MBE 2019: 3D Printed Honda Monkey by VIBA

Τρισδιάστατο μαϊμουδάκι
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/1/2019

Η τεχνολογία του 3D Printing μπορεί να φέρει εντυπωσιακές αλλαγές και νέες δυνατότητες στην κατασκευή μοτοσυκλετών, όπως έκανε πριν μία δεκαετία η τεχνολογία της κατασκευής εξαρτημάτων από carbon fiber. Το Honda Monkey της γαλλικής VIBA Motor που είδαμε στην φωτεινή έκθεση Bike Expo μπορεί να μην σκίζει από ομορφιά, όμως η Lazer 3D Printing τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το ρεζερβουάρ και η εμπρός μάσκα, πραγματικά αξίζει την προσοχή μας. Για να αντιληφθούμε τις νέες δυνατότητες που έχουν οι σχεδιαστές με αυτή την τεχνολογία, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως φτιάχνεται ένα εξάρτημα με Lazer 3D Printer. Όλα φυσικά ξεκινούν με την σχεδίαση του εξαρτήματος σε ένα τριδιάστατο σχεδιαστικό πρόγραμμα. Μετά χρειάζεσαι σε μορφή σκόνης το μέταλλο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Monkey χρησιμοποιήθηκε ένα κράμα αλουμινίου που χρησιμοποιούν στην αεροναυπηγική. Τοποθετείς τη σκόνη μετάλλου σε ένα δοχείο σε σχήμα κύβου και μια ακτίνα Lazer αρχίζει να το λιώνει στο σημείο που θέλεις και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι σιγά-σιγά αρχίζει να σχηματίζεται το αντικείμενο που έχεις σχεδιάσει. Όταν η διαδικασία τελειώσει, βγάζεις το εξάρτημα μέσα από τον κύβο και το φυσάς για να το καθαρίσεις από την υπόλοιπη σκόνη μετάλλου που δεν έλιωσε το Lazer. Αυτό το τελευταίο στάδιο μοιάζει πολύ σαν την χύτευση σε καλούπια άμμου, μόνο που εδώ δεν χρειάστηκαν καλούπια και κυρίως δεν χρειάστηκε να σχεδιαστούν δίοδοι για να περάσει το λειωμένο μέταλλο. Το πλεονέκτημα από την απουσία χρήσης καλουπιών είναι κυρίως η ασφάλεια που δίνει αυτή η μέθοδος στον κατασκευαστή πως δεν θα εγκλωβιστεί πουθενά αέρας, οπότε η αντοχή του εξαρτήματος θα είναι ακριβώς αυτή που είχε υπολογίσει όταν το σχεδίαζε. Αυτό με την σειρά του βοηθάει στη μείωση του βάρους, καθώς χρησιμοποιείς μόνο όσο υλικό χρειάζεσαι και δεν βάζεις παραπάνω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πράγματι, το 3D Printed αλουμινένιο ρεζερβουάρ του Monkey είναι 10% ελαφρύτερο από ένα συμβατικό αλουμινένιο ρεζερβουάρ, παρά το γεγονός πως στο εσωτερικό του έχει μεταλλική κυψέλη για να περιορίζει την μετατόπιση της βενζίνης!

Εδώ είναι το δεύτερο και πιθανότατα σημαντικότερο όλων, πλεονέκτημα αυτής της νέας τεχνολογίας. Η δυνατότητα δηλαδή να φτιάχνεις μονοκόμματα μεταλλικά αντικείμενα σε οποιοδήποτε σχήμα θέλεις χωρίς να χρειάζονται κολλήσεις. Αυτό πράγματι αλλάζει τα δεδομένα κατά τον σχεδιασμό των μοτοσυκλετών, αφού πλέον μπορείς να φτιάξεις περίπλοκα σε σχήμα εξαρτήματα χωρίς περιορισμούς. Για παράδειγμα το αλουμινένιο τιμόνι είναι κούφιο και όλα τα καλώδια και οι ντίζες περνάνε εσωτερικά.

