MotoGP Philip Island: Χαμένη πήγε η πρώτη μέρα

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

18/2/2016

Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των επίσημων δοκιμαστικών των MotoGP στο Philip Island της Αυστραλίας και όλοι οι αναβάτες συμφώνησαν ότι ήταν απλώς χάσιμο χρόνου. Αιτία ήταν ο καιρός και η τοποθεσία της πίστας. Παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή η Αυστραλία έχει ουσιαστικά καλοκαίρι, εν τούτοις οι τοπικές μπόρες ήταν αρκετές για να καταστρέψουν την δουλειά όλων των ομάδων. Το βασικό πρόβλημα δεν ήταν αυτές καθ΄αυτές οι μπόρες αλλά το γεγονός ότι η πίστα βρίσκεται στην θάλασσα, με το δυνατό αέρα να την στεγνώνει πολύ γρήγορα σε κάποια σημεία, ενώ σε κάποια άλλα να κρατάει τα νερά περισσότερο. Καθώς η κατεύθυνση του αέρα διαρκώς αλλάζει και η πίστα έχει έντονες υψομετρικές διαφορές που σε κάποια σημεία κόβουν την δύναμη του αέρα, ο μόνος τρόπος για να είναι ολόκληρη βρεγμένη είναι η διαρκής δυνατή βροχή. Όμως εχθές οι βροχές ήταν διακοπτόμενες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι αναβάτες να έχουν σταθερές συνθήκες πρόσφυσης. Ακόμα και όταν χρησιμοποίησαν την intermediate γόμα των ελαστικών της Michelin δεν μπόρεσαν να βγάλουν κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Στον ελάχιστο χρόνο που η πίστα ήταν εντελώς βρεγμένη μπόρεσαν να δοκιμάσουν τα βρόχινα ελαστικά, όπου σύμφωνα με τους περισσότερους αναβάτες, οι διαφορά από τα αντίστοιχα της Bridgestone που είχαν πέρσι είναι περίπου η ίδια με εκείνη που έχουν τα slick. Με άλλα λόγια  το πίσω βρόχινο ελαστικό της Michelin δείχνει να προσφέρει περισσότερη πρόσφυση από το περσινό Bridgestone και το εμπρός είναι λίγο υποδεέστερο. Ο Merquez είπε ότι με τα Michelin πρέπει να φρενάρεις κάπως λιγότερο, ο Crutchlow είπε ότι έχουν πολύ πρόσφυση αλλά ότι είναι λιγότερο προοδευτικά όταν γλιστρούν και μεταφέρουν μικρότερη πληροφόρηση στον αναβάτη, ενώ ο Rossi συμπύκνωσε όλα τα παραπάνω λέγοντας ότι έχουν τις ίδιες διαφορές σε χαρακτήρα με τα slick, αλλά όχι τόσο έντονες όσο εκείνα.

Από τα BOX των ομάδων, η Honda φαίνεται ότι δούλεψε πολύ μετά τις δοκιμές της Sepang στα ηλεκτρονικά και ο Merquez δήλωσε ικανοποιημένος. Από την μεριά του ο Pedrosa ήταν πιο αναλυτικός, αναφέροντας ότι η δουλειά που έχουν μπροστά τους είναι μπόλικη ακόμα και ότι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα θυσιάσουν την δύναμη του κινητήρα για να βρουν περισσότερη ροπή (… και ομαλότερη απόδοση της δύναμης) ή αν θα βασιστούν στα ηλεκτρονικά για να τιθασεύσουν την δύναμή του. Στην Yamaha από την άλλη πλευρά ασχολούνται με το πλαίσιο και συγκεκριμένα με το αν θα χρησιμοποιήσουν τελικά την μοτοσυκλέτα του 2016 με το ρεζερβουάρ πίσω ή αν θα κρατήσουν το περσινό πλαίσιο με τον κινητήρα του 2016. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι οι αναβάτες της Yamaha έχουν αποφασίσει ήδη να μείνουν με το περσινό πλαίσιο.

MotoGP - Οι υπεύθυνοι του GP της Ινδίας διαψεύδουν τα περί ακύρωσης του γύρου

"Δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna"
motomagMotoGP – Στον αέρα το GP της Ινδίας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Αν και αρχικά οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ήθελαν να έχει ήδη αποφασιστεί η ακύρωση του γύρου της Ινδίας, οι υπεύθυνοι της Buddh International Circuit δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο, με τις πληρωμές να αναμένεται ότι θα γίνουν κανονικά.

Σε επεισόδιο για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση “Ινδικό GP”, καθώς όπως σας έχουμε ενημερώσει φήμες θέλουν την 20η Μαΐου ως την ημέρα που η Dorna θα ανακοινώσει επίσημα την ακύρωση του γύρου στην πίστα Buddh. Τώρα, όμως, οι Ινδοί υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του GP βγαίνουν στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Fairstreet Sports, της διοργανώτριας εταιρείας, υπάρχει λόγος για τις οικονομικές εκκρεμότητες. Μέχρι και τις 4 Ιουνίου -ημέρα εθνικών εκλογών για την χώρα- υπάρχει ο “Πρότυπος Κώδικας Δεοντολογίας” που αφορά περιορισμών δαπανών του δημόσιου χρήματος, με στόχο την διασφάλιση ενός καθαρού εκλογικού αποτελέσματος. Άπαξ και αρθεί το εν λόγω περιοριστικό πλαίσιο, όλες οι εκκρεμείς συναλλαγές θα ολοκληρωθούν, με την Dorna να έχει λάβει έγγραφη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση γι’ αυτό.

Ο γύρος της Ινδίας για το 2024 έχει προγραμματιστεί για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, επομένως υπάρχει χρόνος ακόμα. Από την άλλη το ντεμπούτο του Καζακστάν μεταφέρθηκε στις 14-16 Ιουνίου, λόγω καιρικών συνθηκών, προτού τελικά αναβληθεί για “αργότερα μέσα στην σεζόν”. Για την ώρα η Dorna δεν έχει πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, επομένως μέχρι να δούμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ίδια δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς σταματά η αλήθεια και πού ξεκινάει η παραφιλολογία.

Ετικέτες