KTM EXC και EXC-F 2024: Ριζική ανανέωση

Νέο πλαίσιο, νέες αναρτήσεις, νέος ψεκασμός, κ.α.
KTM EXC 2024
Από το

motomag

25/5/2023

Ακολουθεί μια πρώτη ματιά στις εκτενείς αλλαγές, τις πρώτες φωτογραφίες και το επίσημο βίντεο της ριζικά ανανεωμένης γκάμας των enduro μοντέλων της KTM για το 2024, πριν τα οδηγήσουμε από κοντά στην Αφρική.

Αυτό τον Ιούνιο, ο Κίμων Καράμπελας θα βρεθεί στην Αφρική ώστε να οδηγήσει για λογαριασμό του ΜΟΤΟ, την enduro γκάμα της KTM για το 2024, μέχρι τότε όμως ας δούμε επιγραμματικά τις πολλές αλλαγές των EXC και ECX-F για τη νέα χρονιά.

Η νέα enduro γκάμα της KTM για το 2024 περιλαμβάνει τα: KTM 150 EXC, KTM 250 EXC, KTM 300 EXC δίχρονα μοντέλα και KTM 250 EXC-F, KTM 350 EXC-F, KTM 450 EXC-F, KTM 500 EXC-F τετράχρονα μοντέλα.

ktm exc-f 2024

Για τη νέα χρονιά οι Αυστριακοί έβαλαν βαθιά το νυστέρι, με νέο πλαίσιο και νέο αφαιρούμενο υποπλαίσιο, καινούργιες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, νέο κοστούμι, Led φωτισμό και κορυφαία τεχνολογία. Η σειρά EXC και EXC-F με το νέο υδροδιαμορφωμένο πλαίσιο -κομμένο με λέιζερ και συγκολλημένο από ρομπότ- θέτει σύμφωνα με την KTM νέα στάνταρ όσον αφορά την σταθερότητα, την απορρόφηση των κραδασμών και την πληροφόρηση του αναβάτη. Νέο είναι και το ελαφρύ υποπλαίσιο που αποτελείται από δύο κομμάτια και κατασκευάζεται από πολυαμίδιο και ενισχυμένο αλουμίνιο. Νέο είναι όμως και στις δύο σειρές το πιρούνι κλειστού φυσιγγίου WP XACT 48χλστ., με το νέο έμβολο στη μεσαία βαλβίδα να βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου. Το νέο πίσω αμορτισέρ WP XPLOR PDS ολοκληρώνει την ανανέωση των αναρτήσεων. Οι αναβάτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν πλήρως τις αναρτήσεις τόσο ως προς την συμπίεση όσο προς την απόσβεση χειροκίνητα χωρίς να χρειάζονται εργαλεία.

KTM EXC-F

Νέο είναι το κοστούμι των πλαστικών, που εξελίχθηκε με τη βοήθεια των εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ, για βελτιωμένη επαφή με τα γόνατα ειδικά σε όρθια θέση, νέα τα χρώματα (πορτοκαλί και... μωβ) ενώ νέο είναι και το διαφανές ρεζερβουάρ, 8,3 λίτρων στα τετράχρονα και 8,9 στα δίχρονα.

Μια ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου (OCU) αντικαθιστά πλέον τις ηλεκτρικές ασφάλειες και τα ρελέ, ενώ δυο λυχνίες LED (πράσινη / κόκκινη) για κάθε παροχή δείχνουν με ακρίβεια που βρίσκεται η βλάβη.

ktm exc 2024

Στους κινητήρες των δίχρονων μοντέλων KTM EXC, νέος είναι ο ψεκασμός που σύμφωνα με την ΚΤΜ θυμίζει… καρμπιρατέρ όσον αφορά στην ομαλότητα της παροχής ισχύος του -κοιτάξτε που μετά από τόσα χρόνια ένα εργοστάσιο κάνει αναφορά στα καρμπιρατέρ ως βέλτιστη λύση στη γραμμικότητα της παροχής ισχύος!

Ευεργετικό παράπλευρο κέρδος του νέου ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου και της ECU είναι η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού ελέγχου καυσαερίων, που επιτρέπει δύο διαφορετικούς χάρτες κινητήρα, οι οποίοι επιλέγονται μέσω ενός προαιρετικού διακόπτη Map Select.

KTM EXF

Ο τετράχρονος κινητήρας τοποθετείται πλέον με κλίση 2 έξτρα μοιρών προς τα πίσω και με την παράλληλη νέα θέση του μπροστινού γραναζιού 3χλστ. Χαμηλότερα βελτιώνουν το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Μαζί με τα οφέλη της συγκέντρωσης της μάζας και του μειωμένου βάρους, βελτιώθηκε σημαντικά η αποφυγή υπερβολικής βύθισης της πίσω ανάρτησης (anti-squat behaviour), παρέχοντας βελτιωμένη πρόσφυση σε ακραίες κλίσεις, και στις εξόδους των στροφών.

ktm 300 exc

Στα KTM EXC-F του 2024 προαιρετικά θα υπάρχει Traction Control, ενώ για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα enduro θα δούμε λειτουργία Quickshifter. Το εν λόγω Quickshifter θα πραγματοποιεί ανεβάσματα χωρίς συμπλέκτη από τη δευτέρα έως και την έκτη ταχύτητα, με τον αναβάτη να μπορεί να αλλάζει ταχύτητα με τέρμα γκάζι χωρίς τη συνδρομή της μανέτας του συμπλέκτη. Μέσω ενός διακόπτη (στον έξτρα εξοπλισμό), το Traction Control και το Quickshifter θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν.

KTM Enduro 2024

Τα KTM EXC και EXC-F του 2024 θα είναι διαθέσιμα σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM από τον Ιούνιο και μετά, ενώ τα KTM PowerWear -ο τεχνικός ρουχισμός- και KTM PowerParts -τα έξτρα αξεσουάρ- είναι διαθέσιμα για όλους τους αναβάτες εκτός δρόμου.

 

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες