Yamaha E01 - Αναμένεται στην Ευρώπη το 2024

11 ίπποι και αυτονομία έως 100 χιλιόμετρα για το νέο e-scooter της Iwata
Yamaha EO1
Από το

motomag

27/6/2023

H Yamaha μετά το NEO’s αναμένεται να προσθέσει στην ηλεκτρική της γκάμα το 2024 ένα δεύτερο e-scooter, που ακούει στο όνομα E01.

Η Yamaha παρουσίασε το 2022 επίσημα το πρόγραμμα Switch On, το οποίο αφορούσε τη δημιουργία μιας γκάμας ηλεκτρικών δίκυκλων που ξεκινά από ελαφριά ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα και φτάνει έως ηλεκτρικά scooter με επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας των συμβατικών 125 κ. εκ., δηλαδή της Α1 κατηγορίας διπλωμάτων. Το πρώτο δημιούργημα του εν λόγω προγράμματος ήταν το ηλεκτρικό scooter NEO's το οποίο σηματοδότησε μια νέα ηλεκτρική εποχή για την εταιρεία των τριών διαπασών. Το επόμενο βήμα για την επέκταση της ηλεκτρικής γκάμας της ιαπωνικής εταιρείας όπως όλα δείχνουν είναι η διάθεση στην Ευρώπη του πρωτότυπου Yamaha E01 που είδαμε το 2019 στην έκθεση του Tokyo. Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού τύπου, το νέο αυτό ηλεκτρικό scooter θα κυκλοφορήσει το 2024 στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Yamaha συνεργάζεται εδώ και καιρό με ορισμένες εταιρείες ενοικίασης στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη -συγκεκριμένα στο Παρίσι- ώστε να διατίθεται το Ε01 προς ενοικίαση χωρίς όμως ακόμα να πωλείται σε ιδιώτες αναβάτες.

Yamaha EO1

Το Yamaha E01 διαθέτει έναν κινητήρα 8kW (11 ίπποι) με 9,9 kg ροπής. Τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 87,6V και 56,3Ah ενώ η αυτονομία του σύμφωνα με τα στοιχεία της Yamaha αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα εάν ο αναβάτης κινείται με ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα. Η τελική του ταχύτητα μπορεί να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα ωστόσο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως κάτι τέτοιο θα μειώσει τη διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας. Η φόρτιση με ταχυφορτιστή διαρκεί περίπου μία ώρα ενώ αν επιλέξουμε οικιακή πρίζα εκεί θα χρειαστούμε περίπου πέντε ώρες. Ακόμη υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης με φορητό φορτιστή τον οποίο ο αναβάτης θα κουβαλά στο E01 -αν και εκεί ο χρόνος φόρτισης αυξάνεται στις 14 ώρες. Το βάρος του Yamaha E01 είναι στα 158 κιλά, ενώ το ύψος της σέλας φτάνει τα 755 χιλιοστά, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα βολευτούν όλα τα αναστήματα.

Η τιμή του ηλεκτρικού scooter Yamaha E01 ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή.

Yamaha EO1Yamaha EO1Yamaha EO1

 

Ετικέτες

CFMOTO MT-X - Στην παραγωγή για την αγορά της Κίνας

Στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έγκρισης τύπου
CFMOTO MT-X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2024

Το CFMOTO MT-X Adventure concept που είδαμε στην EICMA 2023 ετοιμάζεται για να βγει στην αγορά της Κίνας, όπως δείχνουν τα έγγραφα πιστοποίησης που κυκλοφόρησαν στον ασιατικό τύπο.

Με βάση τις φωτογραφίες της έγκρισης τύπου, το MT-X διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το design του concept. Ελαφρώς διαφορετικά δείχνουν τα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου και εκείνα της ουράς, ενώ η ίσια Rally σέλα αντικαταστάθηκε από μια δυο επιπέδων.

CFMOTO MT-X

Δυο είναι οι εκδόσεις του MT-X, μια με ψηλό φτερό και μια με χαμηλό, ενώ στα φρένα οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo του concept μοντέλου έδωσαν τη θέση τους σε πιο οικονομικές -δείχνουν να είναι της J.Juan. Φυσικά η εξάτμιση στην έκδοση παραγωγής δεν θα είναι της Akrapovic, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του MT-X βρίσκουμε το βάρος της μοτοσυκλέτας με υγρά, στα 214 κιλά, και στα 235 με τρεις βαλίτσες. Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 21 και 18 ίντσες, ενώ είναι ακτινωτοί, με τα ελαστικά να έχουν διάσταση 90 μπροστά και 150 πίσω και το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.530 mm. Η τελική ταχύτητα αναφέρεται στα 192 χλμ/ώρα.

mt-x

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 799 κ.εκ. προέρχεται από την ΚΤΜ, αποδίδοντας 94 hp και 7,85 kgm ροπής, απόδοση ίδια με του CFMOTO 800MT.

Η κάθετα τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη οργάνων παραμένει, ενώ θα είναι TFT και θα έχει συνδεσιμότητα.

Στον εξοπλισμό της κορυφαίας έκδοσης της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται δικάναλο ABS 9.3MP της Bosch, Cruise Control, IMU μονάδα 6 αξόνων, TCS, αναρτήσεις είναι της KYB, shifter, Riding Modes, θερμαινόμενη σέλα, κ.α..

Καθώς η γκάμα MT της CFMOTO έχει ήδη πολλές εκδόσεις, και κυβισμούς, στην Ευρώπη, κρίνεται αρκετά αμφίβολο να δούμε ΚΑΙ το MT-X να έρχεται προς τα μέρη μας, με πιθανότερη εκδοχή να παραμείνει ασιατικό μοντέλο και μόνο.

Ετικέτες