AMAZONAS 2023 - Ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στη Νότια Αμερική, Β΄ ανταπόκριση

Κάθε εμπόδιο για καλό
Amazonas 2023, Β' Ανταπόκριση
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

27/4/2023

Πάντα πίστευα πως «η πορεία ενός ταξιδιού διαμορφώνεται κι από τις αναποδιές που συμβαίνουν καθοδόν». Αυτή η ρήση έμελλε να δικαιωθεί -με τον πλέον απόλυτο τρόπο- στη περίπτωση του AMAZONAS 2023.

Έχοντας προσεγγίσει τα σύνορα της Γουιάνα, το σοκ που δέχτηκα ήταν μεγάλο. Η είσοδος της μαύρης μοτοσυκλέτας στη Γουιάνα δεν ήταν εφικτή, αφού τα συνοδευτικά έγγραφά της δεν ήταν επικυρωμένα από την πρεσβεία της Γουιάνα στην Βραζιλία. Ανένδοτος ο συνοριακός διοικητής, στα πρόθυρα εγκεφαλικού ο Κώστας! Μεταβολή με συνοπτικές διαδικασίες και επιστροφή στη Βραζιλία!

Στην περιοχή των συνόρων παρέμεινα μια ολόκληρη μέρα, συζητώντας τηλεφωνικά με τον Joao Tagino (τον ιδιοκτήτη της εταιρίας #taginoadventuretour) για τις εναλλακτικές λύσεις που τυχόν υπήρχαν. Μάταια όμως, δεν καταφέραμε τελικά να βρούμε άκρη, το αρχικό σενάριο του AMAZONAS 2023 δυστυχώς «ναυάγησε» στην ξηρά. Η ανάγκη να σχεδιάσουμε -από κοινού με τον Joao Tagino- ένα καινούριο ταξιδιωτικό πλάνο ήταν πλέον επιτακτική, ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί, η επιστροφή μου στη Manaus ήταν πλέον μονόδρομος.

Amazonas 2023 - B' ανταπόκριση

Αφού σπατάλησα δύο μέρες περιπλανώμενος χαλαρά στη Βόρεια Βραζιλία, ξεκίνησα την κατά νότο πορεία μου με προορισμό την πρωτεύουσα της Αμαζονίας. Στην παραποτάμια Manaus των 2.100.000 κατοίκων, αφού παρέδωσα την μαύρη HONDA XRE 300 RALLY στους ανθρώπους της εταιρίας #taginoadventuretour, πραγματοποίησα μια μονοήμερη εκδρομή με πλοιάριο σε παραδοσιακούς οικισμούς ιθαγενών...

https://www.motomag.gr/news/taxidiotika-arthra/amazonas-2023-taxidiotiko-toy-konstantinoy-mitsaki-sti-notia-ameriki-0

...είδα τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου και επισκέφθηκα το εμβληματικό Amazon Theater (ένα λαμπρό αρχιτεκτόνημα του 1896). Μάζεψα κατόπιν τις αποσκευές μου και πήγα αεροπορικώς στην πόλη Porto Velho, στις εγκαταστάσεις της #taginoadventuretour. Εκεί παρέλαβα το κλειδί μιας άλλης HONDA XRE 300 RALLY από τον ίδιο τον Joao Tagino.

Amazonas 2023 - B' ανταπόκριση

Με αφετηρία την Porto Velho, το Plan B του AMAZONAS 2023 προέβλεπε μια εκτεταμένη εξερεύνηση των επαρχιών Acre και Rondonia, που απλώνονταν νότια του Αμαζονίου ποταμού. Έτσι θα σχημάτιζα μια ολοκληρωμένη εικόνα της Αμαζονίας, πράγμα που το ήθελα πολύ άλλωστε. Τελικά, κάθε εμπόδιο για καλό!

Amazonas 2023 - B' ανταπόκριση

Για τις επόμενες 4 μέρες, ταξιδεύοντας στα όρια της επαρχίας Acre, περιπλανήθηκα στις κωμοπόλεις Extrema, Capixaba και Brazileia, ενώ σημείο αναφοράς αποτέλεσε η παρουσία μου στην πόλη Rio Branco (550 χλμ. δυτικά της Porto Velho).

https://www.motomag.gr/news/taxidiotika-arthra/amazonas-2023-taxidiotiko-toy-konstantinoy-mitsaki-sti-notia-ameriki-0

Η κατάσταση του οδικού άξονα (με τις αμέτρητες λακκούβες και τα λίγα χωμάτινα κομμάτια) δεν ήταν η καλύτερη, οι σύντομες -αλλά σφοδρές- βροχές δυσκόλευαν αρκετά την οδήγηση και η μοναξιά του δρόμου κάπου με τρόμαζε.

Amazonas 2023 - B' ανταπόκριση

Αντίθετα, η επαφή μου με την καθημερινότητα της βραζιλιάνικης επαρχίας μόνο θετικά συναισθήματα μού χάρισε. Οι ντόπιοι, φιλικοί και καλοσυνάτοι, κέρδισαν αμέσως την εμπιστοσύνη μου, διώχνοντας μακριά τις όποιες φοβίες και επιφυλάξεις διατηρούσα για τους κατοίκους της καταπράσινης βραζιλιάνικης υπαίθρου.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

Στα μισά του ταξιδιού με το Kove 800X Pro έχει φτάσει ο Κωνσταντίνος Μητσάκης καθώς τώρα ξεκινά η επιστροφή στην Ελλάδα
motomag Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

13/5/2024

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης και η KOVE 800X Pro έφτασαν εκεί που περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε μέρη και τόπους όπου δημιουργήθηκαν και χάθηκαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Όσα διαβάσαμε στα βιβλία της ιστορίας, τώρα απλώνονται μπροστά στα μάτια ανάγλυφα, αληθινά και ταυτόχρονα μαγικά και με ένα ακαταμάχητο πέπλο μυστηρίου που τα καλύπτει για πάνω από 23 ολόκληρους αιώνες!

Λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής και μετά από 4.800 χιλιόμετρα στους καυτούς δρόμους του Ιράν, ο Κωσταντίνος Μητσάκης μας περιγράφει μια από τις πιο θρυλικές περιοχές του πλανήτη.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

“Μετά την Yazd, σειρά είχε η ρομαντική πολιτεία Shiraz να υποδεχτεί το KOVE SILK ROAD. Ωστόσο, με την παρουσία μου στην Shiraz, έμελλε να ολοκληρωθεί η δίτροχη περιπλάνησή μου πάνω στο ίχνος του ιρανικού μεταξένιου δρόμου. Μετά από 4.800 συναρπαστικά χιλιόμετρα ταξιδιού, η απροβλημάτιστη KOVE 800X Pro θα ξεκινούσε από την Shiraz την επιστροφή για Ελλάδα.

Ιερατικές σχολές, περίτεχνα τζαμιά, γαλάζιοι μιναρέδες, λουλουδιασμένοι κήποι, μαυσωλεία και σκεπαστά παζάρια αντικατόπτριζαν την πορεία της γενέτειρας των φημισμένων Περσών ποιητών Hafez και Saadi μέσα στον χρόνο και την Ιστορία. Και φυσικά, ήταν αδιανόητο να μην "προσκυνήσω" σε τρεις κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, απόλυτα ταυτισμένους με την ιστορική διαδρομή της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες

Στην περιοχή Νακς-ε-Ροστάμ (42 χλμ. βόρεια της Shiraz) βρίσκονταν λαξευμένοι -σε μια κάθετη βραχώδη πλαγιά- οι τάφοι των Βασιλέων Δαρείου Α΄, Ξέρξη, Αρταξέρξη και Δαρείου Β΄. Στις Πασαργάδες (137 χλμ. βόρεια της Shiraz), ξεχωριστή θέση μεταξύ των μνημείων της αρχαίας πόλης κατείχε ο βαθμιδωτός τάφος του Μεγάλου Βασιλέα Κύρου.

Στην Περσέπολη (36 χλμ. βόρεια της Shiraz), θωπεύοντας με τα μάτια της ψυχής μου τα εναπομείναντα μνημεία της εθιμοτυπικής πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών, βρέθηκα να ταξιδεύω πίσω σε χαμένες αυτοκρατορίες και ένδοξες ελληνικές εκστρατείες. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό που περπάτησα στην Περσέπολη, εκεί που είχε βαδίσει πριν από 23 αιώνες ο Μέγας Αλέξανδρος”.

Με τον Κωνσταντίνο Μητσάκη να έχει ολοκληρώσει το ένα μέρος του ταξιδιού του, ξεκινά τώρα το δεύτερο μέρος που είναι αυτό της επιστροφής στα πάτρια εδάφη με το Kove 800X Pro.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X Pro, Silk Road, Δ’ Ανταπόκριση Shiraz - Εκεί που ζουν οι αυτοκράτορες