Ducati Panigale V4/V4S 2022: Καλύτερη αεροδυναμική, καλύτερα ηλεκτρονικά και… ακόμα περισσότερο γκάζι!

Ολική επαναφορά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/11/2021

Με την Ducati να έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις στις Panigale V4/V4S πριν δύο χρόνια (φαίρινγκ ίδιο με του R και αναβάθμιση λογισμικού στα ηλεκτρονικά) έρχεται τώρα να βάλει ακόμα πιο βαθιά το νυστέρι, κάνοντας μια “γενναία” αναβάθμιση σε κάθε σημείο της μοτοσυκλέτας, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα.

Η μέγιστη ιπποδύναμη έχει αυξηθεί κατά 1,5 ίππο, φτάνοντας συνολικά τους 215,5 στις 13.000 στροφές, όμως το μεγαλύτερο κέρδος είναι μεταξύ 13.000-14.500 στροφών όπου η διαφορά με τα προηγούμενα μοντέλα είναι στους 2,5 ίππους.

Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην αύξηση της διαμέτρου των τελικών της εξάτμισης στα 38mm (18% πιο μεγάλη από το μοντέλο του 2021) και στη νέα μικρότερη αντλία λαδιού που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Αλλαγές υπάρχουν και στο κιβώτιο ταχυτήτων, με ξεκάθαρο στόχο την οδήγηση στην πίστα αφού η 1η έχει μακρύνει 11,6% και η 2α έχει μακρύνει 5,6% με στόχο να μπορείς να χρησιμοποιείς πιο συχνά την 1η στις πολύ κλειστές στροφές και ταυτόχρονα να έχεις πιο δυνατές επιταχύνσεις με την 2α στις εξόδους των στροφών. Διαφορετική είναι και η 6η σχέση χωρίς να αναφέρουν πόσο πιο μακριά την έχουν κάνει.

Αυτές οι αλλαγές στον κινητήρα και το κιβώτιο συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες αλλαγές στο λογισμικό του ride by wire ψεκασμού, όπου πλέον έχει διαφορετικούς χάρτες απόκρισης για κάθε μία σχέση του κιβωτίου ξεχωριστά, ώστε να φτάνει πάντα στον πίσω τροχό η ροπή και η δύναμη που μπορεί να αντέξει το ελαστικό, μειώνοντας όσο γίνεται την ανάγκη επέμβασης των ηλεκτρονικών (traction control/ wheelie control). Επίσης νέας λογικής είναι και τα Riding Modes, όπου στην έγχρωμη οθόνη TFT μπορείς να βλέπεις ποια από τα ηλεκτρονικά ενεργοποιούνται κάθε στιγμή και σε πιο ποσοστό…

Τα περισσότερα άλογα θέλουν και περισσότερο φρέσκο-δροσερό αέρα για να έχουν τα κέφια τους, οπότε όλο το σύστημα αεραγωγών/εξαερισμού του φαίρινγκ έχει επανασχεδιαστεί.

Νέα είναι και τα διπλά φτερά στο φαίρινγκ, όπου προσφέρουν έως και 37 κιλά κάθετης δύναμης στα 300km/h.

Το ρεζερβουάρ έχει επανασχεδιαστεί ώστε να χωρά 1 λίτρο επιπλέον βενζίνη, αλλά και για να προσφέρει καλύτερη λαβή στα πόδια κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η σέλα άλλαξε σχήμα (έγινε πιο επίπεδη) και απέκτησε ειδικό αντιολισθητικό κάλυμμα δύο διαφορετικών υλικών για το εμπρός και το πίσω τμήμα της.

Μικρές, αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές υπάρχουν και στο πλαίσιο, όπου ο άξονας του ψαλιδιού βρίσκεται 4mm πιο ψηλά, με στόχο την μείωση της βύθισης και την ανύψωσης της μοτοσυκλέτας από την τάση της αλυσίδας το άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού.

Για την έκδοση S με τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins, έχουν αυξήσει την διαδρομή του πιρουνιού στα 125mm και έχουν βάλει πιο μαλακά ελατήρια (9,5N/mm από 10N/mm) ελπίζοντας πως θα λύσουν τα προβλήματα αίσθησης και λειτουργίας στις χαμηλές ταχύτητες, στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα τεστ του περιοδικού ΜΟΤΟ.

Όπως κι αν έχει, η Ducati ισχυρίζεται πως ο Pirro ήταν έως και 1,5 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος με το νέο μοντέλο σε σχέση με το παλιό…

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road - Ο απολογισμός

Η άποψη του γνωστού ταξιδιώτη για τη νέα Adventure μοτοσυκλέτα της KOVE μετά από 9.139 χιλιομέτρα στο Δρόμο του Μεταξιού
Κωνσταντίνος Μητσάκης και Kove 800X Pro
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

23/5/2024

Μετά από ένα ταξίδι 18 ημερών και 9.000+ χιλιομέτρων στη σέλα της KOVE 800X PRO, μιας πολυαναμενόμενης μοτοσυκλέτας που έκανε τις πρώτες της ταξινομήσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο το 2024, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης κάνει τον απολογισμό του ταξιδιού όσον αφορά στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας που τον συνόδευσε στον "δρόμο του μεταξιού".

Αμέσως μετά το Πάσχα, η μαύρη KOVE 800X PRO ξεκίνησε από την Ελλάδα για ένα ταξίδι πάνω στους Δρόμους του Μεταξιού, συνολικής διάρκειας 18 ημερών, όπου θα έπρεπε να καλύψει περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα. Έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα 1000 χιλιόμετρα στα πάτρια εδάφη και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά στη διάρκεια των Test Rides της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας, ο Κωνσταντήνος Μητσάκης με την KOVE 800X PRO βρέθηκαν στη βορειοδυτική Τουρκία και από εκεί πήραν το δρόμο προς την Άπω Ανατολή. Στο επικών διαστάσεων ταξίδι τους, πέρασαν από χιονισμένα βουνά και ατελείωτους μοναχικούς δρόμους μέσα στην αφιλόξενη έρημο. Ταυτόχρονα όμως αποτύπωσαν μοναδικές εικόνες και μας υπενθύμισαν την ιστορία χιλιάδων ετών και χαμένων αυτοκρατοριών. Χρειάστηκε να καλύπτει έως και 800 χιλιόμετρα την ημέρα σε αυτούς τους δύσκολους δρόμους, που ελάχιστα έχουν αλλάξει από τα χρόνια της αρχαιότητας και ο κινητήρας της KOVE να δουλεύει ασταμάτητα μέχρι και δέκα ώρες κάθε ημέρα, χωρίς καμία φροντίδα, καθώς ο “σύγχρονος πολιτισμός” ήταν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η μαύρη KOVE 800X PRO είχε πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 χιλιόμετρα στον ολικό χιλιομετρητή της, παραμένοντας όμως απροβλημάτιστη μέχρι τέλους. Ήρθε λοιπόν η ώρα του απολογισμού και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να τον κάνει είναι φυσικά εκείνος που ήταν πάνω στη σέλα της σε αυτό το μακρινό ταξίδι:

Kove 800x pro

“KOVE 800X PRO - ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ…
Έχοντας αποβιβαστεί στη Χίο, ξεκίνησα να καταγράψω εντυπώσεις και συμπεράσματα από την ταξιδιωτική συμβίωση μου με την πρωτοεμφανιζόμενη KOVE 800X PRO. Πίνοντας χαλαρά ένα φραπέ γλυκό με γάλα, τα πλήκτρα του laptop πήραν φωτιά, προκειμένου να απαντήσω στις εύλογες απορίες και στα επίμονα ερωτήματα που λάμβανα καθοδόν όλες τις προηγούμενες μέρες… 

Kove 800x pro

Ταξιδεύοντας απροβλημάτιστα στη σέλα της KOVE 800X PRO για 9.139 χλμ. -και μάλιστα σε μόλις 18 ημέρες- διαπίστωσα πως η σωματική κόπωση στα πολύωρα ταξίδια πάνω σε απαιτητικές διαδρομές είναι μικρότερη αν έχεις μια μοτοσυκλέτα που είναι εύκολη και άνετη στην οδήγηση -άνετη μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο εκείνη που έχει μεγάλη, αφράτη σέλα και τεράστιο φαίρινγκ. Χάρη στο πολύ μικρότερο βάρος της (σε σχέση με κάθε άλλη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία της), η KOVE 800X PRO, αν και φορτωμένη με όλα όσα χρειάζονταν για ένα τέτοιο ταξίδι, δεν ζύγιζε περισσότερο από μια On-Off αντίστοιχου κυβισμού που είναι εντελώς άδεια από καύσιμο και χωρίς μπαγκάζια! Μιλάμε για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που σε συνδυασμό με το λογικό ύψος της σέλας, με βοηθούσε να πατώ με σιγουριά στο έδαφος, ειδικά στις χωμάτινες περιηγήσεις...

Kove 800x pro

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο δικύλινδρος κινητήρας της μοτοσυκλέτας με ενθουσίασε με την άφθονη δύναμη και ροπή του. Αλλαγή λαδιών δεν έγινε (και δεν συμπλήρωσα σταγόνα λάδι), ενώ και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς οδήγησης (800–850 χλμ. ημερησίως) ο κινητήρας έδειχνε πάντα ξεκούραστος και πρόθυμος να ανταποκριθεί στα όποια “βίτσια” μου… 

Kove 800x pro

Στα θετικά οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, τα δυνατά φρένα και η λογική κατανάλωση (5,5lt–6,0lt /100 km, με ταχύτητες 110–130 km/h), ενώ η οθόνη TFT που δεν έχει αντανακλάσεις και διάβαζα τις ενδείξεις της σε όλες τις συνθήκες. Εν κατακλείδι, η KOVE 800X PRO ανταποκρίθηκε απόλυτα στις τρεις βασικές απαιτήσεις που έχω από μια μοτοσυκλέτα: αξιοπιστία, άνεση, λειτουργικότητα…”

Ετικέτες