Υπάρχουν φυσικά και μειονεκτήματα, τα οποία όμως είναι βέβαιο πως θα λυθούν στο μέλλον, όπως έγινε και με την τεχνολογία των carbon fiber κατασκευών. Μιλάμε κυρίως για την ταχύτητα της διαδικασίας παραγωγής που προς το παρόν δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις παραδοσιακές μεθόδους της χύτευσης των μετάλλων. Αυτό με την σειρά του επηρεάζει το τελικό κόστος, που στην περίπτωση του Monkey είναι 3.000 ευρώ για το ρεζερβουάρ μόνο! Προς το παρόν, 3D Lazer Printed εξαρτήματα σε όχημα ευρείας παραγωγής χρησιμοποιεί η BMW για τον μηχανισμό της ανοιγόμενης οροφής του i8 Roadster. Μάλιστα ακριβώς στον ίδιο Lazer 3D Printer στην Γαλλία φτιάχτηκαν και τα εξαρτήματα του συγκεκριμένου Monkey, από μια εταιρεία που έχει αναπτύξει αυτή την τεχνολογία πολλά χρόνια πριν, καθώς είναι προμηθευτής των μαχητικών αεροσκαφών Mirage.

Suzuki Katana - Συναρμολογούμενο μοντέλο 1.104 κομματιών

Σε κλίμακα 1/6, και με design που δυστυχώς έχει αρκετές αστοχίες
Suzuki Katana συναρμολογούμενο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/5/2024

Οι φαν του Suzuki Katana αλλά και του μοντελισμού μπορούν να παραγγείλουν από το ιαπωνικό κατάστημα Camshop το συγκεκριμένο μοντέλο που αφορά στη σύγχρονη έκδοση της μοτοσυκλέτας, με τον κινητήρα από GSX-R1000 K5 που έκανε το ντεμπούτο της το 2019.

Η συναρμολογούμενη Katana του άρθρου μας ξεχωρίζει για το μέγεθός της, καθώς είναι αρκετά μεγάλη με διαστάσεις 35.1 εκατοστών x 21.8 εκατοστών x 13.7 εκατοστών, και για τα πολλά κομμάτια από τα οποία αποτελείται. Έτσι, για να την κατασκευάσει κανείς πρέπει να συναρμολογήσει… 1.104 κομμάτια -χαρά στην υπομονή του.

Η εταιρεία κάνει λόγο για ηλικίες από 8 έτη και πάνω, αν και πιστεύουμε πως ένα μέσο οκτάχρονο μάλλον θα σας πετάξει στη μούρη το συγκεκριμένο project στο δεκάλεπτο μόλις αντιληφθεί το μέγεθος του έργου που έχει αναλάβει. Από την άλλη δεν ξέρουμε, μπορεί το δικό σας οκτάχρονο να είναι ασυνήθιστα υπομονετικό.

Katana

Τα τουβλάκια και εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται το συναρμολογούμενο Katana του Camshop δεν είναι LEGO, είναι όμως μας λέει το μαγαζί συμβατά με τα τουβλάκια της προαναφερθείσας εταιρείας, και ονομάζονται CaDA.

Μόλις το συναρμολογήσετε, μπορείτε να παίξετε μαζί του (βρουμ-βρουμ), αφού οι τροχοί και οι αναρτήσεις δουλεύουν, ή να το βάλετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας ως διακοσμητικό.

Katana

Όπως τώρα συμβαίνει σε πολλά από τα αντίστοιχα συναρμολογούμενα μοντέλα LEGO, έτσι κι εδώ το μοντελάκι μοιάζει μεν με το Katana, δεν είναι όμως πιστό αντίγραφο, τόσο λόγω των περιορισμών που θέτουν τα συγκεκριμένα τουβλάκια, όσο και της μελέτης που έχει κάνει το κάθε σχεδιαστικό τμήμα. Και, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, το εν λόγω τμήμα μάλλον δεν έκανε και την καλύτερη μελέτη αφού μεταξύ άλλων η γωνία κάστερ του μοντέλου παραπέμπει σε... cruiser και όχι στο Katana, όπως φαίνεται και στην ατυχή φωτογραφία που παραθέτει η ίδια η εταιρεία, με τη μοτοσυκλέτα από πάνω και το μοντέλο από κάτω, η ζελατίνα είναι αλλού για αλλού, οι σωληνώσεις της εξάτμισης είναι… χρυσές και υπερβολικά λεπτές, η σέλα είναι για γέλια, και ο κινητήρας δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό.

Αν παρόλα αυτά εσείς θέλετε να καταπιαστείτε με τη συναρμολόγηση του παραπάνω τερατουργήματος που θα γίνει διαθέσιμο από τον Ιούνιο με κόστος περί τα 66 ευρώ με τα μεταφορικά για Ελλάδα, για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.