BMW C400X και C400GT 2021: Με τεχνολογία Ride by Wire

… και πρακτικές αναβαθμίσεις χάρη στο ΜΟΤΟ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/3/2021

Η BMW παρουσίασε το νέο C 400 X και C 400 GT του 2021 που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ride by wire, όχι μόνο καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5 αλλά επιπλέον διαθέτει ένα πιο σύγχρονο Traction Control και βελτιωμένη ποιότητα λειτουργίας.

Με την ονομασία “E-Gas” που βάφτισαν οι Γερμανοί τον νέο ride by wire ψεκασμό των νέων C 400 είναι βέβαιο πως κάποιο θα μπερδευτούν και θα νομίζουν πως ο κινητήρας τους καίει αέριο. Καμία σχέση φυσικά με κάτι τέτοιο… Το “E-Gas” είναι ένας κανονικότατος ride by wire ψεκασμός που ελέγχεται πλήρως από την κεντρική μονάδα διαχείρισης ECU και όχι απευθείας από το χέρι του αναβάτη. Διαθέτει περισσότερους αισθητήρες στο νέο φιλτροκούτι και την νέα εξάτμιση (με τον επίσης νέας τεχνολογίας καταλύτη) και έτσι ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την τροφοδοσία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών ρύπων χωρίς κόστος στην απόδοση. Αλλαγές υπάρχουν στο σχεδιασμό της κεφαλής του κινητήρα και στην πλεξούδα, αφού πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αισθητήρες στον κινητήρα.

 

Η BMW ισχυρίζεται πως η ρύθμιση του ride by wire ψεκασμού έγινε με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ταυτόχρονα άμεση επιτάχυνση, ενώ την ίδια στιγμή μπόρεσαν να επιτύχουν αντίστοιχα ομαλή επιβράδυνση στο κλείσιμο του γκαζιού, καθώς η πεταλούδα προσαρμόζει το μείγμα λαμβάνοντας υπόψη της τι ακριβώς κάνει ο αυτόματος συμπλέκτης του CVT. Ουσιαστικά έχει λειτουργία Engine Brake Control δηλαδή.

Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, τα εμπρός φρένα απέκτησαν νέες ακτινικές δαγκάνες που υπόσχονται μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

 

 Άλλο ένα πλεονέκτημα του ride by wire ψεκασμού είναι και η δυνατότητα χρήσης ενός σύγχρονου traction control που δεν κόβει απλώς το ρεύμα όταν ο πίσω τροχός χάσει την πρόσφυσή του, αλλά μπορεί να επέμβει προληπτικά και με απόλυτη ομαλότητα, ρυθμίζοντας το μείγμα το μείγμα του κινητήρα.

Η BMW ισχυρίζεται πως δουλεύει τόσο καλά που δεν χρειάζεται πια κουμπί απενεργοποίησής του για να μην… σου σπάει τα νεύρα.

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα είναι στα 31 λίτρα και φτάνει τα 45 λίτρα με το σύστημα Flexcase. Η διαφορά τώρα είναι πως το φως δεν είναι στο πλάι του αποθηκευτικού χώρου, αλλά βρίσκεται κάτω από την σέλα. Έτσι τώρα φωτίζει από ψηλά τον αποθηκευτικό χώρο και δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει κάτι το φως αν έχεις πράγματα μπροστά του.

Επίσης οι μανέτες των φρένων είναι ρυθμιζόμενες για να προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα και φυσικά σε όλα τα μεγέθη χεριών…

Πρόκειται για δύο αλλαγές που είχαμε υποδείξει στον project leader κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης το πρώτου C 400 X στην Ιταλία και τώρα βλέπουμε πως τις έκαναν πράξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παρατηρήσεις και η κριτική των συντακτών του ΜΟΤΟ στους σχεδιαστές και τους project leaders των εργοστασίων έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση των μοτοσυκλετών….

CFMOTO 450CL-C - Νέα έκδοση για "μοναχικούς καβαλάρηδες”

Μετά το cruiser, ακολουθεί και η έκδοση bobber που χαρίζει πιο επιθετική και άγρια εμφάνιση
motomagCFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/5/2024

Λίγο μετά την παρουσίαση του 450CL-C, η CFMOTO προσθέτει μια νέα έκδοση στην cruiser οικογένεια, με bobber χαρακτηριστικά, με το μονόσελο να ξεκαθαρίζει ότι μιλάμε για μοντέλο που απευθύνεται σε μοναχικούς αναβάτες.

Το 450CL-C Bobber χρησιμοποιεί την ίδια μονάδα ισχύος με το 450CL-C, την οποία έχουμε ήδη γνωρίσει από τα 450NK, 450SR-S και 450ΜΤ. Ο μοναδικός στην κατηγορία του δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 449 κυβικών, χάρη στη σειρά ανάφλεξης 270°, κρατά τους 40 ίππους στις 8.000 στροφές και τα 4,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.250 στροφές. Για τη μεταφορά της δύναμης στην άσφαλτο φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, που συνεργάζεται με υγρό πολύδισκο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης. Όπως και στο 450CL-C, έτσι και στο Bobber η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα, κρατώντας ψηλά την σημαία της παράδοσης για την κατηγορία που ανήκουν.

CFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”

Φρένα, αναρτήσεις έρχονται από το μοντέλο βάσης, όπως και το πακέτο των ηλεκτρονικών. Οι διαφορές εντοπίζονται στον σχεδιασμό της νέας μοτοσυκλέτας, με το 450CL-C Bobber να χάνει τη θέση του συνεπιβάτη. Στην θέση της έχει μπει ένα μεγάλο μαύρο -και για τους δύο χρωματισμούς- φτερό, ενώ η σέλα του αναβάτη αιωρείται πάνω από τον πίσω τροχό, με το μονό ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου αμορτισέρ κρυμμένο περίτεχνα πίσω από τα καπάκια. Ταυτόχρονα, η απόσταση από το έδαφος της όμορφης εξωτερικά σέλας, με εξωτερικές ραφές και το λογότυπο της CFMOTO πάνω της, έχει ανέβει στα 715 χιλιοστά, από τα 705 του 450 CL-C. Το ίσιο τιμόνι είναι 20 χιλιοστά πιο μακριά από τα χέρια του αναβάτη, για ένα περισσότερο σπορ εργονομικό τρίγωνο, σε σύγκριση με αυτό της έκδοσης βάσης. Χάρη στα λιγότερα πλαστικά και την απουσία μαρσπιέ και σέλας συνεπιβάτη, το 450CL-C Bobber είναι ολίγον τι ελαφρύτερο, σταματώντας την ζυγαριά στα 177 γεμάτα κιλά.

CFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”

Από τις δύο χρωματικές επιλογές, Ivory White και Nebula Black, αυτή που έκανε σε εμάς την πιο δυνατή εντύπωση οπτικά, είναι η πρώτη. Η αντίθεση του μαύρου των γραφικών στο κρεμ λευκό ρεζερβουάρ, χαρίζει πόντους στην εμφάνιση, με το όνομα “CLC” γραμμένο σε όμορφη γραμματοσειρά. Για την ώρα, η CFMOTO δεν έχει ανακοινώσει αν το νέο 450 CL-C Bobber θα έρθει προς τα μέρη μας, ενώ για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του ούτε για την αγορά της Κίνας, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε.

CFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”
Ετικέτες