Italjet Dragster 559 Twin - Επίδοξος... T-Max Killer στην EICMA 2023

Η τελική μορφή παραγωγής στο ακραίο υβρίδιο scooter-μοτοσυκλέτας, με πολλές αλλαγές από το πρωτότυπο
Italjet Dragster 559
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/11/2023

Στην EICMA 2023, η Italjet θα έχει στο περίπτερο της την τελική έκδοση παραγωγής του Italjet Dragster 559 Twin, ενός ακραία σπορ υβρίδιου μοτοσυκλέτας - scooter, που στόχο έχει να “κλέψει” ένα μερίδιο αγοράς περισσότερο από το εμβληματικό… “καγκουρό” στον χώρο Yamaha T-Max και λιγότερο από το πιο “σοβαρό” Honda Forza 750.

Το ντεμπούτο του μεγάλου αδερφού των μονοκύλινδρων Dragster 125 και 200 είχε γίνει στην EICMA 2022, όπου είχε παρουσιαστεί ως Dragster 500GP. Πέρα από το συμβατικό σύστημα ανάρτησης μπροστά (ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι), όπου διέφερε από τα μικρότερα Dragster, το 500GP συνέχιζε να φέρει τα υπόλοιπα στοιχεία που έκαναν ξεχωριστή την οικογένεια Dragster. Ατσάλινο χωροδικτύωμα για πλαίσιο και υποπλαίσιο, ακραίο sport design, και σχεδιαστική γραμμή που ακροβατεί ανάμεσα στους κόσμους των scooter και των μοτοσυκλετών. Στην πρωτότυπη μορφή του, το 500GP έφερε έναν μονοκύλινδρο, τετράχρονο, υγρόψυκτο και τετραβάλβιδο κινητήρα με δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής και απόδοση 43 hp / 8.000 rpm και 4,4 kgm / 6.000 rpm, ενώ η μετάδοση περιελάμβανε… 6τάχυτο κιβώτιο και συμπλέκτη!

Το concept είχε εξελιχθεί από το Centro Stile της Italjet στο Castel Guelfo, ενώ η εταιρεία είχε αναφέρει πως σκόπευε να βγάλει το 500GP στην παραγωγή μέσα στο 2024.

Italjet Dragster 559 Twin

Τώρα, λίγο πριν την EICMA 2023 η Italjet μας δείχνει τις πρώτες teaser φωτογραφίες του τελικού μοντέλου παραγωγής από το μεγάλο Dragster, που θα λέγεται τελικά Dragster 559 Twin. Παρόλο τώρα που η πλαϊνή φωτογραφία είναι επίτηδες σκοτεινή, μπορούμε να δούμε αρκετές διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο 500GP.

Καταρχήν το κοστούμι μπροστά, που στο 500GP δεν πρόσφερε καμία προστασία (δείτε την καθαρή άνω φωτογραφία που δείχνει το concept από το 2022), πλέον έχει ψηλώσει και μεγαλώσει (στη σκοτεινή φωτογραφία του μοντέλου παραγωγής για το 2024), συνεχίζοντας όμως να αφήνει εκτεθειμένο στα βλέμματα το ανεστραμμένο πιρούνι, ενώ το 599 Twin έχει και ζελατίνα. Εντελώς νέο δείχνει το πλαίσιο χωροδικτύωμα, ενώ η εξάτμιση έχει μεγαλώσει, με το τελικό να βγαίνει πλέον δίπλα από τον τροχό πίσω, ελέω Euro προδιαγραφών.

Στα φρένα μπροστά δείχνουν να διατηρούνται οι δυο τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, πιθανότατα της Brembo, ενώ πίσω έχει αλλάξει το σύστημα ανάρτησης, με διαφορετικό, piggy-back αμορτισέρ, το οποίο δείχνει να είναι μονό και όχι συνδυασμός δυο αμορτισέρ όπως στο 500GP.

Στο κοστούμι του 559 Twin έχουν ενσωματωθεί αεροδυναμικά φτεράκια, σε MotoGP στιλ, ενώ τα φώτα είναι full-LED, μαζί με DRL λαμπτήρες.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε από πού θα έχει “αλιεύσει” η Italjet τον δικύλινδρο κινητήρα για το Twin της. Θα είναι από το KYMCO AK 550; Από κάποιο άλλο scooter; Ή θα δούμε την Italjet να χρησιμοποιεί κινητήρα μοτοσυκλέτας με 6τάχυτο κιβώτιο και συμπλέκτη στο χέρι, όπως στο πρωτότυπο 500GP; Πάντως η τελική μετάδοση παραμένει μοτοσυκλετιστική, με αλυσίδα.

Λίγη υπομονή ακόμα και στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε τα πάντα για το Italjet Dragster 559 Twin.

Kymco Downtown GT 350i ABS/TCS - Ανανέωση με φόντο την κορυφή [VIDEO]

Εστιάζοντας στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα
motomag Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Το Downtown GT 350i ABS/TCS δέχεται ανανέωση από την Kymco, συνεχίζοντας στην τρίτη του γενιά να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή scooter της κατηγορίας.

To Downtown 350GT με περισσότερες από 150.000 πωλήσεις στην Ευρώπη συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο χαρακτηριστικά των κατηγοριών Luxury GT και Sport Touring. Στην τρίτη του γενιά αποκτά νέο σχεδιασμό ο οποίος εστιάζει περισσότερο στην άνεση του αναβάτη και του συνεπιβάτη. Ο στόχος των μηχανικών της Kymco όταν κλήθηκαν να σχεδιάσουν το νέο GT 350i ήταν ξεκάθαρος, να κάνουν το scooter πιο αεροδυναμικό, πιο ασφαλές και πιο άνετο στην καθημερινή οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός πόλης.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

Η αεροδυναμική προστασία από τα πλαστικά και τη ζελατίνα πλέον είναι ακόμη καλύτερη, με την νέα σέλα δύο επιπέδων να διαθέτει πλέον αντιολισθητικό κάλυμμα. Οι γωνίες που σχηματίζουν τα άκρα του αναβάτη εγγυώνται άνεση και ευκολία χειρισμού, ενώ και ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του μπόλικο χώρο. Ταυτόχρονα, οι λαβές που βρίσκονται στην ουρά του νέου GT 350i βοηθούν τον συνεπιβάτη να απολαύσει κάθε διαδρομή με ασφάλεια.

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ατσάλι προκειμένου να παρέχει την απαιτούμενη στιβαρότητα, ενώ το χωρητικότητας 12,5 λίτρων ρεζερβουάρ είναι τοποθετημένο στο κέντρο για καλύτερη κατανομή βάρους, άρα και καλύτερη οδική συμπεριφορά. Στα φρένα έχουν επιλεγεί δύο υδραυλικά δισκόφρενα με διπίστονες δαγκάνες, ενώ υπάρχει και το τελευταίας γενιάς δικάναλο σύστημα ABS 9.1 της Bosch. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control) το οποίο βοηθά στην ασφαλή οδήγηση, με τους τροχούς να είναι 15” εμπρός και 14” πίσω.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

O υγρόψυκτος τετραβάλβιδος κινητήρας των 321 κ.εκ. αποδίδει 29 ίππους και ανήκει στην οικογένεια G5-SC. Σύμφωνα με την Kymco στον συγκεκριμένο κινητήρα έχει μειωθεί η απώλεια τριβών κατά 20% με 30% σε σχέση με άλλους κινητήρες αυτού του κυβισμού, κάτι που κατά βάση οφείλεται στην επιφανειακή κάλυψη των ελατηρίων του εμβόλου με νιτρίδιο του χρωμίου. Η νέα σχεδίαση στο σύστημα ψύξης βελτιώνει τη ροή αέρα διατηρώντας αναλλοίωτη την απόδοση ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση.

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του νέου GT 350i περιλαμβάνει φωτισμό Full Led με τους δίδυμους προβολείς να διαθέτουν και τεχνολογία DRL (φώτα ημέρας). Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control), το οποίο είναι στον βασικό εξοπλισμό απενεργοποιείται μέσω ενός μπουτόν στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Ακόμη υπάρχει σύστημα keyless, κάτω από το τιμόνι υπάρχουν δύο ντουλαπάκια τα οποία φιλοξενήσουν μικροαντικείμενα, ενώ υπάρχουν και δύο θύρες USB (Α και C). Η έγχρωμη οθόνη LCD 6” προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης κατά την οδήγηση.

Kymco Downtown GT 350i ABS/TCS – Ανανέωση με φόντο την κορυφή [VIDEO]

Η τιμή αγοράς του νέου GT 350i βρίσκεται στα 5.495 ευρώ και το μοντέλο διατίθεται σε τρεις χρωματισμούς: Golden Grey, Petrol Blue και Abyss Black Matt. Kαλύπτεται από εγγύηση 2 ετών χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων και για την απόκτησή του υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε 18 άτοκες δόσεις ή/και μέχρι 72 έντοκες χωρίς προκαταβολή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

Βασικός εξοπλισμός Downtown GT 350i

• TCS (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης)
• ΑΒS (δικάναλο)
• Full LED φωτισμός

• Προβολείς DRL (φώτα ημέρας)

• Σύστημα προειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος (ESS)

• Keyless (σύστημα εκκίνησης και λειτουργιών χωρίς κλειδί)
• Έγχρωμη οθόνη LCD 6”
• Φωτιζόμενος χώρος κάτω από τη σέλα για 2 κράνη (Fullface)
• Ντουλαπάκια κάτω από το τιμόνι
• Θύρες USB-A και USB-C
• Ρεζερβουάρ χωρητικότητας 12,5Lt

• Ελαστικά tubeless
• Χειρολαβές συνεπιβάτη
• Πλαϊνό και κεντρικό σταντ

Ετικέτες