουσείο της Piaggio. Η νέα συλλογή εστιάζει στο σύγχρονο lifestyle, προωθώντας ταυτόχρονα το ιταλικό στιλ και design. Τα μοντέλα Vespa Primavera 150 και Vespa Sprint 150 θα προσφέρονται σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα
Ετικέτες