Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, 4 δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Το παρών στο τεστ έδωσε και ο δοκιμαστής του HRC Stefan Bradl o οποίος με την RC213V έγραψε τον άτυπο δεύτερο χρόνο του τεστ δοκιμάζοντας πολλά εξαρτήματα για το MotoGP
Nicolo Bulega
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/1/2024

Η πρώτη ημέρα του διήμερου (24-25/1/2024) τεστ της Jerez για τους πρωταγωνιστές του Motul WSBK 2024 είχε αρκετή δουλειά τόσο εντός πίστας όσο και στα box των ομάδων. Οι περισσότερες ομάδες με τους αναβάτες τους προσπάθησαν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους γύρους ώστε να μαζέψουν αρκετά δεδομένα τα οποία θα τους βοηθήσουν στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών τους. Ταχύτερος όλων ήταν ο rookie Nicolo Bulega ο οποίος μετακόμισε από τα SSP στα WSBK στην πρωταθλήτρια ομάδα της Aruba.it Racing - Ducati. Ο Bulega ήταν 1,1 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον δεύτερο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τον Ιταλό όμως να σημειώνει τον ταχύτερο του χρόνο με τα ελαστικά SCQ της Pirelli, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις κατατακτήριες δοκιμές.

Άπαντες στο τεστ της Jerez περίμεναν να δουν τις προσπάθειες του “titanic trio”, καθώς ο πρωταθλητής Alvaro Bautista θα δοκίμαζε την Ducati Panigale V4 R με τους νέους κανονισμούς οι οποίοι προσθέτουν βάρος στην μοτοσυκλέτα του, ενώ οι Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) και Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) οι οποίοι άλλαξαν ομάδες είχαν στο νου τους περισσότερο να γράψουν γύρους παρά να βρεθούν στην κορυφή των χρόνων.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Με τις καιρικές συνθήκες να βοηθούν αναβάτες και ομάδες, άπαντες βγήκαν από νωρίς στην πίστα. Η BMW η οποία είχε φέρει όλους της τους αναβάτες -ακόμη και τους δοκιμαστές Bradley Smith και Sylvain Guintoli- ήταν αυτή που στα αρχικά στάδια του τεστ είχε την περισσότερη δουλειά καθώς οι Razgatlioglu, Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), Scott Redding (Bonovo Action BMW), Bradley Smith και Sylvain Guintoli έγραφαν τον έναν γύρο μετά τον άλλον κάνοντας σύγκριση των δεδομένων των M 1000 RR. Ο Razgatlioglu δεν άργησε να βρεθεί στην πρώτη θέση των χρόνων ωστόσο λίγο αργότερα ο νέος αναβάτης της Aruba.it Racing – Ducati και rookie του WSBK Nicolo Bulega θα έπαιρνε το προβάδισμα στον πίνακα των χρόνων. Ο Ιταλός είχε εστιάσει αρχικά στο να βρει την αίσθηση με την Panigale V4 R με τους χρόνους αρχικά να εκπλήσσουν και τον ίδιο. Ο Ιταλός ο οποίος κατάφερε να σημειώσει 71 γύρους με την Panigale V4 R μία ώρα πριν ολοκληρωθεί το τεστ δοκίμασε τα ελαστικά SCQ της Pirelli τα οποία χρησιμοποιούν οι αναβάτες στις κατατακτήριες δοκιμές και πολλές φορές στους αγώνες Superpole. Ο Bulega εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη μαλακή γόμα των μαλακών ελαστικών γράφοντας χρόνο 1’38.292 -μόλις 4 δέκατα μακριά από τον χρόνο που σημείωσε ο Bautista πέρυσι- κλείνοντας με αυτόν τρόπο την πρώτη μέρα του τεστ στη Jerez στην πρώτη θέση.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Πίσω από τον νεοφερμένο στο WSBK Bulega ήταν ο δοκιμαστής του HRC Stefan Bradl ο οποίος βρέθηκε στην ισπανική πίστα για να δοκιμάσει διάφορα εξαρτήματα στη μοτοσυκλέτα του MotoGP RC213V. Ο Γερμανός ο οποίος σημείωσε 73 γύρους ήταν περίπου ένα δευτερόλεπτο μακριά από τον αναβάτη της Aruba.it Racing – Ducati ωστόσο οι χρόνοι δεν είχαν καμία σημασία για τον δοκιμαστή του HRC καθώς ζητούμενο ήταν η εξέλιξη. Ο δεύτερος χρόνος που σημείωσε ο Bradl δεν μετρά στο τεστ του WSBK, με αποτέλεσμα στη δεύτερη θέση να βρεθεί μετά το τέλος της πρώτης ημέρας ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τον Βρετανό να καταφέρνει να γράψει μόλις 31 γύρους καθώς ταλαιπωρήθηκε από μία ίωση.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Ο Lowes πρόλαβε να δοκιμάσει κάποια εξαρτήματα ενώ την επόμενη βδομάδα στο τεστ που έχει δρομολογήσει η Kawasaki στο Portimao αναμένεται να δοκιμάσει τη νέα μπροστινή και πίσω ανάρτηση, τα νέα ηλεκτρονικά, την νέα σέλα και το νέο ρεζερβουάρ καυσίμου. Το άτυπο βάθρο των δοκιμών της πρώτης ημέρας συμπλήρωσε ο νέος αναβάτης της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, Toprak Razgatlioglu ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team. Ο Toprak είχε πολλή δουλειά εντός πίστας με τον Τούρκο να συμπληρώνει 74 γύρους, με τον καλύτερο του χρόνο να είναι στο 1’39.521. Ο Razgatlioglu ήταν χαρούμενος με την πρώτη ημέρα καθώς η αίσθηση με την BMW γύρο με τον γύρο βελτιωνόταν. Μία θέση πιο πίσω βρέθηκε ο teammate του Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), με τον Ολλανδό να σημειώνει με το Μ 1000 RR 72 γύρους.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε την πρώτη Yamaha. O Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), ήταν ο πιο δουλευταράς από όλους τους αναβάτες του τεστ με τον Αυστραλό να γράφει με το R1 83 γύρους.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

O Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha), o οποίος για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου δεν μπόρεσε να είναι ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha, ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα στην έκτη θέση. Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WSBK είχε και αυτός πολλή δουλειά να κάνει πάνω στη ιαπωνική μοτοσυκλέτα της Yamaha καθώς οι διαφορές σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα της Κawasaki που οδηγούσε πριν ήταν αρκετές. Παρολαυτά ο Rea ήταν ευχαριστημένος με το πως κύλησε η μέρα του στην Jerez.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Στην έβδομη θέση βρίσκουμε ένα όνομα το οποίο ελπίζουμε να μας απασχολήσει ευχάριστα τη φετινή χρονιά. Ο λόγος για τον Andrea Iannone ο οποίος θα αγωνίζεται με την ομάδα Team GoEleven. Ο Ιταλός μετά την πολύκροτη υπόθεση ντόπινγκ επιστρέφει και πάλι στους αγώνες και όλοι ελπίζουν στην ανταγωνιστικότητα του. Ο Iannone καβάλα στην Ducati Panigale V4 R έγραψε 67 γύρους ενώ με τον έβδομο του χρόνο έδειξε πως μπορεί να βρεθεί κοντά στους χρόνους των υπολοίπων αναβατών. Στην όγδοη θέση τερμάτισε την πρώτη ημέρα του τεστ στη Jerez o Garrett Gerloff της Bonovo Action BMW.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Ο Αμερικανός αναβάτης ήταν και αυτός πολυάσχολος καθώς πέρασε 73 γύρους πάνω στη σέλα του M 1000 RR. Μία θέση πιο πίσω στην ένατη βρέθηκε ο Danilo Petrucci (BARNI Spark Racing Team). Ο Ιταλός προσπάθησε να βελτιώσει την κατανομή βάρους στην Ducati Panigale V4 R, με τον Petrucci να γράφει στην πίστα 66 γύρους.

Motul WSBK, Test Jerez – Πρώτος ο Bulega με τα ελαστικά SCQ, τέσσερα δέκατα μακριά από τον περσινό χρόνο του Bautista

Στην δέκατη θέση του τεστ συναντάμε τον πρωταθλητή Alvaro Bautista. O Ισπανός είχε στην διάθεση του στην Jerez δύο μοτοσυκλέτες ώστε να συγκρίνει τον νέο κανονισμό του βάρους που θα τεθεί σε ισχύ το 2024. Ο Bautista μετά τους 68 γύρους που σημείωσε στην πίστα είχε πολλά να πει κυρίως για τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί από την Sepang. O Ισπανός δήλωσε πως όλο αυτό το διάστημα ένιωθε πόνους και δεν μπορούσε να προπονηθεί όπως θα ήθελε. Πέρασε αρκετό χρόνο με τον φυσιοθεραπευτή του αλλά το πρόβλημα δεν έχει φύγει. Όσον αφορά το πρόσθετο βάρος ο Ισπανός δεν μπορούσε να πει και πολλά καθώς το πόσο βάρος προστέθηκε στις δύο μοτοσυκλέτες το γνώριζαν μόνο οι μηχανικοί της ομάδας. Ωστόσο το μόνο που είπε πως η αίσθηση κατά την οδήγηση είναι χειρότερη καθώς το βάρος που έχει προστεθεί κάνει το στρίψιμο στις στροφές πιο δύσκολο ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από φυσικής πλευράς.

Honda RC213V

Η επιστροφή της Honda σε ανταγωνιστικού ρυθμούς μάλλον θα αργήσει. Οι Iker Lecuona και Xavi Vierge της Team HRC βρέθηκαν στην Jerez για να δοκιμάσουν την νέα όπως λένε οι Ιάπωνες CBR1000RR-R, ωστόσο ο 16ος και 18ος χρόνος δεν είναι καλά σημάδια. Η δεύτερη ημέρα του τεστ θα συνεχιστεί σήμερα 25 Ιανουαρίου με τους αναβάτες να έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους.

Οι χρόνοι της δεκάδας την πρώτη ημέρα του τεστ της Jerez

  • 1 Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) 1’38.292, 71 γύροι
  • 2. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’39.474, 31 γύροι
  • 3. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’39.521s 74 γύροι
  • 4. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’39.531, 72 γύροι
  • 5. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) 1’39.679, 83 γύροι
  • 6. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) 1’39.682, 72 γύροι
  • 7. Andrea Iannone (Team GoEleven) 1’39.664, 67 γύροι
  • 8. Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) 1’39.763, 73 γύροι
  • 9. Danilo Petrucci (BARNI Spark Racing Team) 1’39.773, 66 γύροι
  • 10. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1’39.847, 68 γύροι
Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες