Motul WSBK - Παρουσιάστηκαν οι δυο ομάδες της BMW για το WSBK 2024

Οι Toprak Razgatlioglu, Michael van der Mark, Scott Redding, και Garrett Gerloff καβάλα στις νέες BMW M 1000 RR
motomag Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/1/2024

Στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στο BMW Motorrad Welt η BMW Motorsport παρουσίασε τις δύο ομάδες της για τον θεσμό του Motul WSBK, -ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και Bonovo Action BMW Racing Team- με τον Toprak Razgatlioglu να είναι αυτός που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων, ενώ μαζί με τους Michael van der Mark, Scott Redding και Garrett Gerloff έδειξαν στο κοινό που βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο τα νέα αγωνιστικά χρώματα των BMW M 1000 RR.

Μία ημέρα πριν την παρουσίαση, οι τέσσερις αναβάτες βρέθηκαν στο εργοστάσιο της BMW στο Βερολίνο για να δουν την γραμμή παραγωγής της γερμανικής εταιρείας ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους υπάλληλους της εταιρείας και να υπογράψουν αυτόγραφα. Οι δύο ομάδες της BMW Motorsport με τα νέα τους χρώματα θα βρεθούν στη Jerez της Ισπανίας στις 24 και 25 Ιανουαρίου για δοκιμές ενώ ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου θα λάβουν μέρος στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος στo Philip Island της Αυστραλίας.

Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team

Ο Marc Bongers, Διευθυντής Motorsport της BMW δήλωσε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση. Ήταν πολύ ωραίο να δείξουμε στις αγωνιστικές μας ομάδες τι κάνουμε εδώ στο Βερολίνο. Δεν το έχουμε ξανακάνει με αυτή τη μορφή στο παρελθόν. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την απόδοση μας. Είμαι αισιόδοξος για τη νέα σεζόν. Χρειαζόμαστε ακόμα μερικές δοκιμές, πέρυσι δεν είχαμε τις καλύτερες συνθήκες, αλλά έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Τώρα δεν απομένει πολύς χρόνος μέχρι το Phillip Island. Παρόλο που οι δύο πρώτοι αγώνες διεξάγονται σε πίστες που δεν ήταν απαραίτητα το δυνατό μας σημείο στο παρελθόν, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα, θα μεταφέρουμε αυτή τη θετική ενέργεια στους πρώτους αγώνες και σε όλη τη σεζόν."

Ο Shaun Muir, Αγωνιστικός Διευθυντής της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ανάφερε: "Πρώτα απ' όλα είναι ένας εξαιρετικός χώρος για μια τέτοια παρουσίαση. Νομίζω ότι αποτυπώνει πραγματικά το πνεύμα αυτού που προσπαθεί να επιτύχει η BMW, οπότε είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω σε αυτό. Η ξενάγηση στο εργοστάσιο ήταν συγκλονιστική. Όσον αφορά στο πρωτάθλημα νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι ο συνδυασμός του Michael και του Toprak φέρνει κάποιες ιδιαιτερότητες. Ήδη μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται ο Toprak σχετικά με την μοτοσυκλέτα. Είναι λίγο διαφορετικό στο στιλ του, όχι πάρα πολύ, απλά πρέπει να κατευθύνουμε προς μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση για να δώσουμε στον Toprak αυτό που χρειάζεται. Και το λέω αυτό από την άποψη ότι θα τον αφήσουμε να ενισχύσει τα δυνατά του σημεία, που είναι το φρενάρισμα και η είσοδος στις στροφές. Θέλουμε να διεκδικήσουμε το βάθρο στην Αυστραλία. Οι προσωπικοί στόχοι του Toprak είναι ότι πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει, και ο Michael είναι έτοιμος για αυτή την πρόκληση. Ανυπομονώ να το δω αυτό γιατί είδαμε πόσο καλός μπορεί να είναι ο Michael όταν τα πράγματα πάνε καλά. Η μοτοσυκλέτα βελτιώνεται, υπάρχει μια ομάδα εξέλιξης πίσω μας. Από εκεί που ξεκίνησε το project το 2019 μέχρι εκεί που βρισκόμαστε τώρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Ελπίζω να μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να πάρουμε την ανταμοιβή μας."

Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team

O Michael Galinski, Team Manager της Bonovo Action BMW Racing Team δήλωσε:"Η παρουσίαση της ομάδας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Πολλοί άνθρωποι παρευρέθηκαν και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο εργοστάσιο της BMW και στο BMW Motorrad Welt. Ήταν η πρώτη μου φορά στο εργοστάσιο και ήταν συναρπαστικό να βλέπω το τμήμα κινητήρων και πώς συναρμολογούνται όλες οι μοτοσυκλέτες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το δίδυμο των αναβατών μας. Ο Scott Redding και ο Garrett Gerloff είναι δύο πραγματικά κορυφαίοι αναβάτες. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο και με τη βοήθεια της BMW αυτό είναι σίγουρα εφικτό αυτή τη σεζόν. Έχει προστεθεί αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι τώρα. Φυσικά, χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε μπροστά φέτος."

Ο αναβάτης της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, Toprak Razgatlioglu δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που εντάχθηκα στην οικογένεια της BMW. Όταν έφτασα στο Βερολίνο έμεινα πραγματικά έκπληκτος γιατί όλοι μιλούσαν τουρκικά. Επίσης στο εργοστάσιο, υπήρχαν τόσοι πολλοί Τούρκοι υπάλληλοι. Είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Σήμερα, υπήρχε πολύς κόσμος στην παρουσίαση, και καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι με συμπαθούν. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ για να με δουν, αρκετοί Τούρκοι, και πολλοί από αυτούς ήρθαν από πολύ μακριά. Όλοι ανυπομονούν για τη σεζόν και αυτό ισχύει και για μένα. Η προσοχή μου είναι τώρα στραμμένη στη νέα σεζόν. Συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος πιστεύει σε μένα, αλλά είναι σημαντικό να πιστεύεις και εσύ στη μοτοσυκλέτα σου. Πολλοί λένε ότι η BMW δεν είναι έτοιμη να παλέψει για το πρωτάθλημα, αλλά εγώ πιστεύω ότι η μοτοσυκλέτα μου είναι έτοιμη να παλέψει για νίκες και το πρωτάθλημα. Απλά χρειαζόμαστε να αλλάξουμε στήσιμο, επειδή το στιλ οδήγησής μου είναι εντελώς διαφορετικό. Όταν θα το έχουμε αυτό, θα μπορούμε εύκολα να παλέψουμε για τη νίκη. Τώρα επικεντρώνομαι στις δοκιμές της επόμενης εβδομάδας. Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα. Πρέπει να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα και πιστεύω ότι μπορούμε να παλέψουμε για το βάθρο και για νίκες αυτή τη σεζόν. Είμαι ενθουσιασμένος. Υπέγραψα με την BMW, αλλά είμαι επίσης μέλος της οικογένειας. Αυτό είναι κάτι που είδα και σήμερα είναι υπέροχο. Θα δώσω περισσότερο από το 100%, θα προσπαθήσω να κερδίσω με την BMW. Όλοι εργάζονται σκληρά και αυτό είναι ένα μεγάλο επιπλέον κίνητρο και για μένα. Αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα κερδίσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα."

Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team

Ο δεύτερος αναβάτης της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, Michael van der Mark ανέφερε: "Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε εδώ στο Βερολίνο. Όλοι ξέρουμε ότι η BMW είναι μια μεγάλη εταιρεία, αλλά έχουμε μια ωραία ξενάγηση στο εργοστάσιο και πρέπει να πω ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ήταν επίσης υπέροχο να δούμε πού προετοιμάζουν τους αγωνιστικούς κινητήρες και είμαι έτοιμος να ξεκινήσω τη σεζόν. Ανυπομονώ να βρεθώ στις δοκιμές, είμαι σε καλή φόρμα και έχω έναν νέο teammate που είναι πολύ γρήγορος, οπότε ανυπομονώ. Όπως είπα, είμαι σε φόρμα και η μοτοσυκλέτα γίνεται όλο και καλύτερη, ο Toprak βοηθά στην εξέλιξη ακόμα περισσότερο και νομίζω ότι θέλουμε να κερδίσουμε αγώνες και να βρεθούμε στο βάθρο το συντομότερο δυνατό."

Ο Scott Redding αναβάτης της Bonovo action BMW Racing Team δήλωσε: "Είναι ωραίο να ερχόμαστε εδώ στο Βερολίνο. Το να μπαίνεις στο εργοστάσιο και να βλέπεις πώς φτιάχνονται τα πάντα είναι πάντα ενδιαφέρον, το να βλέπεις τους ανθρώπους εν δράσει στη δουλειά τους είναι πάντα καλό. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πού κατασκευάζονται οι κινητήρες και πώς το κάνουν, οπότε είναι πραγματικά ωραίο να βρίσκεσαι εδώ και να βλέπεις πώς γίνονται τα πάντα. Μια παρουσίαση είναι επίσης πάντα υπέροχη, για να αποκαλύπτεις τα χρώματα των μοτοσυκλετών, μαζί με τους υπόλοιπους αναβάτες της ομάδας. Μιλώντας για την ερχόμενη σεζόν, για μένα θα ήταν ωραίο να έχουμε μια μοτοσυκλέτα που θα είναι ανταγωνιστική, κάτι που πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε κάνει κάποιες καλές αλλαγές και προφανώς ο Toprak θα βοηθήσει σε αυτό. Έχουμε επίσης μια ομάδα δοκιμών που κάνει μεγάλη διαφορά. Νομίζω ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που είναι σημαντικό. Θα ήταν ωραίο να βρεθούμε στο βάθρο πιο συχνά, και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα “κακά” μας Σαββατοκύριακα να μην είναι τόσο “κακά” και να έχουμε μια καλή και σταθερή χρονιά."

Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team

Ο δεύτερος αναβάτης της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, Garrett Gerloff ανέφερε: "Ήταν συναρπαστικό. Υπήρξε μια πραγματικά καλή ενέργεια εδώ στο Βερολίνο. Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι εδώ, είναι πραγματικά ωραίο να βλέπεις όλους τους καταπληκτικούς ανθρώπους που εργάζονται στο εργοστάσιο, που αναπτύσσουν και παράγουν την BMW M 1000 RR με την οποία αγωνιζόμαστε. Είναι πολύ ωραίο να έχουμε την παρουσίαση της ομάδας εδώ. Ήταν πολύ ωραίο να βρεθούμε με τον Scott, τον Toprak και τον Michael μετά από μερικούς μήνες διακοπών και να δούμε την οικογένεια και τους φίλους μας. Μπορώ να πω ότι είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουμε στην πίστα και θα αρχίσουμε ξανά τις δοκιμές. Σε ένα μήνα θα αγωνιστούμε στην Αυστραλία. Όλα θα συμβούν πολύ γρήγορα από εδώ και πέρα, αλλά έχω κάνει τα πάντα για να βεβαιωθώ ότι είμαι έτοιμος για τη σεζόν και είμαι ενθουσιασμένος που θα ξεκινήσουμε. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή βάση τώρα. Έχω έναν χρόνο εμπειρία με την BMW Motorrad Motorsport και την Bonovo action BMW Racing Team, οπότε έχω πολλά δεδομένα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις πιο γρήγορα από πέρυσι, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Θα είναι καλό να πηγαίνουμε σε κάθε πίστα με υψηλότερες δυνατότητες και νομίζω ότι μπορεί να είναι μια πολύ καλή σεζόν. Στόχος μου είναι να δουλέψω στις κατατακτήριες δοκιμές και να είμαι λίγο καλύτερος εκεί και αυτό μπορεί να με βοηθήσει στην αρχή των αγώνων και μετά στο τέλος των αγώνων, όταν είμαι δυνατός, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματική πρόοδο και να είμαστε μπροστά."

Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team

Μετά την παρουσίαση των δύο αγωνιστικών ομάδων της BMW παίρνουν σειρά σιγά σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες του Motul WSBK. Στις 22 Ιανουαρίου στο Χιονοδρομικό θέρετρο Madonna di Campiglio στην Ιταλία θα παρουσιαστεί η αγωνιστική ομάδα της Aruba.it Racing - Ducati με τον πρωταθλητή Alvaro Bautista και τον νέο του teammate Nicolo Bulega να παρουσιάζουν τα νέα χρώματα της Ducati Panigale V4 R. Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου η Pata Prometheon Yamaha θα παρουσιάσει μέσω διαδικτύου τα νέα χρώματα της ομάδας με τους Jonathan Rea και Andrea Locatelli να βρίσκονται πάνω στη σέλα του R1. Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου μέσω διαδικτύου θα παρουσιαστεί και η ομάδα της GMT94 Yamaha με τον αναβάτη Phillip Oettl να κάνει γνωστά στο κοινό τα νέα χρώματα του R1.

Συνεχόμενες παρουσιάσεις ομάδων θα έχουμε τον Φεβρουάριου. Στις 3 Φεβρουαρίου θα δούμε τον Andrea Iannone να παρουσιάζει τα χρώματα της ομάδας Team Go Eleven ενώ δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου στο Misanο θα γίνει η παρουσίαση της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team, με τους Dominique Aegerter και Remy Gardner να βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική χρονιά υπό την στέγη της ομάδας. Η παρουσίαση της Kawasaki Racing Team WorldSBK θα γίνει διαδικτυακά με τους Alex Lowes και Axel Bassani να κάνουν την εμφάνιση τους με τα νέα χρώματα της ZX-10 RR έστω μέσα από το internet. Τελευταία παρουσίαση αυτή της ομάδας της BARNI Spark Racing Team, με τον Danilo Petrucci να εμφανίζει δια ζώσης στο κοινό τα χρώματα της Panigale V4 R με την οποία θα αγωνιστεί το 2024.

Αναλυτικά οι παρουσιάσεις των ομάδων του Motul WSBK

22 Ιανουαρίου, Madonna di Campiglio: Ducati - Aruba.it Racing - Ducati

28 Ιανουαρίου (Διαδικτυακά): Pata Prometeon Yamaha

31η Ιανουαρίου (Διαδικτυακά): GMT94 Yamaha

3 Φεβρουαρίου, Ιταλία: Team Go Eleven

5 Φεβρουαρίου, Misano: GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

8 Φεβρουαρίου, (Διαδικτυακά): Kawasaki Racing Team WorldSBK

11 Φεβρουαρίου, Ιταλία: BARNI Spark Racing Team

Motul WSBK – Παρουσιάστηκαν οι ομάδες ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team και η Bonovo Αction BMW Racing Team
Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες