MV Agusta Brutale 1000 2019 στην EICMA

Με αεροδυναμικά βοηθήματα!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/11/2018

Κατά την παρουσίαση των μοντέλων της RC σειράς, η MV Agusta παρουσίασε και το αναμενόμενο Brutale 1000. Το μοντέλο χρησιμοποιεί τον τετρακύλινδρο κινητήρα της F4 RC που πλέον εναρμονίζεται με όλες τις προδιαγραφές, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσει την ιπποδύναμη σε κορυφαία επίπεδα. Η MV Agusta δηλώνει πως ο κινητήρας της νέας Brutale 1000 παράγει 208 ίππους στις 13.450 στροφές με τη ροπή να αγγίζει τα 11,7 κιλά, καθιστώντας την έτσι κορυφαία στη κατηγορία των γυμνών μοτοσυκλετών. Αντίστοιχα, όπως και με την F4 RC, έτσι και η Brutale 1000 διαθέτει το δικό της αγωνιστικό κιτ που περιλαμβάνει την νέα χαρτογράφηση της ECU, καθώς και την εξάτμιση της SC-Project, ανεβάζοντας την ιπποδύναμη και εδώ στους 212 ίππουςΠαράλληλα η εταιρεία, θέλοντας να τηρήσει της παραδόσεις, τοποθετεί την καδένα του εκκεντροφόρου στη μέση του κινητήρα, ενώ ακόμη οι βαλβίδες τιτανίου είναι ακτινικά τοποθετημένες για την καλύτερη ροή του μείγματος. Επιπροσθέτως, οι εκκεντροφόροι έχουν διαφορετικό χρονισμό τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή, ενώ ο στρόφαλος έχει επανασχεδιαστεί απ’ την αρχή ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι κραδασμοί του κινητήρα που εμφανίζονται στις υψηλές στροφές.

Επίσης ο θάλαμος καύσης έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, ενώ τα ελατήρια συμπίεσης είναι χαμηλής τριβής που κατασκευάζονται απ’ την Asso, περιορίζοντας έτσι τις μηχανικές απώλειες στο ελάχιστο κατά τη λειτουργία του. Πέραν αυτών, ο κινητήρας έχει επανασχεδιαμένο σύστημα λίπανσης ούτως ώστε να προσφέρει τις μέγιστες επιδόσεις κάτω απ’ όλες τις συνθήκες. Συγκεκριμένα είναι ημίξηρου τύπου και εγγυάται, ανεξαρτήτου θέσης της μοτοσυκλέτας (είτε σε μεγάλες κλίσης κατά το στρίψιμο είτε κάνοντας σούζες), την ιδανική λίπανση και ψύξη του κινητήρα, ενώ συνεισφέρει στην μείωση των μηχανικών θορύβων. Η MV Agusta εκμεταλλευόμενη τον επανασχεδιασμένο σύστημα λίπανσης, τα ελατήρια συμπίεσης και τον επανασχεδιασμό της μετάδοσης, κατάφερε να μειώσει περισσότερο τους μηχανικούς θορύβους απ’ το απαιτούμενο, προσφέροντας παράλληλα έναν κινητήρα με φοβερή απόκριση και ποιοτική λειτουργία. Ακόμη, το φίλτρο αέρος έχασε το σύστημα μεταβλητού μήκους των αυλών, αφαιρώντας ένα κιλό απ’ το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας, ενώ το εργοστάσιο αναφέρει πως παρέχει μια πιο καθαρή καμπύλη απόδοσης. Όσον αφορά το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, τα τέσσερα τελικά των εξατμίσεων βγαίνουν κάτω από τη σέλα, ενώ διαθέτουν μια ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη βαλβίδα (όπως είναι το EXUP) για πετύχουν την βέλτιστη ροή καυσαερίων, καθώς και την εναρμόνιση του κινητήρα με τις νέες προδιαγραφές.

Η Brutale 1000 είναι εξοπλισμένη με την νέα ECU που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της MV Agusta με την Eldor, καθιστώντας έτσι δυνατή τη χρήση ride by wire, ενώ είναι εφοδιασμένη με IMU, τεχνολογίες που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε περισσότερο στα supersport μοντέλα. Έτσι, το traction control έχει οκτώ επίπεδα ρύθμισης με τη δυνατότητα απενεργοποίησης, ενώ διαθέτει anti-wheelie που είναι και αυτό απενεργοποιήσιμο. Τέλος το πακέτο των ηλεκτρονικών ολοκληρώνεται από το launch control και του power shifter. Η τεχνολογία LED χρησιμοποιείται σε όλα τα φωτιστικά σώματα προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα απ’ όποια πλευρά και αν τη κοιτάξει κανείς, ενώ ο προβολέας μπροστά διαθέτει τεχνολογία cornering light, φωτίζοντας στο εσωτερικό της στροφής. Τα όργανα απ’ τη πλευρά τους, αποτελούνται από μια TFT έγχρωμη οθόνη που φέρει με το παραπάνω όλες τις πληροφορίες στον αναβάτη.

Το πλαίσιο είναι τύπου χωροδικτύωμα με δύο αλουμινένιες πλάκες στο πίσω μέρος, να το ενώνουν με τον κινητήρα, συνδυάζοντας την ευελιξία που χαρακτηρίζει τις γυμνές μοτοσυκλέτες με την σταθερότητα των supersport. Ακόμη, για την ενίσχυση της σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες υπάρχουν τα αεροδυναμικά φτερά που παραπέμπουν σε αυτά των MotoGP και εδράζονται πάνω στο ψυγείο νερού, τα οποία αρχίζουν και αποδίδουν μετά τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Όσον αφορά τον τομέα τον αναρτήσεων, το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins, ενώ το μονόμπρατσο ψαλίδι με τις μαζεμένες διαστάσεις του περιορίζει το μεταξόνιο στα 1.432 χιλιοστά. Στον τομέα των φρένων η Brembo έχει τον κύριο λόγo με τα Stylema να πιάνουν πάνω στους πλευστούς δίσκους των 320 χιλιοστών μπροστά ενώ το ABS είναι το 9.1 της Bosch που είναι η πιο ελαφριά μονάδα αυτή τη στιγμή. Παράλληλα οι ζάντες είναι εφοδιασμένες με αισθητήρα πίεσης των ελαστικών με την ένδειξη να αναγράφεται στα όργανα.

Δείτε το gallery που ακολουθεί με όλες τις φωτογραφίες

Για την δημιουργία του Brutale 1000 η MV Agusta φρόντισε να ολοκληρώσει το σύνολο με εκτεταμένη χρήση carbon, ακόμη και στις ζάντες της μοτοσυκλέτας, ενώ φρόντισε να καλύψει την ύπαρξή του με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της βαφής του, προσφέροντας το μεταλλικό κόκκινο ματ χρώμα. Τέλος, χρησιμοποιώντας μπαταρία λιθίου κατάφερε να ρίξει το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 184 κιλά στεγνή. Η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί, όμως το μοντέλο θα είναι και αυτό, όπως πολλά άλλα της MV Agusta, περιορισμένης παραγωγής με 300 κομμάτια να βγαίνουν απ’ το εργοστάσιο για το 2019.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες