Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Εξαγορά Bimota από Kawasaki 2020 – EICMA: Ένα ιστορικό ορόσημο

Είδαμε ήδη το πρώτο δείγμα της συνεργασίας

Νωρίτερα σήμερα, είχαμε δημοσιεύσει τις πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες από το νέο Bimota TesiH2, την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί τον κινητήρα του Kawasaki H2 με το πλαίσιο και τον σχεδιασμό του Bimota Tesi, η οποία αποτελεί το πρώτο δείγμα της συνεργασία των δύο ιστορικών εταιρειών.

Πριν από λίγο, ανακοινώθηκε επίσημα και δόθηκαν οι λεπτομέρειες αυτού του ιστορικού ορόσημου για την μοτοσυκλέτα γενικότερα, με τους κυρίους Hiroshi Ito (Διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού προϊόντων της Kawasaki), Marco Chiancianesi (Πρόεδρος της Bimota S.A.) και Pierluigi Marconi (Σχεδιαστής του Tesi και της Bimota), να μας αναλύουν το ιστορικό αυτής της συμφωνίας.

Ο Hiroshi Ito έδωσε αρχικά το εταιρικό πλαίσιο, λέγοντας πως η Kawasaki Motors Europe ίδρυσε μια θυγατρική στην Ιταλία, την Italian Motorcycle Investment (IMA) η οποία εξαγόρασε τα εμπορικά σήματα της Bimota S.A. Μόλις ολοκληρωθεί η σύμβαση, η εταιρεία αυτή θα μετονομαστεί σε Bimota S.P.A. της οποίας το 50,1% των μετοχών θα το κατέχει η B and Motion S.A. (πρώην Bimota S.A.) και το 49,9% η Kawasaki Motors Europe. Όπως είπε ο κ.Ito, η ιστορία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν μία μικρή επενδυτική τράπεζα τους προσέγγισε και τους ρώτησε αν τους ενδιέφερε να επενδύσουν σε μια ιταλική εταιρεία μοτοσυκλετών. Εκείνη την εποχή δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το όνομα της εταιρείας, αλλά ο Ito έψαξε στα έγγραφα και ανακάλυψε με μεγάλο ενθουσιασμό ότι πρόκειται για την θρυλική Bimota, την εταιρεία που θυμόταν από το ξεκίνημά του στο χώρο της μοτοσυκλέτας με τις μοτοσυκλέτες που στοίχειωναν τα όνειρά του, χάρη στα ιδιαίτερα πλαίσιά τους.

Δείτε στο τέλος το video από την παρουσίαση

Χωρίς να χάσει χρόνο ταξίδεψε στο Μιλάνο και ήρθε σε επαφή με τον CEO της Bimota, τον κ. Chiancianesi. Η χημεία μεταξύ τους ήταν άμεση και η πεποίθηση ότι θα ήταν ένα επιτυχημένο project, κοινή. Όταν μάλιστα συναντήθηκε και με τον σχεδιαστή κ. Marconi, έχασε κάθε έννοια του χρόνου απορροφημένος στα σχέδια που έκαναν γι' αυτό που τελικά που προέκυψε να είναι το TesiH2. Πρόσθεσε επίσης ότι η Bimota πρέπει να παραμείνει ως εργοστάσιο στο Rimini, να σχεδιάζονται τα προϊόντα της από Ιταλούς σχεδιαστές και να φτιάχνονται από Ιταλούς εργάτες, ώστε να διατηρηθεί ατόφιο το πνεύμα της. Είναι, όπως είπε επίσης, απόλυτα πεπεισμένος ότι με τα πλαίσια και τα σχέδια της Bimota και τους κινητήρες της Kawasaki, θα δημιουργηθούν νέα θρυλικά κεφάλαια στην ιστορία της εταιρείας.

Ο κ. Chiancianesi, δήλωσε και ο ίδιος φανατικός μοτοσυκλετιστής, ενώ δεν δίστασε να πει πως στις δύσκολες εποχές που πέρασε η εταιρεία είχε δεχτεί πολλές προσφορές, αλλά αυτή της Kawasaki ήταν η καλύτερη, καθώς πέρα από τα οικονομικά μεγάθη είχε αντιληφθεί ότι με τον κ. Ito μοιράζονται και το ίδιο πάθος για τις μοτοσυκλέτες και τις ίδιες αρχές.

O Pierluigi Marconi με τη σειρά του, έδωσε το δικό του υπόβαθρο για τη σχέση του με την Bimota, μιας και γεννήθηκε και μεγάλωσε ακριβώς δίπλα από το εργοστάσιο στο Rimini, έχοντας σαν όνειρο από τα εφηβικά του χρόνια να συνδέσει το όνομά του με αυτό της Bimota. Εξελίσσοντας το πάθος του να βελτιώνει τις αγωνιστικές του μοτοσυκλέτες μέσα από τις σπουδές του στην μηχανολογία, κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να αρχίσει να σχεδιάζει μοτοσυκλέτες για την ιταλική φίρμα. Ομολόγησε κι ο ίδιος ότι όταν άκουσε για πρώτη φορά για το ενδιαφέρον της Kawasaki ήξερε ότι θα αποτελούσε τον ιδανικό εταίρο, ενώ όταν συναντήθηκε με τα στελέχη του εργοστασίου είχε την επιβεβαίωση που ζητούσε. Όπως είπε η μοτοσυκλέτα ήταν ήδη στο μυαλό του και είχε την αμέριστη βοήθεια της Bimota που τον προμήθευσε με όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το ριζοσπαστικό του σχέδιο, χάρη στο πρώτο Tesi που είχε φτιάξει η εταιρεία πριν από 36 χρόνια (με το πρωτότυπο Tesi που είχε επίσης ιαπωνικό κινητήρα τετρακύλνδρο εν σειρά από Yamaha FZ750). Όσο περνούσαν τα χρόνια, αντιλαμβανόταν ότι του δινόταν η ευκαιρία να φτιάξει ένα Tesi που δεν θα υπέκυπτε σε κανένα συμβιβασμό, με τις μάζες συγκεντρωμένες, με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, χρήση εξωτικών υλικών και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων. Τελικά το Project ολοκληρώθηκε και αποτελεί την πραγματοποίηση ενός ονείρου, αλλά και την απαρχή μιας λαμπρής ιστορίας για το μέλλον.