WorldSBK: Έκλεισε η αυλαία των δοκιμών της Jerez

Επίδειξη δύναμης ο Jonathan Rea
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

25/1/2019

Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των δοκιμών ήταν καλύτερες και οι αναβάτες ξεκίνησαν δυναμικά, έχοντας καλύτερους ρυθμούς με την πρώτη πεντάδα των αναβατών να γυρίζει κάτω απ’ το 1:40.
Μετά τις χθεσινές επιδόσεις των υπόλοιπων αναβατών και κυρίως αυτών της Yamaha, ο βορειοιρλανδός Jonathan δεν έχασε χρόνο και μπήκε στην πίστα απ’ το πρωί δοκιμάζοντας τις τελευταίες αναβαθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του. Κρατώντας έναν γρήγορο ρυθμό, ο Rea κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ανεπίσημων χρονομετρήσεων στο τέλος της ημέρας, θέτοντας τον ταχύτερο γύρο στο 1:39,160. Ο Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) ολοκλήρωσε τις δοκιμές με πολύ θετικές εντυπώσεις καθώς ήρθε τρίτος στις χρονομετρήσεις με διαφορά μόλις 0,348 απ’ τον team mate του, δείχνοντας πως έχει εξοικειωθεί αρκετά με την ZX-10RR, αποκτώντας αρκετή αυτοπεποίθηση για το φετινό πρωτάθλημα. Ο Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing) που εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του καθώς χθες το πρωί ήταν ο ταχύτερος αναβάτης, συνέχισε τις δοκιμές κατεβάζοντας περισσότερο τους χρόνους του και ολοκλήρωσε την πεντάδα με διαφορά  0,782 απ’ τον Rea.

Ο Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) με τη δυναμική παρουσία που είχε χθες στις δοκιμές χάρη στην ταχύτητα αλλά και την σταθερότητά του βρέθηκε πίσω απ’ τον Rea με διαφορά 0,212, έχοντας κάνει 102 γύρους. Εστίασε κυρίως στην βελτίωση της επιτάχυνσης της μοτοσυκλέτας του, δοκιμάζοντας νέα εξαρτήματα για την R1, ενώ ο team mate του van der Mark ήρθε έβδομος στην κατάταξη με τον καλύτερο χρόνο του στο 1:40,145. Ο Marco Melandri συνεργάστηκε σκληρά με την GRT Yamaha WorldSBK, ολοκληρώνοντας 87 γύρους στην πίστα και βρέθηκε πίσω απ’ τον van der Mark με τη διαφορά τους να περιορίζεται στα 0,324.

Ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν αρκετά άτυχος κατά την έναρξη της δεύτερης μέρας καθώς το πρωί είχε μια πτώση χωρίς να τραυματιστεί, όμως έχασε την πολύτιμο χρόνο περιμένοντας να επισκευαστεί η μοτοσυκλέτα του. Το απόγευμα όταν κατάφερε να ξαναμπεί στην πίστα βρέθηκε πολύ κοντά στην πεντάδα των γρηγορότερων, με τον ταχύτερο γύρο του στο 1:40,075.

Η προσπάθεια των αναβατών της Ducati την πρώτη μέρα φαίνεται πως απέδωσε καρπούς και σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, ο Bautista βρέθηκε πίσω απ’ τον Haslam, ενώ το κενό που είχε με τον Rea περιορίστηκε κάτω από μισό δευτερόλεπτο. Με τη Ducati να έχει θέσει στόχο την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος όπως ανέφερε και ο Dall’Igna, ο Bautista ξεχύθηκε στην πίστα μαζεύοντας όσα περισσότερα δεδομένα μπορούσε και δουλεύοντας πάνω στις βασικές ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του. Ο Chaz Davies μπήκε στην πίστα αργά το απόγευμα ολοκληρώνοντας ελάχιστους γύρους και ολοκλήρωσε τη δεκάδα των αναβατών με τον καλύτερο χρόνο του στο 1:40,621. Η πτώση που είχε χθες στην πέμπτη στροφή της πίστας αποδείχθηκε πως τελικά δεν ήταν τόσο αθώα καθώς ο Davies ανέφερε πόνους στην πλάτη και δεν ήθελε να το ρισκάρει.

Η συνέχεια τώρα θα δοθεί στην Πορτογαλία, στην απαιτητική πίστα του Portimao όπου οι δοκιμές συνεχίζονται πριν τον πρώτο αγώνα στο τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε ο Davies θα έχει καταφέρει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο απ’ τις δοκιμές στην Jerez, έχοντας αναρρώσει πλήρως. Οι ανεξάρτητοι αναβάτες της Ducati Michael Rinaldi (BARNI Racing Team) και Eugene Laverty (Team Goeleven) προσφέραν κατά τη διάρκεια των δοκιμών δουλεύοντας με τις ομάδες τους πολύτιμες πληροφορίες στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati ώστε να βελτιώσει περισσότερο την Panigale V4 R, ενώ στον πίνακα των χρονομετρήσεων ήρθαν 9ος και 12ος αντίστοιχα.

Η παρουσία της εργοστασιακής ομάδας της BMW ήταν πιο έντονη τη δεύτερη μέρα, καθώς είχαν τοποθετήσει και τους σένσορες ώστε να μπορούν να χρονομετρηθούν. Τα πράγματα για τον Tom Sykes όμως, δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά αν και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που επέστρεψε στην πίστα όπως ανέφερε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ευχαριστώντας παράλληλα τους χορηγούς του για τη νέα στολή και το κράνος του, πριν την έναρξη των δοκιμών. Στο τέλος όμως της δεύτερης ημέρας είχε μια πτώση στην τελευταία στροφή της Jerez με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός που πριν λίγο θαύμαζε, να βγαίνει πλέον εκτός μάχης, ευτυχώς όμως χωρίς άλλες συνέπειες, ενώ βρέθηκε 14ος στον πίνακα των χρονομετρήσεων. Ο Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) βρέθηκε 15ος με ελάχιστη διαφορά απ’ τον Sykes παρέχοντας αρκετές πληροφορίες στην ομάδα του.

Οι αναβάτες των WorldSSP συμμετείχαν παράλληλα στις δοκιμές με τον Federico Caricasulo (BARDAHL Evan Bros. WorldSSP Team) να ηγείται των χρονομετρήσεων όπως χθες ενώ ο Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing) βρέθηκε πίσω του με κενό 0,222. Παράλληλα το ντεμπούτο της στην κατηγορία έκανε και η Maria Herrera δοκιμάζοντας την YZF R6 της MS Racing. Η Ισπανίδα εστίασε στο να προσαρμποστεί καλύτερα στη μοτοσυκλέτα της, και ο γρηγορότερος γύρος της ήταν στο 1:46,957.
Τέλος σειρά έχουν οι δοκιμές στο Portimao που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου, μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν τον αγώνα στο Philip Island.

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:39.160
  2. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1:39.372 +0.212
  3. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:39.502 +0.348
  4. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1:39.620 +0.460
  5. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) 1:39.942 +0.782
  6. Sandro Cortese (GRT Yamaha Team) 1:40.075 +0.915
  7. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1:40.145 +0.985
  8. Marco Melandri (GRT Yamaha Team) 1:40.469 +1.309
  9. Michael Ruben Rinaldi (BARNI Racing Team) 1:40.540 +1.380
  10. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1:40.621 +1.461
  11. Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura) 1:40.794 +1.634
  12. Eugene Laverty (Team Goeleven) 1:40.879 +1.719
  13. Jordi Torres (Team Pedercini Racing) 1:41.066 +1.906
  14. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:41.206 +2.046
  15. Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:41.231 +2.071
  16. Alessandro Delbianco (Althea MIE Racing Team) 1:42.353 +3.192
Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες