WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.

MotoGP: Η Yamaha αποσύρεται από τον αγώνα στο Κατάρ! – Αναμένονται κυρώσεις από τη διοργάνωση

Άμεση απάντηση και από τη διοργάνωση
yamaha qatar
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/11/2026

Υπήρχαν πληροφορίες πριν τον αγώνα της Μαλαισίας πως η Yamaha δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ κι αυτές οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν, αφού οι Ιάπωνες το ανακοίνωσαν και επίσημα, ενώ άμεσα απάντησε και η διοργάνωση προαναγγέλλοντας κυρώσεις!

Η πλήρης δήλωση της Yamaha Motor Co., Ltd. έχει ως εξής:

“Μετά την τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Yamaha δεν εντόπισε επαρκείς λόγους για να τροποποιήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς ταξιδιών που ισχύουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Yamaha έχει ενημερώσει το Group MotoGP για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ του 2026.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Yamaha σχετικά με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το Group MotoGP και τον διοργανωτή της εκδήλωσης.

Η Yamaha παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο MotoGP και ανυπομονεί να επιστρέψει στους αγώνες στο GP της Πορτογαλίας.”

Στην ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, απάντησε με δήλωση η διοργάνωση του MotoGP που αναφέρει:

“Το MotoGP εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ. Αν και αναγνωρίζουμε ότι η ομάδα υπόκειται σε μια ευρύτερη εταιρική πολιτική που περιορίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις εκτενείς διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Κράτος του Κατάρ, το Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο Lusail, ανεξάρτητους συμβούλους ασφάλειας και τη δική της συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, το MotoGP δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να δικαιολογεί αλλαγή στα τρέχοντα σχέδια για τη διοργάνωση.

Σήμερα κοινοποιήσαμε αυτή τη θέση, μαζί με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, σε όλους τους κατασκευαστές και τις ομάδες και χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ τους ευχαριστούμε για αυτή τη δέσμευση.

Εκτός από τις συμβατικές επιπτώσεις της απόφασης της Yamaha στις συμφωνίες της με το MotoGP και την IRTA, η μη συμμετοχή της Yamaha έχει επίσης αθλητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τη FIM σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.”

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει πως οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Augusto Fernandez δεν θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ ο Jack Miller ανέφερε ότι 19 εκ των 22 αναβατών του πρωταθλήματος συμφωνούν ότι το GP του Κατάρ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η διοργάνωση φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την αγωνία των αναβατών και δεν κάνει βήμα πίσω εμμένοντας πως ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις στην ιαπωνική εταιρεία που θα απουσιάζει από το Κατάρ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Η κατάσταση γύρω από το Grand Prix του Κατάρ παραμένει αβέβαιη, κυρίως διότι πέφτει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα. Την Τρίτη 3/11 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (midterm) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως σχεδιάζει να χτυπήσει εκ νέου το Ιράν μετά από αυτές, άρα οποιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας μπορεί να έχουμε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το Grand Prix ξεκινά την Πέμπτη 5/11 και φυσικά οι ομάδες θα έχουν φτάσει εκεί από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 4/11, γεγονός που σημαίνει πως μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεσο κίνδυνο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση από το Κατάρ. Υπάρχει δηλαδή ο ρεαλιστικός κίνδυνος το προσωπικό του MotoGP να παγιδευτεί στο εμιράτο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά η MotoGP Sports Entertainment Group (πρώην Dorna) επιμένει πως ο αγώνας θα γίνει κανονικότατα, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που προκύψει αρνητική εξέλιξη, ωστόσο η ανακοίνωση της Yamaha υπονοεί πως αυτά δεν έχουν επικοινωνηθεί σε εργοστάσια και ομάδες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναβατών, που υποτίθεται πως ψήφισαν άτυπα εναντίον του αγώνα σε ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους στο Phillip Island, δεν εμφανίζονται να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, αλλά κάνουν το προφανές: ακολουθούν τη γραμμή της ομάδας τους.