Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

Πολύ δουλειά από την BMW, χαμόγελα στην Yamaha για τον Rea, αποκαρδιωτική εικόνα στην Honda ενώ στην Ducati το ποτήρι ήταν μισογεμάτο
motomag Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/1/2024

Το διήμερο τεστ του Motul WSBK το οποίο έλαβε χώρα στην ισπανική πίστα της Jerez ολοκληρώθηκε με τον rookie αναβάτη της Aruba.it Racing – Ducati, Nicolo Bulega να διαλύει το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Jonathan Rea με την Kawasaki από το 2019, δηλώνοντας καθόλα έτοιμος να παλέψει με το καλημέρα με τα “μεγάλα παιδιά” του grid.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, οι καιρικές συνθήκες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Jerez ήταν σύμμαχος των αναβατών και των ομάδων και αυτό ήταν θετικό για όλους καθώς η δουλειά που έπρεπε να γίνει ήταν αρκετή. Στις 10 και 30 ώρα Ελλάδος με το που άναψαν τα πράσινα φώτα είδαμε σχεδόν όλους τους αναβάτες να βγαίνουν στην πίστα για να πιάσουν δουλειά. Όπως και χθες η αγωνιστική αρμάδα της BMW με τους Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), Scott Redding (Bonovo Action BMW), Bradley Smith και Sylvain Guintoli (οι δύο τελευταίοι είναι οι δοκιμαστές της γερμανικής εταιρείας), ήθελε να εκμεταλλευτεί κάθε γύρο ώστε να συλλέξει όσα περισσότερα δεδομένα μπορούσε. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως σε δύο ημέρες συνολικά οι αναβάτες της BMW ολοκλήρωσαν περισσότερους από 800 γύρους!

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

Μπορεί η εργατικότητα των αναβατών της BMW να ήταν ένα θέμα συζήτησης στα paddock, ωστόσο αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις στο διήμερο τεστ της Jerez ήταν ο rookie Nicolo Bulega. Ο νέος αναβάτης της Aruba.it Racing – Ducati ο οποίος ήταν ταχύτερος και την πρώτη ημέρα συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και κάτι παραπάνω. Στις πρώτες ώρες του τεστ είχε καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση των χρόνων ενώ λίγο αργότερα θα κατάφερνε να σπάσει το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019 (1:38.735), με τον Ιταλό να γράφει 1:37.809!

Ο Bulega σε δηλώσεις του όταν γύρισε στο box της ομάδας του είπε μάλιστα ότι όταν είδε τον χρόνο χαμογελούσε μέσα από το κράνος του. Ο ταχύτερος χρόνος του Bulega δεν βελτιώθηκε από κανέναν στη συνέχεια με τον Ιταλό να φεύγει από την Jerez ως ο ταχύτερος όλων και τις δύο ημέρες. Το σημαντικότερο ήταν όπως είπε πως ένιωσε καλά επάνω στην Ducati Panigale V4 R και πως ήταν ένα καλό τεστ και για τα ελαστικά.

 

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

 

Χαρούμενη μετά το τέλος του διήμερου τεστ πρέπει να είναι και η ομάδα της Pata Prometeon Yamaha καθώς είδε τον Jonanthan Rea να βρίσκεται μόλις 5 δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από τον Bulega αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WSBK μαζί με τους μηχανικούς του έχουν βρει μια καλή βάση ώστε να προχωρήσουν όσον αναφορά την εξέλιξη του R1. Στις θέσεις τρία και τέσσερα συναντάμε δύο αναβάτες της BMW διαφορετικών ομάδων όμως.

Ο Scott Redding (Bonovo Action BMW), ο οποίος συμπλήρωσε 77 γύρους κατάφερε λίγο πριν το τέλος να ξεπεράσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό που ακούει στο όνομα Toprak Razgatlioglu. O νέος αναβάτης της (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) ο οποίος είχε και αυτός πολύ δουλειά με τη νέα του μοτοσυκλέτα κατάφερε να σημειώσει 78 γύρους ενώ καθόλη τη διάρκεια του τεστ σημείωνε ανταγωνιστικούς χρόνους.

Ο Toprak μετά το τέλος του τεστ ήταν χαρούμενος καθώς όπως είπε η M 1000 RR έχει δυνατότητες, ενώ τόνισε πως αν καταφέρουμε να βρούμε την χρυσή τομή για την πρόσφυση του πίσω ελαστικού τότε κάθε Σαββατοκύριακο θα δίνουμε μάχη για το βάθρο. Στην πέμπτη θέση του τέστ συναντάμε έναν αναβάτη που το αγωνιστικό του ταλέντο είναι αποδεδειγμένο, ο λόγος για τον Andrea Iannone.

O αναβάτης της Team GoEleven στην επιστροφή του στην ενεργό δράση εντυπωσίασε με την ταχύτητα του. Με την Ducati Panigale V4 R έδειξε πως έχει την ταχύτητα να πρωταγωνιστήσει, το μόνο μελανό σημείο για τον ίδιο όπως είπε στο τεστ ήταν μία πτώση που είχε κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

 

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

Στην έκτη θέση συναντάμε ακόμη μία BMW M 1000 RR, αυτή του Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW). Ο Αμερικανός έγραψε 74 γύρους στη σέλα της γερμανικής μοτοσυκλέτας με τον ίδιο να δείχνει πως η BMW μπορεί να επιστρέψει στην επιτυχίες. Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο πιο δουλευταράς του τεστ Sam Lowes της ELF Marc VDS Racing Team. O Βρετανός ο οποίος επέστρεψε στα WSBK από την Moto2, με την Ducati Panigale V4 R κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στις συνθήκες. Στην όγδοη θέση ολοκλήρωσε το διήμερο τεστ στη Jerez ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team).

Ο Αυστραλός ολοκλήρωσε 160 γύρους συνολικά τις δύο ημέρες, δηλώνοντας πως σε γενικές γραμμές ήταν ένα θετικό τεστ για τον ίδιο και την ομάδα. Ο Ιταλός Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), με την ένατη θέση που πέτυχε έβαλε ακόμη μία Ducati Panigale V4 R στην πρώτη δεκάδα, με την ιταλική εταιρεία να έχει τέσσερις μοτοσυκλέτες της στην δεκάδα.

Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Andrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha με τον Ιταλό να συμπληρώνει 73 γύρους στη σέλα της R1 δοκιμάζοντας αρκετά νέα εξαρτήματα που θα βοηθήσουν την ιαπωνική ομάδα ώστε να είναι ανταγωνιστική κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

Στο στρατόπεδο της Kawasaki τα πράγματα ήταν κάπως περίεργα ο Alex Lowes ο οποίος ήταν καλύτερα όσον αφορά την ίωση που τον ταλαιπωρούσε κατάφερε να συμπληρώσει 71 γύρους ωστόσο ολοκλήρωσε το τεστ στην 11η θέση. Ο Βρετανός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε πως εστίασε κυρίως στο να κάνουν δοκιμές αγώνα και να δοκιμάσουν την φθορά των ελαστικών.

Δύσκολη αποδεικνύεται η μετάβαση από την Ducati στην Kawasaki για τον Axel Bassani. Ο Ιταλός χρειάζεται ακόμη χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα του μοτοσυκλέτα και αυτό αντικατοπτρίζεται και στους χρόνους, με τον Ιταλό να ολοκληρώνει το τεστ στην 14η θέση. Αν έλεγε κάποιος πως ο περσινός πρωταθλητής Alvaro Bautista θα βρισκόταν εκτός δεκάδας στο τεστ τότε δεν θα τον πιστεύαμε, ωστόσο τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα στην περίπτωση του Ισπανού.

Αφενός ο τραυματισμός του στη Sepang έχει παίξει σημαντικό ρόλο καθώς ο Ισπανός δεν είναι στην φυσική κατάσταση που θα ήθελε, αφετέρου ο νέος κανονισμός του βάρους -θα προστεθούν κιλά στην μοτοσυκλέτα του Bautista- έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Ducati Panigale V4 R.

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην Jerez ο Ισπανός είχε δύο μοτοσυκλέτες ώστε να υπάρχει συνεχώς σύγκριση, ενώ στο τέλος του τεστ κατάφερε να βρεθεί στην 16η θέση. Ο Marco Zambenedetti, Τεχνικός Συντονιστής της Ducati Corse ανέφερε πως στην μοτοσυκλέτα έχουν προστεθεί περίπου 6 κιλά και αυτό έχει αλλάξει άρδην την οδηγική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Η ομάδα είπε έχει πολλές ιδέες και θεωρίες για το τι χρειάζεται να γίνει αλλά όλα αυτά θα δρομολογηθούν στα επόμενα τεστ με τις αποφάσεις να παίρνονται λίγο πριν τον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία. Απογοητευτικό ήταν το τεστ και για την ομάδα της Honda. Άπαντες περίμεναν πως η νέα CBR1000RR-R θα ήταν πιο ανταγωνιστική ωστόσο οι χρόνοι των δύο αναβατών της ιαπωνικής εταιρείας έλεγαν το αντίθετο. Ο Xavi Vierge ολοκλήρωσε το τεστ στην 17η θέση με τον teammate του Iker Lecuona να βρίσκεται δύο θέσεις πιο πίσω στην 19η.

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

Το τεστ στην Jerez μπορεί να ολοκληρώθηκε, ωστόσο όλοι οι πρωταγωνιστές του Motul WSBK θα βρεθούν στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο Portimao για ακόμη ένα διήμερο τεστ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο τεστ καθώς εκεί θα βρεθούν και όλοι οι αναβάτες της Ducati οι οποίοι αγωνίζονται στο MotoGP.

Οι χρόνοι της δεκάδας τη δεύτερη ημέρα του τεστ της Jerez

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) 1’37.809, 69 γύρους

2. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) 1’38.345, 78 γύρους

3. Scott Redding (Bonovo Action BMW) 1’38.572, 77 γύρους

4. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’38.638, 78 γύρους

5. Andrea Iannone (Team GoEleven) 1’38.744, 61 γύρους

6. Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) 1’38.832, 74 γύρους

7. Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team) 1’38,852, 91 γύρους

8. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) 1’38.871, 76 γύρους

9. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 1’38.907, 73 γύρους

10. Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) 1’38.943s, 73 γύρους

Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019Motul WSBK, Test Jerez ημέρα 2η – O Bulega διέλυσε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Rea από το 2019

 

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες