KTM 1290 SUPER ADVENTURE S 2021: Νέο πλαίσιο, νέα εργονομία, νέα ηλεκτρονικά και αλλαγές στον κινητήρα

Εφ’ όλης της ύλης αναβάθμιση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/1/2021

Με το νέο 1290 SUPERADVENTURE η KTM ασχολήθηκε πολύ περισσότερο από ένα απλό φρεσκάρισμα. Όλοι οι τομείς της μοτοσυκλέτας έχουν δεχθεί σημαντικές αλλαγές, έστω κι αν η εξωτερική εμφάνιση και η μέγιστη ιπποδύναμη του κινητήρα μοιάζουν ίδια με το μοντέλο του 2020.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, έχουμε νέα κάρτερ, νέα έμβολα και επανασχεδιασμένο κύκλωμα λίπανσης, όπου μαζί με το νέο κιβώτιο ταχυτήτων της Pankl μείωσαν το βάρος του κατά -1,6kg. Επίσης το επανασχεδιασμένο σύστημα ψύξεις με τα δύο ψυγεία είναι πιο αποδοτικό και χάρη στους νέους αεραγωγούς του φαίρινγκ διώχνουν τον ενοχλητικό ζεστό αέρα μακριά από τα πόδια του αναβάτη. Οι αλλαγές στον γιγαντιαίο V2 ολοκληρώνονται με τη νέα Euro 5 εξάτμιση. Η ιπποδύναμη παραμένει στους 160 ίππους και η ροπή στα 14,1kg/g, δηλαδή εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη ροπή στην κατηγορία και να είναι το δεύτερο πιο δυνατό μετά τα 170 άλογα που δηλώνει η Ducati για το Multistrada V4. Όλα αυτά βέβαια στα χαρτιά μέχρι να δυναμομετρήσουμε τις μοτοσυκλέτες και να μάθουμε την αλήθεια. Το καλό είναι πως όλη αυτή την υπερδύναμη του κινητήρα μπορείς να την τιθασεύσεις με το αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών. Τα προγράμματα για την απόδοση του κίνητήρα είναι RAIN, STREET, SPORT, OFFROAD και στα έξτρα υπάρχει ένα αναβαθμισμένο  RALLY mode. Το traction control έγινε πιο έξυπνο, λαμβάνοντας υπόψη του περισσότερες παραμέτρους.

Πιο σημαντικές θεωρούμε τις αλλαγές στο πλαίσιο, διότι τα γκάζια του 1290 SUPER ADVENTURE S τα γεύεσαι όπου το επιτρέπει ο δρόμος, ενώ τη συμπεριφορά του τη νοιώθεις από το πρώτο μέτρο και σε όλες τις ταχύτητες. Για το 2021, το συνολικό μήκος τους πλαισίου μίκρυνε, ώστε στο ίδιο μεταξόνιο να χωρέσει ένα πιο μακρύ ψαλίδι. Ο κινητήρας έχει νέες βάσεις στήριξης εμπρός και ο εμπρός τροχός έχει έρθει πιο κοντά του, αφού ο λαιμός έχει μετατοπιστεί 15mm προς τα πίσω.

Το λογισμικό των ημί-ενεργητικών αναρτήσεων είναι επίσης νέο και υπάρχουν επιλογές Pro, Rally Pack και Tech Pack.

Μαζί με το νέο υποπλαίσιο, το νέο φαίρινγκ και τη νέα σέλα που ρυθμίζεται σε ύψος κατά 20mm, η KTM μας υπόσχεται πως με το 1290 SUPER ADVENTURE S του 2021 θα είναι πιο εύκολο να πατάς γερά στο έδαφος και να οδηγείς εντός και εκτός δρόμου.

 

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 23 λίτρα και η ζελατίνα του νέου φαίρινγκ ρυθμίζεται σε εύρος 55mm. Για το ρεζερβουάρ τα έχουμε πει ήδη, ακολουθεί την φιλοσοφία των πρώτων Adventure της εταιρείας αλλά με τον τρόπο που έχει εισάγει το 790 πλέον. Κατασκευάζεται από την Acerbis σε καλούπι που περιστρέφεται σε όλους τους άξονες μέσα σε φούρνο, αποκτώντας το πολύπλοκο σχήμα και μοιράζοντας το βάρος του μπόλικου καυσίμου σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας. Πίσω από τη νέα ζελατίνα βρίσκεται μια επίσης νέα τεράστια οθόνη TFT 7” με φρέσκα γραφικά και πλουσιότερες ενδείξεις. Πρόκειται για την αντίστοιχη λύση που είδαμε στην Multistrada με την αναβαθμισμένη δυνατότητα διασύνδεσης και πλοήγησης - κατασκευή της Bosch. Στη διάθεση του αναβάτη υπάρχουν ντουλαπάκια και θήρα USB ώστε να είναι εύκολη η χρήση/φόρτιση smartphone κ.τ.λ.

Επανασχεδιασμένοι είναι οι διακόπτες στο τιμόνι για ευκολότερη επιλογή ρυθμίσεων εν κινήσει και φυσικά στον έξτρα εξοπλισμό θα είναι διαθέσημο το σύστημα περιμετρικών radar της Bosch που προσφέρει το adaptive cruise control, αλλά και ειδοποιήσεις για την μεταβολή θέσης των οχημάτων γύρω σου.


 

Ετικέτες

Ducati Scrambler x Van Orton - Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon

Σε 50 μόλις κομμάτια και έρχεται σύντομα και συλλογή ρουχισμού
motomag Ducati Scrambler x Van Orton – Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/5/2024

Είναι πλέον της μόδας οι κατασκευαστές να συνεργάζονται με διάσημους σχεδιαστές ώστε να κάνουν τα μοντέλα τους ακόμη πιο ξεχωριστά δίνοντας τους ταυτόχρονα μια πιο φρέσκια εικόνα. Κάτι τέτοιο θέλησε να κάνει η Ducati με το Scrambler Icon και για τον λόγο αυτό ζήτησε από την Van Orton Design να σχεδιάσει ένα κιτ από πλαστικά και αυτοκόλλητα τα οποία θα πουληθούν σε μόλις 50 κομμάτια.

Πίσω από την Van Orton Design βρίσκονται τα δύο αδέρφια Stefano και Marco από το Τορίνο της Ιταλίας οι οποίοι δανείζονται το ψευδώνυμο "Van Orton", από τον Nicholas Van Orton, τον πρωταγωνιστή της διάσημης ταινίας του David Fincher "The Game" του 1997. Η Ducati θέλοντας φυσικά να στηρίξει τον Made in Italy χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας θέλησε να απευθυνθεί στους δύο Ιταλούς σχεδιαστές οι οποίοι συνδυάζουν την καινοτομία με την ποπ κουλτούρα.

Ducati Scrambler x Van Orton – Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon

Τώρα όσον αφορά το κιτ που ανέλαβαν να σχεδιάσουν για την Ducati αυτό περιλαμβάνει τα πλαστικά που τοποθετούνται πέριξ του ρεζερβουάρ, στα φτερά, στην ουρά της μοτοσυκλέτας, και στα πλαϊνά μέρη της μοτοσυκλέτας. Στα πλαστικά βρίσκουμε γεωμετρικά σχέδια με τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν παντού. 

To κιτ πλαστικών θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή 50 κομματιών στην τιμή των 690 ευρώ συν φ.π.α. με την τιμή να αλλάζει από χώρα σε χώρα με τους αγοραστές να το παραλαμβάνουν σε ειδικό κουτί μαζί με κάποια αυτοκόλλητα καθώς και πιστοποίηση γνησιότητας. Εκτός όμως από το κιτ πλαστικών η Ducati σε συνεργασία με την Van Orton Design θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και μία σειρά ρουχισμού με την ονομασία Capsule την οποία θα μπορεί κάποιος να την προπαραγγείλει μέσα από το e-shop της Ducati.

Ducati
Ετικέτες