Αναβάθμιση φρένων: Μεγαλύτεροι δίσκοι Braking σε Yamaha Tracer 900

Γιατί και πώς κερδίζεις σε απόδοση και ασφάλεια
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

17/7/2023

Ο τομέας που αφορά την αναβάθμιση των φρένων μιας μοτοσυκλέτας δεν είναι τόσο απλός όσο φαίνεται αρχικά. Τα συστήματα πέδησης μιας σύγχρονης μοτοσυκλέτας είναι πλέον ένας σύνθετος και περίπλοκος μηχανισμός, με την προσθήκη των ηλεκτρονικών να τα κάνει ακόμα πιο ευαίσθητά στις παρεμβάσεις αλλά και στον τρόπο λειτουργίας. Ταυτόχρονα, κάποια εξαρτήματα του συστήματος πέδησης επηρεάζουν τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και την λειτουργία των αναρτήσεων, ακόμα και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε!

Τόσο οι δίσκοι, όσο και οι δαγκάνες των φρένων, αποτελούν μη αναρτώμενες μάζες, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω στους τροχούς και η αδράνειά τους έχει άμεσες επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του πιρουνιού και του αμορτισέρ να ελέγξουν σωστά την κίνηση των τροχών.

Όσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο μεγαλύτερη και η αδράνεια, και όσο μεγαλύτερη η αδράνεια, τόσο πιο αργές οι αντιδράσεις της ανάρτησης

Μπορεί να μιλάμε για διαφορές μερικών γραμμαρίων, όμως η αδράνεια, δηλαδή η “άρνηση” ενός σώματος να αλλάξει πορεία όταν κινείται, έχει άμεση σχέση και με την ταχύτητα με την οποία κινείται. Οπότε στις χαμηλές ταχύτητες και στις μικρές ανωμαλίες του δρόμου δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τη διαφορά, όμως στις υψηλές ταχύτητες και στις μεγάλες ή συνεχόμενες ανωμαλίες του δρόμου, ένας τροχός με μεγάλη αδράνεια εμποδίζει την ανάρτηση να απορροφήσει την ανωμαλία και να επαναφέρει άμεσα τον τροχό σε κατάσταση ηρεμίας, κάτι που οδηγεί σε μικρο-αναπηδήσεις του τροχού πάνω στο έδαφος και σε μειωμένα επίπεδα πρόσφυσης.

2

Η μείωση του επιπέδου πρόσφυσης λόγω της αδυναμίας της ανάρτησης να κρατήσει σε στενή επαφή τους τροχούς με το έδαφος, επηρεάζει άμεσα την απόδοση των φρένων, ειδικά όσων έχουν συστήματα ABS (είτε συμβατικά, είτε δικάναλα, είτε cornering) αυξάνοντας τις αποστάσεις φρεναρίσματος, ανεξαρτήτως της πραγματικής ισχύος πέδησης του συστήματος.  

Με λίγα λόγια, ακόμα και αν έχεις τα πιο δυνατά φρένα του κόσμου, αν η αδράνεια των τροχών είναι μεγάλη και τα ελαστικά χοροπηδάνε πάνω στην άσφαλτο όταν φρενάρεις πάνω σε ανωμαλίες, τότε τα συστήματα ABS θα περιορίσουν αρκετά τη δύναμη πέδησης.

35

Αντιθέτως όταν η αδράνεια των τροχών είναι μικρή και οι αναρτήσεις προλαβαίνουν να διατηρήσουν τη στενή επαφή τους με το έδαφος, τότε τα συστήματα ABS επεμβαίνουν λιγότερες φορές, για μικρότερα χρονικά διαστήματα και με μικρότερο περιορισμό της ισχύος πέδησης.

Πέρα από τις επιπτώσεις του μη-αναρτώμενου βάρους, οι δίσκοι των φρένων περιστρέφονται μαζί με τους τροχούς, δημιουργώντας το γυροσκοπικό φαινόμενο που επηρεάζει τις αλλαγές πορείας της μοτοσυκλέτας και φυσικά την ευελιξία της, κάτι που γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η ταχύτητα.

3

Όταν λοιπόν μιλάμε για αναβάθμιση του συστήματος πέδησης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες αυτές τις παραμέτρους που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς η αύξηση της δύναμης πέδησης δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο ισχυρά είναι τα φρένα μας, αλλά και με το πόσο αποτελεσματικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιπλέον δύναμη.

Η Braking είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται στη δημιουργία ολοκληρωμένων κιτ βελτιώσεων φρένων για όλες σχεδόν τις μοτοσυκλέτες τις αγοράς, αλλά και μεμονωμένα εξαρτήματα συστημάτων πέδησης, όπως δίσκοι, τακάκια, αποστάτες κ.τ.λ.

Τα κιτ που κατασκευάζει λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αναφέραμε πιο πάνω, καταφέρνοντας να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή καλύτερο φρενάρισμα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κιτ “oversize” δίσκων της σειράς SK2 για το Yamaha Tracer 900, με διάμετρο 320mm, που αντικαθιστούν τους εργοστασιακούς δίσκους των 298mm.  

Όπως μάθαμε και στο σχολείο, η ροπή είναι Δύναμη x Απόσταση, οπότε όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του δίσκου, τόσο μεγαλύτερη και η ροπή που έχουμε ασκώντας την ίδια δύναμη στην άκρη του δίσκου.

4

Επίσης όσο μεγαλύτερος είναι ο δίσκος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια που μπορεί να δροσίσει ο αέρας, μειώνοντας την πιθανότατα υπερθέρμανσης στη σκληρή χρήση, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την απόδοση για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Από την άλλη μεριά όμως, οι μεγαλύτεροι δίσκοι περιστρέφονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση του δίσκου από το κέντρο του τροχού, τόσο πιο έντονο γίνεται το γυροσκοπικό φαινόμενο.

Άρα όταν βάζουμε μεγαλύτερους δίσκους, θα πρέπει να είναι ελαφρύτεροι από τους μικρότερους, διότι αν έχουν το ίδιο ή μεγαλύτερο βάρος, τότε θα αυξηθεί η ένταση του γυροσκοπικού φαινομένου και η μοτοσυκλέτα μας θα χάσει αρκετά την ευελιξία της.

Αν μάλιστα είναι βαρύτεροι, τότε πέρα από το γυροσκοπικό φαινόμενο, θα αυξηθεί και το μη-αναρτώμενο βάρος.

Οι εργοστασιακοί δίσκοι των 298mm του Tracer 900  ζυγίζουν 1.361gr ο ένας, ενώ οι oversize των 320mm της Braking ζυγίζουν 1.232gr!

6

Αυτή η διαφορά των 258gr (129 x 2 = 258gr) κάνει τεράστια διαφορά όταν ο εμπρός τροχός περιστρέφεται με πάνω από 120km/h και όταν το πιρούνι θα πρέπει να τον κρατήσει σε στενή επαφή με το έδαφος, όταν η μοτοσυκλέτα περνά πάνω από συνεχόμενες ανωμαλίες.

Για να το επιτύχει αυτό η Braking έδωσε μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό των δίσκων, αφαιρώντας υλικό από εκεί που μπορούσε, χωρίς να μειώσει δραστικά την επιφάνεια επαφής που έχουν τα τακάκια με τους δίσκους.

Επίσης το κέντρο των δίσκων έχει ειδικό σχεδιασμό με μπράτσα που έχουν κλίση 14⁰, ώστε να είναι ισχυρά ως προς την κατεύθυνση των δυνάμεων που ασκούνται κατά το φρενάρισμα.

Ακόμα και τα “πριτσίνια” που ενώνουν τα αλουμινένια κέντρα τους δίσκους είναι πρεσαριστά, για μείωση του βάρους και για άριστη διαχείριση της μεταφοράς θερμότητας, αλλά και του διαφορετικού συντελεστή διαστολής των δύο μετάλλων διαφορετικού τύπου.

7

Το κιτ oversize δίσκων της Braking ακολουθεί τη φιλοσοφία Plug & Play, δηλαδή περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεσαι για να το τοποθετήσεις χωρίς να κάνεις πατέντες και χωρίς να χρειαστείς κάποιο παράξενο εργαλείο. Πέρα από τους δίσκους και τα ειδικά τακάκια, περιλαμβάνει και τους αλουμινένιους αποστάτες για τις εργοστασιακές ακτινικές δαγκάνες και τις απαραίτητες πιο μακριές βίδες, που επίσης είναι ελαφρύτερες από τις μικρότερες εργοστασιακές.

Όλα τα παραπάνω, δικαιολογούν σε απόλυτο βαθμό τον χαρακτηρισμό “βελτίωση” της απόδοσης των φρένων για το Tracer 900, τόσο σε δύναμη, όσο και σε αντοχή στη χρήση.

Είναι και ΠΟΛΥ εντυπωσιακά σε εμφάνιση!

Σημασία βέβαια έχει η απόδοση και όταν μιλάμε για φρένα, τότε η απόδοση συνδυάζεται με την ασφάλεια, αλλά και την οικονομία διότι ένα κιτ αναβάθμισης φρένων κοστίζει πάντα τα μισά λεφτά από ένα σπασμένο φαίρινγκ…     

 

Αντιπρόσωπος Ελλάδας BRAKING

Σ. ΜΠΕΖΑΣ & Μ. ΛΕΩΝ

Μιχαήλ Βόδα 37, Αθήνα 104 40

Τηλ.: 210 8232001 FAX: +30 210 8210376

e-mail: [email protected]

Υποκατάστημα Μιχαλακοπούλου

Μιχαλακοπούλου 141, Αθήνα 115 27

Τηλ: 210 7470074

e-mail: [email protected]

 

Η εταιρεία Μπέζας & Λεών είναι μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες ανταλλακτικών και αξεσουάρ μοτοσυκλετών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τον πρωτοπόρο Μωύς Μπέζα το 1918 και έκτοτε  πρωταγωνιστεί στον χώρο του δικύκλου. Στην διάρκεια αυτών των  ετών έχει δημιουργήσει ένα πλατύ  δίκτυο πωλήσεων το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία εισάγει τα προϊόντα της από όλη την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.

Έχοντας εξασφαλίσει αποκλειστικές αντιπροσωπείες με πολλούς κατασκευαστές, οι οποίοι είναι προμηθευτές μεγάλων εταιρειών όπως HONDA, YAMAHASUZUKIKAWASAKIPIAGGIO κλπ. και θεωρούνται οι καλύτεροι στο είδος τους, είναι σε θέση να προσφέρει μία μεγάλη και αξιόπιστη σειρά σε αξεσουάρ αναβάτη και δικύκλου, αναλώσιμα, ανταλλακτικά και βελτιωτικά μοτοσυκλετών, σκούτερ, παπιών καθώς και ATV. Ο συνδυασμός ποιότητας και τιμής καθώς και η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του αναβάτη είναι το πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας.

 

Η τοποθέτηση έγινε στο κατάστημα Brake Shop

Καλλιρόης 16, Αθήνα

Τηλ.: 210 92 44 361
Fax.: 210 92 44 359

[email protected]

30

Οι πρωτοπορίες της BRAKING

Η εταιρεία BRAKING είναι η πρώτη που κατασκεύασε δίσκους “Waveτο 1998 για τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Trial.

Το 2000 ξεκίνησε την διάθεση δίσκων “Wave” για όλες τις μοτοσυκλέτες.

Το 2002 θα συνεχίσει την εξέλιξη των δίσκων, παρουσιάζοντας έναν νέο τύπο αυτοκαθοριζόμενων “BATFLY” για αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Off-Road.

Το 2005 η Kawasaki θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα επιλέξει τους δίσκους “Wave” για τις μοτοσυκλέτες παραγωγής και την ίδια χρονιά θα έχει κατακτήσει 50 νίκες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Το 2007 παρουσιάζει τον πρώτο δίσκο τύπου KRINOX για αγωνιστική χρήση

Το 2008 παρουσιάζει την νέα τεχνολογία OPEN PIN στους δίσκους της

Το 2010 κατασκευάζει δίσκους Wave για τα ποδήλατα Downhill

Το 2019 παρουσιάζει τη νέα ολοκληρωμένη σειρά αναβάθμισης φρένων UTV για scooter

Το 2022 παρουσιάζει τη σειρά φρένων Epta Stage 0 για μοτοσυκλέτες δρόμου

21222324252628

 

Ετικέτες

Yamaha Performance Damper - Ένα σταμπιλιζατέρ για το πλαίσιο! [VIDEO]

Από τα αυτοκίνητα και τα snowmobile, τώρα και στις μοτοσυκλέτες
Yamaha σταμπιλαζατερ πλαισιου
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

13/5/2024

Ξεκινώντας ως ιδέα πίσω στο 2000, σκοπός του Performance Damper ήταν να ελαττώσει τους κραδασμούς που περνούν από τις αναρτήσεις στο πλαίσιο, φέρνοντάς το πρώτα στα αυτοκίνητα το 2004, ενώ τώρα, όπως είδαμε στην ιστοσελίδα της ιαπωνικής Y’S Gear, η τεχνολογία αυτή φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει εφαρμογή και στις μοτοσυκλέτες.

Με αφορμή τα δύο φαίρινγκ για το XSR 900 GP που στόχο έχουν να γαργαλήσουν το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα της νοσταλγίας, μπήκαμε στον πειρασμό να περιηγηθούμε λίγο στο site της Y’S Gear, η οποία αποτελεί τον επίσημο έμπορο αξεσουάρ Yamaha για την Ιαπωνία. Εκεί, πέσαμε πάνω στο ιδιαίτερο Yamaha Performance Damper, ένα αξεσουάρ που για την ώρα δεν έχουμε δει κάπου αλλού, τουλάχιστον για τις μοτοσυκλέτες. Όπως καταλαβαίνετε, το ανήσυχο πνεύμα μας, δεν μας άφησε να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Οπότε, το ψάξαμε λίγο περισσότερο.

Yamaha Performance Damper – Ένα σταμπιλιζατέρ για το πλαίσιο – [VIDEO]

Η ιστορία έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1989, όταν η Yamaha ίδρυσε ένα ανεξάρτητο τμήμα ανάπτυξης και εξέλιξης πλαισίων, με στόχο την αρμονική συνεργασία της ραχοκοκαλιάς του κάθε οχήματος με τους ολοένα ισχυρότερους κινητήρες και τα όλο και καλύτερα ελαστικά. Το εργοστάσιο της Iwata είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τη βελτίωση των πλαισίων ακόμη πιο πριν, ήδη από το 1987, εισάγοντας την έννοια του “Deltabox” με την παρουσίαση του FZ750. Η  ιδέα, ωστόσο, για τη δημιουργία ενός συστήματος όπως το Performance Damper ήρθε σχεδόν δεκαπέντε αργότερα, στις αρχές του 21ου αιώνα. Το 2004, το Performance Damper βγήκε σε μαζική παραγωγή, κυρίως για τον χώρο των αυτοκινήτων. Στην συνέχεια, βρήκε το δρόμο του και στα snowmobile του ιαπωνικού εργοστασίου, ενώ όπως βλέπουμε τώρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις μοτοσυκλέτες, μετρώντας ήδη 3 εκατομμύρια πωλήσεις.

Yamaha σταμπιλαζατερ πλαισιου

Αφορμή για τη δημιουργία του, σύμφωνα με τη Yamaha, στάθηκε η αλλαγή κατεύθυνσης, όσον αφορά την κατασκευή των πλαισίων. Αντί λοιπόν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ακαμψία του, οι μηχανολόγοι της αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις στρεβλώσεις που προκαλούνται στο πλαίσιο, ανάλογα με τα φορτία που ασκούνται πάνω του. Όπως ήδη γνωρίζουμε, το πλαίσιο ενός οχήματος αναλαμβάνει περισσότερους από έναν ρόλους. Ένας από αυτούς είναι να λειτουργεί σαν ένα είδος ανάρτησης, φιλτράροντας ό,τι καταφέρνει να ξεφύγει από πιρούνια και αμορτισέρ. Ταυτόχρονα, όμως, το ατσάλι και το αλουμίνιο, δύο υλικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην μαζική παραγωγή κατασκευής πλαισίων, οφείλουν να έχουν και ένα ορισμένο ποσοστό ακαμψίας, προκειμένου να μην εμφανίζουν στρεβλώσεις στα διάφορα φορτία που τους ασκούνται. Επομένως, οι δυνατότητες απορρόφησης των κραδασμών, περιορίζονται.

Yamaha Performance Damper – Ένα σταμπιλιζατέρ για το πλαίσιο – [VIDEO]

Το Yamaha Performance Damper, αποτελεί τη λύση του εργοστασίου της Iwata, πάνω σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Ο τρόπος που δουλεύει, αλλά και η εμφάνισή του θυμίζει αρκετά το σταμπιλιζατέρ τιμονιού, το οποίο συναντάμε στις περισσότερες σύγχρονες μοτοσυκλέτες επιδόσεων. Ένα δοχείο χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα γεμάτο με λάδι και ένα με πεπιεσμένο άζωτο. Στο χώρο που υπάρχει το λάδι βρίσκουμε ένα έμβολο, το οποίο στο πίσω μέρος του έχει ελατήριο, για να εξισορροπεί τις αντιδράσεις του αζώτου, ενώ μία βαλβίδα πάνω στο έμβολο ρυθμίζει την απόκριση, ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται το εκάστοτε όχημα. Σύμφωνα με τη Yamaha, το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα μικρομετρικών ρυθμίσεων, λειτουργώντας και στις χαμηλές ταχύτητες. Αυτό που καταφέρνει να κάνει στην ουσία, είναι να μειώσει τις ταλαντώσεις που περνάνε από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και τις δυνάμεις που ασκούνται κατά την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και τις στροφές, στο πλαίσιο. Συνέπεια είναι η αυξημένη σταθερότητα του οχήματος.

Yamaha Performance Damper – Ένα σταμπιλιζατέρ για το πλαίσιο – [VIDEO]

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, όπως βλέπουμε, χρησιμοποιούνται δύο ράβδοι, μπροστά και πίσω, οι οποίες ενώνουν τα πλευρικά τμήματα του πλαισίου. Όπως δηλώνει η Yamaha, τα οφέλη είναι πολλά και έχουν να κάνουν με λιγότερους θορύβους να περνάνε στην καμπίνα, βελτιωμένη ακουστική εντός αυτής, χαμηλότερη παραγωγή θορύβου στο κλείσιμο της πόρτας, καλύτερη συμπεριφορά στις στροφές, και αυξημένη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Τα δύο τελευταία είναι αυτά που μας απασχολούν και στις μοτοσυκλέτες, όπου όπως βλέπουμε μία πολύ μικρότερη σε μέγεθος μπάρα, σε σύγκριση με αυτή των τετράτροχων οχημάτων, τοποθετείται με δύο αντάπτορες στην μία από τις δύο πλευρές της μοτοσυκλέτας, περνώντας πάνω από την κεντρική δοκό του πλαισίου.

Yamaha Performance Damper – Ένα σταμπιλιζατέρ για το πλαίσιο – [VIDEO]

Προς το παρόν, στο site της Y’S Gear, βρίσκουμε ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι διαθέσιμο για πλήθος μοτοσυκλετών, που ανήκουν στην γκάμα της Yamaha. Απουσιάζει όμως από τον κατάλογο αξεσουάρ των μοντέλων που εξοπλίζονται με τον τετρακύλινδρο εν σειρά crossplane κινητήρα των 998 κυβικών. Ίσως το σταμπιλιζατέρ τιμονιού που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό των YZF-R1 / SP και MT-10 να μην επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση του Performance Damper.

Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε πολύ να δοκιμάσουμε την συγκεκριμένη τεχνολογία, ώστε να διαπιστώσουμε οι ίδιοι το κατά πόσο βελτιώνει την οδηγική εμπειρία σε μια μοτοσυκλέτα. Μέχρι στιγμής, όμως, η Yamaha Ευρώπης δεν προσφέρει το συγκεκριμένο αμορτισέρ, που σημαίνει ότι προς το παρόν πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι την Ιαπωνία και να βρούμε κάποια μοτοσυκλέτα που το έχει ήδη τοποθετημένο. Δύσκολο το εγχείρημα, επομένως περιμένουμε να δούμε αν και πότε το Performance Damper θα φτάσει και στα μέρη μας.

Yamaha Performance Damper – Ένα σταμπιλιζατέρ για το πλαίσιο – [VIDEO]

 

Ετικέτες